Jump to content

Featured Replies

Posted

Jel može neko da mi preporuči neka mesta za kampovanje na ovoj planini?

Odprilike sam upoznat sa vrhovima i nekim pl. domovima na Fruškoj Gori, ali ovoga puta sa društvom idem bajsem i želeli bi da spavamo u šatorima. Šta mislite?

:kamp: :kamp: :kamp:

Ja bih tražio neko mesto za kamp blizu mesta na kom ima vode.

Zaravnjeno, na obodu šume.

Što se Fruške Gore tiče, takvih mesta ima milion. Preporučio bih zapadniji deo "planine" gde pa recimo Brankovac (fina obodna šuma + onaj dom ili šta već u kom može da se sipa voda, možda Letenka, bungalov naselje, a imaju kao i neki prostor za kamp (lepša je od Brankovca) Možda negde u blizini Andrevlja... to vam je pristojno ako hoćete baš šumu. Možete i negde kod doma Osovlje. To mesto je malo dalje od glavnih puteva.

Blizu nekog manastira?  Bešenovo, Jazak, Mala Remeta? to je dosta niže i na ivicama šume.

Ima finih jezera kod sela Erdevik i Sot, na krajnjem zapadu, prema hrvatskoj granici.

Ako ste više za nešto bliže Novom Sadu, možete da se smestite negde na Popovici, iznad Ledinaca (tu ima lepih pogleda na grad), kod Glavice, ili na Selištu iznad Bukovca (na Selištu nema vode).

Pričao sam sa radnikom koji radi na Letenci i kaže da može da se desi (ako kampujete) da navrate ljudi iz N.P. Fruška Gora da naplate kampovanje, ali verujem da nije neka strašna svota...

Eto... ako treba nekih uputstava kako gde stići, pitajte.

:mrgreen:

To prvenstveno zavisi od ture koju si isplanirao. Ako otkriješ na koji deo Fruške ciljaš, verovatno su veće šanse da ti neko konkretno pomogne.

Ja sam jedared prespavao na Testeri (dosta udobno mesto, inače oficijelno izletiše), a jedared u nekom žbunju iznad Ledinačkog jezera. I tamo je bilo okej. I jednom nisam uspeo da zanoćim u nekom voćnjaku pored Neština (to je doduše ispod Fruške), mnogo nervozni oni seljaci tamo pored granice.

Mislim da bi mesta obeležena na mapi kao izletišta generalno trebala da budu udobna. I mislim da i bez plana možeš da prostreš šator gde god nađeš 5 kvadrata ravnog terena zapadno (jugozapadno u junu ;) ) od nekih dobrih krošnji. A takvih mesta imaš kolko hoćeš, tako da ja na tvom mestu ne bih prilagođavao vožnju lokaciji za prenoćište.

PS

Dobro bre,  :mrgreen:, pa neće ljudi da sede 3 dana tamo pa da im treba izvor. Plastična dvollitra za umivanje i po konzerva piva za laku noć u bisagama i nema frke.

• Author

Plan je da krenemo iz BG-a rano ujutru, da stignemo na cilj prepodne, verovatno bi ciljali na stranu Fruške gde je Popovica, ali je problem što o kampovanju nemamo pojma, pa ne znamo gde tačno smemo da prostremo šator, ili dva.

Inače uspešno smo danas otvorili i namestili šator, tako da smo taj problem rešili.  :pivoooo:

A vi biste da jahanje zbrzite i svedete na minimum, i da sedite na jednoj livadi ceo dan ? Hm. Onda bolje poslušajte Acketu i ulogorite se negde pored vode. U šumi, tako da imate senku ceo dan. A naročito ujutru, buđenje u šatoru na suncu je jako neprijatno iskustvo. Ostale detalje neću da vam pričam, obzirom da ste već isplanirali da se razvlačite oko šatora ceo dan, pa imate lufta da eksperimentišete.

