Jump to content

Featured Replies

Posted

Kao pandan jednom drugom topic-u, ovaj ce nadam se uputiti ljude da posete najzanimljivija mesta po svetu

evo ja cu poceti sa barselonom, u kojoj se uvek oseca vedrina, veselost i dobro raspolozenje...i jos jedna zanimljivost.....x puta mi se desilo da je u okolnim mestima, i zemljama, lose vreme, kisurina, vetar, uzas...a da kad stignem u barsu, odjednom me zabljesne sunce  :)

I meni je Barselona ostala u takvom secanju. Ne mogu da kazem da poznajem taj grad jer sam malo vremena proveo tamo, ali mislim da je to zdravo mesto za zivot.

Ja bih na prvom mestu da nominujem Lisabon koji sa svojim ekstremno ljubaznim i druzeljubivim stanovnistvom, sarenim fasadama, malim zutim tramvajima, ljudima koji u donjem vesu silaze da provere ima li poste za njih i obaveznim vesom na konopcima izmedju zgrada, gomili znamenitosti i lepota (sto prirodnih, sto urbanistickih i naravno ljudskih ;) po meni nema konkurenciju.

Merida, Mixico, Yucatan, ubedljivo najzivopisnije i najvedrije mesto na kome sam bila.

• Author

Merida, Mixico, Yucatan, ubedljivo najzivopisnije i najvedrije mesto na kome sam bila.

Ja sam u Meridi slavio Novu Godinu 2005, ostala mi je u lepom secanju :)

• Author

evo jos par mesta koja su mi izmamila najlepsa osecanja:

Pointe-a-Pitre na Gvadalupe-u, nema nekih plaza, ali ima vesleog duha cak i kad pada kisa

Gibraltar- bio sam tamo dosta puta i uvek osetio neku uzvisenost duha, smirenost, i vedrinu ljudi..ps. za one koji idu tamo, ima super plaza sa druge strane grada i stene, ljudi obicno to ne znaju, ide lokalni bus, mislim da je br.10, na svakih 15min.

Koh Phan Gan ostrvo na jugu tajlanda- nikad nisam skidao osmeh sa lica, iako sam se svaki put tamo sjebavao na skuteru i vracao s kopcama kuci....ali uvek pri kraju boravka heheh

Cozumel ostrvo na istocnoj meksickoj obali- kisa i ruzno vreme i los trip tamo ne postoje...

Machu Picchu u peruu- no comment  klanj::

Tulum, predivno parce raja na Karipskom moru, Mexico, Dahab, na Sinajskom  poluostrvu, Egipat.

Mumbai - nikad nije dosadno

Napulj - posebno delovi grada na obroncima Vezuva, koji su pod kontrolom lokalnih mafijasa uzbudjenju nikad kraja

Panjim (Goa) - zanimljiv, posve drugaciji indijski grad

Palolem - savrseno mesto za odmor, tisinu, uzivanje

Istanbul - ovde nikad nije dosadno

• Author

Port Douglas na severu australije( rt Kuk)- prelepo mesto, smirujuce, okruzeno jednom od najstarijih prasuma na Zemlji- Daintree rain forest...

Petra u Jordanu- mesto gde ti se vreme cini potpuno irelevantnom kategorijom

Cabo San Lucas na samom rogu poluostrva Kalifornija, u meksiku- beljih ulica nisam video u svom zivotu, sve bljesti....

Kopenhagen- jedan od retkih gradova severne evrope koji je cool, otvoren, i veseo...po mom skromnom misljenju  :)...i nigde sem ovde nema Kristijanije :).....u tu grupu dodajem jos i

Geteborg- najbolje je biti tamo u prolece, kad krenu lepi, suncani dani, i kad se svedjanke svih zivotnih dobi poskidaju do pojasa ( ostave bruseve  ;D) i prosetaju straftom Ostra Hamng

• Author

Vankuver- grad koji nikog ne ostavlja ravnodusnim, vreme je prilicno tmurno, ali nekako lepo tmurno  :)..najopusteniji grad u kome sam bio.....

Sidnej- ako idete tamo, obavezno idite za Novu, vatromet sa Harbour Bridge-a pred 2 miliona ljudi se dozivi jednom u zivotu......najludje zurke, puno plaza, surf( bondaj plazu preporucujem  :)), i najbolji tepinjaki koji sam u zivotu probao...

