Followers 0

Kucni ljubimci i putovanja sa njima

27 posts in this topic

odlučio sam se da ovo leto putujem s kučetom stari m7 mjeseci u tursku i siriju vlakom jer ga nemam kamo da ostavim !inače je vakcinisan sve šta treba i čipiran!da li netko možda zna što mi je potrebno za put s njim tj. da li su potrebni kakvi pasoši,vize za te zemlje za njega?da li možda ima problema ako se putuje u te zemlje s životinjom?mnogo vam hvala

Ne znam šta ti treba od papira za njega, ali imaj na umu da Sirijci baš i ne vole pse, iz verskih razloga.

S obzirom da su jako pobožni, pridržavaju se svega što piše u Kuranu, pa i toga da su psi prljavi. Neće pomaziti psa ni za živu glavu, ne znam da li ste primetili da tamo gotovo i nema pasa  :) ja nisam videla nijednog...

od papira za kuce preko grane ti treba potvrda da je zdrav koju mozesh dobiti kod svakog veterinara...ja sam imao dobermana koji je putovao preko grane samnom a sada imam papagaja kakadu koji takodje putuje samnom preko grane:)

Ja mislim da je ipak najjednostavnije ostaviti zivotinju nekome da je cuva. Sama sam razmisljala o putovanju sa mojom mackom vise puta, ali na kraju odustala kad sam skontala da to uopste nije jednostavno.

Nadam se da si se dobro raspitao koji su uslovi za prevoz zivotinja vozom. Npr u Bugarskoj, samo jedan detalj, ako putnici u kupeu ne pristanu da se voze sa kucetom moras u hodnik i tamo odstojis sve vreme puta. Ako si u spavacim kolima onda sam si u kupeu i placas kao da koristi jedna osoba...Ja mislim da putovanje skucetom u Siriju je nemoguca misija.

On 6/20/2009 at 4:15 AM, kokilius laval said:

a sada imam papagaja kakadu koji takodje putuje samnom preko grane:)

carski. :)

uglavnom svi mudruju a nitko ništa ne zna!!!!prosto meni se nešto j???što oni to ne vole,nego mene interesuje brate ako ne znate nemojte filozofirat nego šta je potrebno od dokumenata za kuče kad ideš u posjetu tim zemljama!!!!!!!!jel  da znam ne bi se interesovao ovde!!!!!!!fala mnogo onome tko mi pomogne

E, jbg Dinko s obzirom da nasa pisanija smatras mudrovanjem, a da znas da nisu jer slezena zna sta prica jer je bila vise puta u Siriji, ti lepo nazovi ambasade zemalja uu koje hoces da ides , sa kucetom, i njih lepo pitaj.

Ljudi, sta vam je? Ako ce neko putovati sa zivotinjom to je njegov izbor, ako ne, nece. Ja rekoh da je komplikovano, pa svako neka nacini sopstveni izbor. Da li je kuce ili papagaj, svejedno je.

On 6/22/2009 at 7:18 PM, dinko said:

uglavnom svi mudruju a nitko ništa ne zna!!!!prosto meni se nešto j???što oni to ne vole,nego mene interesuje brate ako ne znate nemojte filozofirat nego šta je potrebno od dokumenata za kuče kad ideš u posjetu tim zemljama!!!!!!!!jel  da znam ne bi se interesovao ovde!!!!!!!fala mnogo onome tko mi pomogne

sta se deres

niko nije obavezan da tebi odgovara na pitanje. ako savete smatras korisnim lepo, ako ne - pali.

On 6/28/2009 at 2:26 PM, preachers girl said:

[/quote

sta se deres

niko nije obavezan da tebi odgovara na pitanje. ako savete smatras korisnim lepo, ako ne - pali.

tacno

On 6/22/2009 at 7:18 PM, dinko said:

a ko se to dere??kako ti to čuješ da je meni znati??daj molim te bre  napiši nešto korisno pa da ti ko čovek zahvalim???ali kako ćeš da napišeš kad nemaš pojma od ovome pa onda filozofiraš ti prči girl!!!!ma iz tvojih saveta ovde na topicu ti se vidi pamet i kvocijent!!!!ma daj unovči to nemoj da propada to tvoje znanje!!!!!!!!

al ja kad budem nešto bre budem znao o nekom problemu il o ovom slučaju ja ču da iznesem činjenice a ne nekave bedastoće koje  bre pojedinci pišu kao i slava u ovom slučaju ma samo daj pročitajte koje ludosti pišete pojedini i nemojte molim vas više!!!!uzmite pamet u glavu!!!

