Jump to content

Featured Replies

Prvo pozdrav svima iz sunčane Sicilije.

Početak je sezone pa će možda nekome koristiti sledeće informacije da se sam na vreme do kraja leta organizuje. Informacije na ovoj temi u vezi Sicilije su uglavnom agencijske , zato su moje informacije za individualne putnike.

Ostavljam vam na volju na koji način ćete se organizovati I doći do Sicilije , nađite neku vama najpovoljniju varijantu. Samo da se zna kad se sleti u Palermo nema carinske kontrole , uzimate prtljag I izlazite. Kad izađete na glavni izlaz ili ulaz sa desne strane I to na kraju je stajalište za šatl bus do Palerma . Uglavnom ide na svakih pola sata I cena karte je 6e. Možete odmah kupiti I povratnu kartu I tada je cena 11e. Vozač preko mikrofona najavljuje koja je stanica da bi se putnici pripremili za izlazak , zato se unapred pripremite da znate gde vam odgovara. Ukoliko nema mnogo putnika vozač će svakog pitati gde silazi , tako da će neke redovne stanice I preskočiti jer nema potrebe da staje na njima. To se često inače dešava na Siciliji da bus ne stane na označenoj stanici ukoliko primeti da se niko nije ustao sa klupe kad nailazi ili mu ne signalizirate spolja ili u busu pritiskom na taster ,da imate nameru da uđete ili izađete iz busa.

Ja sam prema iskustvu nekog putnila sa foruma odabrala hotel Europa u Palermu , tako da mi je stanica šatl busa bila jako blizu na Trgu Politeama. Pre dolaska , proverila sam na mapi gde se hotel nalazi I videla da u tom delu grada prolazi jedna od dužih ulica Via Liberta I da je hotel smešten u jednoj od bočnih ulica. A čitajući forum naših suseda delovalo je da ukoliko niste smešteni u Via Roma ili Via Vitorio Emanuele, da niste ništa uradili.

Postavljena slika

Međutim , pokazalo se da su pogrešili kao I u mnogim drgim činjenicama vezanim za Palermo. Palermo nimalo ne deluje da će svakog časa neko iskočiti I zgrabiti vas, ulice nisu masne od ulja već je kamen uglačan do ckljenja I nekada je baš klizavo , a zavisi kakvu obuću nosite. Nije najčistiji ali nije ni toliko prljav da se zgozite kao neki. Minulog rada kućnih ljubimaca ima ,pa pazite, jer oni jako vole svoje ljubimce I nigde neidu bez njih. Ljubazni su , srdačni , razgovorljivi, pomoćiće ako vam treba .

Via Liberta je fantastična ulica , ako nekome znači u njoj su smeštene najliksiznije marke tipa Prada , Guči, L.Viton I dr., prilično je široka I sredinom idu busevi, I najbitnije iz nje je lako stići bilo gde. Najudaljeniji deo je gl. bus I žel. stanica ,ali ni to nije toliko strašno da se peške ne može stići brzo , a tu je I bus.101 I 102 do tamo. Bus za Mondelo plažu 806 takođe staje u Via Liberta. Najbliže znamenitosti su Politeama za 5 min. sledi Tatro Massimo , pa raskrsnica 4 fontane , gde se nalazi I Politeama , crkva La Martorana 2e, odmah do nje je I pravoslavna crkva Slobodan ulaz sa donacijom po volji I kapela sa tri crvenkaste kupole 2e. Što se tiče znamenitosti neću ih nabrajati niti opisivati dalje šta treba posetiti , jer je to individualno.U mft ću postaviti slike mesta koje sam obišla sa drugim detaljima, a ovde malo uopšteno.

Postavljena slika

Karte za bus se kupuju u Tabakerijama a ima negde I neka mala kućica , kao na početku Via Liberta kod Politeama trga , gde se isto prodaju karte. Cena karte sa kojom možete da se vozite 90 min. je 1,30e, za ceo dan je 3.40e , o,52c je za jednu liniju. Često se dešava da neko ko je izašao iz busa vas pita da li vam treba karta jer je ona još uvek važeća do 90 min. Busevi ne idu, kao kod nas jednom rutom u oba pravca, već će se desiti da u jednom pravcu idete jednom rutom a u povratku drugom. Zato nemojte da se orjentišete kao ovde sam sišao najverovatnije je stanica za nazad preko puta.

Postavljena slika

Ulaz u Katedralu u Via Vitorio Emanuele je takođe besplatan uz ličnu donaciju, crkva kod 4 fontane je takođe free sa ličnom donacijom, Palata Normana sa Palatino kapelom je 8.50e . Ukoliko idete u Monreale , sve što ste platili u palati Normana I Palatinu u katedrali u Monrealeu je besplatno , uz ličnu donaciju par evra kolko ko hoće ili može. Mozaici u Palatino kapeli u Palati Normana veoma su slični u katedrali u Monrealeu.

Na brdo Monreale iz Palerma se dolazi busem br.389 koji polazi , kako svi kaži a I LP sa Trga Indipendent , koji se nalazi ispred ulaza u Palatu Normana. U sredini je obelisk da bi ga lakše uočili. Bus 389 staje I baš ispred Palate Normana a staje I preko puta kod Trga Indipendent u ul. Calatafami , odmah na početku ima tabl sa oznakom stanice. Par metara odatle je I table sa oznakom AST , to je druga firma busa koji isto vozi do Monrealea. U čemu je razlika. Bus 389 je redovna gradska linija koja ima poslednju stanicu u mestu Roka I onda svi koji nastavljaju prema Monrealeu moraju peške uzbrdo još oko 100m gde se na jednoj raskrsnici put račva . I na toj raskrsnici uvek ima ljudi koji stoje I čekaju mali linijski besplatnu bus do Monrealea. Vožnja do M traje još 10 nin. A busići se smenjuju za oko 40 min. Brzo se stigne ali se dugo čeka. A ovaj drugi AST on vas vozi u cugu do Monrealea. Monreale je jako lep. Imajte na umu da u Palermu ili Siciliji radi dvokratno od 9 do 12 pa od 15 do 17 ili duže.

Postavljena slika

Ja sam odabrala da nekoliko dana budem u Palermu jer misli da je iz Palerma najbolja konekcija za npr. Agrigento na jugu , za Erice I Trapani , sa plažama kao što je Mondelo , San Vito lo capo, Castelmare de golfo, grčkim hramom u Sagesti, pre nego što nastavim u Cefalu , Taorminu I Sirakuzu.

Postavljena slika

Put za Agrigento -dolinu hramova I Skala dei turci

U Agrigento možete busem I vozom iz Palerma , ukoliko ste u Palermu. Prema prikupljenim informacijama od suseda I iz LP bus I voz za Agrigento polaze na svakih pola sata. Zato nisam mnogo žurila odn. poranila. Jedino dobro što sam tog jutra uradila je da sam odabrala bus a ne voz , jer su informacije bile pogrešne. Ovo pričam ako još neko bude čitao susede ili neko od izdanja LP.

Od autobuskih linija za Agrigento vozi firma Cuffaro I njihova satnica je zorom iz Palerma u 5.45h pa u 8h , koji sam propustila I sledeći je u 10.30h , međutim desi se čudo da se pojavi odnikud još neki bus u 9.15h pa sam za 2 sata stigla u Agrigento. Satnica voza je identična sa busem, sad nisam sigurna ko od njih pre stigne. Uglavnom poslednji polazak iz A za P je u 20h , ali AKO JE VIKEND onda je poslednji 18.30h sa firmom Cuffaro. http://www.cuffaro.info/

Bolja opcija je ići busem - zato što bus I voz stanica nisu jedna do druge a bus br.1 I 2 koji voze do doline hramova polaze sa bus stanice. Cena karte je 1.10e ,a od Palerma do Agrigenta je 8.70e.Bus br.1 I 2 polaze sa perona 1 I 2 a Cuffaro sa perona 3. Pored perona 1 je mala biletarnica , devojka govori engleski pa možete da je pitate šta vas zanima.

Posle hramova sam planirala da idem na plažu I to deo koji se zove Skala dei turci , odmah mi je dala odštampan red vožnje busa koji ide u tom pravcu odn. za Porto Empedckle, ali o tome kasnije.

Da razjasnimo sledeće Agrigento je na brdu a hramovi su u podnožju Agrigenta . A kad stignete za 10 nin. busem onda se uspinjete do hramova na brdu. Pre ulaza u hramove , je bus stanica za arheološki muzej za one koje I to interesuje. Postoji zajednička ulaznica za muzej I za hramove , a cena ulaznice samo za hramove je 10e.

