Jump to content

Featured Replies

Posted

mislim da bi bilo fino da otvorimo jednu temu u kojoj cemo pisati kako sto jeftinije prespavati po evropskim gradovima sa iskustvima i sl.

ja cu npr sada na interrail turu po EU i smestaj je svakako najskuplja stavka.(ako ne koristimo blagodeti cs i sl..)

definitivno je najjeftinije prespavati na livadi daleko od svih, ali koliko je bezbedno i legalno?

mana je i sto nema kupanja... :102:

druga jeftinija varijanta je kamp, ali nisam uspeo da nadjem sajt nekog kampa u npr parizu.

u pragu moze lako da se nadje kamping place, cak moze da bude i dosta jeftino, tipa 5 eura..

a po zapadnim gradovima(metropolama) su cene hostela i hotela prevelike.

evo, ne mogu da nadjem smestaj za dvoje u parizu i berlinu da je ispod 25 eura po osobi!

to je meni previse.

i svaka ponuda sadrzi 'besplatan' dorucak, tv u sobi, kuhinju, terasu, klimu, i sl nepotrebna sranja!

da li igde moze da se nadje obicna SOBA sa krevetom, bez prelepih tepiha i zavesa, skupe stoalrije i sl??? mislim, kome to treba?!

na kraju cu da spavam u prvom parku na koji naidjem.

kakva su vasa iskustva, kako ste se snalazili kada ste bili kraci sa kesom, i da li postoji varijanta da za 10 dana ne platim 250 eura min samo za prenociste?

znam sve sajtove koji se vrte po netu i googleu kada ukucate "budget cheapest accomodation paris"

i jos nista jeftino nisam nasao.

da li zante neki sajt sa mnogo kampova po evropi(kao npr onaj sajt svih zeleznica sveta? verujem da nema, al reko da pitam :)

poz!

Mislim da ti je glavni problem kod pretrazivanja sto koristis rec ,,acccomodation''. Pokusaj sa hostel. Sto se tice Pariza mislim da se ni tu neces bas usreciti, cene oko 20e, bar sto sam gledao za Pariz, a za Berlin mislim da nisi u pravu, pa samo preko hostelworlda sam nasao hostel za 5-6e, normalno najjeftiniji.

Tacno, Berlin je najjeftiniji grad u celoj EU po pitanju smestaja. U Parizu istina cene su visoke jer je potraznja ogromna, ako se dobro secam placao sam 15 eura dan u nekom Duck hostelu.

I ja sam isao leti pa ti mogu preneti moja iskustva - Azurna obala - spavao sam po plazama, Barselona i uopste Spanija - mozes spavati u prostorijama gde su bankomati, one se cak mogu i zakljucati, ali moras otvoriti ako neko usred noci od musterija hoce da podigne novac, opste pravilo - na duze distance putuj vozom NOCU jer ces tako ustedeti na prevozu. U Danskoj sam jednu noc prespavao unutar pecurke na zeleznickoj stanici jer su nas izbacili iz zgrade. Parkovi isto mogu biti OK, ali sam u Atini u jednom parku nagrabusio od komaraca, a bilo je i pacova unaokolo tako da je mozda bolje tu varijantu probati malo severnije.

Naravno, CS i hospitality club moras iskoristiti do maximuma.

Koliko je realno kampovanje van kampova, npr. pored nekog jezera ili reke daleko od naseljenih mesta? Pretpostavljam da ni u Nemackoj ili Francuskoj nece naici policija da te hapsi, i da li je to uopste nelegalno?

evo ja pokusala da koristim cs u sevilji. jednostavno dve trecine clanova ni ne nude couch, od ovih sto nude neki nude samo vikendom, ostalima sam pisala, a i nekim vikendasima cak, iako nije vikend, i svi su mi rekli ne! request nije bio copy paste, nije bio 5 redova, svakom sam objasnila zasto bas hocemo kod njega da ostanemo. pocinjem da mislim da je problem i da niko nece da hostuje parove. kad sam surfovala single nikad nisam imala problema sa cs. ako je tako, to je stvarno jadno.

tako da - hotel u sevilji 50 evra za dvoje - hostel u dvokrevetnoj sobi izadje isto toliko ili svega par evra manje, pa smo se odlucili za hotel.

slicnu situaciju imali smo i u barseloni, i po meni, spanija je uzas sto se tice cs scene.

pocinjem da mislim da je problem i da niko nece da hostuje parove. kad sam surfovala single nikad nisam imala problema sa cs.

Mi nismo imali problema kao par, štaviše ponekad nam je i više ljudi odgovaralo pozitivno, pa smo mogli da biramo :) Možda u Sevilju dolazi više turista, pa se svima već malo smučilo, pa je eventualno rešenje - izabrati neko manje mesto u blizini, i tamo potražiti domaćine. Recimo, mnogim ljudima iz BG-a je već dosta gostiju, a više ljudi iz Pančeva mi je reklo da im je skenj što im nikad niko ne dolazi.

To oko parova se nadam iskreno da sam umislilla :) Zato mi je drago da je vama bilo ok. Moguce da Spanci imaju turista preko glave, ali meni u BG kad je bilo malo previse, stavim coffee or drink, i na svaki request odgovorim, cisto da ispostujem trud osobe koja ga je napisala. Mnogi nisu ni to uradili.. Ne znam, bas sam se razocarala, cak sam u jednom trenutku mislila da im na grupu Seville postujem u znak protesta, ali sam odustala.

I ja sam isao leti pa ti mogu preneti moja iskustva - Azurna obala - spavao sam po plazama, Barselona i uopste Spanija - mozes spavati u prostorijama gde su bankomati, one se cak mogu i zakljucati, ali moras otvoriti ako neko usred noci od musterija hoce da podigne novac, opste pravilo - na duze distance putuj vozom NOCU jer ces tako ustedeti na prevozu. U Danskoj sam jednu noc prespavao unutar pecurke na zeleznickoj stanici jer su nas izbacili iz zgrade.

Ovo sa pečurkom zvuči toliko bizarno da nisam mogao da odolim a da te ne pitam da objasniš o čemu se tačni radi? 

Interesuju me i te prostorije gde su bankomati. Kakve su to prostorije? Kako se mogu zaključati?

Što se CS-a tiče, u mestima koja su turistička kao što reče Lazar, jako je teško pronaći smeštaj. U Rimu gotovo nemoguće. U Pragu je bilo dosta teško. Verujem da je situacija slična i u Španiji. Znam da mene već jako nervira činjenica da dobijam preko 20 zahteva svake godine u vreme Exit-a. Imam problem da primim bilo koga od njih, jer ne želim da moja kuća bude hostel, i da tu budu ljudi kojima sam ja servis. I opet svake godine primim nekoga.  :bang: 

Postoji ta stvar sa CS-om a to je da se sad razvija priča da CS nije samo smeštaj, i da dobar deo ljudi neće freeloadere, koji samo dođu, uvale se da spavaju i koriste kupatilo. E sad, ja pojma nemam šta to lično može da ponudi osoba koja dolazi na dva-tri dana... i tako u krug. Nedavno sam pričao sa jednim CS biciklistom koji je napustio smeštaj kod svog domaćina zato što mu je ovaj pokazao gde je kupatilo, gde je njegov krevet, i nije mu se više obraćao  :bag:  Neki drugi putnik bi to jedva dočekao.

Tu su nijanse u pitanju. Treba samo naučiti kako odabrati domaćina (u mestima u kojim ima dovoljno različitih ljudi). Ljudi se pronađu ili ne. Ponekad e-mail nije dovoljan da bi ljudi dobili ideju o tome ko ste vi.

Pročitajte Kikin putopis i vidite kako je našao smeštaj u Beču, gde u početku niko nije hteo da ga primi.

Ako hoćete da putujete sa malo novca, morate biti spremni na gnjavažu. (stvarno me jako zanima šta je ta pečurka)

:mrgreen:

Sto se tice CS, najboje je naci nekog sa zajednickim interesovanjem, i cuti se preko neta sa tom osobom pre dolaska, i ako dozvoljavaju uslovi da i nakon hosta, domacin i gost ostanu prijatelji, i posle da se moze jos koji put iskoristi smestaj- naravno obostrano :)

Za jeftin smestaj nije lose izaci malo izvan grada. Ja sam skoro fino prosao u mestascu koje je 10-ak min izvan Beca. Ipak, ova varijanta je ogranicena na ne bas preterano velike gradove u kojima je moguce relativno brzo stici do samog grada.........

I ja sam isao leti pa ti mogu preneti moja iskustva - Azurna obala - spavao sam po plazama, Barselona i uopste Spanija - mozes spavati u prostorijama gde su bankomati, one se cak mogu i zakljucati, ali moras otvoriti ako neko usred noci od musterija hoce da podigne novac, opste pravilo - na duze distance putuj vozom NOCU jer ces tako ustedeti na prevozu. U Danskoj sam jednu noc prespavao unutar pecurke na zeleznickoj stanici jer su nas izbacili iz zgrade.

Ovo sa pečurkom zvuči toliko bizarno da nisam mogao da odolim a da te ne pitam da objasniš o čemu se tačni radi?  

Interesuju me i te prostorije gde su bankomati. Kakve su to prostorije? Kako se mogu zaključati?

Ha ha, Acketa, daleko je manje misteriozno od onoga sto ti zamisljas. Pecurka - to su kod nas stubovi sa krovom gde se cekaju autobusi, a na zeleznickoj stanici u Kopenhagenu te pecurke na peronima imaju zidove i samo jedna strana je otvorena. Ima klupica unutra na kojoj se moze leci u vreci za spavanje. Nije bogznasta, ali posto sam dosao kasno - oko 1, a nocenje u Kopenhagenu u hostelima je minimum 24 eura moralo se. Jeste da je duvalo i padala kisa, ali prezivelo se. Tada sam morao da mokrim na javnom prostoru cime se ne ponosim, ali kad pritera nemas kud. Jednom u nekoj ulicici, a drugi put sam morao (nazalost) u liftu zeleznicke stanice posto je oko nje otvoren prostor i nema se kud (izbacili su nas iz stanice pa nisam mogao da koristim stanicni WC).

Prostorije sa bankomatima su kao u nekim nasim bankama predvorje filijale. Znaci hol u kome se nalaze bankomati pre nego sto se u banku udje. Za razliku od nas u Spaniji (makar kad sam to ja probao 2006) ne treba kartica banke da bi se uslo unutra, samo se gurnu vrata. Ta vrata imaju bravicu koja se moze zakljucati iznutra. Tako da dobijes cisto i relativno sigurno utociste preko noci. Mada, kad sam ja tu spavao neki tip me je probudio jer je hteo da podigne novac usred noci oko 3-4 sata, ali nema veze, za minut se vratis snu.

PS Acketa, to sa biranjem domacina, makar koliko sam ja iskusio, ne drzi vodu. Razlog je sto nikada nisam imao dovoljno opcija da bih mogao da biram bilo koga. Posalje se 20-50 zahteva, od toga 30% bude odgovoreno, od tih 30% vise od pola je negativno, neki kazu mozda, a DA bude u 1-3 slucaja. Mada i kad kazu da to je znak pitanja jer se desavalo mom prijatelju da se covek ne pojavi iako je sve ugovoreno. Zato ja uvek rezervisem hostel zlu ne trebalo. Meni se deislo da je tip obrisao CS nalog nedelju dana pre mog leta, a sve smo se bili dogovorili. Zato je dobro ako mogucnosti dozvoljavaju da nadjes minimum 3 coveka voljna da te prime, pa posle vidis kako se situacija odvija. Narocito je to dobro ako se ostaje duze negde 10 dana do 2 nedelje - pa mozes da ostanes po 4-5 dana kod 3 razlicite osobe i ne deranziras nijednu preterano.

Samo da dodam, taj najjeftiniji hostel u Kopenhagenu je istovremeno najskuplji hostel u kome sam ikad bio i najbolji po pitanju smestaja - ultra cist, sredjen, kupatilo svo u mermeru, danski dizajn - ultra moderan, namestaj nov, pogled sjajan, ja bih ga ocenio kao hotel sa 4 zvezdice. Spavao sam u Interkontinentalu u Beogradu i u poredjenju sa njim je mnogo bolji smestaj. Uopste, od svih mesta gde sam bio, po meni je Kopenhagen najuredjeniji i najcistiji grad.

nocenje u Kopenhagenu u hostelima je minimum 24 eura

Samo da napomenem da imas za 17,5 EUR ovde: http://www.sleepinheaven.com/

Nije nesto lep hostel ali je cist, vlasnici su dosta opusteni, ne treba platiti za rezervaciju i nema curfew-a

E pa ti me sada hvatas za rec, a ja sam u Kopenhagenu bio 2007. Tada nisam mogao da nadjem jeftinije od 24. A i iskren da budem, drago mi je sto sam bio u tom hostelu, mislim da je odnos cene i sta se za nju dobija odlican pa ga preporucujem svakome - u pitanju je cela jedna visespratnica pored mosta koji povezuje centar sa ostrvom na kome je Kristijanija.

I nema sanse da cu tamo opet skoro ici posto je karta do Evrope preskupa. Jedino sto bih mogao da priustim je Novi Zeland, Singapur ili Tajland.

• 2 weeks later...

Smestaj u Ohridu mogu da preporucim sobe i apartmane izdaje ih Milos 063/445823

• 1 year later...

Pozdrav ljudi!

Malo zastarela tema, ali evo reanimacije.

Da li neko zna nekoga ko bi izdao stan u pragu u periodu od 16.juna do 26. juna?

Najverovatnije nas je dvoje, a možda i više.

Jeste,u pravu si..ako hoćeš da putuješ sa malo novca,autostopom,da spavaš u CS..moraš sa se prilagodiš situaciji,gnjavaži,čekanju...sve je to uračunato u cenu!!

• 3 weeks later...

Ako nekom treba za Umag, centar, stara jezgra kraj glavnog trga jedna umirovljenica poznanica renta:

Soba (1 ležaj)+ kupaona, za 1 osobu 10e/dan

Soba (1 ležaj) + kupaona + kuhinja za 1 osobu 17e/dan

Soba (2 ležaja) + kupaona, za 2osobe 25e/dan

Soba (2 ležaja) + kupaona + kuhinja, za 2 osobe 30e/dan

Obe sobe 1+2 ležaja za 3 osobe 35e

Kontakt:00385 95 8011581

Evo da doprinesem i ja temi malo. Topla preporuka za sve ljude koji se zadese u Pragu da odu u "Hostel ELF" Zizkov (mislim da imaju lanac hostala po Evropi u raznim gradovima). Nocenje je kada se prevede u Evre oko 12e ali za to se dobija dorucak + kafe i sokovi su ceo dan besplatni + ceo dan besplatan internet + dan kada odlazite ostavljate stvari slobodno kod njih dok ne dodje vreme za vas voz, autobus ili avion a zezanje u samom hostelu je vrhunsko i cela atmosfera je mnogo drugachije nego u ostalim hostelima u kojima sam imao prilike da odem (slobodno cu reci porodicna) ! Koliko ljudi sa razlicitih delova sveta sam samo upoznao tamo za dva dana i kakvo je ono zezanje bilo (chek in im je od 00-24h stalno ima nekoga)... Evo vam i njihov sajt : http://www.hostelelf.com/ !

• 1 year later...

Koliko unapred treba rezervisati u Hostel Elfu ili ni ne mora da se rezerviše unapred? Ne nalazim info na sajtu.

Ovih 12€ je ako odabereš tipa 10krevetnu sobu, tako sam uspela da nađem na sajtu. Ne znam da li to mora da se dođe sa 10 ljudi ili možeš da baneš i kažeš ja hoću u 10krevetnu pa tu bude još random ljudi? Novo mi je ovo sve, ne zamer'te nubovska pitanja.

sto se tice CS-a , dobra je fora, pogotovu za neke gradove tipa Barselona, Rim, itd. koji su pretrpani turistima,

traziti hostove u gradicima pored, koji su dobro konektovani sa gradom... sanse su mnogo vece da nadjete couch, jer ti ljudi mnogo redje dobijaju requestove :P nego oni u centru... to naravno ako vam nije previse stalo da budete u centru grada, i ako je putovanje bas low budget :)