Jump to content

Featured Replies

Румуни нису Словени, а између српског и румунског језика нема никакве сличности.

Мешали су се они и са Словенима.Нема сличности  језика слажем се, у Темишвару сам наилазио на Румуне и није било проблема у комуникацији, знали су српски, ваљда зато што је граница и долазе у додир са Србима туристима.Зато сам и споменуо Румуне махинално али тотално небитно за тему, не мора баш у свакој реченици да тражи длака у јајету :)

Другари, написао сам мој утисак и доживљај и не морамо по свим питањима да се сложимо.Знам где сам био и шта сам видео а није да сам мало у животу обишао.

гарги821,

То што ми ти причаш и ја сам видео у Бугарској али на њиховој телевизији, а на улици друга прича.Нигде нисам рекао да су жене ружне читај пажљиво,  од сиромаштва не могу да се среде, запуштене су, види се да не могу да уложе у себе, не знам како је по клубовима, али то што сам видео је јадно.Упоређивати Београд и Софију не може се, Београд је далеко испред Софије и биће још дуго, појам, Софија је монотон и сив град, без реке, да није храмова не би имало шта да се види, једино шта Софија има је метро и ништа више.Град је брутално урбано некомплетан и анархичан.Софија није довољно ни осветљена, мрак и ужас.У Србији такође има сиромаштва и беде, али далеко је то у поређењу са Софијом, никад нисам видео толико сиротиње у центру једног града као у Софији, људи су незадовољни и несрећни види им се.Никад ми се није десило да шетам Кнез Михајловом а да нема живе душе у било које доба дана, ноћи, време или невреме.Не треба бити стручњак и није потребно 20 дана да се стекне утисак о Софији, себе сматрам солидним путником.Увек смо за њих били и остали Запад, тако је и данас.Народ који за 1000 година постојања нема још своју главну шеталичку улицу шта рећи, мислим да народ није крив неге друге околности су криве, али срамота.

Оно што је одушевило је ћирилица које љубоморно чувају и на томе им свака част, пиво Загорка може да прође, није лоше,  о стамбеним зграда и тротоарима боље да не говорим, бедно.Комуникација није проблем, словенски народи смо, лакше ми се споразумети са Бугаром, Русом, Румуном него другим народима.Бугари су пријатни и није било проблема, али то уопште ме мења слику коју сам стекао.Поздрав велики!

мверуовић,

Слажем се,  огромна чекаоница која је мрачна и хладна, минус 4 унутра као и напољу тако да је свеједно где седиш напољу или унутра, а месец јануар!Кад сам питао на шалтерима на којем колосеку стоји воз за БГ, каже погледај на пано и чекај, а погледаш а воза нигде па сам морао да трчим на воз.После сам схватио да су прво предност имали шверцери али није тема.Поздрав!

Juce, u 10h ujutru, suncano, lepo, +12 stepeni, milina jedna a Knez Mihailova pusta...

Par turista, par prodavaca laznih cestitki i niko vise...

Ako je neko od tih turista slican tebi skapirace da je Beograd sranje... zvizhd

dr3k94cowmo5kb53ahx9.jpg

rvapkc2yskwkgsofyujh.jpg

rgdap3702qdqecbdcn4.jpg

У праву си, Кнез Михајлова је пуста јер су сви Београђани отишли у Софију у зезање.Очигледно не знаш шта је пуст град пошто ово на сликама из Кнеза је гужва за Софију.Док Београд врви од туриста за три дана у Софији сам видео сам једног, додуше не знам да ли је био туриста или се изубио, наравно у туристе не рачунам азиланте који се окупљају испред џамије.

.. skapirace da je Beograd sranje...

pa, i jeste, par prodavaca "laznih" cestitki i niko vise...

s obzirom da i za te "lazne" cestitke ne moze obicna postanska marka da se kupi na bilo kojoj trafici..

drugo, Covek je pricao o lepoti, pa i standardu Grada..zar je broj setaca u jutarnjim satima, u vreme Novogodisnjih praznika pokazatelj za isto?

ps- lepe ti fotke..k`o s` razglednice.  :)

Video si jednog turistu? Gde si bio ti? :) Ja najvise volim Beograd naravno, ali treba biti realan i Sofija je jako lep grad + duplo jeftiniji + ima 2 metro linije itd...