Jedna grupa hramova I to Herkulov , Herin , Konkordija I vila se nalaze sa leve strane kad dođete busem I tu je I biletarnica , a Zevsov hram I još neki su sa desne strane kad siđete iz busa. U taj deo vas čak niko neće ni pitati da li imate kartu . Prema podacima iz LP za dolinu hramova vam treba ceo dan , TO NIKAKO NIJE TAČNO. Pa nije to tako veliko , čak I da maksimalno iskulirate pored svakog nećete potrošiti ceo dan. A ukoliko neko hoće baš da ih odradi , kako se to kaže,može za 2 sata I to opet umerenim tempom. Vruće je na lokalitetu I to prilično I zato vam treba neki šešir ili marama , vode I udobna obuća . Hladovine ima svuda ako nekom I to treba. Ima I toaleta u okviru kompleksa , da se I to zna ako zatreba. Inače voda sa slavine u Italiji se pije pa ne bi trebalo da vam nestane voda. Samo ćete odlučiti koliko vam vremena treba I u kom delu dana hoćete da idete.

Ja sam planirala da posetim I Skale dei turci , koje su dobile ime po sličnom fenomenu u Pamukalama odn. u Turskoj. I koje su skoro uvrštene u UNESKO vu listu svetske baštine. Unapred sam znala da do njih uopšte nije lako doći. I ako se na sve strane preporučuju ništa se o dostupnosti nije učinilo. Na moju nesreću utvrdila sam da su podaci iz LP bili pogrešni a I skorašnji saveti sa Trip advajzora.

U LP piše da bus br.1 koji vozi do doline hramova dalje nastavlja put prema Porto Empedocle odakle se može peške 2 km doći ,delom asfaltom a delom po plaza , do Skala. Uh, kako sam se obradovala jer je to značilo da posle obilaska hramova , gde sam već u startu okasnila sa dolaskom , da nemoram da se vraćam nazad u Agrigento I da hvatam bus za Porto Empedocle. I kad se pojavio bus br.1 na stanici kod hramova potrčala sam I za svaki slučaj uputila pitanje vozaču da li ide za Porto Empedocle A ON JE REKAO NE, na moje razočaranje I šok. Naišao je bus br.2 I on je rekao da ne ide za PE. Pitala sam u suvenirnici šta oni znaju o prevozu za PE, rekli su da ide plavi bus za PE I da staje baš tu isper suvenirnice.

Bus je slučajno plav a svi ostali su sivi. Tu sam se ponovo srela sa Amerikancem koga sam upoznala u Agrigentu I istovremeno smo stigli I izgleda I završili obilazak hramova. A I on je išao na Skale. Stali smo da čekamo bus za PE ali nismo bili sigurni kad on ide a delovalo je da ide svake prestupne godine , a mi nismo imali vise vremena da ga uredno čekamo . Zato smo odlučili da stopiramo. U tom momentu pojavio se bus za PE , I to siva varijanta, koji je na naše zaprepašćenje u punoj brzini projurio pored stanice , nas , svih koji ga nisu čekali, delovao je totalno prazan. Pokušali smo da mašemo ali nije bilo efekta jer je on već nestao. Samo smo se pogledali I klimnuli glavom da moramo da damo sve od sebe da zaustavimo nekoga da nas poveze. I jeste, ali samo do svog retorana u nadi da ćemo kod njega klopati. Onda smo nastavili da stopiramo ali bez uspeha I to nadomak PE , ali s obzirom da smo stranci nije nam poznato koliko 1, 2 ili 5km. Stojimo na nekoj pumpi I pokušavamo da saznamo da li neko sa pumpe ide prema PE I u tom momentu opet siva varijanta busa PE pokušava da nam pobegne . Mi se opet razmašemo I on nas vidi pa stane. U busu samo jedna žena I nas dvoje. Provozao nas je do poslednje stanice I polazne u isto vreme I tu smo opet čekali 10 min. sa vozačem , jer će bus u odlasku proći delom PE koji je bliži Skalama I gde čak na raskrsnici I piše Sala dei turci. I rekao je da ga tu čekamo I za povratak. Krenuli smo peške po putu pa prešli na plažu I išli I išli , sigurno još pola sata dok nismo izbili iza ćoška I videli svojim očima to belo čudo. FANTASTIČNE SU . Ništa drugo nemam reći. S obzirom da avanturu dolaska nisam imala previše vremena, a I voda je bila baš ledena da bi se I malo okupala, pa se nisam zadržala koliko bih ja volela. Nisam znala kad mogu da očekujem bus za povratak pa sam morala ranije I da krenem. Piter je ostao jer je imao prenoćište u Agrigenteu a ja natrag u Paremo I to ranije 2 sata umesto u 20h. Iznad Skala su restorani ali sa Skala nemože se doći do njih već se mora malo vratiti unazad I onda ima stepenice sa plaže na gore do restorana. Krenula sam na gore da pitam da li neko ide prema Agrigentu ili PE , ili da mi pozovu taxi jer više ne mogu da čekam zbog vremena. U restoranima je bila neka gužva , ili rodbinsko pozdravljanje , pa sam na parkingu videla dve gospođe koje se posle plaže vraćaju kući. Prišla sam im I rekla im da mi treba prevoz do A ili PE. Ljubazno su prihvatile , ali samo do PE jer tamo žive. I to blizu one stanice gde nam je vozač rekao da ga čekamo. Čekam , pogledam na onu satnicu koju sam dobila u A u biletarnici I ako dobro gledam izgleda da postoji prazan hod od 2-3 sta I to baš sada. E sad mi definitivno treba tuđa pomoć. I ponovo stopiranje. Na sreću mi odmah stane neki straiji gospodin koji je taksista. I u PE je bio kod svoje žene da plešu I sad se vraća u A . Pitam za cenu , odmahuje lako ćemo , naplatio mi je za 12 km 20e. Da li je mnogo ili ne meni je je bilo o.k I još sam stigla I dosta ranije na stancu da čekam bus jer on mene sigurno ne bi.

I zato da rezimiram-ako neko hoće u A I zboh hramova I bog Skale neka porani zorom. Neka sam odluči šta će prvo a šta drugo. Varijante su da u A iznajmite kola , da stopirate , da idete busem do PE ako ga uhvatite da vas doveze do PE a dalje peške ili stopom nekoga ko ide do nekog od rasorana na vrhu pa se spustite dole. Isto tako I u povratku vrebajte nekoga da vas izvuče ili zovite taksi. Sve ostalo čekanje je gubljenje vremena.

Segesta 10.6.2013 god.

Danas mi je bio totalno čudan dan I nisam sigurna kako da ga prokomentarišem.

Prvo nisam sigurna koji me je đavo terao da kupujem voznu kartu do Trapanija , s obzirom da sam zaključila da je bolje ići busem, jer sve lokalne linije do znamenitosti polaze sa bus stanice. Ali sve u životu ima svoje zašto...

I ako sam poranila nije mi se dalo da ranije krenem. Vožnja vozom je bila katastrofalna , spor , pa ubrza pa uspori. Taman razvije brzinu već je stanica pa uspori. Pruga prolazi nekim rupetinama nema nimalo lepog pogleda u kome sam uzivala u vožnju prema Agrigenteu I nazad -posebno u povratku kad je zbog večernjeg svetla pejzaž bio nestvaran. U vozu samo desetak putnika. Navodno bi za 2 sata trebao da stigne do Trapanija , tako kažu I susedi a I cenjeni LP. Opet su omanuli. Za dva sata stigli smo tek nadomak Segeste I to do lokaliteta na kome se nalazi prelepi Grčki hram I pozorište. Dolazi otpravnik voza I kaže da voz ne ide dalje, I da pređemo u bus do Trapanija. Obradovala sam se , jer mi je dosta voza I smrzle mi se noge od klime. Milina u busu , toplije a o pogledu da ne govorim , svuda okolo gde mi pogled dopire žute se polja I obronci brda. Trava je požutela a kroz travu raste neko žuto poljsko cveće.

