Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je neko putovao do Ohrida kolima?

Koliko se putuje?

Koliko treba kesha za putarine?

Zavisi u kom periodu putujes. Ako ides leti kada Turci krenu na odmore, na granicnom prelazu Presevo mozes da se zaglavis i po tri sata. U tim situacijama predlazem granicni prelaz Prohor Pcinjski. Odvajanje je ubrzo posle Vranja kod naselja Ristovac. Put je duzi 30 km ali se granica predje bukvalno za 5 minuta.

Postoje dva veca puta kroz Makedoniju do Ohrida. Ako ides juzno preko Prilepa i Bitolja, ne ulazis u Skoplje. Do odvajanja za Prilep je pun profil autoputa. Posle je klasican magistralni, ali vrlo dobrog kvaliteta. Drugi pravac preko Tetova nisam koristio, ali je tamo pun profil autoputa. Meni je od Nisa preko Prohora, Prilepa i Bitolja trebalo 7 sati nocu. Put preko Tetova je 70 - ak km kraci.

Sto se tice putarine, ona nije nesto mnogo ali se kroz Makedoniju placa malo drugacije nego kod nas. Naplatne rampe su na 40 - 50 km tako da svaki put platis po par evra. Putarina moze da se plati i u evrima - obracunavaju po zvanicnom kursu tako da ne moras odmah na granici da zamenis denare sto je narocito korisno ukoliko koristis prelaz Prohor Pcinjski jer tamo nema menjacnice.

Nadam se da sam bar malo pomogao...

Isao sam par puta, a vratio sam se iz ohrida neki dan...

Putarine se placaju u Nisu, pa u Leskovcu jos jednom, i 5-6 puta u Makedoniji.

Koliko se secam do nisa je oko 650 din (iz Beograda ako ides), jos oko 250 din je Nis Leskovac i imas jos oko 4 evra putarina ukupno u Makedoniji...

Znaci ukupno oko 13 evra su ti putarine u jednom pravcu.

Ako volis da izbegavas autoput (kao ja),

najvise ti se isplati ako se iskljucis kod Nisa i predjes van auto puta do Leskovca, jer to je voznja od pola sata za sta placas 250 din,

lopovluk cist.

Ja sam isao tako, lepo je da vidis okolinu Leskovca, plastenike, sela itd. Zivopisno.

Putujes do Ohrida oko 8h, ili malo vise zavisi koliko puta pravis pauzu, najgori deo puta je preko planinskog prevoja na domak samog Ohrida, krivine i uspon.

Mogu ti reci za Makedoniju.

Ako treba/hoces da prodzes niz Skopje, onda definitivno ides preko Tetovo za Ohridu.

E sada kad ides direktno za Ohrid, vremenski valjda ce ti biti tu negde oba puta. Preko Tetovo je kraci put, ali ulazis u Skopje, ako ides preko Prilepa i Bitole ne ulazis ni u jedan grad. Putarine su ti oko 3 eur jedan pravac.

Neznam zasto ti je neko preporucio prelaz kod Prohora (osim ako hoces da vidis i manastir tamo), kad je Presevo toliko lakse i brze.

Od granice do Ohrida imas nekih 2,5-3h normalna voznja (neznam kako ti vozis).

Lep provod.

Neznam zasto ti je neko preporucio prelaz kod Prohora (osim ako hoces da vidis i manastir tamo), kad je Presevo toliko lakse i brze.

Iz prostog razloga sto mi se ranijih godina u jeku turisticke sezone desavalo da se zaglavim na Presevu po tri sata a Prohor predjem za 5 minuta. Izmedju ostalog i zbog toga sto sa srpske strane ima malo pristupnih linija, a i zato sto jos uvek nemaju svi biometrijske pasose pa Makedonci moraju da unose sve rucno u kompjuter sto traje. Naravno, ako se ide u neko normalno vreme, logicnije je izabrati Presevo.

• 2 weeks later...

Ako Vam treba smestaj mogu da prporucim Milosa ima kuce i stanove u ponudi tel 063/445-823

• 2 months later...