Medeljin u Kolumbiji- iako je centar narko kartela, ne plasite se, brda kojima je okruzen oduzimaju dah, kao i cvece, zene i neka vedrina kao u prolece posle kise kad grane sunce heheh

Cetinje i Lovcen- imao sam osecaj da sam na krovu sveta, i sto bi rekao Njegos: " Ko na brdo ak i malo stoji, vise vidi no onaj pod brdom  :). "

Kash-Kaish, mesto pored Lisabona- uhvatite zeleznicu, i krenite ka estorilu, jedna stanica posle, necete se pokajati, predivno malo mesto, puno romantike, prelepih plazica, ali i hladnog mora, ali ako vam nije stalo do facijalnih misica, uskocite ;D

Meni je taj vatromet u Sidneju bio veliko razocarenje. Cekas 2 sata na tih 10-ak minuta vatrometa koji ne mozes dobro ni da vidis gurajuci se u masi i iz nekog levog ugla sa mesta gde stojis. Druga je prica ako si na brodu, ali to nije za sirotinju. Ne znam na koje zurke mislis, nocni zivot postoji, ali ne mislim da je za neku narocitu pohvalu. Plaze ok, ali bih za surfing pre preporucio Marubru za profi surfere ili Manly za pocetnike nego Bondi koji je uvek krcat.

Na kraju, to za restorane je tacno, jako mnogo odlicnih Asian restorana, a ja bih preporucio Mama Chu`s vegetarian restaurant gde ima preko 100 vrsta vrlo mastovitih jela bez mesa, ribe i mlecnih proizvoda.

http://www.motherchusvegetarian.com.au/

I samo da dodam na kraju, moje licno misljenje posle godinu dana zivota u Sidneju jeste da sto se tice vedrine to je diskutabilno, ali kada je rec o zanimljivosti Sidnej je strahovito dosadno mesto za grad od preko 4 miliona. Nema mnogo raznolikih desavanja, central business district je mali i ni po cemu se ne istice osim mosta i opere. Jedino sto pored toga ima je predivni zaliv i plaze. Sve ostalo su ruzna predgradja u kojima sve kuce lice jedna na drugu i gde nema nista da se vidi. Takav je ceo Sidnej van CBD (znaci 90%) sa izuzetkom nekih bogataskih kvartova gde su vile 3 miliona pa navise.

Da dodam na kraju - kada poredim Sidnej sa Seulom, deluje mi da su dva grada potpune suprotnosti. Seul se ne moze pohvaliti dobrom klimom, niti kvalitetnim vazduhom, odsustvom zvucnog zagadjenja i slicno kao Sidnej. Ali, meni je Seul definitivno najzanimljiviji grad u kome sam bio. Inace, metropolitan oblast ima 23 miliona i najgusce je naseljeno podrucje na svetu posle Tokija. Sta tu sve ima tesko je nabrojati.

Mislim da u Sidneju prosecan turista bez preterivanja moze sve da vidi sto je vredno posete za maksimum 2-3 dana. Za Seul po meni nije dovoljno ni 2 nedelje. Druga je stvar sto Australija ima sjajan marketing pa i busmani u Kalahariju znaju za sidnejsku operu, a niko nije cuo za seulski Namsan tower i celo jedno nenaseljeno sumovito brdo usred grada, kanal dugacak kilometrima uredjen kao da je netaknuta planinska reka sa travom, drvecem, kamenitim koritom usred centra grada, 4 drevne palate korejskih careva, nebrojeno mnogo starih budistickih manastira, muzeji, soping centri na sve strane, kafici, restorani, klubovi - postoji jedna oblast Seula velicine nekoliko novobeogradskih blokova gde su sve klub do kluba i pab do paba... da ne nabrajam vise, you get the picture.

• Author

Meni je taj vatromet u Sidneju bio veliko razocarenje. Cekas 2 sata na tih 10-ak minuta vatrometa koji ne mozes dobro ni da vidis gurajuci se u masi i iz nekog levog ugla sa mesta gde stojis. Druga je prica ako si na brodu, ali to nije za sirotinju. Ne znam na koje zurke mislis, nocni zivot postoji, ali ne mislim da je za neku narocitu pohvalu. Plaze ok, ali bih za surfing pre preporucio Marubru za profi surfere ili Manly za pocetnike nego Bondi koji je uvek krcat.

Na kraju, to za restorane je tacno, jako mnogo odlicnih Asian restorana, a ja bih preporucio Mama Chu`s vegetarian restaurant gde ima preko 100 vrsta vrlo mastovitih jela bez mesa, ribe i mlecnih proizvoda.

http://www.motherchusvegetarian.com.au/

I samo da dodam na kraju, moje licno misljenje posle godinu dana zivota u Sidneju jeste da sto se tice vedrine to je diskutabilno, ali kada je rec o zanimljivosti Sidnej je strahovito dosadno mesto za grad od preko 4 miliona. Nema mnogo raznolikih desavanja, central business district je mali i ni po cemu se ne istice osim mosta i opere. Jedino sto pored toga ima je predivni zaliv i plaze. Sve ostalo su ruzna predgradja u kojima sve kuce lice jedna na drugu i gde nema nista da se vidi. Takav je ceo Sidnej van CBD (znaci 90%) sa izuzetkom nekih bogataskih kvartova gde su vile 3 miliona pa navise.

