Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiram put : Rim-Sardinija (istocna obala)-Sicilija

Interesuju me iskustva, jeftin smestaj/na pr. hosteli, sta obici po Sardiniji...trajektne linije iz Sardinije do Sicilije....

Idem pocetkom juna, pa ako neko ima savet, predlog i slicno neka mi javi...hvala hvala hvala  klanj::

Planiram put : Rim-Sardinija (istocna obala)-Sicilija

Interesuju me iskustva, jeftin smestaj/na pr. hosteli, sta obici po Sardiniji...trajektne linije iz Sardinije do Sicilije....

Idem pocetkom juna, pa ako neko ima savet, predlog i slicno neka mi javi...hvala hvala hvala  klanj::

Danas sam se vratio sa Sardinije. Sardinija za Italijane predstavlja najelitnije letovaliste u domovini (mada ljude koje sam upoznao tamo odbijaju da prihvate Italiju kao svoju zemlju). Obisao sam severo-zapadni deo ostrva sa bazom u Alghero-u. Alghero je lep primorski gradic sa dugom belom-pescanom plazom, ciji je najlepsi deo pored bolnice, jer se do plaze dolazi kroz lepu sumicu u kojij moze da se pronadje hladdok se izlezavate na plazi.

Smestaj za moje standarde je jako skup. Nocenje u hostelu - dorm je 20-25e, Bed&Breakfast najjeftiniji je oko 25eurana u primorju, dok je nesto jeftinije u unutrasnjosti ostrva. U kampovima parce zemlje kosta 10-13e po osobi+mesto za sator 2-4e + tusiranje 0.5e. Bungalovi su oko 18-20e po osobi... Jako je tesko naci smestaj na licu mesta, ako zelite da najdete po gore pomenutim cenama mora da book-irate 10-15 dana unapred. Oni skuplji hosteli se i mogu naci, dok avgust je vec sada skroz zasprodat.

Rentirao sam morotor od 125kubika za 35e po danu (oni od 50kubika mogu da se nadju za 25e) i obisao put uz more Alghero-Bosa, nema plaza niti naselja, ali je prelep pogled sa visine na mediteran. Grad Bosa je lepo videti zbog autenticne sardinijske atmosfere, plaza je mala i nikakva, ali cete upoznaat pravu Sardinju. Bio sam i do jedne od najlepsih plaza na severu - Pelosa pored sela Stintino - preporucujem.

Trajakt do Sicilije je oko 40eura.

• Author

Mislila sam da idem po istocnoj obali Sardinije.U svakom slucaju, hvala puno, verujem da je bilo super.:)

• 1 month later...

kakvi su utisci sa sardinije?

mi cemo u kaljari, da li imate neke ideje za smestaj, sta obici u tom delu ostrva itd, itd.

:mah:

• Author

hey hey, divna je Sardinija,..pocetkom juna kad smo isli bila je sva tiha,suva, nije bilo puno ljudi,...bili smo u nekom kampu blizu Olbije, Cugnana,na 2 nocenja i jedan dan proveli u Palau,.divan mali gradic na severu ostrva.

a Cagliari me je odusevio,hostel nam je bio u Capotteri, neko malo selo blizu grada, postoji dobra veza autobusom i traje 20min.

hostel s e zove...

B&B Il Vecchio Ginepro

Via Bologna 78

Capoterra

Cagliari

kostalo je 56 eura za nas dvoje privatna soba, sa kupatilom.

cela juzna obala je super koliko sam shvatila ali nije bila u planu naseg putovanja pa to cemo nadam se sledeci put. Zelja mi je bila da idemo na Villasimius ali eto...Obavezno uzmite LP, pomocice vam. Ispred zeleznicke i autobuske stanice u Caglliariju imate info box, pa mozete odmah uzeti sta vam treba,...i nastavite sa uzivanjem.

Prijatan vam put, vec vam zavidim:)

:mah:

• 6 months later...

ima li u medjuvremenu jos nekog ko je bio, sa novim preporukama...?

ps  - smestaj je jeeeezivo skup, a cs-a skoro da i nema  :psuje:

poslala joj mail, uhodim je na vise frontova  ::crazy:smartass

a ako je jos neko bio.... javite utiske.

S obzirom da me golosina uhodi na svim frontovima samo cu prekopirati ovde mail koji sam njoj poslala

Potpuno se slažem sa konstatacijom da je Sardinija preskupa ali Algero definitivno nije na mojoj listi omiljenih mesta tamo niti njegova okolina.