Mi smo se pre dve nedelje vratili iz Ohrida (8. avgusta) i oslonili smo se na informacije od naših prijatelja koji su išli za Ohrid sredinom jula. Oni su u odlasku čekali 5 minuta na granici, a u povratku 15. I mi smo dobro prošli u odlasku – 20 minuta. Ali u povratku… puna dva sata, po nesnosnoj vrućini :-(  I još kažu da smo dobro prošli! Naime, bila je subota i generalno mislim da je putovanje vikendom loša ideja. Verovatno je u tom slučaju (vikend, sezona) Prohor bolja opcija (to nam je i rekao neki Makedonac koji radi tamo na granici).

Na prelazu ne traže zdravstveno osiguranje (mada bi po zakonu mogli).

Pošto smo iz Novog Sada, platili smo za putarinu 240 (do Bg) + 730 (do Niša) + 190 (Le) dinara. U Makedoniji ima šest naplatnih punktova na kojima se plaća od 20 do 50 denara, ukupno 180 denara. Ako plaćaš u evrima (dobra prilika da se otarasiš kovanog novca) onda je ukupno 3,2 evra.

Neko je pomenuo da ako se ide preko Tetova onda mora da se prođe kroz Skoplje, pa samo da razjasnim da uopšte ne mora da se ulazi u grad. Postoji obilaznica (na makedonskom: обиколница), lepo je obeleženo, sve vreme se ostaje na auto-putu. Ne mogu da poredim ta dva puta (preko Skoplja i preko Prilepa), jer smo samo ovaj prvi koristili, ali mogu da kažem da je ovaj stvarno brz i da je u poslednjih 30-ak kilometara pre Ohrida priroda apsolutno prelepa!!

Benzin je u proseku 10% jeftiniji u Makedoniji nego u Srbiji, zavisi od vrste. Videli smo na pumpama natpise da ne primaju strane valute, ali mi nismo imali problema, primili su evre.

Još samo da preporučim Predejane za odmor, dobra klopa, toaleti solidni.

Edited by chivitli

• 8 months later...

Jel oprobao jos neko u medjuvremenu neku od ove dve rute do Ohrida? Dvoumim se da li preko Skoplja i Tetova ili dalje autoputem do Velesa pa preko Prilepa. Vidim da je kilometarski malo duze preko Prilepa, ali mi se cini da su manje gudure tuda. Dokle je zavrsen autoput posle Skoplja, samo do Tetova ili i dalje ka Ohridu?

Од Скопја до Охрида нема аутопут у целој дужини и нешто и не знам да ће бити јер је ту она планина преко које се прелази. Идем 4 године заредом тамо на летовање и стандардан пут је најбољи. Још плус што од прошле године ради и обилазница око Скопја, па више не мора кроз центар.

• 2 weeks later...

Evo ovako, svež izveštaj za one koji nameravaju u Ohrid, a preporučujem da nameravate sad kad stiže sve toplije vreme, jer je tamo stvarno super, a voda više nego dovoljno hladna da vas rashladi  :hihi:

Dakle,

putarine:

Beograd - Niš 730 din

Niš - Leskovac 190 din

patarine (čitam sa fiskalnih smetki  :D  ):

Miladinovci - Skoplje 30 den

Skoplje - Tetovo 30 den

Skoplje - Tetovo 30 den

Tetovo - Gostivar 20 den

Tetovo - Gostivar 20 den

4 poslednje naplatne stanice su bukvalno na deset minuta vožnje jedna od druge!

U povratku nije isto  ::crazy: pa na poslednjoj naplatnoj stanici (Miladinovci - Kumanovo) plaćate 50 den.

60 denara je oko 1 evro.

Dakle sve do Gostivara je auto-put, a i posle toga ka Ohridu je put dobar, prolazi kroz veoma slikovit predeo, najčešće je sa tri trake, tako da mislim da nema potrebe ići preko Prilepa, osim ako ne postoji neki poseban razlog. Oko Skoplja je nova obilaznica (obikolnica), grad se skoro i ne primeti, a na obilaznici nema nikoga pa možete razvući i 160 :)

Ipak budite oprezni jer dežurnih pandura ima usput!

