Jump to content

Featured Replies

Posted

Izvor:  http://www.nrcu.gov.ua/index.php?id=148&listid=93205  (to je sajt državnog Radio Servisa Ukrajine, koliko sam ukapirao sa sajta)

"19-06-2009 16:25 Ukraine, Serbia planning to provide no-visa regime

Ukraine and Serbia announced plans to set a no-visa regime, President Viktor Yushchenko, currently on a working visit to Serbia, has said after a meeting with his Serbian counterpart Boris Tadic in Novi Sad.

Yushchenko noted that the parties are today preparing a range of bilateral agreements for signing, including a no-visa agreement."

Izgleda da spremaju nešto...  clap.gif' alt=':clap:'>

Ministar policije Ivica Dačić smatra da bi trebalo otpočeti razgovore o ukidanju viza sa SAD i ocenio da američka administracija nema negativan stav o tome.

U intrvjuu za list “Politika“, Dačić je najavio i da će se maksimalno ubrzati pregovori i sa Turskom u vezi sa ukidanjem viza za građane Srbije.

Link

Nije da verujem da bi nam Ameri ukinuli vize u iole skorije vreme, ali ovo za Tursku zvuči kao nešto sasvim izvesno. Lepo što se država konačno setila da se pozabavi ovim pitanjem, i nadam se da se neće zaustaviti kada nam omoguće da se slobodno krećemo po matičnom kontinentu, već i po ostalim :)

Ni u titovo vreme sa onim pasosem nismo mogli u SAD bez viza, pa bas i ne verujem da ce sada biti nesto drugacije

Za Tursku pozdravljam, sto da placamo kada im vec ostavljamo tolike pare svake godine...

Ni u titovo vreme sa onim pasosem nismo mogli u SAD bez viza, pa bas i ne verujem da ce sada biti nesto drugacije

Za Tursku pozdravljam, sto da placamo kada im vec ostavljamo tolike pare svake godine...

Ali u Titovo vreme nismo ispunjavali osnovni "objektivni" kriterijum, da je procenat odbijanja za B1/B2 vize nizi od 10% (doduse, ranije je taj prag bio 3%). Sada smo ga sa crvenim pasosem presli, pre svega zahvaljujuci tome sto Amerikanci stanovnike Kosova broje posebno :)

Sada kada su videli da nam je Rusija ukinula vize i Ukrajina ce a takodje verovatno i neke bivse sovjetske azijske republike.

Ukrajina vec neko vreme trazi potpisivanje tog sporazume ali su ovi ovde kod nas odugovlacili.

Ako se sporazum potpise sada taj bezvizni rezim verovatno stupa na snagu na jesen.

Samo da u tom sporazumu ne bude 30 dana. :x

Ali posto je Juscenko covek u odlasku (zamenice ga Janukovic) to ostaje da se vidi.

Dobra vest i za Tursku nego ako nam ukinu vize kako cemo onda sa Bugarima za tranzitne :)

Osim ako nam Bugari ne ukinu vize pre Turske he he.

Ovo za USA mislim da Dacic puca previsoko ali bi najbolje bilo da nam vize ukinu neke zemlje koje nemaju ambasade kod nas recimo Moldavija.

Da vise oni njihovi na prelazu Giugulesti ka Ukrajini vise ne traze 20 evrica za prelaz preko moldavske teritorije tj.

put u duzini 520 metara. :yok:

Ali kako je krenulo mozda tema "Vize" ovde na forumu vise nece biti toliko aktuelna. :)

Mene iskreno jako raduje za Tursku, nadam se da bude sto pre, samo ne znam koliko cemo dana boravka imati bez vize.

Konacno su nasi krenuli da rade na viznom rezimu...

Ako nam i Ukrajinci ukinu vize, od 2010. ce nam trebati vize samo za Moldaviju.:P A ako Janukovic bude predsednik, siguran sam da ce do bezviznog rezima doci jos brze... Trebalo bi ukinuti vize i bivsim sovjetskim republikama na Kavkazu.

Pricao sam prosle godine sa nasim konzulom u Ankari i on mi je rekao da su vize Turcima bile uvedene zbog uzasne kolicine droge koje su njihovi gradjani svercovali u i preko nase zemlje. Ako uvedemo bezvizni rezim sa njima, dobicemo sigurno 90 dana kao i Bosanci.

Ne znam koliko procenata odbijenih zahteva za americku vizu ima u Srbiji, ali ako je taj procenat jednocifren, ima sanse da nam ukinu vize za dve-tri godine (cekaju da se taj nizak procenat odbijenih odrzi neko vreme).

Kako smo krenuli, nas crveni pasos ce vredeti vise od Nemackog za 2-3 godine. :D

Jeste da je offtopic, ali evo podataka o procentu odbijanja B viza za SAD - jos nismo ispod 10%, ali smo vrlo blizu.

KS se odnosi na UNMIK i kosovske pasose, YU na nase plave pasose, RS na crvene, a ME na nove crnogorske. Dodao sam i podatke za Bosnu (BA), Hrvatsku (HR) i Makedoniju (MK).

2008

BA 21,3%

HR 5,1%

KS 47,9%

MK 33,5%

ME 25,7%

RS 11,7%

YU 17,1%

2007

BA 19,3%

HR 5,1%

KS -%

MK 35,7%

ME -%

RS -%

YU 24,3%

2006

BA 21,3%

HR 4,9%

KS -%

MK 40,9%

ME -%

RS -%

YU 24,3%

Edit: YU se odnosi i na drzavljane Crne Gore koji imaju SRJ pasos jos uvek, kao i na stanovnike Kosova sa ovim dokumentom - dakle, ne moraju biti drzavljani Srbije. Zato i ohrabruje ta velika razlika izmedju RS i YU...

• 2 weeks later...

Planiram letim na relaciji Temisvar-Odesa-Jerevan u avgustu i treba da tranzitiram u Odesi. Imacu elektronsku avionsku kartu. Kako menjam aviokompaniju, treba formalno da udjem na teritoriju Ukrajine. Ukrajinska ambasada se ne javljaju na telefon, a ne fermaju ni mailove. Da li mi treba tranzitna viza?