A jbg zezas me, mozda je prosla turisticka sezona u Sofiji :), ala je taj buljio u mapu nije lako ko ne zna cirilicu.Da, metro je solidan, za njihove uslove odlican, siri recimo nego u Kopenhagenu, provozao sam se i ok.Beogradu hvali metro i to je velika sramota.Sofija nije podredjena uopste stranim turistima tesko sa cirilicom, ali se nije tesko snaci..Sofija je ruzan grad  da je jeftino jeste, alkohol nekako izvuce stvar u Sofiji :D

Sto se tice cirilice isto je u Rusiji , kao i u Grckoj na alfabetu njihovom... Idem opet uskoro pa cu videti kako je u zimskom periodu..

A jbg zezas me, mozda je prosla turisticka sezona u Sofiji :), ala je taj buljio u mapu nije lako ko ne zna cirilicu.Da, metro je solidan, za njihove uslove odlican, siri recimo nego u Kopenhagenu, provozao sam se i ok.Beogradu hvali metro i to je velika sramota.Sofija nije podredjena uopste stranim turistima tesko sa cirilicom, ali se nije tesko snaci..Sofija je ruzan grad  da je jeftino jeste, alkohol nekako izvuce stvar u Sofiji :D

opet pisem, sto ljudi, sto utisaka...

Neko (a na ovom forumu mozda i vecina) ne voli turisticka mesta, gde je sve podredjeno turisti, gde je sve na engleskom i gde svuda okolo mozes videti ljude sa slamnatim sesirima i foto-aparatima. To za dosta putnika kvari autenticnost nekog mesta i otezava im da realno sagledaju nacin zivota lokalaca.

Tako da ako zelis turisticki raj idi u Hurgadu ili sta ja znam gde vec, Sofija nije takva, a i ne treba da bude. Nije ni Beograd, i nadam se da nikad takav nece postati, posto bi time izgubio svoj sarm. Isto vazi za Sofiju.

Svako mesto je lepo na svoj nacin. Samo treba iskljuciti predrasude.

gosn.shofershajbna

Нисам ни очекивао да ћу у Софији да видим Париз, Лондон, Праг, Москву, рај нисам тражио нити ме то занима...али сам очекивао да су Софија и Бугари на вишем нивоу, да постоје неки стандарди, ипак су ЕУ.Зашто то говорим?Сећам се Будимпеште пре десетак година и Буде кад сам боравио у мају прошле године.Разлика између те две Будимпеште ко небо и земља што би се рекло.Мађари су баш профитирали и напредовали док су Бугари баш некако стагнирали.У смислу подређености, нисам мислио буквално све на енглеском, али за одређене циљне групе мораш имати неке каталоге, мораш  бре имати неки инфо центар за туристе, зна с од које врста туриста град може да профитира, нисам у тој врсти..Види, нисам боравио у Хотелу Софија, него баш у сиромашном крају да могу да сагледам живот локалаца, а то што сам видео није ни живот, него мучење, живот недостојан човека, био сам међу градским плебсом.

Другари, не морамо да се сложимо по свим питањима нити да убеђујемо једне друге, да сваку реченицу меримо и сечемо, да постављамо слике као "доказе" нисмо на нивоу деце од дванаест година.Изнео сам мој утисак и доживљај , али није ми намера да убедим некога да сам у праву, да је само моје мишљење валидно а дугачија нису , или да представљам и пишем другчије од онога како се осећам.Тако се ја осећам и тако сам доживео Софију и зато сам од СРЦА написао, без емоција, некако свеже и без намера да некога пљунем или Боже повредим.Сигурам сам да су  многи доживели Софију на други начин него ја, поштујем, да су је видели очима каквим ја нисам, али шта да радим не могу писати него онако како сам доживео и видео.Свако треба да посети Софију не само њу, него сваку земљу или град на планети па нека процени и оцени, и свако треба слободно да говори, што каже Иво Андрић- „Најбоље је ипак пустити човека да прича слободно".Исто, није добро за форум да сви буду на истој разини, да сви имамо иста мишљење, па какав би ово свет био да сви имамо идентично мишљење о свим питањима, а форум је свет у малом.Неко ће се сложити, неко не, то је живот и нема потребе да се било ко љути, увреди, треба што више мишљења изности и то је добро за форум, ширина је добра на крају крајева не ограниченост.Што се тиче теме Софија тренутно немам више шта да кажем тако да више нећу одговарати на цитате које воде у круг, што се каже можемо до сутра.Надам се да ћу до пролећа обићи још Скопље и Букурешт, ваљда ће улетети тикет у кладионици и да мене Бог погледа. :)

Ne može "od srca", a da bude bez emocija  ;) Šalim se, ni meni se Sofija nije preterano dopala, ali je barem klopa jeftina.

