Jump to content

Featured Replies

• 3 weeks later...

Da li ima neko sveže informacije o mogucnostima i cenama bilo gde u Srbiji?

Otisla bih sa par ljudi i jednim malim zvrkom od 5 godina na nekoliko dana negde gde bi mogli da jašemo u prirodi (mali zvrk sa nama u sedlu, ev. koji krug na poniju :)).

Niko od nas nije "prekaljen jahac", ja se jedina snalazim malo bolje. Znači, mirni konji, mogu i stariji, ev. neko da ide malko sa nama prvi dan, i neka solidna karta terena (tu smo vec vrlo vesti), ili veliko imanje - da ne bude jahanje "u krug".

Edited by Hermesa

Isli biste prvi put sa nekim iz stale. Po vasoj prici, sledeci put biste isli sami bez vodica (trenera). Kad su konji u pitanju, niko normalan vam nece dati konje da idete sami u sumu ili gde god. Nema razlike, dal je konj mlad ili star; dodje mu zuta minuta i spici pun galop a jahac je vec odavno poljubio zemlju. To su neke stvari koje se desavaju kad pocetnici krenu na jahanje.

Npr probajte u Arandjelovcu ima neki kk za setnju u prirodi. Mozda imaju male konjice.

Mozda se nisam najbolje izrazila - par nas je jahalo pola zivota, u vreme dok je jos bilo moguce da odes negde u planinu na selo, odsednes kod nekoga i platis za hranu i sobu (ili ne platis, jer nece vise da ti uzmu, pa im nosis sve sto ti padne na pamet (secer, cokoladu, brufene, esenciju i sve ostalo sto oni inace kupuju) , i pravis izlete okolo na konjima domacina, povremeno izigravas kurira, pa odneses "onom bratu preko tri brda" nesto sto treba i slicno... Znaci nisam neko ko nikada nije pao sa konja, znam kada je pametnije sici i voditi ga, gde moze konj da ide, a gde ne moze.

I htela bih da i taj mali zvrk u odrastanju ima isto iskustvo, da mu konji ne budu "nesto sto se gleda izdaleka" ili nesto "opasno", i posebno, da ne izjednacava jahanje sa konjickim sportovima. 

Hvala za preporuku za Arandjelovac, videcu da nadjem kakvi su sa cenama. Ovaj novi trend "casova jahanja" od po 30 minuta po nenormalnim ccenama potpuno unisti koncepciju rekreativnog jahanja i prilike da ljubitelji konja jednostavno uživaju...A izgleda da oni imaju i neke druge mogucnosti.

Imate mogucnost jahanja blizu hipodroma 30 min za nekih 650 din. I to preko popusta raznih, samo ih treba pratiti na netu. U pitanju je skola jahanja. Tacnije, ima ih vise oko hipodroma.

Sa konjima nema sale, oni su ko igracke se igraju, umiljati ko macka ali kad mu kap prelije casu, neka ti je Bog u pomoci. Gledao sam bas danas gde je konj iz lonziranja, nicim izazvan napao vlasnika, ujeo ga za vrat, pocepao majicu skroz i farmerke nesto. A bilo je i krvi i to podostA. A sam cin napada konja je stvarno zastrasujuc. Konj se odjednom okrece i prednjim nogama udara vlasnika i ujeda ga.

Nije svejedno.

• 4 weeks later...

Danas mi je prijateljica pričala kako se tokom vikenda sjajno provela na jahanju i odmah sam se setio ove teme.
Samo desetak kilometara od Novog Sada u mestu Stari Ledinci postoji Klub za rekreativno jahanje - "Aktivna fruška".

Posle kratke obuke imate priliku za terensko jahanje po obroncima Fruške gore. Cene možete proveriti pozivom na broj koji se nalazi na sajtu.

Kako sam video na sajtu imaju tri konja "standardne veličine" i jednog ponija, pa verujem da može biti interesantno i deci.

Možete ih pronaći na: www.aktivnafruska.org.rs

• 3 weeks later...