Dinko, ne mozes ovako da razgovaras na forumu KPS. Molim te da promenis stav i ton ili ako to ne mozes, jednostavno nemoj vise da ucestvujes u radu Foruma. Ok?

Изгледа да човек мисли да ми овде радимо за паре па да смо дужни да знамо сваку информацију у најситније детаље.

evo kako stoje stvari > putovanje sa kucetom na zemlje bliskog istoka je ravno ludilu. ja zivim na bliskom istoku a psa imam. u zemljama koje pominjes sam bila nekoliko puta. kao sto su neki ljudi vec pisali, Kuran ocrnjuje pse kao prljave zivotinje i po muslimanskim zemljama ljudi retko imaju pse a jos redje imaju pozitivan stav prema psima. u ambasadama ti nece reci nista a moguce je i da promene stav prema tebi ako ovako nesto pomenes. jedino zemlje koje su nesto liberalnije dozvoljavaju da psi koji imaju cip i pasos udju u njihove zemlje - kao sto su recimo ujedinjeni arapski emirati. naravno, moras da obratis stvari kao sto su nacin putovanja - pojedine avio kompanije ne prevoze pse, mnoge ne dozvoljavaju da pas bude sa tobom tokom leta nego sa prtljagom sto je izuzetno lose za psa jer moze biti jako traumaticno - bucno je, hladno i dok ne vidis svog psa ko zna ko ce i sta da radi sa njim, neko ga moze udariti i povrediti.. stvar je ista i sa putovanjem vozom, autobusom. vecina autobuskih linija nece odobriti psa a u vozu takdje + racunaj da ce ti ostali putnici praviti probleme. sto se brodova tice, stvar je malo drugacija, ali ovo putovanje nije brodom pa o tome necu pisati.

jos jedna izuzetno losa stvar koja moze da ti se desi ako i uspes da udjes u ove zemlje, ili bilo koje druge bliskoistocne a to je da ti zabrane da psa izvedes iz zemlje kada budes izlazio i to u periodu 6 meseci od ulaska u zemlju (postoje takvi propisi negde jer se boje bolesti koje prenosi psi i macke).

takodje, macke u nekih od ovih zemalja imaju maciji aids - feline immunodeficiency virus (FIV or cat AIDS) koji se moze preneti na psa u kontaktu sa mackama i drugim psima. u tom slucaju si ugasio, doduse ovo se ne moze preneti na ljude ali svakako ne zelis da tvoj pas dobije sidu..

i na kraju (cega bih se ja licno najvise bojala) je mrznja ljudi prema psima. mnogo ljudi ne voli pse iz vec pomentih religioznih uverenja pa ne preza da ih povredi (gadjajuci ih necim ili uznemiravajuci ih) sto te moze dovesti u razne lose situacije a ako se pozalis policiji moze se desiti da ni oni ne vole pse (iz istih razloga).

i poslednja stvar - skoro niko te nece primiti u smestaj sa psom.

mozda je najbolje da se obratis nekom ko za odredjenu svotu novca cuva psa dok si ti na putovanju. ja bih ti to savetovala, mislim da je tako najbolje da bi izvukao maksimum iz putovanja a da ne bi stavljao psa u potencijalni rizik od svega pomenutog..

mislim da je ovo potpun odgovor na tvoje pitanje.

mirjana

dobro fala fala ti lepa videti ćemo!!!!!!a još samo nešto bi voleo znati gde su tebe to u ove dve zemlje uznemiravali jesu uznemiravali???išto ti je bilo potrebno od dokumenata kad si već bila u ove zemlje i čime si konkretno putovala????alo ti nije problem da mi to jasnije objasniš!!!mnogo ti sestro hvala;I u kojim zemljama to bi zabranili izlazak od ove dve dali si to oćutila na sebi ili si ćula priče!!!!!!mnogo ti fala

molio bih, sve koji imaju informacije o avio kompanijama i uslovima prevoza ljubimaca, kao i mogucnosti unosenja ljubimaca u, konkretno, Dominikansku Republiku da mi pruze bilo koju informaciju!

hvala veliko unapred.....

