Jump to content

Featured Replies

Posted

da li je iko od vas putovao u Moldaviju?

volela bih da odem tamo, a postoji i sansa za to. Dobila sam neke interesantne ponude za volontiranje tamo.

Ako neko ima neka iskustva, bilo bi lepo da mi ih prenese...

pozdrav!

Bejah u kontaktu sa jednom devojkom iz Moldavije, preko hospitality club-a.... eto, ako hoces, mogu ti dati njen nick, pa je pitaj sta te zanima, vrlo je ljubazna i simpaticna i ne mrzi je da piskara o svojoj zemlji :) Za mene je kardinalni razlog da konacno NE odem tamo bio to sto viza kosta, brat bratu, 50 dolara. Mora da su potpuno ludi kad traze toliko za jednu nalepnicu u pasoshu...  ::crazy:

obecavam da cu zamoliti ( :maddd:) druga koji je sad pre par nedelja bio u moldaviji na nekom filmskom festivalu, i jos malo okolo, da napise nesto ovde na tu temu! :) samo se strpi koji dan  smartass

• 3 weeks later...

'koji dan' se pretvorio u 'koju nedelju', no eto prijatelja da da svoj doprinos ovom forumu (i dobije one obecane tri zvezdice za ekskluzivne informacije o moldaviji, kahm kahm.. :)

situacija sa moldavijom je, blago receno, zajebana. evo zasto:

- da biste uopste razmisljali o odlasku u moldaviju, morate naci nekoga ko ce vam poslati pozivno pismo. to nije bas lako kao za vecinu drugih zemalja, jer taj neko mora da vas voli toliko da bi otisao u tamosnju imigracionu sluzbu, zatrazio formulare za pozivna pisma, podneo zahtev za izdavanje pozivnog pisma, cekao oko mesec dana i onda konacno dobio to pismo i poslao ga vama. ali recimo da vas zovu na filmski festival i da su spremni da to srede i cak imaju neke veze da ubrzaju proceduru, te da ce vas njihov covek cekati u bukurestu sa tim pismom da ne biste cekali jos mesec dana dok stigne postom. sledeci korak je...

- treba da nabavite tranzitnu vizu za rumuniju. za ovo ce vam trebati takodje pozivno pismo iz moldavije (za ovu vizu moze i obicno, potpisano i faxirano od onog ko vas zove), par fotki i 40 evra. 30 evra je u jednom pravcu, ali vi se i vracate kroz rumuniju, pa je 40 evra. rumunski konzulat vise nije u rumunskoj ambasadi nego na dedinju, bogu iza nogu. tamo ce vam tacno proracunati cenu taksija ili vas uputiti na autobuse koji ce vas odvesti na banjicu gde se nalazi najbliza komercijalna banka u kojoj morate da uplatite tih 40 evra i vratite se sa priznanicom. ta tranzitna viza se ceka 2-4 dana. osim ako padne sistem u rumuniji, kada moze da traje i duze.

(digresija: tata jedne drugarice moje devojke zna foru kako da se uclanite u ni pet ni sest nego vlasku stranku, cime se stice mogucnost dobijanja duzih ili permanentnih rumunskih viza za neke male pare - 10 evra - ili cak besplatno, ne secam se. :) ako se pitate kako ljudi i dalje voze robu izmedju srbije i rumunije sad kad su uvedene vize, eto jednog od odgovora.)

ali da se vratimo na nasu pricu. sledece je da...

- mozete da kupite voznu kartu za bukurest. voz putuje 12-14 sati iz beograda (krece svakodnevno oko 16:25 a stize izjutra sledeceg dana).

- u bukurestu se snadjete za neki prevoz od zeleznicke stanice do gara filaret (autobusi za kisinjev, cena oko 10-12 evra) ili do kraja gde se nalaze ambasade i odakle polaze taksiji/kombiji (cena 15-20 evra) za kisinjev. postoji i voz, ali ne mozete njim u ovom smeru jer na tom granicnom prelazu ne mozete da uzmete vizu.

- krenete nekim od prevoza - zapravo preporucujem autobus jer su taksiji malo prenatrpani pa umirete tokom tih 8-10 sati puta - i na granici pokazete vase pozivno pismo, odete u malu kancelariju gde sedi brkati cika i kupite vizu za 55 evra ili 65 dolara. spremite ove pare lepo jer kusur nemaju da vrate, a metalne evre ne primaju.

- posle jos malo konfuzije oko vaseg pasosa i drzave iz koje dolazite, jos nekoliko sati puta i sada vec predivnih zatalasanih sumovitih pejzaza moldavije - stizete u kisinjev.

sve u svemu, za karte (povratna vozna beograd-bukurest, pa onda bukurest-kisinjev i nazad) i vize (rumunska tranzitna, moldavska) trebace vam najmanje 180 evra i 24 sata voznje. postoje i drugi putevi, preko madjarske pa avionom, ili preko beca pa avionom, ali mozete da zamislite da su ovi skuplji barem duplo. za smestaj ne znam, mislim da tamo hosteli nisu bas zaziveli, hoteli su ipak malo skupi (premda je generalno sve ostalo 2 do 3, pa i 5 puta jeftinije nego u srbiji), pa je najbolje da idete kod nekoga kuci. nije bas jednostavno...