Uživam u pogledu ,kad odjednom na brdu neverovatan prizor- hrama na brdu. Mozak radi 300 na sat I preračunava , zašto bi po prvobitnom planu išla u Trapani pa u Erice pa u Segestu , kad je upravo prolazim pored Segeste. Prvobitni plan bi bio gubitak vremena na već okasneli polazak. Pitam vozača da li mogu da izađem kod ulaza , može. Uh , radosti. A napolju preko 30c. Cena ulaznice je 10e, važi I za hram I za pozorišt. Hram je sa desne strane od ulaza I već je posle par koraka vidljiv iz podnožja. Razmišljam zašto u LP kažu da do hrama ide free bus I da je na nama izbor jer je peške lepši pogled. Pre svega blizu je oko 50m a I nema prostora za vozilo. Zamenarujem njihove savete o tome kasnije , a od svakog pogleda na hram zastaje dah bez preterivanja. Ono je trebalo napraviti da stoji do danas I da mu ni zemljotresi koji su u tom region česti ne može ništa. Pored mene je neka Engleska grupa pa slušam njihovog stručnog vodiča, koja baš priča o detaljima hrama. Svaki detalje je za divljenje. Priča se da nekada kad je okolo tišina a vetar duva oko stubova čuje se neki zvuk koji podseća na neku muziku.

Sa leve strane od ulaza je put prema Bogu , jer ćete ga više puta zazvati dok se popnete serpentinastim putem pod uglom od 45% na temperature preko 30c u junu. Na vrhu brda su ostaci pozorišta. Da ga danas prave na takvim mestima tek niko ne bi posećivao pozorište. E do tog vrha vozi  bus , sad vise nisam sigurna da li je free ili ne ...ali on vozi kad se vozač smiluje.Uglavnom kad je krenuo na dole nije nikome tražio kartu na pregled niti je naplaivao. I nema Tajlandskog principa kad se napuni krećem nego kad se njemu ćefne ili po opet nekoj Italijanskoj satnici. E tu je nama turistima ostavljeno na ocenu hoćemo li ga čekati ili se samo uspinjati. Naravno ako se neko okrene unazad da pogleda dokle je stigao biće nagrađen fenomenalnim pogledom na hram. A ako niste, e onda će vozač još jednom u povratku stati na nekom mestu da putnici koji se nisu osvrnuli da sada slikaju iz busa.

Šipčila sam uzbrdo , ne zato što sam ćaknuta već iz ženskog razloga , dobro je za liniju...verujte mi posle 10 godina individulanog putovanja što znači imati dovoljno vremena za ovakve ludosti , rezultati se vide posle svakog puta. To mu dođe kao prlolećno pročišćenje organizma.

Već sam bila do vrha kad eto ti busa, požurim da bacim pogled okolo taman dok bakice siđu. U ovom momentu sam morala brzo da procenim situaciju, kad sam već bila umorna , pregrejana da li ću se sa busom spustiti ili ostati da lepo vidim pozorište. To su odluke koje moraju da se donesu vrlo brzo. Bila sam svesna da sam možda pogrešila što sam se odlučila za bus , ali kasnije se pokazalo da možda ipak nisam pogrešila. Da sam ostala na vrhu I verovatno još neko vreme provela na stepenicama pozorišta I lagano , lagano se spustila sa verovatno zastajkivanjem da se divim prekrasnom krajoliko , sela u restoran da se osvežim nekim pićem koje mi je posle ovog pokloničkog uspona baš trebalo, najverovatnije bi propustila bus za Trapani. S obrirom da je jako teško saznati kad I odakle kreću , jer su izvori I od LP I od ljudi koji su put iskusili postali nepouzdani iz ko zna kojih razloga.

Trapani I Erice 10.6.2013 god.

U daljem delu puta se opet pokazalo da nisam uhvatila taj bus u 13.15h ispred ulaza ne bih stigla u Trapani u 13.55h , što je bilo opet važno za dalje ostvarenje plana.

Izgleda po satnici u restoranu bus stanice u Trapaniju da je moj bus za Erice otišao u 13.30h I da sledeći ide u 16h. Prthodno sam na stanici pitala da li neko zna gde tačno staje bus za Erice a oni su slegali ramenima jer nepričaju Engleski da bi mi odgovorili.Zato sam , neznajući da je raspored kod prodavca peciva unutar stanice, krenula prema njemu koji mi je odmahnuo da nema uskoro bus za Erice. Vidim da nema ništa od Ericea jer mi je suviše kasno . Znam da ima I žičara do Ericea pitam za nju a on kaže da najverovatnije ne radi jer jako duva vetar. Opet bi mnogo izgubila vremena jer samo znam da je tamo negde niz dugačku ulicu žičara, zato moram da se za dva minuta odlučim šta ću dalje jer u 14h polazi bus za San Vito lo capo , jednu od najlepših plaza na Siciliji. Kupim kartu , bus dolazi za 1 min. , ulazim I sedam do jedne devojke , koja mi odmah na Ruskom kaže zar nisam pogrešila bus. Ja kao u panici dok još svi ulaze pitam šofera zar ovaj bus ne ide u San Vito lo capo , on klima glavom I kreće. Ruskina pita da li govorim Ruski , a ja kad izađem iz Srbije kao da se odmah prebacim na engleski pa mi teško čak I Ruski da se prisetim. Ona kaže da je bolje da idem u Erice a ne u San Vito tamo jetamo samo plaža. Ja joj odgovaram da sam pokušala ali nevredi. Ona kaže da žičara radi jer se upravo vratila I da odmah idem u Erice I tera me da pitam vozača da mi kaže gde da siđem za žičaru . Hoće on, ona opet ide kod njega da mu kaže na njenom slabom italijanskom da mi kaže gde da siđem , daje mi svoju kartu Trapanija.

siđem gde mi je vozač rekao I pokazao iza ćoška na žičaru. Zamnom izlazi I jedan dečko I u kabini žičare saznajem da je Kanađanin I ide u Erice. Pitam ga ja odakle on u busu za San Vito kad ide u Erice, kaže da je na stanici pitao vozača da li ide za Erice a on mu domahnuo rukom da uđe u bus. Postavljam pitanje pa zašto meni onaj prodavac karti I peciva nije rekao da idem sa ovim busem ili nekom gradskim do žičare da proverim da li radi jer je pešice jako daleko. Ostajemo bez odgovora. Za 15 min. I 9e povratnom kartom se stiže do Ericea. I ako nisam tražila povratnu kartu on mi je prodao povratnu ,zato obratite pažnju jer mislim da to ne bi trebao da radi , jer on nezna kako ćemo se mi vratiti na dole.

Erice je baš nebu pod oblake I oblaci prolaze kroz grad , pa neko pomisli da je dim. I sa 30c temperature pada za 10c. Duva vetar I treba toplija garderoba . Erice je mali slatki gradić zaboravljen u vremenu. Mapu koju sam imala Ericea sam odmah ostavila jer nema šanse da se upravljam njom , već nasumice lutam. Cene u restoranima su previsoke , ispalo je da je najjeftiniji restoran na ulazu u grad.

U 17h sam se spustila sa brda opet žičarom. Od žičare samo treba doći do glavne dugačke ulice koja ide celom dužinom tako reći novog dela Trapanija I za 45min. brzog hoda se stiže do gl. žel. I bus stanice. I ako na mapi deluje da su bus I žel. st. jedna pored druge , definitivno se ništa ne nazire. Ispred ulaza u gl. žel. stanicu u Trapaniju je benzinska pumpa I nešto kao mali parkić sa klupama I zelenilom. Pitam nekog gde je bus stanica , on odvraća da li za Palemo , da , pa evo je ovde u tom parkiću ispred žel. stanice. Pogledam I vidim da stoji plava table na kojoj piše fermata , u prevodu sa italijanskog stanica , I ispod piše Segesta, to je kopanija. Po redu vožnje bus polazi u 18.02h I tako svaki naredni sat do 20h . Subotom I nedeljom I u 21h poslednji prema Palermu. Super stigla sam posle toliko peripetija I dobronamernih pomaganja , grešaka koje su imale svoje razloge. Dolazi plavi Segesta bus I ja ulazim među prvima jer je već hladno I vetar duva, tražim jednu kart do Palerma a vozač mi odmahuje da neće da mi izdaje kartu već da treba da je kupim u biletarnici u tabako shopu preko puta ulice. Ja ga pitam da li će da me sačeka da otrčim ,NEĆE, istrčavam I brzo prelazim ulicu I tražim kartu za Palermo .BRONTO molim ga, bio je brz I ja sam bila brza ali nedovoljno za namćora u busu koji nije hteo da me sačeka 2 SEKUNDE BUKVALNO . Bila sam mu na vidiku retrovizora , mahala I vikala espeta, ali džaba. Besna da jedan namćor na kraju uradi tako nešto kad su se svi u toku dana trudili da pomažu I budu od koristi. Besna uzimam fotoaparat da pregledam sve do sada slikano I snimljeno da bi se smirila , da bi mi brže prošlo još 1h na stanici, jer kad pregledam mejlove I odgovaram 1h brzo prođe pa se nadam I sada. I bi brzo , dolazi još jedan plavi Segesta bus, ulazim prva I dajem sada svoju kartu da je precvika I poništi. Sedam odmah na prvo sedište da imam bolji pregled, poslednja ulazi Italijanka I umesto karte pruža vozaću 10e , cena karte je sada 9e a u vozu 8e, I VOZAČ JOJ IZDAJE KARTU, vilica mi nije otpala već nisam imala daha da bilo šta kažem. Stižem u Palermo za 1sat a ne za 2 ipo ili 3 sata kako kaže LP I prodavac karti I peciva u Trapaniju.