Evo, ja sam nasla ovo, nadam se da ce biti od koristi.

· putovanje u zemlje EU:

· bez obzira na starost i vrstu, svaka životinja prije izlaska iz zemlje mora

biti vakcinisana protiv besnila i mikročipovana

· korisno je savetovati se sa konzulatom zemlje odredista o eventualnim

dodatnim uslovima

· vremenski period od poslednjeg vakcinisanja protiv besnila ne sme

biti veći od šest meseci

· ako se životinja protiv besnila vakcinise prvi put vremenski period od

dana vakcinisanja do putovanja u inostranstvo ne sme biti manji od 14 dana

· navedene vakcine moraju biti zavedene u propratnoj dokumentaciji o

zdravstvenom stanju životinja koja mora biti overena od ovlašcene

veterinarske ambulante

·  osim navedene dokumentacije potreban je i evropski certifikat kog

ispunjava i overava ovlašcena veterinarska ambulanta  a vredi tri meseca od dana overe

· putovanje u ostale zemlje

· svaka životinja starija od 3 mjeseca mora biti vakcinisana protiv

besnila

· svaka životinja mora biti mikročipovana

· vremenski period od poslednjeg vakcinisanja protiv besnila ne sme

biti veći od godinu dana, a ako se životinja  prvi vakcinise prvi put 14 dana

· veterinarsko zdravstvena dokumentacija mora biti pravilno popunjena i

overena od strane ovlašcene veterinarske ambulante

·

putovanje avionom (ako putuje avionom). Transporter mora biti veličine da  

omogućava životinji uspravno stajanje i pruženo ležanje. Obavezno najaviti

aerodromskoj službi tačne dimenzije životinje (visinu i težinu)·

savetujte se sa aviokompanijom o njihovim pravilima prevoza kućnih

ljubimaca

· ljubimci težine do 3 kg mogu se smatrati licnim prtljagom i mogu

boraviti u putničkom prostoru. Međutim, potrebno je nabaviti transporter

od nepropusnog materijala

· teži ljubimci putuju u prtljažnom prostoru takođe u prikladnom kavezu

· ako putovanje traje do 12 sati životinju  nije potrebno hraniti, ali

voda uvek mora biti dostupna. Kod dužeg putovanja ili u više etapa

potrebno je prethodno pripremiti hranu koju ćete predati osoblju

· ukoliko smatrate da je potrebno možete kod svog veterinara nabaviti

sredstva za smirenje

· ne šaljite na put bolesnu, iscrpljenu ili · savetujte se sa aviokompanijom o njihovim pravilima prevoza kućnih

ljubimaca

· ljubimci težine do 3 kg mogu se smatrati osobnom prtljagom i mogu

od nepropusnog materijala

· teži ljubimci putuju u prtljažnom prostoru također u prikladnom kavezu

· ako putovanje traje do 12 sati životinju  nije potrebno hraniti, ali

voda uvek mora biti dostupna. Kod dužeg putovanja ili u više etapa

potrebno je prethodno pripremiti hranu koju ćete predati osoblju

· ukoliko smatrate da je potrebno možete kod svoga veterinara nabaviti

sredstva za smirenje

· ne šaljite na put bolesnu, iscrpljenu ili gravidnu životinju!

· proverite da li je Vaš ljubimac uredno vakcinisan i savetujte se sa

veterinarom o potrebnoj dokumentaciji

·

"ljubimci težine do 3 kg mogu se smatrati osobnom prtljagom i mogu

od nepropusnog materijala"

Da li neko zna da li aviokompaniji u ovom slucaju mora da se najavi zivotinja ili se tretira kao bilo koji drugi "rucni prtljag"? :smile:

Imam dve mace i planiramo u nekom trenutku odlazak negde na tri meseca pa me zanima i da li bih mogla obe da ih prebacim sama ili mi je potrebna jos jedna osoba? Ne bih mogla da ih smestim u prtljazni prostor, pre bih odustala od odlaska nego ih tako maltretirala i ovako su prsotine.

Hvala :smile: 

Neke avio kompanije dozvoljavaju transport kućnih ljubimaca, neke ne. Proveriti pre kupovine karata.