Jump to content

Featured Replies

• Author

Dobila sam vizu! Ne mogu da verujem da je gotovo sakupljanje papira i zivkanje ambasade i sada samo sledi UZIVANJE!  :party:

Mozda je malo offtopic ali kazi mi kako si zakazala vizu!? ja sam zvao 20 dana svaki dan i nista ma ^%&$& i na kraju sam otisao u Austrijsku ambasadu.

Inace i ja idem u Rim kod devojke 15 Jula pa cu ostati jedno 3-4 nedelje. Inace u Rimu se osecam kao kod kuce, Italijani su istog temperamenta ko mi ;)

• Author

Pa zvala sam svaki dan jedno nedelju dana i u sredu su otvorili termine za sledecu nedelju i meni zakazali za sledeci utorak... Posle mi stiglo ono posmo sa formularom i to je to! A valjda nisi imao srece...

E i ja da kazem koju o Rimu.

Prvo, Rim je skup, ali vredi svakog centa! Prvi grad ( i za sad jedini) u kojem sam se od prvog do poslednjeg trena osecao kao kod kuce.

Ono sto bih izdvojio:

Podnevna kafica na Campo di Fiori. Trg nije toliko popularan koliko ostali rimski trgovi ( tipa Navona, Spanske stepenice i sl.), jako fin, sa posebnom atmosferom. Samo, cuo sam da ga uvece treba izbegavati, jer je omiljeno mesto za pijancenje i vandalisanje Nemaca i Engleza. Nisam to doziveo, ali domoroci tako kazu, tako da....

Druga, ali nista manje bitna stvar: sladoled! Ja uopste nisam ljubitelj slatkog, ali TAJ SLADOLED! Posle rimskog sladoleda, sve ostalo je samo bleda kopija i jadna imitacija!

Iza Koloseuma ( u odnosu na centar grada) ima jedna super picerija. To nije restoran, vec vise kao fast food sa par stolova i mislim da cak nema ni stolice, vec je za jelo s nogu. Najbolje pice! Probajte picu basilico. Najjednostavnija i najsavrsenija izvedba ovog italijanskog jela. Ja pojeo dve cele u trenu (i to one velike!).

Ko kod ide u Rim, zelim mu samo sunce (iako to u Rimu i nije problem), a ugodna atmosfera i dobar provod su zagarantovani!

E da, jos jedna jako bitna stvar, ako ne i kljucna!

Posto je, kao sto sam vec rekao, Rim srazmerno skup grad, obavezno tempirajte svoje popodnevno picence oko 17h. Tada je svugde u rimskim kaficima , mislim da se zove, aperitivo! Fantastican obicaj! Tad se obicno zavrsava radni dan i Italijani sa prijateljima i kolegama idu na pice. Tada svi (ili skoro svi) kafici prave zakuske koje se dobijaju besplatno uz pice! Ponuda i raznovrsnost zakuske zavisi od lokala do lokala, tako da mozete da eksperimentisete.

Naravno, nemojte da navaljujete i da nasrcete na hranu. Obicaj je da se uzme jedan tanjir hrane. Mozda i dva, ako se bas otvorite za pice. Naravno, na taj svoj jedan tanjir, mozete da natrpate koliko god u njega moze da stane ;)

Eto, nadam se da ce nekome savet posluziti i nekog rimskog gosta u nevolji nahraniti!

Jos jednom srecan put i lep provod!

Imam jedno pitanje za Rim.

Nisam bas siguran da  li je prava tema ali bolje da postavim ovde nego da otvorim novu temu.

Posto letim iz Budimpeste i stizem u Rim uvece a nisam siguran da li cu naci smestaj za taj dan, da li je moguce da se provede noc na aerodromu, zeleznickoj ili autobuskoj stanici?

Hej Butterfly, ja tek sad video da si pitala i za shopping.

Ja sam bio pre 3 godine i vec mi je pomalo iscilelo gde se to dobro kupuje, ali mozes da proveris via Nazionale (nacionale). To je ulica koja ide od trga Republike, nedaleko od glavne z.s. Termini i spusta se ka Oltaru otadzbine. Secam se da je tu bilo dosta radnji sa finim popustima. A vi i idete u dobar period: jul je mesec rasprodaja. Proveri tamo Batu. A u nekim radnjama u istoj ulici, nasao sam i dosta povoljne sakoe.

E, a ima i jedan deo, ubi me sad, ne mogu ni sam vise da se setim. Nesto, kad se spustis sa Spanskih stepenista i ides pravo. To je isto shopping zona. I naravno, sto se vise udaljavas od Stepenica, cene su sve povoljnije.

ne znam da li kasnim...ali Trasevere :) OBAVEZNO  clap.gif' alt=':clap:'>

i nase iskustvo s cenama tamo je daleko bolje nego u gradu,obavezno prosetajte do tamo duz Tibra prelepo je nocu,ne znam bas za mlade fasiste...mi nismo naleteli na njih  :party:

naravno u Vatkanu je uvek guzva...sem Sikstinske moj savet vam ja da malo vise vremena posvetite Rafaelovim stancama prelepe su!

pod obavezno jos kupola Vatikana tooo nikakao nemojte preskociti,imate lift koji vozi jedan deo a ostalo se ide pesaka ili mozete sve stepenice pesaka mada vam je razlika u ceni oko 1 evro mislim ;) budi spremni na uzane i nakrivljene stepenice pred sam izlazak na krov...a kad izadjete napolje...  :dance:

sto se tice ulaza u Vatikan u oktobru je bio 14 evra ako se ja ne varam,unutra imate i restorane u kojima mozete da se klopa cene su ok a kolaci su im super  :eat:

za Rim moj savet je da idete sto vise peske i nema sanse da se izgubite posto cete u svakom momentu naici na neku piazzu :)

sto se tice shopping tu su te dve ulice koje su kao s radnjama,mada ce vas u haotelu svakako uputiti sta god da treba,maksimalno su ljubazni i naravno uvek dobro raspolozeni :)

uzivajte a ako imate vremena skoknite i do mora :)

• 6 months later...

Preporucujem odlazak u Rim u nedelji kulture (Settimana della cultura) koja je ove godine krajem marta (proverite). tada su ulasci u skoro sve muzeje (ne i u Vatikanske muzeje) besplatni. Ja sam to iskoristila proletos i posetila skoro sve muzeje koje sam stigla.

Osim onih muzeja koje su preporucili drugi ja bih napomenula Vilu Torlonia u prelepom parku u kojoj je ziveo Musolini za svoje vladavine zakupivsi je za 1 liru od princa Torlonia i Museo Canonico u Borgeze parku (vajar koji je radio carsku Rusku porodicu i spomenik Ataturku). Tu je Tehnotown koji je idealan za tinejdzere.

• 5 months later...

Kao una Romana, da podelim kako najeftinije do Fiumicina.. Znaci od Termini stanice ili Ostiense se kupuju dve karte:

ROma Ostiense -Parco Leonardo 2e

Parco Leonardo -Fiumicino 1e.

:) najjeftiniji nacin tri e..

plus,ne zaboravite da odkucate obe karte,prvu na ostiense,drugu na parco leonardo..

srecan put ;)

ps.ako kupujete direktnu ost-fium ona je oko 9e