Jump to content

Featured Replies

Posted

Ja sa deckom idem krajem jula u Rim na 9 dana, sasvim dovoljno da obidjemo grad ja mislim... Sem glavnih turistickih lokacija tipa Vatikan, Koloseum, Fontana di Trevi, Spanske stepenice...sta teba obici? Mi cemo biti u hotelu kod Trga Vitorio Emanuele II, koliko je to udaljeno od samog centra, da li nam treba prevoz, da li neko mozda zna? I koji je najbolji i najjeftiniji nacin da se stigne od Fiunicino aerodroma do centra? I naravno gde se uputiti u neki shopping, ipak ne mogu da se vratim iz Rima bez icega novog? Ako neko ima neki koristan savet ili preporuku za restorancice ili bilo sta drugo, molim vas pisite, svaka informacija znaci!

imam ja prijatelja u rimu....federiko.....pa ti mogu dati njegov mail ili skype da se cujete pa se dogovorite da se nadjete ili sta vec......spika ti je italijanski ili englesski jeeeeee zvizhd .....pa ako hoces....

Ja sam isao sa Fiuminicija vozom koji dolazi do samog aerodroma. Imas 2 koja se ne cekaju vise od 10 min, jedan je Leonardo Express a drugi je .. pa neki i jedini drugi koji kosta 5e, duplo manje od prvog i stize kasnije al tipa za oko sat si tu. Leonardo te ostavlja na Terminiju a ovaj drugi kod nekoliko metro stanica pa i nije neki cim za dalje.

Mislim da su karte za metro oko 1e, ja sam uzeo za nedelju dana propusnicu od 14e i mislim da se isplati. Iako ces biti blizu centra ima tu mnogo da se vidi pa ces ipak koristiti metro ILI sad se setih onih bajseva sto imaju da se iznajmljuju svuda po gradu za 1e dnevno cini mi se, a imaju svuda i punktove te se ne moras cimat da ga vratis gde si ga uzela.

Nedeljom je na Viale di Trastevere-u (pogledaj na gugl eartu) pijacni dan, pretvore ulicu u pijacu, pa ako te ne mrzi svrati, moz biti veoma zanimljivo, ja mislio da ne moze da se unese u avion dezodorans te sam ga tu kupio za 1e i ,,zlatni sat'' za 2e, ali ima mnoooooogo zanimljivih stvari i sama ulica je bas dugacka i cela popunjena. Steta da se ne poseti.

Izlazio sam uvece u klubove u predgradju - Garbatella,ide i metro do tamo. Na malom prostoru oko desetak klubova i bas dosta mladih.

Ako ides u Vatikan obavezno se popni na vrh crkve sv. Marka!

AAAA da umalo da zaboravim da ti kazem gde sam jeo najbolji sladoled na svetu.

Nalazi se kod Panteona,u  ulici Via degli Uffici del Vicario, mala ulica, a poslasticarnica Giolitti(velikim belim slovima sa zelenom ivicom,ako nadjes znaces da je to jer uvek ima ljudi, a ima i zasto - jer je sladoled harmonija ma kog ukusa da uzmes.

I jos nesto, ako budes isla do trga Barberini,u centru je, udji u ulicu Via Vitorio Veneto i posle 50m sa desne strane ces videti crkvu Santa Maria della Concezione i mali crkveni muzej, to ti treba. Ulaz je oko euro. To je muzej nekog katolickog reda koji postoji vec oko 700 god ako se ne varam i tu su izlozne kosti svih pripadnika reda, od kojih su napravljene razne skulpture,ma ceo enterijer samo od njihovih kostiju i stalno ide neko spooki crkveno pevanje, totalno istripovano i neobicno a blizu.

Nadam se da sam ti malo pomogao. :)

• Author

Hvala! Naravno da si pomogao! Mi smo planirali da u nedelju idemo u Vatikan zato sto je taj da besplatan ulaz, mada ne znam koliko je to pametno s obzirom da ce biti uzasna guzva... Mozda ipak odemo drugi dan, a u nedelju na pijace, mora da je jako zanimljivo videti prave stanovnike a ne samo turiste!

Cula sam da postoji Leonardo express od aerodroma, al me zanima da li on staje i na stanicama pre Terminija, konkretno na Vitorio Emanuele II, zato sto nam je tu hotel ili samo taj drugi voz staje na prethodnim stanicama?

Da li mozda znas nesto o Roma passu? Koliko sam ja videla kosta 23 evra i vazi 3 dana, ali sam preracunavala i mislim da se ne isplati jer ne mozemo da posetimo vise od 10 muzeja za to vreme...

Ne bih znao nista da ti kazem o tome. Za leonardo ne znam ali sam vracam film ubedjensam da ovaj drugi staje jer smo mi sisli ranije.

leonardo express ne staje nigde usput,dakle ide direktno do Terminija. Od Terminija imas jednu metro stanicu do trga Vitorio Emanuele II

Zena i ja smo bili u hostelu blizu trga Vittorio Emanuele. To je ustvari jedan veliki park, a ne trg. Dolazi se do njega metrom, odmah je sledeca stanica posle Terminija tako da, kad stignete vozom iz Fiumicina sidjite dole do metroa i idete u smeru Anagnina (crveno). U metru ste manje od minute i odmah mozete izaci jer kazem dosta je blizu. Peske je oko 10 min.

Ovde imas kartu metroa: http://www.urbanrail.net/eu/rom/roma.htm

Inace kad stignete na Termini predlazem da nadjete tamo salter za turisticke informacije, mozete uzeti besplatnu mapu koja je dosta korisna.

Definitivno predlazem da kupite visednevnu metro kartu (u bilo kojoj trafici) jer to je najbrzi nacin da stignete iz jednog kraja grada u drugi, ili recimo vidite da je guzva u Vatikanu pa skoknete do Koloseuma za pola sata. Karta vazi i za buseve (i pretpostavljam) za tramvaje. Naravno peske je najbolji nacin da se vidi ceo grad, i nije toliko velik koliko se cini, ali metro kartu definitivno kupite!

Hrana je veoma skupa, mi smo isli metrom do zadnje stanice (Battistini) pa jos setali pola sata dok nismo nasli prodavnicu, i cene su bile mozda za 10 centi nize. Ako slucajno nadjete neku malu skrivenu pekaru (ima jedna bas u blizini Vittorio Emanuele-a) onda obavezno pogledajte sta sve ima jer to je jedino mesto koje smo nasli da je jeftinije nego u Srbiji (5-6 kiflica sa paradajzom i olivom za manje od 1 EUR). Na ulici mozes naci trgovce odece, tu se isto isplati razgledati (zena mi je nasla kupaci kostim za 5 evra koji se kod nas prodaje valjda za 25).

Meni su se najvise svidele Spanske stepenice (kod metro stanice Spagna). Osim sto je prelepo, pun je ljudi, svi sede opusteno i druze se, pojavi se neki covek da svira gitaru i peva itd. pa ti to preporucujem kao krajnju destinaciju nakon celodnevnog pesacenja :)

Sto se shoppinga tice,na samom trgu Vitorio Emanuele imas Oviesse robnu kucu. Krajem aprila smo naleteli na neku rasprodaju, muska odela su bila od 35-100 eura, kosulje od 10 eura, zenske sandale 20,decija jakna 20,majice 5-10 e. itd. Dobar izbor a prakticno vam je ispred hotela.

• Author

U super, hvala na savetima! Da li ste mozda obisli Trastevere oblast? Koliko sam ja procitala, to je njihova Skadarlija, sa puno kafica i nocnih klubova...

Eh, davne 1994. ja sam par puta provodio interesantne noći na Trastevereu. Imam samo reči hvale za taj deo grada. Jeste, to je rimska varijanta kako bi Skadarlija mogla da izgleda jednog dana.

Mogu ti reci da Skadarlija nije nista losije srednjena,naprotiv u Trestavereu su kuce uglavnom autenticne da ne kazem ruinirane, naravno italijanski sarm je tu u ogromnoj prednosti.Casa vina u nekoj od basti kafea na Trestavereu kao i Campio de Fiore ili Navoni se pamti celog zivota.

I da kaldrma je daleko ostrija nego skadarlijska,moja draga je polomila stiklu pa preporucujem adekvatnu obucu ili i ti obuj stiklice pa mozda dobijes nove sandale kao moja supruga.

Ovako da ija kazem koju u maju mesecu sam bio 4 dana u Rimu.Uzasno je skup grad stvarno sam se iznenadio koliko je skupo pogotovo kafici i restorani ali je zato garderoba i do 2 puta jeftinija  nego u Srbiji.Ali ne ide se u Rim zbog garderobe vec da se vidi i to monogo sta,kada ste vec tamo skoknite do Napulja ali obavezno.

Jedan vazan savet nocu gledajte da ste u sobama imaju grupe mladih fasista i love i tuku strance uglavnom Rumune ali kad sam ja bio velike batine je dobila grupa Austrijanaca.

Dakle kad padne mrak gledajte da ste u sobi BDW sa zenom si pa iskoristi to Rimska noc  i sex je idealan spoj.

Opet kazem kada pada noc budite u Hotelu ili hostelu gde vec odsedate.

Zelim vam lep provod i pisite kad stignete utiske vase.

Slazem se da je sve veoma skupo, ali mladi fasisti...?  :? Pa u tom gradu imas bilijone stranih turista i nije moguce da toliko njih dolazi kada po ulicama haraju neki fasisti.

Ovako nisam rekao da haraju koja je to rec.

Rekao sam da je nocu bolje biti u krevetu jer mozes da naletis na njih imas puno linkova mrzi me da ih stavljam sad.

Nema veze drzite se vas dvoje dana i nocu lepo u krevet i tako budes umoran od silnih aktivnosti.

Opet kazem posto ostajete 9 dana obavezno skoknite do Napulja na 2 dana ima zaista u okolini sta da se vidi i u samom Napulju ostanite i 3 dana.