Cefalu  11,6,2013 god.

Stigla sam u u Cefalu, presladak mali gradic. I ako sam opet poranila I na bus stanici bila pre 10 sati , a pre toga prošla kroz žel. stanicu I videla da je sledeći voz u 12h, gde sam saznala da I bus kreće u isto vreme pa sam opet morala da čekam.Sad sam pogledala sajt SAIS kompanije http://www.saistransporti.it/ I vdim da nisam ni poranila ni zakasnila, jer je prvi polazak bio oko 7h a sledeći tek u 12h. Prema tome podaci iz LP opet nisu tačni da ima na svakih pola sata.

Odabrala sam bus , cena je 5,70e jer sam očekivala I to sa pravom da ću uživati u pogledu iz busa . U nekim momentima mi se činilo da se vozim kroz špalir Lijandera raznih boja , koliko ih ima pored puta. A onda bi se otvorio pogled prema pučini mora.

Danas je bilo malo nestabilno vreme u Cefalu pa su se samo najodvažnjiju kupali I boravili na plaza. A mi ostali neodvažni smo se gostili poslasticama .

Moram ovom prilikom da pohvalim I svoj smeštaj I bez preterivanja da procenim da ima najlepšu krovnu baštu sa koje se pruža predivan pogled na sve 4 strane. I pri tom se nalazi na Pjaci Garibaldi odakle kreće glavna pešačka zona. Ja sam ga rezervisala kao hotel Scirocco , a sad kas sam došla vidim da je to samo adaptiran zadnji sprat zgade. Sve je opremljeno kao iz časopisa ali je terasa po mom mišljenju neprevaziđena u okolini. To se da zaključiti samom pogledom sa terase jer se ništa u okruženja ne nazire sličnog tipa. Pa ako nekom treba za početaj preporuka , Scirocco je moja preporuka. Od bus I gl. žl. stanice je 5 min. hoda, isto I od plaže.

Sad sam proverila svoje podatke ,pripremljene pre puta, I na osnovu dosadašnjeg iskustva mogu da zaključim da britanski sajt www.italyheaven.co.uk ima najpouzdanije informacije u pogledu prevoza do lokaliteta .

Dodala bih još da postoji bus kompanija Tarantola bus, koja vozi od Trapanija do Segeste I prolazi pored ulaza u hram. Satnicu najbolje proveriti unapred na sajtu kompanije www.tarantolabus.com . Sa pomenutom kompanijom sam I ja išla od hramova do Trapanija. I poslednja stanica mu je na bus stanici u Trapaniju ,koja je pored žel. stanice. Cena karte od hrama do Trapanije je 3.80e.

Sutra nastavljam prema Taormini. S obzirom da iz Cefala nema bus prema Taormini već samo voz, proverila sam satnicu na sajtu http://www.trenitalia.com/ kad ima voz . I dobro da sam proverila jer lokalni voz polazi u 9.05h I cena je 11e ali mi je naplaćeno 13e, a sledći je u 11h I to je izgleda neki međunarodni I cena karte je 20e. Putuje se preko Mesine I u Taorminu se stiže oko 13.30h , stim što se menja voz u Mesini.

Za sada uživam u Cefalu , u divnom pogledu za doručkom na terasi moga hotela;

Ponašam se kao meštani I uveče moram na proverenom mestu da pojedem jedan kanoli , sladoled I da sednem negde pored obale.

Juče sam svratila u jednu od salamerija da kupim malo prave Italijanske mortadele . ispred mene u redu su bile starije gospođe koje su takođe pazarije , ali I obilno pričale sa mladim prodavcem. Dok je pričao sa njima I uslužiao ih prvo mi je pružio komad salame da probam , pa komad sira sa pistaćima. Bila je to dobra kocka kao naša nekadašnja kocka šećera. Taman da se lepo oseti ukus. A onda sam se ja raspitala koja mu je vrsta sira koja je ličila na sireve u Srbiji . Mislim onako beo I deluje mekan. Pretpostavila sam da je mocarela , ali nije u loptici. On mi je onda odsekao baš veliko parče da probam. Bila je to buffalo mocarela. Predivno, I ona mi baš ukusom podseća na naš mladi sir. Tako da sam se ja kod njega u salameriji najela , jer meni ne trba mnogo.

Takođe iskoristila sam priliku da se u večernjim satima popnem na Rocu , brdo ili stenu iza Cefala . Od trga Garibaldi , gde sam ja smeštena , uličica vodi navieš prema kapiji ulaza.Ulaz je Slobodan, samo na jednom mestu morate da potpišete da ste upozoreni kad se kapija zatvara. Prilično je strmo ,I ima putokaza. U jednom momentu jedan smer je pokazivao arheoliški lokalitet a drugi smer puta prema zamku odn. ostacima zamka I utvrđenja.

Morala sam da ispoštujmem člana ovoga foruma I perdnost dam aeheološkom lokalitetu na kojem su ostaci Dijaninog hrama I crkva sv. Ane . Taj deo se nalazi u borovoj šumi I rekla bih divnoj šumi sa debelim hladom gde piri hladan vetar. Ko se bude penjao na Rocu na 30c I preko , verovaće mi na reč. Uglavnom u tom delu je deo zida sa kojeg se pruža fantastično lep pogled na more I ceo grad . I videćete da se iza Katerdrale nalazi veliko dvorište , koje se sa prednje I bočne strane baš ne vidi. A onda sam kao malo lutala utabanim stazama ali sam se lagano pela prema vrhu Roce. Inače , put ka vrhu je jako kamenit , veliko kamenje , drobljeno , zato je pametnije nositi patike ako nemate opremu za planinarenje sa sobom na letovanju :-)). I došla sam do jednog dela koji opet sa putokazom ukazuje gde je zamak a gde izlazak . Kažem sebi u povratku ću biti poslušna I slediti putokaze. I bila sam poslušna ali sad mogu da kažem da je taj put bio mnogo dosadniji , nego kad sam skrenulaema arheološkoj lokaciji.. Spuštanje zna da bude nekada opasnije od uspinjanja , I na onoj visini lako može da se izgubi ravnoteža , a na nekim mestima prilično duva vetar.

I još nešto bi dodala, prošetala sam pored obale, gde su hoteli koji naplaćuju prilično visoku cenu za smeštaj turista. Ovo napominjem , jer znam da neke agencije u Srbiji imaju zakupljene aranžmane u tim hotelima. Nisu oni mnogo udaljeni od staog dela grada , da bi turistima bilo daleko , hoću da kažem da je mnogo bolje sam se organitovati I doći u Cefalu I naći sebi smeštaj ili po mojoj preporuci , jer mislim da bi bili mnogo zadovoljniji . I da bi po povratku imali o čemu da pričaju svojim prijateljima. Ona verzija sa hotelom preko agencije mi sada deluje jako siromašna I bleda. Sorry , ali ovo je moje mišljenje na osnovu ličnog iskustva.

Sve u svemu lepo sam prošla I zadovoljna sam sa Cefalu.

Sutra nastavljam prema Taormini. S obzirom da iz Cefala nema bus prema Taormini već samo voz, proverila sam satnicu na sajtu http://www.trenitalia.com/ kad ima voz . I dobro da sam proverila jer lokalni voz polazi u 9.05h I cena je 11e ali mi je naplaćeno 13e, a sledći je u 11h I to je izgleda neki međunarodni I cena karte je 20e. Putuje se preko Mesine I u Taorminu se stiže oko 13.30h , stim što se menja voz u Mesini.

Za sada uživam u Cefalu , u divnom pogledu za doručkom na terasi moga hotela;

Ponašam se kao meštani I uveče moram na proverenom mestu da pojedem jedan kanoli , sladoled I da sednem negde pored obale.

