Jump to content

Featured Replies

Posted

Prvo da vas sve pozdravim pošto sam se tek registrovao.

Planiram da idem u Sunčev breg na more, a s obzirom da idem sa nekim društvom a i ukiselio sam se autobusom prošli put kada smo išli a i zezanje u busu ne može ni približno da bude kao u vozu, odlučili smo se za varijantu vozom.

1. Zanima me da li je neko već išao vozom na more u Bugarsku ? Generalno koje bi mi korisne savete dali?

2. Na sajtu železnice sam našao da ne postoji direktan voz iz Beograda do crnog mora (Burgas ili Varna) već samo do Sofije i to dva puta dnevno. Sigurno neko od vas zna koja je cena povratne karte i koliko se putuje?

3. Na sajtu bugarske železnice sam naišao na podatak da vozova iz Sofije za Burgas ima praktično svaki čas tako da oko toga ne brinem. Međutim zanima me da li iko od vas zna koja tu može biti cena povratne karte i koliko se putuje, pošto sam svestan da je Sofija prilično udaljeno od Crnog Mora.

4. Kada stignemo u Burgas, koliko nas može ispasti autobus do Sunčevog Brega. Znam da ova dva grada nisu previše udaljena. Da li je već neko išao ovom varijantom? Da li će nas ispasti mnogo više ukoliko se odlučimo za taxi ?

5. Što se tiče smeštaja u Sunčevom Bregu ili eventualno obližnjem Nesebaru, da li je neko bio ove ili prošle godine i zna li koje su cene privatnog smeštaja i da li ćemo ga lako naći ? Koje su generalno cene na moru i da li je skuplje od Crne Gore ?

6. Za koliko se dana dobija bugarska viza ?

Hvala vam svima puno unapred.

1. Voz je sasvim ok varijanta da se njime ide ka Burgasu. Uhvatis nocni iz Sofije i rano ujutru si tamo.

2. Pa i isplati ti se da ides samo do Sofije. Kupi kartu do Dimitrovgrada i posle, kada predjes granicu, daj bugarskom kondukteru 4 leva ili 200 dinara. Karta do Dimitrovgrada ti je 1.012 din a povratna x 2. Nego, ako uhvatis vikend imas pravo na 30 % popusta, pa mozes i tu da ustedis. Dakle, ako si siguran da i u odlasku i povratku ne upadas u dane vikenda, onda odmah kupis povratnu kartu do Dimitrovgrada. Ako ces pak upasti u neradne dane (recimo u povratku), onda ti nije nikakav problem da posle pasoske kontrole sidjes iz voza i na blagajni u Dimitrovgradu kupis kartu do Beograda. Naravno, i na povratak se odnosi isto kod Bugara. Od Sofije do granice dajes kondukteru 4 leva:-) Proveri da li nasa zeleznica daje popuste na grupna putovanja (rece da ce vas ici nekoliko).

3. Kada si lepo video da na sajtu BG zeleznice vozova ima skoro svaki cas, zasto nisi pogledao i cene? Sam sajt je veoma pregledan i izbacuje odmah i cene karte u jednom pravcu i povratne. Takodje daje i iznos popusta za grupna putovanja.

4. Bus iz Burgasa do SB-a imas na svakih pola sata. Mislim da je cena oko 4-5 leva. Dakle, ako mozete svi da stanete u jedan taksi a majstor vam ne trazi vise od15 leva - idite taksijem. Mada, verujem da je skuplje. Btw, bus staje u samom centru SB-a.

5. Za smestaj i cene istoga u Nesebru i SB-u nemam pojma. Ja sam bio u privatnoj poseti. Samo, nemoj da se iznenadis posto ostale cene nisu bas onako povoljne kako dosta ljudi ovde zamislja. Ne znam ni kakve su cene u CG-u pa ne bih odokativno da uporedjujem.