***E ovako... ja sam u Kaljariju ostala kod Majkla i sa njim sam obisla te neke juzne plaze i odatle sam isla u Noru... mislim da je najbolje da rentirate auto i da se vozikate po ostrvu mada je meni stop odlicno isao.  :hihi:

Posle toga sam bila u Iglesiasu (nista posebno, preskocite taj deo) pa kod Tiziane ... ona zivi blizu Costa Verde koja nije lose mesto za procunjati... pod obavezno je Costa Smeralda koja je apsolutno fenomenalna i tamo sam ostala kod jednog lika sa HC-a koji mi je dao ceo apartman.

Izbegavajte Olbiu, grozan lucki grad

Ja nisam mnogo lutala po istocnoj obali tako da ne mogu mnogo toga tamo da preporucim ali Majkl zna celo ostrvo pa ako se vidite sa njim, on moze gomilu toga da preporuci.

Algero mi nije nesto poseban... ali je sladak za prosetati ...

Da, da.... mirtoooooooo

Kaljari i okolina na istok, Nora, Costa Verde, Costa Smeralda i La Madalena... to je ono sto ja mogu da preporucim

• 4 months later...

Bio skoro neko na Siciliji?

Zanima me, prvenstveno, smestaj, zatim, gde proci, sta videti, koje su plaze najbolje, kakve su cene na ostrvu kao i da li se isplati ici do Sardinije i Kaprija ili je to jezivo skupo?

P.S. Nisam do sada nigde istakla, ali SVE pohvale glavnim akterima ovog foruma.

Bio sam 2 dana u Siciliji, dok smo cekali brod za Tunis. Couchsurfing nismo uspeli naci ali to je mozda bilo zato sto smo isli za 1. Maj, tako da smo isli u hostel u Palermu za 15 evra/noc. Moze da se nadje na hostelworldu i kao rezervaciju su nam prihvatili email da "100% dolazimo" :)

Palermo je bas lep grad, vredi obici, a uvece su zurke nevidjene... tako nam se cinilo jer je napolju bilo dosta bucno, srecom poneli smo cepi za usi i legli da spavamo u 10 :)

Trapani je mafijaski grad, meni je izgledalo nekako jezivo, svugde policija, zgrade ko u Albaniji...

Izmedju Trapanija i Palerma saobraca voz, pa smo videli neke prelepe plaze, planine... verovatno vredi obici.

Ja sam bio pre godinu dana u tim krajevima, Trapani, Palermo i okolna mesta. Meni se Trapani svideo, jeste da su zgrade u starom delu grada ruinirane, ali su stare i po nekoliko vekova, pa i ne cudi. Ima lepih stavri za videti. Treba otici do Erice, to je simpaticno malo mesto na brdu, kazu da je lepo, ali ja nisam stigao do tamo. Valja videti i saline di Trapani i vetrenjace, ali, ja bas nisam uzivao, jer nista od tog nije bilo kao na slikama. Ili je mozda trebalo ici dalje, ko ima auto, a ne peske kao mi :D I ima neki lep park sa kojekakavim tropskim drvecem iz celog sveta, fino je za videti i prosetati.

Palermo je mnogo haotican i bucan grad i konstatno je guzva! Na prvi pogled, nije mi se svideo! Ali, opet, ima i svojih drazi i nekih autenticnih stvari koje vredi videti. Stari centar, pijaca, obavezno katedrala koja je prelepa, kao i par drugih crkava od kojih su neke iz XII i XIII veka, ima par lepih parkova...

Od lepih mesta na potezu Trapani-Palermo, valja obici San Vito lo Capo, rezervat Zingaro, ima prelepih plaza, ali do tamo se ide valjda autom samo, kao i mesto Castellammare del Golfo, koje je malo vise turisticko, ali, pogled odozgo, sa puta je fascinantan!

Da, a posebna prica je bio moj host preko CSa koji zivi u mestu Marineo, to je neko selo u brdima iznad Palerma. Bili smo ubedjeni da ce da nas kidnapuje i proda kao belo roblje! Od toga cu mozda jednog dana i neki putopis da napravim :) Ali, na kraju se ispostavilo se da je bio jedan od najboljih CS domacina ikad :) Svuda nas je vozao i svasta nam pokazao. Inace, taj ruralni deo je prilicno zanimljiv, nije turisticki kraj i bas je zanimljivo za videti. Mesto od 7000 ljudi sa 14 crkava i na ulicama umesto baba stoje dede i ogovaraju ;D Samo mesto, Marineo, je na nekom vrhu, sa krstom na vrhu brda, arheoloskim lokalitetom, starim zamkom...