ALI.. nalazite se u moldaviji, pobogu. :)

meni licno se svo ovo cimanje na kraju isplatilo, jer su me tamo sacekali divni ljudi, velika pijaca sa raznim cudesima iz rusije, rumunije i moldavije, grad sa lepim parkovima, zemlja vinograda sa nekoliko potpuno magicnih mesta (kao manastir orheiul vechi, pedesetak kilometara severno od kisinjeva, ceo uklesan u kamenu rukama svestenika), najbolja vina koja sam ikada okusio i mnogo, mnogo muzike i plesa.. ako niste slusali tradicionalnu rumunsku i moldavsku muziku, pokusajte, ima onog slovenskog duha sa ciganskim zacinima a opet nekom cistotom i uzdrzanoscu. osim sto je pola pesama o besanim nocima igranja i pijancenja. sto je otprilike ono sto smo tamo radili. :)

• 5 years later...

neka nova iskustva? Trebao bih da idem krajem maja meseca na par dana... išao bih kolima. Krenuo sam da otvorim sajt ministarstva ali mi traži neke plagine, a mrzi me da ih instaliram... tj., neću :)

Ja sam bio prošlog maja do Moldavije i Transnjistrije.

Mislim da je ksilofon sve rekao u onom kilometarskom postu.

Ali ukratko, treba viza, pozivno pismu za vadjenje iste. Viza se vadi u Sofiji ili Bukurestu. (preporucujem Bukurest) Kosta 65 dolara sa svim taksama. Moras da se registrujes u roku od 2 dana ja mislim.

Moze se vozom, busom i avionom iz Bukuresta. Od kojih je najprihvatlljiviji bus (za studentski budzet). Ono sto iole vredi obici i videti je Kisinjev, Ribnica, TIraspolj, Saharna...

Ako još nešto treba...shoot!

Čekaj, pa zar nije rečeno da nam više ne treba pozivno pismo?  :?

Koliko se se sećam, to je najsvežija informacija u vezi Moldavije koja se pojavila na ovom sajtu.

U Sofiji ili Bukureštu? Pa to mi nikako ne zvuči ok. Ja sam mislio da krenem rano ujutru i u jednom danu presečem do Moldavije moldavija%253F.png

Idem na svadbu :) tj. izleda da ne, ako ne postoji drugi način do vize. Preveliko mi je maltretiranje do Bukurešta samo zarad vize....

Mislim da vizu možeš da dobiješ istog dana u Bukureštu. Samo, teško da ti se isplati da ideš kolima do tamo...

Jeste li čuli vi za mogućnost ulaska iz UKR u Transnistriju pa onda i u MOL bez viza i ičega jer tamo nema kontrole, a onda se lepo tuda isto vratite? To radi, pričali mi neki ljudi.

Naravno da nisu :)

Ali ipak mislim da je bolje da sačekamo da se jave ljudi sa iskustvom iz prve ruke, kao što rekoh pisano je ovde već o tome, mislim da ima posebna tema koja se tiče baš njihove vize.

Inače je zanimljivo da smo mi na nekoj vrsti crne liste kod njih što se tiče vizne politike, pretpostavljam zbog delovanja Canvasa i ljudi iz te priče.

Znam i za slučaj kada su jednom našem aktivisti za ljudska prava odbili da izdaju vizu pre par godina (u pitanju je doduše konzul u njihovoj ambasadi u Budimpešti)

Koliko ja znam u Pridnjestrovlje se može bez problema ući iz Ukrajine ali za dalje prema Moldaviji ipak ne bih rizikovao zbog tričavih 65EUR  :death:

Nisam znao da tako može da se uđe u zemlju... hm, ništa, moraću sve na papir pa da vidim da li mi se isplati ta avantura uopšte. Uspeću da izmolim dva slobodna dana u toku radne nedelje, koja inače ne bih smeo da koristim dok ne prođe određeni period... uf, koje komplikacije...

Ja sam ilegalno ulazio u Moldaviju iz Pridnjestrovlja. Na "granici" nemaš Moldavce, samo Pridnjestrovce. Ipak, ako ideš kolima, šanse su 90 posto da će moldavski policajci da se oduševe stranim tablicama, da će da te zaustave i naplate ti ogromnu kaznu, traže mito ili šta već. Ako ideš kolima, idi legalno.

Tako sam i mislio. Znaću valjda za mesec, dva šta će biti od te priče. Hvala svima na odgovorima ;)

Ja sam isto išao od Odese do Tiraspolja u PMR-u pa dalje na zapad u Moldaviju preko "granice". Bez problema sam dva ili tri puta išao tamo amo. Ali da, išo sam maršutkom. Pitanje je kako bi kolima odreagovali oni moldavski panduri...