Ni meni Sofija nije nista, cak mi je Temisvar lepsi od nje...E sad, sto ljudi sto cudi :) Sto se tice Bugarske jedino mi se dopalo pivo, mislim da ze zove "zagorka" ili tako nesto

путници без пара, студенти без дипломе, нежење без стана

Uzas je moja furka - Johnny Stulic

Браво, драго ми је да је неко препознао генијалног Џонатана :)

Браво, драго ми је да је неко препознао генијалног Џонатана :)

Ми који се нисмо јавили сигурно нисмо препознали  ;D

Svidja mi se slikoviti opis  Sofije kao sto je uradio Easy Ryder))) pa covek je sve objasnio sto je video svojim ocima,tako da nije tu nista lose,cak je zanimljivo,meni se bas svidelo..Bilo bi dobro da ides negde cesce i posaljes informacije o drugim gradovima..Nekome se svidja smrad i prljavstina,nekome ne..neko jede i pije po cumezima,neko voli fina mesta..svako ima svoj ukus,zato i dolaze razliciti komentari..Sve je lepo procitati i uporediti..

Sto se tice Bugarske jedino mi se dopalo pivo, mislim da ze zove "zagorka" ili tako nesto

Зове се Загорка од милоште Зага, моје мишљење да је то њихово најбоље пиво, боље је у конзерви него флаширано.Кад смо код конзерве запазио сам један детаљ не знам да ли је неко обраћао пажњу, али запазио сам.Конзерва загорке је невероватно гладка, како да то објасним, рецимо као гладак папир.Кад држим конзерву загорке имам осећај да ми је у рукама какав гладак папир који по њему заслужује из поштовања да се пише правим налик-пером а не грубом хемијском да се уништи лепи папир.Тако сам и пиво, тј конзерву држао из поштовања јер заслужује, јер је неко направио са намером да буде конзерва гладка да би се послала порука спољнем свету да се опходимо са поштовањем.Или још боље да се изразим конзерва ме подсећа на порцелан, како је леп осећај држати је у рукама, као папир гладак...

vd7mxt14x9fc5455o9s1_thumb.jpg

(из моје колекције)

Нису дочекале светлост дана, заспале су ми у стомаку  у брзом возу између Сталаћа и Параћина.

Али ипак једна конзерва, гладка...краси витрине поносно за пенкала.Није завршила у смећу, мора се поштовати а то је порука саме конзерве.Поштујте пиво да би оно поштовало вас, али само она што личе на гладак папир... :D

википедија

Загорка= је словенско женско име. Назив потиче од речи „загорје“, у значењу „иза горе, планине“, што указује да се давало житељкама Загорја. Изведено име је Зага, које се користи и као надимак имена Загорка.

Svidja mi se slikoviti opis  Sofije kao sto je uradio Easy Ryder))) pa covek je sve objasnio sto je video svojim ocima,tako da nije tu nista lose,cak je zanimljivo,meni se bas svidelo..Bilo bi dobro da ides negde cesce i posaljes informacije o drugim gradovima..Nekome se svidja smrad i prljavstina,nekome ne..neko jede i pije po cumezima,neko voli fina mesta..svako ima svoj ukus,zato i dolaze razliciti komentari..Sve je lepo procitati i uporediti..

A stta smo mi sad strokavi debili ako nam se svidja Sofija, i njegovo vidjenje je jedino relevantno, pa on gospodin nije se spustao kao mi da jede u smradu i cumezima... Ma ajde...