Da dodam na kraju - kada poredim Sidnej sa Seulom, deluje mi da su dva grada potpune suprotnosti. Seul se ne moze pohvaliti dobrom klimom, niti kvalitetnim vazduhom, odsustvom zvucnog zagadjenja i slicno kao Sidnej. Ali, meni je Seul definitivno najzanimljiviji grad u kome sam bio. Inace, metropolitan oblast ima 23 miliona i najgusce je naseljeno podrucje na svetu posle Tokija. Sta tu sve ima tesko je nabrojati.

Mislim da u Sidneju prosecan turista bez preterivanja moze sve da vidi sto je vredno posete za maksimum 2-3 dana. Za Seul po meni nije dovoljno ni 2 nedelje. Druga je stvar sto Australija ima sjajan marketing pa i busmani u Kalahariju znaju za sidnejsku operu, a niko nije cuo za seulski Namsan tower i celo jedno nenaseljeno sumovito brdo usred grada, kanal dugacak kilometrima uredjen kao da je netaknuta planinska reka sa travom, drvecem, kamenitim koritom usred centra grada, 4 drevne palate korejskih careva, nebrojeno mnogo starih budistickih manastira, muzeji, soping centri na sve strane, kafici, restorani, klubovi - postoji jedna oblast Seula velicine nekoliko novobeogradskih blokova gde su sve klub do kluba i pab do paba... da ne nabrajam vise, you get the picture.

ok. svako ima pravo da razlicito dozivi neko mesto, ja nisam proveo u sidneju toliko vremena kao i ti, ali 2 meseca su ipak dovoljno vremena da mogu da steknem neke utiske....

vatromet mi je stvarno bio neverovatan, i onaj nijhov obicaj da svi dodju i kampuju na onom prostoru oko opere i ispod mosta , od popodnevnih sati, tu se obicno okupe velika drustva( po 10-ak ljudi), sto je bilo i u mom slucaju....

meni je sidnej ostavio vrlo pozitivan utisak, i kao vedro mesto, iako nisam bash zaljubljenik u gradjevine i urbanizam, vishe volim prirodu...

a mesta za izlaske ima stvarno dosta, i strava su, aj da zanemarimo kings cross, ali oxford street, pa newtown, pa i u sevrnom sidneju ima puno mesta...

inace, izvinjavam se za plazu, nisam mislio na bondi, nego coogee, ta mi se najvise svidela  :)

takodje, vrlo blizu grada su prelepe blue mauntains, gde sam isao na cuvenu 6 foot track, treba negde oko 2-3 dana kampovanja da taj put, i stvarno je priroda predivna

Vec sam i pisao na ovom forumu - velika je razlika u utisku u zavisnosti koliko se ostaje negde, dan-2, 2 nedelje, 2 meseca ili godinu dana i vise. Isto je nebo i zemlja ziveti negde i biti samo u prolazu. Da sada mogu da biram koji bih grad najradije posetio to bi bio Pjongjang, ali naravno da ne bih zeleo tamo dugorocno da zivim.

Isto mislim da je jako vazno kakva je licna situacija. Meni bi Sidnej bio OK da imam 40 plus godina, dobro placen posao i decu. Medjutim posto sam solo, imam 27, student bez posla daleko bi mi bilo zanimljivije u nekom megalopolisu.

Taj obicaj "kampovanja" mi je prvi put bio zanimljiv, a posle i ne bas jer se ista stvar ponavlja za Christmas carols (izvodjenje bozicnih pesama), festival kratkog filma, festival komedije itd.

Da Coogee je OK. Sve je to lepo za nekoga ko ne mora da razmislja o prezivljavanju i zbog prirode boravka ne primeti "mracnu stranu". Imas u okolini pored plaza Blue mountains i Hunter Valley i to je to. Ostalo je pustinjetina, mozes satima kolima voziti na auto-putu i nemati za sve to vreme nista zanimljivo za videti.

Postoje neke stvari u kvalitetu zivljenja koje se ne mogu statisticki meriti. Na primer, odsustvo autenticnog duha grada i kulture, arhitekture. Da ne tupim vise.   

• Author

u pravu si..

ja sam i otvorio ovaj topic da bi ljudi ostavljali komentare koja su mesta po svetu doziveli pozitivno, i to je to...nevezano za svoje licne okolnosti, vreme provedeno itd. jer su to sve subjektivne stvari...

zato je i akcenat na reci- vedro- tj. ona mesta u kojima su ljudi osetili tzv. good vibe ;)

pisi gde se tebi sve svidelo...