Hteli smo da skoknemo i do cuvenog mesta Korleone, ali, kazu da nema nista zanimljivo da se vidi, pa smo odustali.

Ako krenes dalje ka istoku, poznato turisticko mesto je Cefalu, kazu da je lepo, ali nisam stigao do tamo.

Sve u svemu, neces pogresiti ako odes :)

Dragance, hvala i tebi na simpaticnom opisu :)

Jos samo nesto da te pitam. Da li znas, kakva je situacija sa iznajmljivanjem apartmana/deo vile (pvt smestaj)? Da li to moze na licu mesta da se unajmi ili sve mora unapred (isto vazi i za hotele/hostele)?

Ja sam dole od 10og juna, pa nisam pametna sta ciniti, s' obzirom da krece turisticka sezona.

BTW pretpostavljam da si sleteo u Trapani (cim ga prvo spominjesh), kako se odande prevesti do nekog normalnog smestaja, bar na jednu noc? Avion slece oko 22 h.

Zatrpah te ja pitanjima :D

Ne znam kako stoje stvari sa apartmanima i vilama, ja sam bukirao hostel poreko hostelworlda. Placao sam 22 evra nocenje sa doruckom u dvokrevetnoj sobi, jeste mozda malo mnogo, ali nisam se uopste pokajao. Neki lik je deo svoje velike kuce pretvorio u hostel i stvarno ga odlicno odrzava, savrseno je cist. I dorucak je bio odlican. Vlasnik je stvarno ljubazan i od pomoci, rekao mi da je ziveo neko vreme u Podgorici, pa zna par reci po naski :) E, da, pored restorana je neka picerija u kojoj sam jeo najbolju picu u zivotu, vredi probati :D

I ja sam sleteo u Trapani, u isto vreme kad ces i ti. Ide bus do grada i staje na 2 mesta u gradu. Mi smo izasli na prvoj stanici (nekako sam saznao da tu treba da izadjemo), pa smo u pola noci trazili hostel, samo sa slikom mape u glavi, znaci, sve otprilike. Nigde zive duse, ali smo pronasli nekako jednog decka koji nam je rekao da smo u pravoj ulici. A jedina oznaka hostela je na interfonu :)

• 4 weeks later...

E, pa, ljudi, mi se vratismo zivi i zdravi sa Sicilije i red je da i ja stavim par slova u nadi da cu nekom bar malo pomoci ukoliko planira put u ovaj deo Italije. Leteli smo Rajanom iz Trsta ka Trapaniju. Let traje nepuna dva sata. Odmah po dolasku na aerodrom smo uzeli auto, koji smo malo poduze trazili po parkingu, jer su zaposleni u rent-a-caru bili u tolikoj frci i guzvi da im nije padalo na pamet da te dovedu do istog :) Ako na licu mesta uzimate auto, cene mogu da idu i do 60e/ dan za Fiat Punto, recimo. Papreni su. Najbolju ponudu je imala "kuca" koja se zove "NOLOmania", i koliko sam videla najbolji su sa cenama, pogotovo u odnosu na precenjeni "Avis". Da napomenem da nas na ulici nisu proveravali ni policija ni karabinjeri. Ukoliko se odlucite, pak, za autobus, cena karte do Palerma kosta 12e u jednom pravcu i pocetna stanica je odmah po izlasku sa aerodroma sa leve strane. Hotel u kome smo bili smesteni zove se "Solunto Mare" i nalazi se u mestu koje se zove Casteldaccia, koja je udaljena 16 km od Palerma. Cena smestaja je bila nepunih 16 eura po osobi sa doruckom. Soba je bila velika i komforna sa pogledom na more. Hotel, inace, ima svoju pvt plazu i udaljena je 50tak metara. Toplo preporucujem ovaj hotel svima. Sto se tice cena, dosta su visoke. Pizze po restoranima kostaju od 5 do 15 eura, paste su od 7 do 15, negde cak i 20 eura. Salate 5-15 eura. Gazirana pica cca 2.5 eura, piva i alkoholna pica (grapa) od cetiri eura, pa, navise.