Занимњива дискусија.Ја живим у Бугарској,тридесетак километара од Софије.Овде сам због планинарења,јер су им планине доста добро уређене за то.Идем често у Софију,да нешто купим и видим.Има шта да се види,само треба за то и више времена.Тренутно обилазим музеје.Међутим, углавном бих се сложио са оним што је написао easy rider.Тај воз који саобраћа од Београда до Софије би требало или укинути или га оспособити да се путује,брзо,комфорно и људски.Овде више не може да се купи добро познати бугарски сир,тако да често тркнем до Пирота или до Димитровграда,за 1 кг ИСТИНСКО СИРЕЊЕ.Европска унија им није донела ништа добро.Сваког дана ми комшија поставља исто питање:"Када ће те ви срби у тај Европејски сојуз,хајде пожурите,те ми да можемо да изађемо"?!

При упознавању са новим њудима овде,најчешће прво питање упућено мени је:"Шта те је натерало да дођеш и живиш овде,кад сте ви много бољи од нас?"Углавном не одговарам никоме и гледам своја посла и не обраћам пажњу на све то лоше што видим и о чему је овде писано......журим,планинарим,користимо ово лепо време...где прво за овај викенд..да ли Рила или Стара планина,можда Пирин?Не нисам заборавио ни наше планине,идемо и тамо често.Да,да не заборавим,као информација за Софију:реновирају оно ругло од пијаце,Женски пазар,пијаца Кирков,до Лвов мост,много је било лоше и прљаво.Од јуче су пустили у саобраћај два нова савремена трамваја.Браво за градоначелницу Йорданка Фандъкова!

A stta smo mi sad strokavi debili ako nam se svidja Sofija, i njegovo vidjenje je jedino relevantno, pa on gospodin nije se spustao kao mi da jede u smradu i cumezima... Ma ajde...

Ma daj sta se ljutis,ko je rekao sta tebi??gde sam to rekao??meni se svidja kako je on slikovito sve opisao,ceo put..a ti si neki mrzovoljan namcor..neka ti se svidja i Indija,ko te sta pitao ili tebi se direktno obratio..Nigde nisam na forumima video toliko mrzovoljnih pametnjakovica..ovd eje jedinstveno..Preseli se u Sofiju ako hoces da zivis,sta je mene briga..

• 1 month later...

Mozda da promenis forum onda,ako ti se vec ne svidja?

Anyway,nisam putovao neko vreme na relaciji BG-Sofija (hm,par godina),a bio sam prosle nedelje,pa reko da prenesem iskustva.

Uglavnom,i dalje sljaka ona proverena varijanta:uzmes povratnu kartu BG-Dimitrovgrad (u jednom pravcu je manje je od 1100 din.,mislim da je 1076;a povratna je 1700 i nesto dinara) i kad dodju bugarski kondukteri - njima nesto para (za deo od granice do Sofije) i to je to.Jedino tarifa neznatno povecala:umesto standardnih 200 din. sad traze 250 din. ;)

Cudno mi je da sad taj voz staje u svakom selu na putu do Sofije.Ranije je bilo samo Dragoman i Sofija (OK,ne racunajuci granicni prelaz Kalotina zapad) i to je to.I bezvze mi je to sto ima sad samo jedan polazak dnevno (i to nocu,krece iz Sofije valjda u 20.50).

Inace,redovna cena karte BG-Sofija je valjda 2500 din.A povratna duplo.

Tako da je ova varijanta sa Dimitrovgradom (1100+250 din.) bas ekonomicna.Cak uporedjujuci i sa cenom autobuske karte (54 leva,tj. 27 evra u jednom pravcu Sofija-BG,odnosno duplo - 54 evra za povratnu).

Moj muz i ja se vratili iz Sofije u utorak. Bili 3 dana. Obzirom na sve komentare, dvoumili smo se da li da idemo, i nekako smo se ipak odlucili da ''rizikujemo''. Uglavnom, Sofija mi /nam/ se svidjela. Mozda zbog lijepog vremena, mozda sto smo ocekivali pustos neki. Vrijedi otici i opustiti se i uzivati. Uglavnom svakako preporucujem. Hrana odlicna, cijene kao kod nas /Bosna/, pa cak malo i jeftinije...Ljudi ljubazni. Engleski bukvalno svi pricaju, i to jako dobro. Mada nema ni potrebe za engl. jer se razumijemo...I da ''Zagorka'' odlicna /preporuka mog muza/.