Evo iz prve ruke za kk Aranđelovac: bila sam 6-7 puta na celodnevnom jahanju i prelepo je.

Konji su uklavnom Halflingeri, Austrijski brdski konjići koji mogu dosta da iznesu i spretni su kao kozice. Savršeni su za jahanje po tom terenu, mirni ali reaguju bez pitanja na svaku komandu, lako ih je preterati u kas i u galop. U odličnoj su formi, pa i posle 6-7 sati jahanja nisu umorni. Imaju odličan balans i ritam i u kasu i u galopu. Nisu ni malo plašljivi i ni jednom mi se nije desilo ni da se brecnu, a kamoli da skoče u stranu ili pojure od straha.

Samo da napomenem, ja umem koliko-toliko da jašem ali nisam nikakav ekspert i lako mi je da ih jašem. Prvi put sam išla kod njih posle samo 30 časova jahanja i uspela sam bez problema da iskontrolišem konja. Tj. nije bilo šta ni da se kontroliše, kobila je bila savršena.

Teren je prelep, planina Bukulja i okolina. Možete satima da jašete, a da ne naiđete ni na koga.

Jeste malo zahtevniji, ima dosta strmina ali su konji vrlo spretni i pažljivi. Ne brzaju ni uzbrdo ni nizbrdo.

Posebno mi je bilo uživanje galop po vrhu brda, sa jedne strane se vidi cela Šumadija, a sa druge livada prepuna cveća :)

Sa klubom možete da se dogovorite kolika i kakva tura vam treba i oni izlaze rado u susret.

Ako idete na duže ture, obavezno tražite da vas Maksa vodi, dečko poznaje taj kraj kao svoj džep.

Mislim da za prvi put ne bi dozvolili da sami odete na teren, ali ja to ne bih ni preporučila jer je prostor šumovit i zaista ogroman. Nisam sigurna da bih se i ja snašla, posle gomile jahanja tamo.

Nadam se da ćete uživati kao i ja!

A cene?

Kk Aranđelovac, ako se ja dobro sećam, naplaćuje 15Eur sat na terenu ali proverite i direktno sa njima, za svaki slučaj.

Primera radi, u Beogradu ja plaćam časove jahanja 14Eur za 45 minuta ili 20Eur za sat vremena na boljim konjima.

Ja im uvek dam malo više pošto su neprofitna organizacija i bave se terapijskim jahanjem za decu sa smetnjama u razvoju :)

Prilog tv N1 o njima

http://rs.n1info.com/a72457/Video/Sumadija-najlepsa-kad-je-obidjete-na-konjima.html

Edited by Rivonia

Meni je to jednostavno preskupo za redovno jahanje, ali hvala u svakom slucaju. flowers::

Meni je to jednostavno preskupo za redovno jahanje, ali hvala u svakom slucaju

Jasno, skupa igračka :)

Mislim da su im cene časova jeftinije ali za to treba da živite tamo.

Imaju i neki program volontiranja i tada bude baš jeftino, mnogo, mnogo jeftinije nego u Beogradu.

http://www.konjickiklubarandjelovac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=71

Ispade kao da ih reklamiram - nije, samo sam baš bila zadovoljna uslugom i atmosferom :)

• 2 years later...

Da li je neko u međuvremenu našao neko zgodno mesto za (višesatno i slobodno) terensko jahanje za iskusne i poluiskusne (kojima nisu potrebni časovi)? :smile:

• 10 months later...

Postoji jedan novi klub, na Popovici pored Sremske Kamenice. Doduse imaju samo jednog konja za sada, ali je miran i prelep. Cene casova su im pristupacne, a postoji i mogucnost setnje po prirodi. Ja sam bila sa decom i odusevili smo se.

Ima u Valjevu negde. Vodic se zove Dejan. Idu preko reke Gradac i tura traje oko 3 h. To zelim probati.

Послато са GT-I9515 уз помоћ Тапатока