6. E, ovo poslednje moze da bude i kvaka. Mislim, dzabe ti ja sve ovo napisah, ako ti Bugari ne budu dali vizu. Do sada je bilo da vizu mozes da dobijes samo ako imas pozivno pismo ili uplacen smestaj. Ok, mozda je sada kao letnja sezona pa su i nesto promenili, ali male su sanse. Jednostavno, idi di konzulata, ispricaj im pricu pa vidi da li mozes da dobijes vizu. Ona se generalno ceka od 5-7 dana.

3. Na sajtu bugarske železnice sam naišao na podatak da vozova iz Sofije za Burgas ima praktično svaki čas tako da oko toga ne brinem. Međutim zanima me da li iko od vas zna koja tu može biti cena povratne karte i koliko se putuje, pošto sam svestan da je Sofija prilično udaljeno od Crnog Mora.

Isao sam vozom od Beograda do Burgasa oko 20.jula 2006. Do Sofije onim jutarnjim vozom iz Beograda u 8:40h, koji je stigao u Sofiju oko 20h. Kada smo stigli tamo bile su rasprodate sve karte za vozove do Burgasa do kraja dana (dva voza). Za taj voz je obavezna rezervacija. Kompozicija je jako velika, ali nije bilo mesta niti u sedecim, niti spavacim kolima. Mozda je razlog guzvi, sto je bio spic sezone i petak vece - pocetak vikenda. Inace, voz je udoban i brz.

• Author

6. E, ovo poslednje moze da bude i kvaka. Mislim, dzabe ti ja sve ovo napisah, ako ti Bugari ne budu dali vizu. Do sada je bilo da vizu mozes da dobijes samo ako imas pozivno pismo ili uplacen smestaj. Ok, mozda je sada kao letnja sezona pa su i nesto promenili, ali male su sanse. Jednostavno, idi di konzulata, ispricaj im pricu pa vidi da li mozes da dobijes vizu. Ona se generalno ceka od 5-7 dana.

u beč kada sam išao u martu kod drugara u studentski dom, išao sam na foru rezervacije hotela preko interneta i kontaktiranja hotela putem maila nakon čega mi je hotel poslao word document koji sam i sam mogao da iskucam, bez ikakvog pečata. bio sam jako skeptičan da ću moći na tu foru da dobijem vizu ali sam je dobio za 3 dana, verovali ili ne. Ako su mi austrijanci tako dali vizu, daće mi valjda i bugari...

pronjuškao sam malo više po sajtu železnice bugarske i video cene, zaista nije skupo i odlično što ima popust na grupna putovanja.

ukoliko neko ima više informacija o smeštaju u sunčevom bregu i nesebaru, odnosno generalno o cenama u ovim bugarskim letovalištima neka ih podeli samnom molim vas.

Secam se da nisam imala popust u Bugarskoj na voz zato sto nisam imala bugarsku ISIC karticu vec srpsku. Bugarska ISIC kartica ima josh pride pecat bugarskog univerziteta i samo sa njom mogu da se dobiju popusti.  :maddd:

Konkretno meni se Nesebar i Suncev breg nisu dopali, delovalo mi je kao penzonersko letovaliste, nije imalo gde da se izadje, voda hladna a i kisa je padala skoro svaki dan. Doduse to je bilo pre pet godina kada sam bila. Cula sam da su Zlatni Pjasci jako lepi i pravo letovaliste gde ima i dobrog nocnog provoda,  i da su plaze neuporedivo lepse. Tako da, ako vec idete u Bugarsku, mozda je bolje ici tamo. Inace smestaja ima i privatnog i po hotelima, ali ne znam koje su sad cene, kada sam ja isla bila je bukvalno bagatela. 11 dana smo platili 100 evra, a uz to sam pokupovala gomilu jeftine garderobe.