A što se tiče toga gde smete, pojma nemam. Ja ga obično prostrem u sumrak negde u divljini, i u takvim okolnostima nikad do sad nisam imao problema. Međutim, ako hoćete da ga držite prostrtog ceo dan na najurbanijem delu Fruške, onda stvarno nemam predstavu da li će neko da vam pravi komplikacije.

• Author

Hm... trenutno mi se dopada prostor između Zmajevca i Ledinačkog jezera. Kakav je onaj žbun ispod Ledinačkog jezera?  pijjj

Nego, kakve probleme možemo da imamo, pošto je to nacionalni park, predpostavljam da nema privatnih poseda pa da nas puškom teraju?

:102:

Mene još nigde u Srbiji nisu terali... Na Željinu nas je neki deda cimao, al' valjda zato što nas je bilo 60ak pa smo mu izgazili livadu. Inače, zavučeš se negde u šumu, da nisi baš odmah na izlazu iz sela, i ko će uopšte znati da si tamo? Spavao sam u šatoru i pored njive, i na livadi, i u šumi... Ako neki seljak i naiđe, lepo porazgovaraš, i to je to. Niko još nije bio negativan.

Kakav je onaj žbun ispod Ledinačkog jezera?

Odličan, kao i svo ostalo drveće po Fruškoj Gori  :). Takva mesta nema puno smisla pamtiti, nego tamo gde se zatekneš pogledaš malo oko sebe, prošetaš i nađeš odgovarajuće zgodno mesto.

Nego, kakve probleme možemo da imamo,

Ma ne verujem da možete da imate probleme, samo sam se uzdržao od komentara jer sam to što vi planirate radio vrlo retko.

pošto je to nacionalni park, predpostavljam da nema privatnih poseda pa da nas puškom teraju?

Ima privatnih poseda koji su bili privatni u momentu kad je proglašen Park, pa ih niko nije dirao. Ali ne verujem da ćete u šumi naleteti na njih. Obično su to prepoznatljivi placevi sa vikendicom ili voćnjaci.

Mene još nigde u Srbiji nisu terali

Mene i drugara su jednom panduri budili u parku u Požegi (bez šatora, samo u vrećama), ali ovo valjda već spada u urbano klošarenje, ne u kampovanje.

Rekoh, jednom me žena oterala iz svog voćnjaka. I jednom su nas komarci oterali sa neke njive kod Beške  ;D. I to je valjda sve. I nije mnogo u odnosu na broj noći koje sam proveo na za to nedefinisanim mestima, što u divljini, što u naseljima.

• Author

Odlično hvala na informacijama. Mada pošto idemo tek sledećeg vikenda verovatno ću da vam se javljam opet sa pitanjima.

klanj::

E... na prilazu Ledinačkom jezeru, sa donje strane možete imati problema. To je jedno od retkih mesta. Šetaju se unutar kompleksa čuvari sa dugim cevima, i umeju da smaraju...

Ako ćete kampovati sa gornje strane, mislim da nema nikakvih problema. Šuma između Zmajevca i Brankovca je lepša nego između Zmajevca i Ledinaca. Veće drveće, više prostora između drveta, a bajkovima su vam blizu i dom na Brankovcu i onaj na Zmajevcu.

Koliko ja znam, prilaz nije moguć.

Pisali smo o tome već na forumu. Neka strana kompanija je privatizovala kop, a Ledinačko jezero je nastalo na bivšem kopu. Hteli su da ga ispumpaju pa je izbila pobuna. Jezero je ograđeno i čuvano. Možeš da uđeš ako si Zdravko Čolić...

Pošto su meštani uz planinare i bicikliste pravili nekoliko puta proteste i upade na jezero, dosta su alergični na pomenute + čuvari neretko pate od sindroma moći malih ljudi.

Ako hoćeš jezero, idi na Sot, Moharač, jezero kod Ljube (ta tri su manje više okružena šumom) ili Mutalj (ono je nedaleko od šume). Ima još desetak akumulacija koje su podaleko od šume...

Na Popovičkom će da te izjedu komarci, a nećeš se okupati jer će ti biti gadno da uđeš u njega.

Navodno su ga čistili, ali... ja tamo ne bih ulazio + Popovičko jezero ima stotinak metara s kraja na kraj, a ona koja sam ti nabrojao nisu manja od 500 metara (Moharač nešto manje od 3 km dužine).

Ja ne mogu da verujem kako neko moze da kupi jezero? I da onda jos hoce da ga ispumpa i napravi kamenolom ili ne znam sta vec. Ipak ma u meni malo komuniste :-[

Secam se da je na proslom fruskogorskom maratonu bila pokrenuta akcija, i da se potpisivala peticija. Secam se da sam potpisao, ali ne znam koliko je vredelo jer sam tad bio maloletan (izgleda da uopste nije uspelo).

I sta ce taj cuvar da uradi sa puskom? Da me ubije jer sam usao na ,,njegovu teritoriju'' kao u kaubojskim folmovima? Ma daj... Namerno bih sad tamo isao!

Popovičko jezero nije pravo jezero... više je kao velika rupa puna mutne vode i žabokrečine. Kupanje tamo može biti zanimljivo kao neka vrsta ekstremizma, al' što se uživanja tiče, slabo :) Meni je Bešenovačko jezero bilo sasvim OK, ne znam kakvo je sada stanje tamo.

Ja ne mogu da verujem kako neko moze da kupi jezero?

Mislim da nije baš tako. Nego je prvo postojao kamenolom, pa je ispod kamena pronađena voda. Tako da jezero kao jezero praktično jeste njihovo. I stekao sam utisak kada su pre godinu-dve pričali o rekultivaciji da stvarno jeste u pitanju proces koji se po zakonu radi kad se završi sa vađenjem kamena. Međutim nisam uspeo da saznam više o tome.

S druge strane, nije mi jasno otkud kamenolom usred naci parka. Da li je i od njega starij ?

Dok je tu postoja kamenolom taj kamenolom je  bio drzavno vlasnistvo. Meni ne idu u glavu neke stvari. Prodavanje kamenoloma na Fruskoj Gori mi zvuci kao prodavanje planine, bukvalno je rastavljaju na delove (kamenje) i voze za Austriju. Oni su kupili pravo (za neke sitne pare verovatno) da buse i rgaju o FRuskoj Gori. Sve to treba motkom znate vec kojom

• 2 years later...

Pozdrav ljudi, valjda mogu ovde da pitam da ne otvaram novu temu...

Uskoro idem sa drustvom do Novog Sada pa nam je palo na pamet da kampujemo ako se ne snadjemo na licu mesta za neki planinarski dom (zbog nemogucnosti da ih pozovemo telefonom)

E sad posto nikada ranije nismo  :kamp: zanima me koje mesto je u blizini najbolje i do kog se moze doci u kombinaciji GSP i peske  :) (kolko sam ukapirao najbolje je S. Karlovci- Strazilovo i S. Kamenica-Popovica i nesto u blizini Beocina, a i ta tri mesta cemo sigurno posetiti)

Moze li se kampovati na nekom izletistu  :-[ itd.... Svi predlozi su dobrodosli  :D

• 9 years later...

Da Ii je dozvoljeno prenociti u satoru na iriskom vencu, izmedju spomenika i restorana "na vencu"? 

• 2 years later...

Pozdrav svima,

da obnovimo malo temu :)

Planiram sa drustvom sredinom septembra da kampujem dve noci preko vikenda na Fruskoj gori.
Da li neko od vas moze da podeli neke predloge za kampovanje na divlje (da nisu kampovi) a da mogu auto u neposrednoj blizini parkirati?
bio bih do neba zahvalan ako bi ste mi podelili lokacije tih mesta, unapred hvala...