Po prodavnicama i pijacama cene su sledece: voda 2l= 1.95 eura, meso cca 5-10 eura pa navise, hleb 1-2 eura, sir cca 7 eura, suhomesnati proizvodi cca 15-20 eura, sok 1/1= 2 eura, sladoled 0.8- 2 eura i njega daju u neogranicenim kolicinama sto u kuglama sto na lopaticu, ne znas sta je gore :) toceno vino 1-1.5 eura, taxi otprilike 1.2 eura/ km. Cene izleta: Etna, papreno skupa, ali neobicna, cak, zasluzuje i epitet "lepa" kosta 51 euro (!!!) ukoliko se penjete na visinu od 3.000 m. Segesta 9 eura, uz tu ulaznicu mozete da idete i u Selinunte gratis, koji je udaljen 40tak minuta voznje. Da napomenem da je MOGUCE besplatno otici i obici grcki hram iz II veka p.n.e. Cuvar koji tamo radi bas i nije posvecen svom poslu, jer sam dva puta isla gore-dole a da sam videla da nikom nista nije zatrazio. Teatar i druge iskopine su sa druge strane i tamo je vrlo moguce promuvati se kroz gomilu i proci "ulaz" koji je, fakticki, na ulici. Tu je i bus stanica za one koje i ne bi bas da pesace uzbrdo, nebu pod oblake :) ta bus karta kosta 1.5 e i nemoguce je uci u bus a nemati je. Ono sto vredi jos obici je: Taormina, Cefalu, Castellammare del Golfo, Palermo, Erice, San Vito de Capo (prelepe plaze i netaknuta priroda), Mondello (kazu: najlepsa plaza na Siciliji, mada...) Malo sam "s brda, s dola" nabacala, pa sad ko se snadje- snadje se :)

E, da. Riba i morski plodovi se krecu u rasponu od 3 eura do 15 e, direktno kod ribara ili na pijaci. Toliko su ljubazni da hoce i da vam ociste.

ja sam bila na istocnoj obali... ali Sardinije. i videla kita sa sve onom fontanicom na ledjima :)

Bila ja skoro. Taormina je presladak gradic, koji se nalazi na brdu i koji je opasan cvecem sa svih strana. Zbog njene lepote, procitah da je zovu i je sicilijanski Monte Karlo. Nalazi se u neposrednoj blizini Etne, a takodje i izmedju dva velika grada- Mesine, na severu i Katanje, na jugu. Mi smo dosli autoputem, preko Mesine, i onda se vijugavim putem uputili na vrh brda, i vec je tada obecavalo da ulazimo u jedan otmen, mali i simpatican gradic sa dugom istorijskom tradicijom. Moram da napomenem da ovo nije jedini put koji vodi do Taormine. Postoji i zicara, koja spaja Taorminu sa morem i plazom. Ono sto je vredno videti je, svakako, grcki amfiteatar, port koji se nalazi na samom ulazu u gradic, mnoge ulicice, iznad kojih se prostiru lepo uredjene terase, preko kojih "padaju" cvetni "stolnjaci" i koje su neretko meta objektiva, zatim se dolazi do "pjace" koja podseca na sahovsku tablu iz koje se izdize kula sa satom, sa jedne strane se nalazi crkva, a nasuprot nje, vidikovac sa kojeg se pruza predivan pogled na citav Mediteran. Ono, sto jos moram da ubacim u moje zapazanje je i- sladoled! Znajuci, dobro poznatu pricu, da su prvi sladoledi nastali i pravljeni od snega i leda sa Etne, i ne cudi cinjenica da sam najlepsi sladoled na svetu jela i probala bas ovde! :) Mozda je to i autosugestija, ne znam, ali imaju neki poseban smek i ukus! Ako te putevi nanesu na ovu lepoticu od grada, koja zasluzuje sve moje epitete, obavezno probaj sladoled  sa ukusom mente u koju su dodati komadici cokolade. Ako volis "After eight", ne sumnjam da ce ti se dopasti! :)

Safe journey i sve najbolje ti zelim! :)

Hvala. Putujem u avgustu i nadam se da ce biti ok. Ako mozes reci mi jos samo kakve su plaze u Taormini?

Taormina je gradić na brdu   :)

Plaže su u mestu Đardini Naksos i okolnim mestima na obali.

Šta ja znam, mislim da nisu ništa posebno i da će u avgustu verovatno biti pretrpane.

Ja sam bila u Mesini, Djardiniji, Taormini, Acireale, Kataniji, Sirakuzi, Agridjentu, Raguzi, pa ako nekome treba neka informacija tu sam, kao i za Puglu, Calabriu, Lazio, Campaniu, Trentino, Veneto, pa izvolte :)