Juče sam svratila u jednu od salamerija da kupim malo prave Italijanske mortadele . ispred mene u redu su bile starije gospođe koje su takođe pazarije , ali I obilno pričale sa mladim prodavcem. Dok je pričao sa njima I uslužiao ih prvo mi je pružio komad salame da probam , pa komad sira sa pistaćima. Bila je to dobra kocka kao naša nekadašnja kocka šećera. Taman da se lepo oseti ukus. A onda sam se ja raspitala koja mu je vrsta sira koja je ličila na sireve u Srbiji . Mislim onako beo I deluje mekan. Pretpostavila sam da je mocarela , ali nije u loptici. On mi je onda odsekao baš veliko parče da probam. Bila je to buffalo mocarela. Predivno, I ona mi baš ukusom podseća na naš mladi sir. Tako da sam se ja kod njega u salameriji najela , jer meni ne trba mnogo.

Takođe iskoristila sam priliku da se u večernjim satima popnem na Rocu , brdo ili stenu iza Cefala . Od trga Garibaldi , gde sam ja smeštena , uličica vodi navieš prema kapiji ulaza.Ulaz je Slobodan, samo na jednom mestu morate da potpišete da ste upozoreni kad se kapija zatvara. Prilično je strmo ,I ima putokaza. U jednom momentu jedan smer je pokazivao arheoliški lokalitet a drugi smer puta prema zamku odn. ostacima zamka I utvrđenja.

Morala sam da ispoštujmem člana ovoga foruma I perdnost dam aeheološkom lokalitetu na kojem su ostaci Dijaninog hrama I crkva sv. Ane . Taj deo se nalazi u borovoj šumi I rekla bih divnoj šumi sa debelim hladom gde piri hladan vetar. Ko se bude penjao na Rocu na 30c I preko , verovaće mi na reč. Uglavnom u tom delu je deo zida sa kojeg se pruža fantastično lep pogled na more I ceo grad . I videćete da se iza Katerdrale nalazi veliko dvorište , koje se sa prednje I bočne strane baš ne vidi. A onda sam kao malo lutala utabanim stazama ali sam se lagano pela prema vrhu Roce. Inače , put ka vrhu je jako kamenit , veliko kamenje , drobljeno , zato je pametnije nositi patike ako nemate opremu za planinarenje sa sobom na letovanju :-)). I došla sam do jednog dela koji opet sa putokazom ukazuje gde je zamak a gde izlazak . Kažem sebi u povratku ću biti poslušna I slediti putokaze. I bila sam poslušna ali sad mogu da kažem da je taj put bio mnogo dosadniji , nego kad sam skrenulaema arheološkoj lokaciji.. Spuštanje zna da bude nekada opasnije od uspinjanja , I na onoj visini lako može da se izgubi ravnoteža , a na nekim mestima prilično duva vetar.

I još nešto bi dodala, prošetala sam pored obale, gde su hoteli koji naplaćuju prilično visoku cenu za smeštaj turista. Ovo napominjem , jer znam da neke agencije u Srbiji imaju zakupljene aranžmane u tim hotelima. Nisu oni mnogo udaljeni od staog dela grada , da bi turistima bilo daleko , hoću da kažem da je mnogo bolje sam se organitovati I doći u Cefalu I naći sebi smeštaj ili po mojoj preporuci , jer mislim da bi bili mnogo zadovoljniji . I da bi po povratku imali o čemu da pričaju svojim prijateljima. Ona verzija sa hotelom preko agencije mi sada deluje jako siromašna I bleda. Sorry , ali ovo je moje mišljenje na osnovu ličnog iskustva.

Sve u svemu lepo sam prošla I zadovoljna sam sa Cefalu.

Pošto si negde pročitala da „ Palermo deluje da će svakog časa neko iskočiti i zgrabiti vas” evo i par reči o bezbednosti, jer je Sicilija mnogima sinonim za Mafiju i njene aktivnosti.

Kao prvo, Mafija nikada nije nestala i itekako je aktivna i opasna.Tu, nedavno, sam pročitao članak u kome se optužuje da usporava razvoj Italije.Izmedju ostalog, ne dozvoljava izgradnju mosta izmedju Sicilije i Italije, jer su mnogobrojni trajekti od Vile San Djovani do Mesine u njihovom vlasništvu.

Sami Sicilijanci o tome nerado pričaju, ali u par razgovora doznao sam da je turista apsolutno bezbedan na Siciliji. Kako i zašto? Pa, sicilijanska mafija ne dozvoljava da sitni prevaranti, secikese i džeparoši stvaraju negativan publicitet koji skreće nepotrebnu pažnju. Njihovi poslovi su mnogo krupniji i ozbiljniji i ne žele da budu ugroženi na bilo koji način.

Vlasnica apartmana u kome sam boravio mi je doslovce rekla:” Kada ste na plaži i krenete u vodu, slobodno ostavite foto aparat ili mobilni telefon, niko vam ga ne sme pipnuti” i zaista je tako.Kako sam imao dosta vremena i sopstveni prevoz, pored ovih opštepoznatih mesta obilazio sam i ruralnu Siciliju, sela nenaviknuta na turiste.Svuda važi isti princip.

Ko nije znao-na Siciliji tračare muškarci. Svako ponese stolicu od kuće i na zborno mesto.Sigurno je da ste i vi tema ali niko ništa ne dobacuje. Ovo je svakodnevna ekipa koju sam snimio sa mog prozora  :)

tracare.jpg

Naravno, sve ovo ne važi za druga dva ogranka-Napolitance i Kalabreze.

Mi smo bili smesteni u malom mestu blizu Palerma i lokalci ispred kuca su nam sluzili za orijentaciju po ulicicama : Kod babe sa crvenom kosom skrenemo levo i onda pravo do matorog debelog brke pa desno.  ;D

Putevi su odlicni po celoj Siciliji a po Palermu mi je bilo lakse da vozim nego po Beogradu, jer vozaci nisu toliko nervozni. Desavalo se da nam neko zagradi auto i ostavi kljuceve u kolima da ih pomerimo ako izlazimo, 

Svi oni imaju prihode od turizma i svima odgovara da se turisti osecaju bezbedno sto i jeste slucaj.

I jos jedna ispravka

Naziv Scala dei turchi potice od cinjenice da su se tu vrlo cesto motali turski gusari, nema veze sa Pamukalama...

Svi oni imaju prihode od turizma i svima odgovara da se turisti osecaju bezbedno sto i jeste slucaj.

Da, ali i nedaleki Napulj sa Pompejom i Herkulanumom je jedna od najposećenijih svetskih turističkih destinacija, pa ipak važi i za prestonicu džeparoša i otimača torbica.

Želeo sam samo da istaknem tu razliku. Sicilija je i tu nešto drugo od ostatka Italije.

p.s. izvinjenje zbog "seče" citata.

Taormina

Teško sam ostavila za sobom Cefalu I krenula u Taorminu .... za kojom svi uzdišu.

Prema predviđenom rasporedu stigla sam u Taorminu na žel. stanicu. Ispred žl.stanice je bus stanica prema Taormini. I ako sam vozom prošla tik pored Isole Bele ,a I mog hotela koji se isto zove I nalazi se tačno preko puta ostrvceta , morala sam da se vratim unazad 3km. Raspored na stanici ukazuje da bi bus prema Taormini trebao da ide na svakih pola sata. Međutim nije ga bilo ni u 13.30 ni u 14h. Sve nas je više na stanici, pitam taksistu koiko ima do hotela I da li mogu peške da krenem. Možeš , odgovara I ima 3km. Nesviđa mi  se da sa torbom , po suncu I to po ulici kuda prolaze I busevi I kola idem 3km. Pitam ga da li zna gde je hotel Isola Bela I koliko košta , odogovara 10e I zna gde je hotel. Pitam na stanici da li neko hoće da delimo taksi , niko neće jer su svi visoko na brdu pa im ne odgovara. Stižem u hotel , pitam ih da li ide bus I da li staje kod hotela ili bus ima neku drugu rutu I ne prolazi pored hotela . Malo me čudno gleda zbog pitanja I kaže da ide bus I pokazuje mi sa recepcije red vožnje koji je isti kao na stanici. Zamnom ulaze još dva nova putnika , I ja ih iz radoznalosti pitam da li su došli busem ili taksijem , samo da proverim da li je bus ipak posle mene odmah došao , ne , kažu došli su taksijem.

Toliko , opet , o učestalosti buseva da ne bude iznenađenja.

Malo sam bila skeptična kad sam u komfirmaciji dobila potvrdu da će mi soba gledati na more odn. na Isola Belu. I baš mi se  povratio osmeh na lice kad sam podigla spuštenu roletnu I videla taj mali dragulj  u zalivu.  Odmah sam se spustila do plaže , a voda ledena . Nemogu da verujem , plićak je a da se nimalo do sada nije ugrejala. U Cefalu I Mondelu sam jedva se naterala da izađem iz vode ovde obrnuto. Odjednom nešto nalete na mene I udari me u ruku, trgnem se . Uvek sam u nekom tripu kad sam u hladnoj vodi. Jednom sam umislila da mi se uvila neka zmija oko ruke , posle se sebi smejala zbog toga. Ovaj put nisam ništa uobrazila...naletela sam na meduzu veličine većeg šampinjona. A onda se pojavila još jedna I još jedna rozikasta providna masa sa pipcima. E ,pa izlazim , a onda zamalo I da je nagazim.Neplašim se ja žara već mi gadne. Sledeći put sam dobro gledala kad sam ušla u vodu. Bez obzira što je toliko hladna  mami lepota uvale da se uđe u vodu. Kamenje je jako klizavo I nezgodno , I nemojte kao ja da zaboravite da ponesete plastične sandale  za vodu  , ili one druge što se koriste za šetanje po vodi .

S obzirom da sam u podnožju a grad na vrhu  morala sam žičarom koja je tu u blizini hotela. Sada je cena u jednom pravcu 3e.

Srećom pa je ulica na čijem kraju se nalazi Grčko pozorište odmah po ulazu u Via Umberto sa leve strane, taman da iskoristim poslednje zrake sunca. Na  moju nesreću u toku je Sinema festival u Taormini pa je postavljeno platno  koje blokira pogled sa stepenica pozorišta  prema vulkanu.

Što se tiče Taormine ...ne mogu da kažem da mi se nesviđa sam grad , I moram da odam priznanje ljudima koji su je sagradili I ovima koji su je dogradili do danas,ali meni se ona ludnica ne d o p a d a. Neko kao ja ko je pre Taormine video druge Italijanske gradiće ne može da bude oduševljen Taorminom. Više mi se sviđa Cefalu , pa čak I Sorento I Pozitano, Sjena , San Giminijano . Otišla ,videla  I žao mi je što nisam vise ostala u Cefalu . Dobra stvar  mi je što iz Cefala nisam išla na izled do Panaree I Strombolija ,da netrošim dane . Bolje da to sad uradim iz Taormine , jer mi nije žao da izbivam iz nje. Radije bi još jedan dan provela u Palermu nego više u Taormini.

Čini mi se da je ovde jedina zanimacija čekanje da padne mrak I da dođe vreme večeri I da se svako skrasi u nekom od predivnih kutaka gde su uglavljeni restorani I navali na divnu i mirisnu Sicilijansku hranu.

Čini mi se da je ovde jedina zanimacija čekanje da padne mrak I da dođe vreme večeri I da se svako skrasi u nekom od predivnih kutaka gde su uglavljeni restorani I navali na divnu i mirisnu Sicilijansku hranu.

Upravo ;)

Da si došla u vreme kada organizuju džez večeri, možda bi drugu priču pričala :D

Odmah sam se spustila do plaže , a voda ledena . Nemogu da verujem , plićak je a da se nimalo do sada nije ugrejala. U Cefalu I Mondelu sam jedva se naterala da izađem iz vode ovde obrnuto.

Generalno, more oko Sicilije nije baš najtoplije:

tem-vode.jpg

Južna i istočna strana imaju, ne znam zbog čega, još nižu temperaturu vode.

Ako je kupanje na prvom mestu-onda sever.

Divna prilika mi se ukazala kako  da provedem još jedan dan u Taormini.

Posle uživanja  u plivanju u bazenu hotela , sa predivno toplom vodom a ne sa meduzama u ledenoj vodi, lepo sam se udesila I otišla na filmski festival u Taormini koji upravo večeras počinje. A otvara ga , dan nakon  svetske premijere, nastavak ili novi film o Supermenu ,koji se sad zove "Man of steel". Supermena glumi novi zgodni glumac a njegovog oca br.1 Rasel Krou a oca br.2 Kevin Kostner. I cela glumačka ekipa , osim K.Kostnera je prisustvovala otvaranju. A Rasel Krou je održao I uvdni govor.

Juče  kad sam posetila Teatar Greko  saznala sam  čemu služi bisokopsko platno , odn. za potrebe Cinema festival , kako ga ovde zovu. Na ulazu u Teatar Greko sam pitala gde se kupuju karte ali nije znala da mi odgovori na Engleskom. Nešto mi je pokazivala I gestikulirala , ali nisam preterano bila zainteresovana dok nisam došla u hotel I na recepciji našla program festivala. I ko dolazi na otvaranje. Odmah sam isplanirala da uveče poranim I sad  se potrudim da saznam gde se kupuju karte . I pored toga što sam sebi skrenula pažnju da povede računa o troškovima , ovakva prilika se ipak ne propušta. Naročito u antičkom pozorištu. A I nisam od svoje 7 godine bila u bioskopu na otvornom , kad sam na moru  gledala "Grof Monte Kristo". Divan film za dete od 7 godina. E pa I ovo je bilo fantastično za dete od ..... Prekrasne kulise sa pozadinom Etne...još da je proradila da upotpuni atmosferu. Polako se smrkava a u podnožju Etne se po obroncima pale svetla. Pozorište se puni , nestrpljivi smo da vidimo glavnu zvezdu Maksimusa , kako mu  Italijani skandiraju dok ga nestrpljivo čekamo . I gosp.Rasel Krou se pojavljuje . Pozdrav na Italijanskom , dolaze I ostali članovi ekipe . Nisu ih dugo zadržali jer smo nestrpljivi da vidimo novog  Supermena .

Na ulazu stoji upozorenje da nije dozvoljeno unošenje mobilnog , kamere I foto aparata. Jedan iz obezbeđenja baš mene pita da li imam kameru, kameru ...ponavljam ja ,ne nemam kameru. Kakva glupost, svako ko je ušao ima barem jedan mobilni od koga se ne odvaja .I to mob sa takvim mogućnostima da mu ne treba posebna kamera za snimanje čak I celog filama. Drugo , ja sam  trurista I od foto aparata se ne odvajam I živim za ovakve prilike ...I da njemu predam moj voljeni forto aparat...neće moći. Uglavnom , piraterija je strogo zabranjena u ostaku sveta koji nije Srbija, tako da su sve vreme trajanja filma iskakali ljudi u crnom I upirali snop svetlosti u nekoga ko se osmelio da izvadi svoj pametni telefon I osvetli mrak dok traje film.

Sve u svemu lep kraj drugog dana u Taormini.

Prednja informacija je da se zna da je u ovo vreme fimski festival , pa ako neko bude u isto vreme ima priliku da poseti Teatar Greko I oseti  ambijent in live.

Uspela sam da odem na Eolska ostrva I to dva najinteresantnija, Panaraeu ili VIP strvo zbog gostiju džet seta koji je posećuju I vulkanskog Strombolija.

Izlet za Panaraeu I Stromboli je najskuplji izlet koji se nudi na celoj Siciliji , skuplji je čak I od Etne , I košta 90e. Delom usled udaljenosti oba ostrva , a delom zato što je u cenu uključen I transfer do grada Milazza odakle polazi brod. Kada sam dolazila vozom u Taorminu prošla sam kroz Milazzo I vidi se odmah sa žel. stanice da je stanica od luke prilično udaljena.Iz luke se vidi velika tvrđava u centru Miazz.

Polazi se u 12h , I do Panarea usput se prolazi pored ostrva Lipari I Vulkano , koji su takođe u vezanoj ponudi ali sa znatno nižom cenom od 45 e do 60e u zavisnosti odakle se polazi.