Meni je taj vibe bio najbolji u Lisabonu kao sto sam vec pre napisao, a posle njega jedan manje poznat (u sirim okvirima) spanski grad Salamanka. Nije velik, ali ima neverovatan nocni zivot, jako mnogo ocuvanih starih zgrada koje su umetnicko delo za sebe i prijatnu atmosferu - druzeljubivi ljudi.

[glow=red,2,300]...........

[/glow] meni se svidja krakov, tamo sam bila za novu godinu, fenomalno je svakako za preporuku. obisla sam rudnik soli -150 metara ispod zemlje. pa  ko  teg neka ide. i svakako nezaboravni izlet u ausvic i birkenau (gde je snimana sindlerova lista), .... :102:....

a za egzotiku .............jednog dana ........"this time next year i'll be milioner"..... i onda pravac mexico........... :dance:

Mene je Bec odusevio iako sam mislila da ce me smoriti s obzirom da je pun nasih ljudi (ne volim mesta gde se srpski cuje na svakom koraku). Fenomenalno uklopljeno moderno i staro, sve je na svom mestu, apsolutno sve mozesh da nadjesh u njemu. Verovatno me je to posebno odusevilo sto sam nasla sve sto mi je trebalo... cak i ono sto nije  ;D

Ja sam bila toliko impresionirana Becom da mislim da je to grad u kome bih mogla da zivim. Ljudi su krajnje opusteni. Hoce da pomognu, ali nisu napadni. Prevoz odlicno sljaka. Muzeji su fenomelni sa ogromnim zbirkama i sve je super organizovano i prezentovano. Jedine dve ozbiljne zamerke su sto posle 19.00 nista ne radi, i sto su, s obzirom na milione turista koji opsedaju grad, mogli da se vise potrude oko prevoda na engleski. I samo da napomenem da je Bec pri vrhu top liste na temi Dosadna i sumorna mesta.

I samo da napomenem da je Bec pri vrhu top liste na temi Dosadna i sumorna mesta.

Pretpostavljam da su obe teme blago besmislene jer to uglavnom zavisi od ukusa... Eno neko pomenu i Istanbul kao dosadno i bezvezno mesto! Istanbul! Al' dobro, svako kaže šta je njemu/njoj zanimljivo a šta dosadno :)¨Recimo, u Siriju se neki zaljube na prvi pogled, a neki samo žele da je što pre napuste i nikada se ne vrate...

• 2 weeks later...
  • Author

Kefalonija- po meni najlepse i najopustenije grcko ostrvo, male plaze, atoli, poluostrvca, odbojka na pesku, mali barovi ala tropical heat  :) itd..

Malta, La Valeta- uvek okupana suncem, sveza mirisna, i topla, ali ne sparna..

Lago Agrio, Ekvador, Amazon- potpun dozivljaj dzungle, i zivota ljudi u njoj..

Iako stvarno nisam ljubitelj srednje Evrope i svega što ona nosi, tamo sam, za sad, naišao ma nešto najautentičnije u odnosu na sva moja ostala putovanja.

Bio sam u Slovačkoj, u Banskoj Bystrici i odatle otišao na jednodnevni izlet do Banske Št'avnice! Mali grad u sred Tatri, zaboravljen od svega! Netaknuta barokna arhitektura, miran i tih grad u kojem se živi običan, svakodnevni život lišen svake vrste mas-turizma. Poseduje bezbroj crkvica, malih trgova i starih kafana. Vrhunac je bio oko 5 po podne, kada je bilo vreme mise i kad su sve crkve bile dupke pune. Toliko pune da su ljudi virili i ispadali iz nje (prosto, nije bilo dovoljno mesta za sve!).

E sad, zašto ovo mesto, po meni, zaslužuje da se nađe u ovom topicu: ja kao zakleti NEljubitelj baroka, malih mesta, religijskog fanatizma i revnosti, a posebno kao čovek koji ne simpatiše preterano srednjoevropski način života, ostao sam impresioniran AUTENTIČNOŠĆU. To je mesto čiji život i ritam nije poremetio ni raspad Austro-Ugarske, ni Drugi svetski rat, ni komunizam, ni tranzicija. Ko želi da vidi malu varoš iz vremena Marije Terezije, toplo preporučujem - Bansku Št'avnicu!

• 1 month later...
  • Author

Taunsvil, Kvinslend, Australija- toliko je suvo i vruce, da su cak i poslovicno preduzimljivi taxisti krajnje opusteni, i voze cak za dzabe ako nemas para  :)...

obozavam vrucinu, i tu je bila najlepsa vrucina koju sam doziveo