Santorini,Kapri,Pompeja ma ima zaista puno toga.

evo ja da dodam, al da izbegnem klasiku..

Moja misija, kad sam bio u Italiji, je bila da probam svaku picu:) pa ti mogu preporuciti kod Pantenona, leva ulica, sto ide malo uzbrdo koliko se secam, sa desne strane pekara, pica malo skuplja, ali kad vidis to parce prsute preko iste nece ti biti zao a pogotovo kad osetis ukus:) Ipak najlepsa, po mom misljenju, pica je bila u Ville d.'Est, gde je onaj vrt sa 1000 fontana, koji takodje preporucujem, ali uglavnom tu, prekoputa ulaza za vrt, ima jedna mala picerija, i tu je pica najbolja u celoj Italiji, evo link, da te usmeri ako budete tu svracali:))) http://i166.photobucket.com/albums/u118/djdln/Najboljapizza.jpg

Toliko o picama.. Ako budete hteli da idete da vidite Olimpijski stadion, mala je verovatnoca da ce vas pustiti unutra:) pokusali mi al nam nije uspelo.. :))

Eto, nadam se da ce ti biti od koristi bar ovo sa picama:)) e da, jos jedan savet za pice, ako vidis picu sa malim krastavcicem na njoj i lukom, i pomislis kako mozda ima bolji ukus nego sto izgleda, znaj da NEMA :))))

• Author

Ummm hvala za savete za picu, svakako cemo probati! :)

Zanima me jos jedna stvar, da li je neko bio u Vatikanu poslednje nedelje u mesecu jer je tada besplatan ulaz? Pretpostavljam da su tada najvece guzve... Ali i ulaz nije bas jeftin, 18 evra je inace, zar ne?! Da li se isplati "guzvati" se ili ipak platiti pa na tenane... :mah:

Koliko ja znam guzva je uvek, a  ako je tacna ta informacija da je tada besplatan ulaz naravno da se vredi guzvati.

Ummm hvala za savete za picu, svakako cemo probati! :)

Zanima me jos jedna stvar, da li je neko bio u Vatikanu poslednje nedelje u mesecu jer je tada besplatan ulaz? Pretpostavljam da su tada najvece guzve... Ali i ulaz nije bas jeftin, 18 evra je inace, zar ne?! Da li se isplati "guzvati" se ili ipak platiti pa na tenane... :mah:

Mi smo bili poslednje nedelje aprila. Ovako,ceka se duže na ulaz, otrlike dva sata i kraće je otvoren za obilazak mislim do 13.00h. Otvara se u 09.00h ,mi smo u to vreme uhvatili red a usli smo oko 11.00h dakle bili smo dva sata unutra sto je nedovoljno za ozbiljnije razgledanje pogotovu u velikoj gužvi, sve vreme smo unutra isli u mimohodu sa masom ljudi. Mada za nas,obicne turiste ne bas preterane poznavaoce umetnosti to je dovoljno vremena da se spozna sva velicina i lepota Vatikana. Cini mi se da u svojim zbirkama nemaju samo ono sto nisu želeli. Eventualno nam je nedostajalo jos  možda sat vremena da ostanemo unutra.

Predlažem vam da se nacrtate u redu izmedju 07.30-08.00h (ako uspete da se probudite nakon burne rimske noci, kao sto mi nismo mogli) i tada će te imati dovoljnih 4-5 sati za obilazak  a tih 40 eura ostavite nekom rimskom pizza majstoru, ne mora sve da se sliva u Vatikan!

Ulaz u Vatikan se ne placa. Placa se penjanje na kupolu, i ulaz u muzej.

Mislila sam da se podrazumeva da se prica o vatikanskom muzeju, a ne o "ulazu" u Vatikan.
  • Author

Majo da li mozda imas neku preporuku za soping? Neko je spomenuo Oviesse, naravno da cemo to obici, ali sem toga, da li negde ima vise outleta na jednom mestu ili tako nesto?

I ja sam pazaio u Oviesse-u, ali sam to skontao tek kad mi prodavac dao kesu :) Usao u radnju, vidim, lepe stvari, a jeftine, da covek ne poveruje! Preporucujem svakako, jeftinije je nego kod nas.

Majo da li mozda imas neku preporuku za soping? Neko je spomenuo Oviesse, naravno da cemo to obici, ali sem toga, da li negde ima vise outleta na jednom mestu ili tako nesto?

Imas ogroman,mislim najveci u Italiji mol neposredno pored aerodroma, ne znam da li ima outleta ili su samo klasicne radnje jer nismo stigli da svratimo ali ako pri povratku krenete par sati ranije na aerodrom imacete vremena da saznate.

Ovo je njihov sajt, na zalost samo na italijanskom:

http://www.parcoleonardo.it/

• Author

Hvala Vladarr, ali pravo da ti kazem, i nije mi neko uzivanje da sa koferom idem u kupovinu... Bas su bezveze napravili kod aerodroma umesto negde blize gradu...