Na brodu je vladala prava izletnička atmosfera . Na Panareu se stiže taman u vreme ručka oko 13.30h . Sve kuće su na ostrvu ofarbane u belo I vidno sređene , svuda su veliki ćupovi kao dekoracija. Beli , zemljani , plavi glazirani. Vrata ofarbana u nebo plavo. Uske ulice kojima prolaze kola kao sa terena za golf. Pre puta dok sam se pripremala čitala sam da na ostrvu nema motornih vozila , međutim to ipak nije tačno. Voze se skuteri I neki mali kamiončići , koji baš remete idilu I prilično zagađuju vazduh. Ulice su uske I kad oni onakvi "ekoliški" prođu treba dosta vremena da vetar rastera izduv, I taman kad ga rastera prođe sledeći. Panaraee je najskuplje ostrvo. Ručak u restoranu košta od 50e do 80e. Najpoznatiji restoran I hotel je Reja ili raža. Pre nekoliko godina oko Eolskih ostrva je kružio Roman Abraovič sa svojom jahtom I kao pripadnig džet seta hteo je da svrati na večeru I nazvao je telefonom da se najavi. Vlasnica je morala da ga odbije jer nije imao rezervaciju. Posle je za novine prokomentarisala " pa nisam mogla nekog od gostiju da zamolim da ode da bi on došao kad nismo imali mesta a on se nije unapred najavio". Eto toliko o tom životu. I ako je juni bilo je jako vruće , na kraju obilaska prokomentarisala sam kako je danas vruće a jedan od vodiča ture je rekako da je u julu I avgustu još toplije od ovoga. A meni su prsti na nogama počeli da crvene I ako sam već odavno osunčana. Pobegla sam od centralnih ulica I od skutera , I sve oko mene je na sijesti . Samo turisti okolo lutaju. Pokušavam da nađem izlaz do mora. Gledam jedan puteljak nadole , nevidi se kuda vodi. Nije mi teško da odem I da pogledam I nije problem I da se vratim ali ima naviše puno stepenika . Ipak krenem , a zamnom I dve gospođe. Međutim , prevarila sam se ,slepa ulica I privatni posed. Raširim ruke prema njima I kažem im "nema plaže" , vraćamo se gore. Sledeći put sam imala više sreće. Izbijem ja na more I vidim da tu ima nekoliko ljudi iz grupe, neko se zabio u debelu hladovinu I sladi se nečim a neki hlade noge u moru. A Skandinavci nabili maske na nos I rone. E , sad ću I ja da probam vodu. Smočim noge I oduševim se da mi voda nije odsekla noge kao u Taormini. Izgleda da nigde nije voda tako hladna kao u Taormini. I odmah se skidam I ulazim u vodu . Neviđeno uživanje I rashlađenje. Zamolila sam one putnike što su hladili noge da izvade iz moje teobe foto aparat da me slikaju kako uživam. I to mora da prokomentarišem , da svi ljudi koje sam na ovom putu srela su bili predusretljivi I pristojni. Od pozdrava u prolazu do spremnosti da razgovaraju, a sve to kao paralela sa mojim putem na još jedno izvikano turističko mesto kad niko nikom ni pored vrata znao da otpozdravi niti da se ujutru javi sa dobro jutro. Šteta da nisam više vremena imala inače bi ja još ostala u vodi. Posle sam se Skandinavcu zahvalila što me je ohrabrio da uđem u vodu. Da mi je neko rekao da će mi voda na Siciliji u junu biti tako topla bila bih nepoverljiva , ovako sam se prijatno iznenadila a sa Taorminom razočarala .

Stromboli

Stromboli , je neverovatan. Jedini aktivni vulkan u Evropi koji je konstanto aktivan a opet svi znaju za Etnu I Vezuv a za Stromboli samo po neko. I ako datira od pre 40.000 godina opet je najmlađi. Sa druge strane kratera nalazi se mali grad sa belim niskim kućama I uskim ulicama ali nikada nije bio ugrožen, I ako se broj stnovnika sveo na svega 400. Žitelje Strombolija smatraju jedne od najizvornijih Sicilijanaca, čak I govore dijalektom koji im je svojstven I teško razumljiv za ostale.Kada se gleda sa podnožja deluje da preko vrha kratera prelazi samo oblak , međutim to su oblaci dima koje izbacuje vulkan. Neko je Stromboli uporedio sa bocom šampanjca koja je stalno pod pritiskom I konstantno izbacuje oblake nekada crnog ili belog I crvenog dima. A kad je baš pod pritiskom onda se dešavaju eksplozije , pa se može čuti kako tutnji I tada se iz grotla vidi prskanje lave. A kad se baš naljuti , lava se prelije I krene vatrenim putem prema moru. Dok je sunce zalazilo I obasjavalo vulkan delovao je veoma lep , a kad je sunce zašlo postao je crn I veoma opasno. Plaže na Stromboliju su od crnog vulkanskog peska I šljunka. Voda je čista I topla. Nažalost ovde nisam imala vremena da se kupam , ali sam se dobro izbrčkala. Do Strombolija se nalazi jedna stena ma čijem vrhu je svetionik I stenu zovu Strombolino . A ona je zapravo ostatak nekadašnjeg vulkana, I bila je nekada centar vulkana. Kada se pristine na Stromboli odmah sa desne strane ulice a I navieš putem prema crkvi nalaze se agencije koje nude treking do vraha Strombolija sa koga se može baciti pogled u grotlo. Tu su I prodavnice koje nude delimičnu opremu , od lampi na čelu , do jačih sipela. Polasci su u večernjim satima I obavezno je da na trekking ide sa lokalnim vodičem. Nigde nije bila istaknuta cena , a nisam imala vremena da se raspitujem. Navodno bi trebalo dan unapred da se najavi odn. prijavi , mada je meni delovalo da ukoliko se danas pre podne ili oko podneva stigne da ima vremena da se prijavite ii iste večeri krene. Samo što se mora prenoćiti jednu noć na ostrvu jer je povratak sa vrha u kasnim satima kad više nema prevoza prema kopnu. Inače na Stromboliju a I drugim ostrvima struja se dobija preko generatora .

Posetioci Strombolija , za razliku od Paranaee su mlađi ljudi koji su u potrazi za uzbuđenjima, zavisnici od adrenalina, I oni koji više vole izolovanost ostrva tipa Strombolija .

Modica I Raguza Ibla

U planu mi je bilo da jedan dan iz Sirakuze posetim Raguzu Iblu pod obavezno I još Noto ili Modicu. U hostelu su mi odmah po dolasku pomogli I pogledli raspored prevoza, a iz iskustva rekli da nema vremena za sva tri grada . Prema rasporedu vožnje na sajtu kompanije AST koja vozi prema navedenim gradovima postoji polazak u 8h ujutru iz Sirakuze I prema Modici I prema Raguzi , međutim, dodatnim pregledom sajta Sirakuze navodi se da ima samo jutranji polazak za Modicu.

Ujutru sam poranila sa dva programa u zavisnosti da li je tačan podatak sa sajta grada Sirakuze ili sa AST kompanije. Na bus stanicu pre 8h već je bio postavljen jedan bus, ali nepiše na njemu gde ide. Nema na stanici nikakva biletarnica za kompaniju AST. Zato moram da pitam putnike koji su isto tako zbunjeni , jer neki od njih nisu lokalni , pa ni oni ne znaju. A šofer slabo ili nimalo nezna Engleski. Ispostavi se da bus ide za Modicu I nema drugog prema Raguzi u isto vreme. Satnica koju sam imala bila je pod uslovom da ide prvi bus prema Raguzi pa da se vračam u Sirakuzu preko Modice , a sad nemam ništa. Pritom sam zaboravila I nekakvu mapu Raguze koju sam imala iz LP. I ako mi je hostel iza ćoška I za 5 min. bi mogla da otrčim , nepomera mi se od busa. Kako god sad ću morati da se snalazim kako znam I umem bez mape , ili da na licu mesta u turist birou uzmem neku mapu.Pod uslovom da ga nađem.

Cena karte do Modice je 6.30e I stiže se za sat i po vremena . Bus prolazi kroz Noto I druga mesta . Vozača sam zamolila da mi kaže kad stignemo u Modicu. U Modici postoji jedna bus stanica u samom centru grada , tako reći u podnožju, jer je I Modica kao I Raguza razbacana po obroncima. Kad sam ga pitala da li zna kad ide sledeći bus prema Raguzi , jer sam mislila da on nastavlja prema Raguzi , on mi je pokazao da ostanem u busu . Vozi on kroz jednu od dužih ulica koja od centra vodi naviše, prolazimo pored prve katerdrale koja je tu u podnožju. Mislim se gde li će me sad odvesti koliko li ću da se vraćam. A on , jer nije znao da mi odgovori , imao je bolju ideju. Da me doveze do poslednje stanice na kraju ove ulice koja ide navieš , pa da ja u poslastičari BARYCENTO , koja se nalazi preko puta stanice I u kojoj se prodaju bus karte pitam za dalji raspored polazaka prema Raguzi. A I pokazao mi je da ulica iza poslastičare vodi prema strrom delu Modice. U poslastičari sam saznala da u 12 h ,13h I 14h ima buseva prema Raguzi , što mi je odgovaralo. Uspela sam da obiđem samo katedralu Sv.Džordža koja se izgleda nalazi na sredini. Onu u podnožju nisam ni videla sa pozicije gde sam se nalazila a I nisam mogla bez mape da potrefim put. Sumnjam da bi I sa mapom uspela jer su ulice toliko uzane I stalno naletite u nečije dvorište , ili slepu ulicu. Uspon je veliki , ulice su uglačane pa negde I proklizava. Srećem samo po nekog od starijih putnika koji baš polako napreduju. Vidim ja da će mi bez dobre mape biti jako teško I trebaće mnogo više vremena da se dođe do vrha gde se ugnezdila I treće katedrala ili crkva , sad više nisam ni sigurna jer su ogromne. Mogu samo da izrazim divljenje tim ljudima koji su ih napravili I smestili na tako nepristupačno mesto. I da zamislim život kada su one bile središte društvenog života. Iz tog razloga sam morala da donesem odluku da skratim dalje penjanje, jer dalje uspinjanje ovako na slepo nema smisla I gubim vreme .