• 2 weeks later...

Mm i ja idemo kolima do Ohrida,ali cemo prvo da prespavamo u konacima Manastira Prohor Pcinjski,pa ujutru nastavljamo.Da li je bolje da predjemo tu preko granice pa gotovo,ili da idemo do Preseva?I ako neko hoce,posto prvi put idemo bilo gde na letovanje,da nam kaze koliko je novca,pored smestaja,koji smo rezervisali,poneo?Znaci za benzin i ovako,za trosak,da znamo bar otprilike koliko nam treba.Hvala vam puno unapred.

Kad si vec u Prohoru, predji tu i granicu. Ne znam kakvo je trenutno stanje, ali znam da kad god sam isao leti, u Presevu su bile kilometarske kolone, gomila Turaka gastarbajtera ide kuci na odmor. Srecom, nas su jednom izvukli policajci iz nekog x-tog kilometra kolone i dovezli nas pravo do granice, valjda su skontali da nismo gastosi.

4 године летујем и само је једном била гужва на граници, моје мишљење је да је то мало пренадувано ал ок. Ако већ спаваш тамо ту и пређи. Води рачуна док возиш мало је лошији пут.

Што се тиче пара, рачунај као да летујеш овде па смањи мало, поготово за тај бензин. Имаш све по радњама, чак и наше ствари, то је то што се тиче цена, јефтиније мало.

• Author

Ja sam bio prošle godine i gužva je bila ogromna na granici.

Što se cena hrane i pića tiče, Ohrid je džabalesq u odnosu na Beograd.

Noćenje ne bi trebalo da bude više od 10 evra po osobi (ja sam plaćao 7.5).

Ноћење може за 6 без икаквих проблема. А није баш толико џабалеску у односу на београд, јефтиније јесте али не баш толико.

• Author

U svakom slučaju je jeftinije. Sad koliko- to je stvar ličnog osećaja, mislim.

Noćenje u Beogradu za 700 dinara? Teško...

U klubovima je  :pivoooo: sigurno duplo jeftinije nego u Bg-u.

Na stranu cene, Ohrid je strava.    :)

U klubovima je  :pivoooo: sigurno duplo jeftinije nego u Bg-u.

Na stranu cene, Ohrid je strava.    :)

Слажемо се :)

Ok,hvala svima.Placamo po osobi 15 evra,znam da je malo skuplje,ali ovo nam je prvi put da idemo zajedno za 7 godina zabavljanja,tako da mi nije zao.Vila Celus je u pitanju.

Za benzin moramo da se iskeshiramo,posto ja nas auto u sali zovem tenk ;D Alfa Romeo je,sportak,tako da nema druge neko sipati.I sipati... :)

Hvala vam svima na odgovorima,nadam se da ce nam biti lepo kao i vama sto je bilo clap.gif' alt=':clap:'>

I moram da vas davim,sta cu,kako ide sa prenosom hrane preko grane,recimo zamrznuto meso i tako nesto?Jooooooj,majke mi,osecam se kao malo dete,ne mogu da docekam da odemo,strasno!

Мени су увек контролисали ауто на царини Срби у повратку.

• 8 years later...

Pozdrav ljudi, vidim da je tema dugo neaktivna, ali krećem u julu put Ohrida pa me interesuje par stvari. Prvo, auto nije registrovan na mene, kupio sam ga pre 2 meseca, imam kupoprodajni ugovor overen kod notara, da li mi je potreban još neki dokument? Zeleni karton, međunarodna dozvola ili možda ovlašćenje? Uzeli smo smeštaj, 23€ za 2 osobe, kažu 15 min od centra, 15 min od plaže. Kakve su cene dole? Znam samo da su cigare i gorivo jeftiniji ? I uopšte, koliko seje situacija promenila za ovo vreme od kad nije pisano? Pozdrav

A dal mogu sa kupoprodajnim ugovorom, to je valjda isto što i ovlašćenje?

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

Mislim, sa zelenim kartonom i kupoprodajnim ugovorom, auto se ne vodi na mene?

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk