Jump to content

Featured Replies

Posted

Mislim da ovo zasluzuje zasebnu temu. Kao sto sam vec pomenuo na temi u podforumu autostop, planiram da ovo leto provedem u Rusiji i Ukrajini. Osim stopa za neke relacije je neophodno koristiti vozove  zbog ogromnih udaljenosti, skupih hostela i nedostatka CS i HC ljudi.

Dok sam rgao i trazio jeftine vozove nabasao sam na lokalne vozove po imenu elektricke (to mu dodje kao beovoz) i fenomen svercovanja u istim na duze relacije menjanjem vozova. Npr  od Moskve do St . Petersburga treba da promenite 4 voza.

Zanima me ako se neko ikad bavio ovim, da li se isplati ovako se voziti po Rusiji bez svercovanja, tj da li (*ako zanemarimo brzinu i komfor  kao faktore) cete proci jeftinije ako promenite (i platite) ta prigradska voza nego da recimo platite najjeftiniji plackartn do St. Peter...i??

Evo sta kaze Wikipedia:

The governments and railway companies of the respective countries pay much attention to elektrichka service. Although ticket prices are being raised, operational costs are still generously subsidized. Even with this subsidy, many passengers bribe controllers[citation needed] to avoid paying full fares. It is also sometimes fake controllers may be seen to pick money from passengers. In addition, large luggage and pets are often carried unpaid[citation needed]. Some elektrichka stops with low numbers of passengers may lack ticket offices at all. Although a ticketless rider, if caught, has to pay a normal fare, no fine may be imposed on them if they say they had boarded the train at such a stop. As the list of stops with no ticket offices is well-known, this is often used for fare evasion.

Bums, hoboes, vagabonds and other marginal people often use the elektrichkas for long-distance travel, because they are easy to pass without tickets and connect all major and minor stations. For example, it is possible to get from Moscow to St.Petersburg for free by five elektrichkas, with stops at Tver, Bologoe, Okulovka and Malaya Vishera. This method of travel is called "yezda na sobakah" (Russian: езда на собаках), literally - "pack dog riding". It is often used by football fans.

Ovo je baza svih elektricki (u bivsem SSSR-u) napravljena od strane ljudi koji putuju na taj nacin, mnogo dobaR i koristan sajt:

http://alltrains.ru/

Ovo je objasnjenje kako se svercovati u ovim vozovima, mislim da je to deo knjige u kojoj ima dosta poglavlja o putovanjima na budzetu: loikalni vozovi, autopstop, kako naci besplatan smestaj... Ja ne znam ruski ali sam uspeo da ovo sve prevedem uz pomoc translatora i slicnosti nasa dva jezika.

http://www.avp.travel.ru/poezda_prig_EL_pvp98k.htm

Evo ja ću ti reći za dve zemlje.

Azerbejdžan - dnevni voz je kao iz bajke, par evra do destinacije. Divna usluga, Indijski filmovi, voz ide 30 na sat, kafe za dž skoro, druženje sa putnicima. Super doživljaj + 99% bezbedno, jer se tamo karta ne može kupiti bez pasoša ili lične karte.

Noćni voz.... ista cena, ali pravi pravcati nightmare, sa vrlo izvesnim situacijama da se strancu nešto SITNO može desiti. Nit ti razumeš njih, nit oni razumeju tebe, a samo lezajevi. I onda kad se ugasi svetlo... pa kako se ko snađe :-). Ja sam se vrlo dobro snašao.

Nakon svega došao sam avionom do L'viv-a, bus dvojka čini mi se do železnice. Imao sam oko 30E i pitao dokle mogu da stignem za te pare. Budapest, noćni voz do tamo. Povučen iskustvom iz noćnog Azerbejdžanskog, molio sam se samo da imam mesto gde da sednem. Ali... kao da se Tito vozio pre mene. Privatna soba koja se zaključava, kreveti, čista posteljina, voda, wc, cveće u hodnicima, ormar, ogledalo, struja... Ludilo. Oni još imaju i šire pruge...

Ova varijanta koju predlazes moze da se iskoristi da ustedis neku sitnu lovu ali zato put ima da ti traje mnogo duze.

Ja sam se tim lokalnim vozovima elektrickama vozio dosta po Belorusiji mahom iz Minska do nekih 200 km okolo.

Voz ti je kao kod nas Beovoz cak mislim da je isti tip RVR proizveden u nekoj priblatickoj republici mislim Litvaniji. Znaci bez kupea samo sedista. Recimo isao sam Minsk-Molodechno nekih 100 km ali voz je isao preko 5 sati jer staje sto se kaze kod svake kuce. Cena je bila manje od 1 evrica ali sledeceg puta nisam hteo da se cimam pa sam isao marsrutkom za nekih 2 evra ali sam stigao za nesto preko sat voznje. U Belorusiji nema svercovanja u elektricki jer moras da pokazes kartu pre nego sto udjes u voz. Ako se pravis blesav odmah ti zovu miliciju. Radnika milicije ima po nekoliko u tim vozovima. To takodje znaci da nema tih pomenutih marginalnih tipova.

U Rusiji sam koristio elektricke takodje mahom po Sibiru. Svercovanje moze da prodje ali kao strancu nije za preporuku jer moze da stvori probleme. U vozovima ima dosta milicije jer po tim vozovima ima dosta dzeparosa koji tu operisu. Skoro uvek mi je kondukter trazio kartu na uvid i ja sam je uvek imao. Ko nema lik mu prvo trazi pare (za sebe naravno) i to vise nego sto kosta karta, ako nece da plati zove miliciju koja obavezno krece u raspravu. Tipa ko si, sta si, odkle ides, gde ides, kod koga ides. Lokalne ljude ne drndaju mnogo u principu gde si komsija, znamo se, znam ti oca, itd. Najvise vole one koji iz velikih gradova tipa Moskva ili Piter dodju ili prolaze kroz njihov kraj he he. Ako si Rus onda mozes da se nosis sa pandurima ako hoces ako nisi i ne znas jezik onda imas problem. Razmisljaj sta moze da se desi ako te skinu sa voza negde bogu iza ledja ili ti uzmu vecinu para koje imas trenutno.

Znaci ovaj metod je preporucljiv za manje daljine izmedju vecih gradova a za recimo Moskva-StP moze ako bas hoces da ustedis svaku paru, imas vremena za bacanje (voz ide sporo plus presedanje na stanicama i cekanje na sledeci voz) i spreman si na svakakve dogodovstine koje mogu da te ocekuju sa putnicima i predstavnicima vlasti.

I da za ovaj drugi link ne znam kakav ti je ruski jezik, to je prebacena knjiga izdata 1998. tako da informacije nisu bas aktuelne i odnose se na taj period. Recimo u vezi autostopa u Rusiji je zakonom zabranjeno stopiranje van naseljenih mesta (takodje i u Belorusiji), stani negde na putu da stopiras i eto ga problem. Doci ce ti ГАИ ili ce neko da te zameni za musku точку ;) ili cekas da nekoga malo :death:

• Author

Video sam da je iz 1998. Meni je mnogo zanimljivo u ovom tekstu da je kazna za voznju bez karte mnogo manja nego nego cena karte u nekom normalnom vozu (ako je jos tako, naravno), tako da i da te uhvate opusteno mozes platiti kaznu ako bas necesc da se cimas.

Plus su mi zanimljivi nacini kako obrlatiti tetkicu od kupovanja karte do sledeceg sela (klasican lek za ove sto gledaju karte na ulazu), preko moljenja i kumljenja do najzanimljivijeg kad te tekicqa pita za kartu ti joj das buket cveca koji si nabrao pre ulaska u voz .  :)

Naravno ja nisam mislio da se nesto mnogo svercujem, ta kupovina karte do sledeceg sela mi je mnogo providna, bolje je kupiti kartu do pola puta ('em ustedis sto ides tim vozovima, 'em platis pola karte) tako se uostalom vozim i u Srbiji.Planiram bar jednu rutu da odradim na ovaj nacin i to verovatno Kijev-Moskva (na onom alltrains sajtu ima tacan raspored gde i na sta presedati za ovu rutu). Mnogo mi je da dam 30 eura za plackartni a i mnogo me privlace ove seme sa tim elektrickama.

Posto tamo palim da pobegnem na jedno 2 meseca od ucenja i placanja kirije imam vremena za razne gluposti, a i budzet mi je mnogo slab. Planiram da potrosim isto onoliko para za ta 2 meseca kao da sam ostao u Novom Sadu, to mi je glavni cilj.

Hvala na informacijama, ovo za stop nisam znao uopste, a mnogo je korisno. Da li je tako i u Ukrajini i Belorusiji ili samo u Rusiji????

Pa za kazne nisam siguran da li su jos uvek tako male ali sumnjam.

Nekada su tamo i vozne karte bile jeftine za 10 evrica si mogao da se navozas do bola ali sad vise nije tako.

Verovatno su i te kazne dosta skocile.

Za stop sam video onaj tvoj post, toliko ljudi ga je pogledalo ali bez informacija. Za Ukrajinu nemam iskustva ali je verovatno slicno kao i u Belorusiji i Rusiji. Tamo imam direktna iskustva za stop.

U Belorusiji sam probao da stopiram jednom na pravcu Grodno-Minsk. Izasao sam na glavni put koji je tipa polu autoput i lepo pruzio prst. I tako sam se drndao preko dva sata niko nije hteo da mi stane ali su mi zato mnogi davali znak sirenom i odmahivali rukom nono. Stao mi je jedan poljski kamiondzija ali ne da me poveze nego da me pita za neki pravac. Kaze ne sme da me poveze jer mogu da ga zaustave i kada vide da nisam clan posade kamiona onda ce da mu pisu kaznu. Kasnije mi je stao jedan dzip UAZ, zeleno beli za inkasaciju (to su tamo oni sto sakupljaju pare po prodavnicama i tako to). Izlaze dvojica naoruzana, kalasnjikovi i panciri pokazuju mi policijske legitimacije, traze mi pasos. Jedan mi kaze dobro je nas si (he he sta bi bilo da nisam) pita me sta radim tu kazem hocu da stopiram. Covek mi lepo objasni da je zabranjeno bolje da se sklonim ako me vide oni GAI ima da mi naplate kaznu. Pa su me onda ubacili u dzip i odvezli do Grodno stanice. Otisao sam do Minska busom jer na voz trebalo da cekam malo duze.

U Rusiju je isto zeznuto za stopiranje na otvorenom putom, milicija juri stopere. Zbog bezbednosnih razloga jer se na ruskim putevima svasta desava. Popularne su pljacke kamiona na foru stane zenska da stopira i ako joj stane neki kamion iz obliznje sumice izadje banda koja prebije vozaca i veze ga u toj istoj sumici a cesto se desavaju i ubistva. Kamion i robu naravno odvezu tamo gde treba. Ja sam video stopere po ruskim putevima ali taktika je posebna. Niko ne stopira samostalno vec su uvek po dvojica ili trojica a ponekada i vise. Ne stopiraju slepere nego manje kamione Kamaz, Gaz, Zil sa ciradom sto bi se kod nas nazvalo sanducar. Ako vozac odluci da ih primi obicno za neku lovu, on ih ubaci ne u kabinu vec pozadi u sanduk ispod cirade. Sleperi obicno imaju neki sigurnosni sistem protiv otvaranja pozadi a ovi manji kamioni nemaju jer su obicno za neki blizi transport. Tako da menjanjem ovih kamiona moze da se stigne gde treba. Ja sam u Rusiji stopirao i to sam na sledecim relacijama. Rostov na Donu - Voronjez, Moskva - Nizni Novgorod, Moskva - Smolensk (od Smolenska do Orshe u Belorusiji, tu vec nije moglo vec na voz do Minska ali po ceni lokalne karte). Nisam stopirao na putu vec na parkingu kamiona. To su u Rusiji zove gruzova avto stojanka. Odes tamo tu se parkiraju sleperi (obicno negde na ivici grada) koji idu iz velikih gradova ovde onde. Moras da se raspitujes gde ko ide dok ne nadjes nekoga ko ide tamo gde hoces. Mnogo je lakse ako imas nekog lokalnog da ti pomogne oko ovoga. Ja sam imao srece u Moskvi jer sam upoznao lika cija zena ima prijateljicu koja radi na jednom od tih kamionskih parkova kao organizatorka transporta ili nesto tako. Ona mi je dala informacije za nekoliko dana unapred koji kamion ide gde pa sam se ja raspitao tamo i nasao prevoz. E sada niko nije hteo da me vozi za dz ali nisu mi ni trazili neku veliki cenu. Kada sa isao iz Rostova covek mi je rekao daj sta das samo da nije za dz ja sam mu dao 500 rublji. Malo ili mnogo ne znam ali put Rostov na Donu - Voronjez je malo duzi. Iz Moskve nisam dao pare ali su mi ljudi rekli da spremim nesto da jedemo i pijemo. Kupio sam pivo, kobasice, sir i hleb tako da je to bilo to ali opet uz put i ogladnis pa se isplati. Samo nisam preterivao sa pivom vozac treba da je trezan he he.

Tako da ove fore mogu da prodju ali sve zavisi od grada do grada lakse je da nadjes prevoz iz Moskve ka nekom gradu u provinciji nego obratno. Ako si u nekom gradu na duze vreme mozes da stopiras po okolini bez problema. Ja sam bio u Samari i boravio sam u jednom selu nekih 20 km od Samare. Svakoga dana sam stopirao do Samara razna vozila tipa cisterne za benzin, kamiona za mleko, hitnu pomoc, traktor sa prikolicom. Ali ne u samom gradu jer tu onaj ko ti stane podrazumeva da mu platis za voznju.

Imas ovaj link za neki info:

http://www.waytorussia.net/Transport/Domestic/Hitchhiking.html

Mada mi je sumnjivo kazu stani pored benzinske pume a tu obicno izadje neko da te otera, ili pored stanice saobracajne policije (to je GAI) punkt tu ce bas da se obraduju kada te vide.

I jos da sve bude bezbedno jer u Rusiji narocito tamo je more ljudi a u tom moru svakakvih riba. Kao sto mi rece jedan ruski milicijski inspektor niko ne zna koliko je ljudi zakopano u onim sumama kroz koje prolaze ruski putevi. :o