Konkretno meni se Nesebar i Suncev breg nisu dopali, delovalo mi je kao penzonersko letovaliste, nije imalo gde da se izadje, voda hladna a i kisa je padala skoro svaki dan. Doduse to je bilo pre pet godina kada sam bila. Cula sam da su Zlatni Pjasci jako lepi i pravo letovaliste gde ima i dobrog nocnog provoda,  i da su plaze neuporedivo lepse. Tako da, ako vec idete u Bugarsku, mozda je bolje ici tamo. Inace smestaja ima i privatnog i po hotelima, ali ne znam koje su sad cene, kada sam ja isla bila je bukvalno bagatela. 11 dana smo platili 100 evra, a uz to sam pokupovala gomilu jeftine garderobe.

ou! nikako sae ne slazem. Letovao sam u Bugarskoj 10-tak puta od 1990. (poslednji put 2005) i mogu reci da u Nesebru i Sunevom bregu ima jako puno mesta za izlaske i jeftin i dobar provod. Mozete naci diskoteke na 2-3 etaze sa nekolko stage-eva i bazenima u sredisnjem delu kluba, prepunih splavova - pena party, tematrskih zurki, dikoteke na gusarskom brodu na palubama i unutar broda, brodove-diskoteke koji prime posetioce i isplove malo dalje od obale... i jos mnogo toga... uz jeftino pice, dobru-raznovrsnu muziku i prepuno mladih, nikako penzionera. Moguce je da nisi pogodila sezonu, jer ona je na na bugarskom primorju od 15.jula do 15.avgusta, posle i pre toga je nedovoljno toplo i ima manje posetilaca. Meni se nije nikada desilo da mi pada kisa vise od 2 dana u roku od 15-20 koliko obicno boravim tamo, ali nisam nikada bio van pomenute "sezone".

Slazem se da su Zlatni Pjasci mnogo lepsi sa prelepom plazom, peskom i puno raznih sadrzaja. Malo su skuplji, jer su samo turisticki kompleks, dosta udaljen od naselja i grada Varne.

E onda ja nisam imala srece te godine, ali sam zaista ocekivala vise. I moja drugarica koja je bila naredne godine je delila moje misljenje. Sad, moguce je da jednostavno nismo otkrile gde su dobra mesta za provod.

• Author

Konkretno meni se Nesebar i Suncev breg nisu dopali, delovalo mi je kao penzonersko letovaliste, nije imalo gde da se izadje, voda hladna a i kisa je padala skoro svaki dan. Doduse to je bilo pre pet godina kada sam bila. Cula sam da su Zlatni Pjasci jako lepi i pravo letovaliste gde ima i dobrog nocnog provoda,  i da su plaze neuporedivo lepse. Tako da, ako vec idete u Bugarsku, mozda je bolje ici tamo. Inace smestaja ima i privatnog i po hotelima, ali ne znam koje su sad cene, kada sam ja isla bila je bukvalno bagatela. 11 dana smo platili 100 evra, a uz to sam pokupovala gomilu jeftine garderobe.

Ili si pomešala Zlatne Pjasce sa Sučevim Bregom ili si bila u septembru...  Ovo što si napisala zaista ne odgovara istini.

Ili si pomešala Zlatne Pjasce sa Sučevim Bregom ili si bila u septembru...  Ovo što si napisala zaista ne odgovara istini.

i ja sam bio 2004. u suncevom bregu, i poprilicno je padala kisa, bar 5 od tih 10 dana koliko sam bio, a bio sam prvih 10 dana avgusta...

btw, ni ja se nesto nisam bio odusevio  nocnim zivotom, i da nije bilo muvanja po plazi preko dana, noci bi bile bas dosadne  ;D:P

Ja sam bio 3 godine za redom: 2004 , 2005 , 2006 i svake godine je bilo odlicno sto se tice nocnog provoda.Mozda zato sto je islo veliko drustvo i sto smo pili hektolitre alkohola svaki dan , ali bas je bilo super. Te 2004. je padala kisa par dana sto nama nije smetalo da se kupamo, bilo je jos ludje.

2004. smo bili prijatno iznenedajeni cenama, kasnije su se one izjednacile sa srpskim... ne znam kako je sad.