Čuvenu čokoladu iz modice sam kupila u pomenutoj poslastičari, jedna čokolada košta 2,50e a u Cefalu je koštala 3.50e. Pokušala sam da je kupim u nekom martetu u Modici ali je nije bilo a zapravo nisu imali nikavu čikoladu. Pre puta dok sam čitaka o Modici I o njenoj čokoladi tačno se navodilo gde se pravi I koja je poznata radnja sa čokodaom ...ali na papiru je mnogo lakše nego naći je u ono dšungli od ulica .

Vratim se do poslastičare I polazne stanice za Raguzu , bus polazi tačno na vreme I to iz pravca odakle sam I došla I nastavlja se prema Raguzi . Vožnja traje 20 min. I cena karte je 2.20e. Pripremite foto aparate kad bus počne da se uspinje prema Raguzi jer se sa puta najbolje vidi Raguza Ibla. Opet moram da pitam šofera kad je sledeći bus prema Modici ili direktno za Sirakuzu. Opet mi kaže da sačekam u busu I vozi me do poslednje stanice. Uf, kako li ću sad da se vratim I snađem prema Ibli jer je grad jako veliki I nevidim granisu sa Iblom. Međutim , ne paničim I strpljivo čekam da vidim gde je bus stanica da bi znala za povratak ,a što se tiče Ible , pretpostavljam da ide neki gradski bus prema Ibli pa ću već nekoga pitati koji je to broj. U LP piše da ima neki bus na struju , ali opet nepotpuna ili zastarela informacija.

Međutim imala sam sreće, I dosadašnje iskustvo da sa bus stanice polaze I lokalni busevi prema akraktivnoj lokaciji zbog koje turisti I dolaze. Tako da je na poslednjoj bus stanici bila I početna gradskg busa , mali beli bus br.11 , koji vozi prema Ibli. Čak je I napred pisalo gde sve ide I na kraju Ibla. Cena karte je 1,10e I pitam špfera da mi kaže gde da siđem , neznajući da mu je to poslednja stanica, a on nezna da gukne Engleski. Međutim ,ljudima netreba mnogo reči za sporazumevanje. Vožnja traje oko 20 do 25 min. I kad prođe urbani deo novog dela grada počne sa usponom prema Raguzi Ibli . I tu opet pripremite aparate jer ćete odatle najbolje slikati Iblu. U jednom momentu sam htela da siđem jer mi je delovalo da je to moje polazište , a on mi odmahuje da nije I da sednem. Dolazimo do vrha Ible I on mi prstom pokazuje gde je ono šta sam tražila a zapravo je sve oko mene ono šta sam tražila. Opet ga pitam kad se vraća da isplaniram koliko imam vremena da razgledam. On me gleda I pokušava ...ali ne vredi ...ja mu dajem spremljeni papir I olovku da napiše I eto komunikacije. Do Ible voze zapravo dva busa, ja sam zapisala da znam koji sve brojevi polaze sa one bus stanice , ali nisam uspela da pročitam sve njohove stanice da bi videla da I br.33 ide do Ible. Zato mi je on napisao svoj naredni red vožnje za bus br.11 I za bus br.33. Ukoliko nekom treba pretpostavljam dać e to biti za posetu u skoro isto vreme kao moje pa možete da se orjentišete. Ovo je raspored za bus br.11 I 33 kad dolaze u Iblu , ne zadržavaju se već samo nastavljaju naniže . Pa prema ovom rasporedu može da se izračuna u koje vreme će biti na početnoj stanici jer im od stanice do Ible treba od 20 do 25 min. I toliko nazad.

Bus br.11 je u Ibli u 13.50h , 14.50h , 15.50h. 16.50h, 17.50h , 18.50h I izgleda da je poslednji 19.50h jer dalje nije napisao.

Bus br.33 je u Ibli 14.15h , 15.15h , 16.15h , 17.15h,18.15h I 19.15h.

Nisam rekla da vozač koji me je dovezao u Raguzu isto nije mnogo znao od Engleskog I razlog zašto me je dovezao na poslednju stanicu jer je tu bio istaknut raspored polazaka iz Raguze prema drugim gradovima I iz drugih gradova prema Raguzi. Naravno sve je pisalo na Italijanskom. A sad ja ne znam šta znače dva rasporeda. Odlučim da oba slikam aparatom pa ću da proverim. Kad sam stigla u Iblu I imala više vremena zamolila sam nekog od lokalnih ljudi , iz rstorana , da mi protumači dva rasporeda I koji meni odgovara. Tada sam saznala da se radi o rasporedu iz Ragute I prema Raguzi. Sledeći bus prema Sirakuzi polazio je sa početne bus stanice tek u 17.15h pa sam imala vremena I da prilegnem na kamenoj klupi u vrtu crkve na ulazu u Iblu. Karte za mali bus se na početnoj kupuju kod vozača a u Ibli u Tabakeriji koja se nalazi odmah na ulazu. Vozač nas je sačekao dok smo otrčali da kupimo karte ,tj.mi koji nismo imali. Opet je najzanimljiviji deo puta krivudavo spuštanje, odakle se najbolje vidi Ibla.

Drugarke i drugari  :party:

Iskombinovala sam Sardiniju uz obilazak Toskane, biću smeštena u Kaljariju, zanima me da li je moguće bar južni deo ostrva obići nekim prevozima, može li se bajs iznajmiti? Auto je poslednja opcija  :102:  Hvala  :dance:

U vezi sa Sicilijom, apsolutno za obići, eto, išla prošle godine i ne odustajem od Italije  :spot:

Bili smo par dana najpre u Palermu, hotel Europa, odličan, u centru, a ND je bilo džabaka, pa pogledajte.  Onda put Katanije, i par dana u toj regiji. Sve u svemu faaaaantastično iskustvo.

• 3 years later...

Trebala bi mi mala pomoc oko potencijalnog puta na Siciliju ovog leta. Nasao sam povoljan let do Katanije krajem Jula s tim da postoji opcija da budem sedam dana ili deset na ostrvu.

Ovo putovanje bih kombinovao kao razgledanje znamenitosti i uzivanja na plazi. 

Prvo pitanje-da li bih mogao glavne znamenitosti ostrva i nekoliko kupanja da uklopim u sedam dana? Pretpostavljam da tesko. Plan mi je da ne iznajmljujem automobil vec da koristim lokalni prevoz.

Drugo pitanje-Koja je vasa preporuka da mi bude baza za obilazak ostrva? Imajuci u vidu da je ostrvo prilicno veliko a da stizem u Kataniju, razmisljao sam da odaberem Taorminu kao bazu za istocni deo, odnosno Palermo za zapadni. Da li su to dobre tacke za obilazak drugih delova ostrva?

Trece pitanje-Bezbednost? Na internetu nailazim na oprecne odgovore. Moj utisak recimo Napulja je da ume da bude prilicno nezgodan u pojedinim delovima. Da li je takva situacija i u Palermu ili nekom drugom gradu na ostrvu?

Cetvrto pitanje-Neka od meni zanimljivih mesta za obilazak jesu Taormina, Etna, Katanija?, Sirakuza, Raguza, Noto, Palermo, Cefalu...Da li sam nesto propustio sto je pod obavezno da se vidi a da nisu anticki lokaliteti?

Peto pitanje-Vas utisak o skupoci ostrva?

I za kraj-pored Sicilije u opciji mi je i Malta u istom terminu medjutim sokiran sam cenom smestaja na Malti. Mislim da odnos cene i kvaliteta smestaja nije realan kada je u pitanju Malta. Doduse, pitanje je gde cu vise novca potrositi u globalu kada se sve oduzme i sabere.

Hvala unapred na odgovorima. :wink: