Jump to content

Featured Replies

Istanbul shopping fest se odrzava prvi put ove godine od:

18.03. - 26.04.

...ako procitate o cemu se radi videcete da ce sva roba biti bez poreza...jako me privlaci da odem tokom aprila ali mi trebaju konkretni saveti...citam ovaj forum mesecima ali mi je sve jako konfuzno a zeleo bih konkretne odgovore...pa ako imate vremena pomoziteee...

ono sto me interesuje u vezi sa Istanbulom {ovo mi je prvi put da cu ici tamo u solo reziji} je sledece:

- jel sa novim pasosima moze u Tursku uopste?

- prevoz [NE AVIONSKI]...dakle voz jel ok ili autobus...eventualno cene...ne smeta mi presedanje jer idem sam

- koji Hostel izabrati [citam ovaj forum mesecima i nikako da nadjem preporuku za neki hostel, sve sami Hoteli and I am not interested really]

- koju lokaciju za smestaj izabrati... bas adresu tj. neku blizu odrednicu... tako da ne budem smesten na nekom kraju grada

- gde menjati eure [najpovoljniji kurs] a gde NE

- zanima me prvenstveno SHOPPING... dakle kozna jakna, cipele, slatkisi, letnje stvari, majce, duksevi, peskiri, zacini...nargila... [ ZAISTA BIH VOLEO KONKRETNE PREPORUKE STA GDE KUPITI A OPET PO NEKOJ OK CENI] citao sam vec da je neka MORAVA mall dobar za kupovinu koze...ok sta jos? gde jos pazariti kozu???? zacine?

- koliko je zaebano preko carine preneti stvari...sta je dozvoljeno a sta ne?

Sve mogu da razumem - i da neko nema vremena i volje da čita postove na forumu, da mu je lakše da dobije ono što je već pisano kao sažvakano i na jednom mestu... ali ovo?!?!?!

Mislim da sa novim pasosem ne moze nigde, plavi je bio 100 puta bolji  :bang: :sarkazam:

Sve mogu da razumem - i da neko nema vremena i volje da čita postove na forumu, da mu je lakše da dobije ono što je već pisano kao sažvakano i na jednom mestu... ali ovo?!?!?!

razumeo, ne razumeo isto ti se hvata...na drugom forumu su mi odgovorili bez ikakvih iščuđavanja ?!?!?!

Klintose, brate, ovde dodju ljudi i s vremena na vreme pitaju da li mogu da putuju u Tursku, da li treba viza za Rumuniju, da li treba viza za Bugarsku, Madjarsku, a znam da je jedan pitao da li treba za Holandiju sa crvenim pasosem, pa smo trolovali temu...

Kontas, vecinu stvari imas na sajtu i forumu, ali pitati gluposti nekako shvatamo kao nebulozu, pa ne mozemo a da se ne iscudjavamo  lol:::shockkk:

Ajde, ok, covek pitao, pitanje vecini zvuci smesno, ali, prosto, ne znaju svi ljudi sve detalje i nisu svi upuceni u stvari sa vizama, pa i to treba ispostovati.

@Klintos, ne znam sta ti je toliko konfuzno na forumu. Za svaku stvar koja te zanima, koristi pretragu, imas opciju "search" pri vrhu strane, u sredini, to bi trebalo da ti olaksa posao.

Ostali, drzimo se teme!

Ajde, ok, covek pitao, pitanje vecini zvuci smesno, ali, prosto, ne znaju svi ljudi sve detalje i nisu svi upuceni u stvari sa vizama, pa i to treba ispostovati.

Nije bilo pitanje vezano za vizu, pogledaj pazljivije. Anyway...

hvala Shaky...ja eto nisam imao pojma da postoji ovakva stvar na google maps sa hostelima u Istanbulu zaista...

i hvala ostalima

Drugari, nije mi namera da vas zavadim, maltretiram ili bilo sta...pratim forum duze vreme i ischitavam teme... postove...  ja zaista volim da cujem od pojedinca onako licno sta preporucuje i kakav je njegov odgovor na ova moja pitanja...

teme zastarevaju, postovi su i od pre 2-3 godine, od tada se dosta toga promenilo...i sto se tice prevoza i svega....moraju se osvezavati i verovatno ce neko preneti neko novo iskustvo i nesto novo sto neko do sada mozda nije znao...

barem ja tako mislim

hvala Shaky...ja eto nisam imao pojma da postoji ovakva stvar na google maps sa hostelima u Istanbulu zaista...

i hvala ostalima

Drugari, nije mi namera da vas zavadim, maltretiram ili bilo sta...pratim forum duze vreme i ischitavam teme... postove...  ja zaista volim da cujem od pojedinca onako licno sta preporucuje i kakav je njegov odgovor na ova moja pitanja...

teme zastarevaju, postovi su i od pre 2-3 godine, od tada se dosta toga promenilo...i sto se tice prevoza i svega....moraju se osvezavati i verovatno ce neko preneti neko novo iskustvo i nesto novo sto neko do sada mozda nije znao...

barem ja tako mislim

pa da,to je normalno..pogotovo kad vdim neke postove u vreme viza Šengen od pre 4-5 godina))))

mnogo toga se izmenni svake godine,red vožnje,cene..
  • 3 weeks later...

Gde mislite da je najbolja lokacija za "bazu"? Odakle se moze najvise pesaka proci, jer nisam ljubitelj nikakvih gradskih prevoza.

Gde mislite da je najbolja lokacija za "bazu"? Odakle se moze najvise pesaka proci, jer nisam ljubitelj nikakvih gradskih prevoza.

Sultanahmet distrikt. U zoni oko Aja Sofije i Plave dzamije. Odatle mozes obici pesice veci deo starog dela Istanbula (Konstantinopolja/ Carigrada). Za posetu ostalih delova Istanbula koristi brodski (trajakt) prevoz - odlicno za dozivljaj Istanbula sa mora.

nisam ljubitelj nikakvih gradskih prevoza.

Zavisi sta sve zelis da obidjes. Istanbul je veeeliki i brdovit grad, usponi su mnogo veci nego u Bgd. Sultanahmet je dobra lokacija, ali  odatle peske obici, na primer, Taksim, Dolmabahce, gradske zidine, Pjer Loti, Patrijarsiju... nije nemoguce, ali je daleko. 

• 2 weeks later...

Pre neki dan vratio sam se iz Istanbula, evo nekoliko svežih informacija:

Najbolji kurs lire bio je 2.20

Cene gradskog prevoza su:

Bus- 1.95l

Tramvaj- 1.75l

Brod- 1.95l

Vojni muzej je na Taximu! (ne verujte ako vam kupljena mapa kaže drugačije, tako smo se mi zeznuli, premestili su ga  :psuje: )

Ako neko namerava da ide na krstarenje Bosforom, neka potraži brod na samim dokovima, može da se nađe za 10l (dok su nam u jednoj agenciji nudili za 35e  :yok:)

Čamlidža je vidikovac na azijskoj strani odakle puca pogled preko celog Istanbula (preporučujem da idete taxijem)

Famozni Kumpir koštao je 6.5l i vredi svaku paru  :eat:

Tavuk göğsü, za radoznale, je kolač od mleka i piletine. Iznenađujuće ukusan spoj, koštao nas je 5.5l  :D

Obavezno ponesite ISIC kartice (ko ima), uz nju ulaz u Dolmabahče palatu i Vojni muzej košta 1l  :banana:

• 1 month later...

Људи може ли ми неко рећи свежу информацију везано за воз Београд-Истанбул.

Дакле колико је доплата уз флексипас за спаваћа кола из Београда за Стамбол и ако се не узимају спаваћа кола да ли се од турске границе морају плаћати као раније?

Занима ме и да ли је неко путовао возом Истанбул-Букурешт? Да ли је неопходно плаћати спаваћа кола? Колико се путује?

Doplata je 20 EUR od Beograda a 10E od Sofije. U povratku iz Istanbula voz ne stize na vreme u Sofiju pa u Sofiji mora da se ceka 6 7 sati na vecernji voz za Beograd jer je ovaj popodnevni vec otisao. Voz ide zaobilaznom trasom i bas puno kasni. 

Дакле колико је доплата уз флексипас за спаваћа кола из Београда за Стамбол и ако се не узимају спаваћа кола да ли се од турске границе морају плаћати као раније?

Занима ме и да ли је неко путовао возом Истанбул-Букурешт? Да ли је неопходно плаћати спаваћа кола? Колико се путује?

do 11. juna je doplata 18 EUR za spavaća kola Beograd - Istanbul. Od 12. juna idu kušet kola umesto spavaćih i doplata je 9,40 EUR. Istanbul - Bukurešt takođe je doplata 9,40 EUR za kušet kola ili 22 EUR za spavaća.

da li mora da se doplacuje za kuset ili idu i ona gde se sedi?

ne znam gde ovo da pitam... da li voz ide od istanbula donekle prema antaliji tipa denizli ili konya, bilo gde da ispadne jeftiniji put do mora sa flexy passom (preko 26 god)? planiramo zapravo par dana u istanbulu pa par dana da se supstimo do patare( da li je neko bio na toj plazi?).... ako ima jos zainteresovanih za takav put ovog leta mogli bismo zajedno bilo usput bilo na moru, kako god... i neki stop dolazi u obzir po turskoj...

Pozdrav, isao za Istanbul da vidim kakva je ponuda da se kupe neke markirane kopije SATOVA,CIPELA, ZENSKE-MUSKE GARDEROBE...koji deo grada je jos interesantan osim Grand Bazara...hvala unapred ;D:mrgreen:

da li mora da se doplacuje za kuset ili idu i ona gde se sedi?

ne znam gde ovo da pitam... da li voz ide od istanbula donekle prema antaliji tipa denizli ili konya, bilo gde da ispadne jeftiniji put do mora sa flexy passom (preko 26 god)? planiramo zapravo par dana u istanbulu pa par dana da se supstimo do patare( da li je neko bio na toj plazi?).... ako ima jos zainteresovanih za takav put ovog leta mogli bismo zajedno bilo usput bilo na moru, kako god... i neki stop dolazi u obzir po turskoj...

Vagon sa sedištima ide samo do poslednjeg mesta u Bugarskoj, do Istanbula ne ide. Ako hoćeš da iskoristiš voz da stigneš najbliže Antaliji, mislim da je trenutno najpraktičniji način da ideš vozom Istanbul - Akšehir iz Akšehira do Antalije oko 3 sata busom. Vozi kompanija Luks Aksel 2x dnevno. Ukucaj na Googlu ime kompanije, ima njihov sajt. Video sam na Google Earthu da je u Aksehiru železnička preko puta buske stanice, tako da nema frke oko transfera.

Ja sam bio ovim vozom u martu i bio je neki remont pruge na trasi Svilengrad-Kap'kule, pa su nas preko granice vozili atutobusima. Na drugoj strani u Kap'kulama nas je cekao turski voz sa kuset kolima i nije trebala nikakva doplata, dakle samo fleksipas i nista vise  :blob: :blob: Takodje i u povratku. Ja pitao lika koji radi na salteru na Sirkedziju i rece mi da mi netreba ni rezervacija niti bilo kakva doplata. Od Kap'kula do Svilengrada nas opete prevozio bus a tamo nas cekao bugarski vagon za sedenje. Voz je stigo u Sofiju na vreme, tako da sam nazad do Srbije onim vozom u 12:30. :)