E da umalo da zaboravim , sva tri puta smo isli vozom. Prvi put je povratrna karta bila 16 leva  a kasnije je skocila na 18 i 20. Povratnu kartu obavezno morate overiti na salteru kad se vracate, mogu da vas izbace iz voza kao nas u sred neke nedodjije.

• Author

Zanima me takođe, da li na stanici u sofiji postoji mesto gde bi odložili kofere, ali da bude sigurno, da nas neko ne opljačka pa da bude:  :bang: :bang:

stvari bi odložili na par sati, pošto planiramo da u sofiju stignemo ujutro a da na more krenemo kasno uveče kako bi tamo stigli ujutro. Očekuje nas dakle ceo dan u sofiji, pa da ne vucamo stvari sa sobom, bilo bi dobro da odložimo kofere na neko sigurno mesto.

Takođe ima li neka dobra i ne skupa kafana u sofiji, da radi u toku dana i da je fina i koje lokacije su must see u tom gradu ?

hvala vam puno, baš ste od pomoći.

Te 2004. je padala kisa par dana sto nama nije smetalo da se kupamo, bilo je jos ludje.

Eh, bila i ja te godine tudena. I bila dva suncana dana :D. I ima gde da se ide, valjda, ovi moji su svako vece izlazili, ja sam sebi nasla dugokosu zanimaciju jer nisam mogla da izdrzim vise od veceri ipo tog "provoda". A u Nesebru dve plaze, jedna ruznija, duza i zabavnija, valjda, i jedna lepsa i penzionerska, onako, bas za mene. Mene nerviraju porodicna mesta, sa decom i loptama. Penzioneri su super.

edit: eh, da, glupost najveca je sto su plaze okrenute ka istoku, pa je dan na suncu prilicno time skracen

Zanima me takođe, da li na stanici u sofiji postoji mesto gde bi odložili kofere, ali da bude sigurno, da nas neko ne opljačka pa da bude:  :bang: :bang:

stvari bi odložili na par sati, pošto planiramo da u sofiju stignemo ujutro a da na more krenemo kasno uveče kako bi tamo stigli ujutro. Očekuje nas dakle ceo dan u sofiji, pa da ne vucamo stvari sa sobom, bilo bi dobro da odložimo kofere na neko sigurno mesto.

Takođe ima li neka dobra i ne skupa kafana u sofiji, da radi u toku dana i da je fina i koje lokacije su must see u tom gradu ?

hvala vam puno, baš ste od pomoći.

imas na voz stanici sobu gde se ostavljaju stvari, cuva ih brkata debela zena, mislim da bi se potencijalni pljackas tvoje torbe uplasio i od samog pogleda na nju, a kamoli da joj nesto digne :LOLLL:....

a za kafane, e brate mnogo pitas, prosetaj se niz ulicu od zeleznicke ka gradu, i naleteces na bar 3-4.....u sofiji i inace nema nista pametno da se vidi, tako da bi vam ja predlozio jedno dooobro opijanje heheh

Ima gde da se ostave stvari, ostavio sam ih 4 puta u garderobu u zeleznickoj stanici i nikad nista nije falilo.Sanse da ti neko nesto ukrade su kao i na svakoj drugoj stanici. Naravno : pare, pasos, foto-aparat ce biti kod tebe tako da iz ranca/ kofera i nemaju sta da ti ukradu... Mislim nece sigurno da ti kradu gace, pantalone, majice i carape.

Plaze su okrenute ka istoku verovatno zato sto je more na istoku, hocu reci tu ga je Bog stvorio.  ;)

Znam :D. Zato ne idite u Bugarsku :D. Ali, ako kazem to sto zaista mislim na temi o bugarskom primorju, bicu banovana :D.

Ja sam poslednji put bio u Bugarskoj 2005 te i tada sam obisao Nesebar,Suncev Breg i Sozopol.Kada dodjes u Burgas ispred same stanice imas minibuseve koji voze do okolnih mesta,moj savet je da budete stacionirani u Nesebaru jer ce te lakse naci smestaj,jer u Suncevom Bregu su uglavnom hoteli.Kad dodjete tamo jedan deo ekipe cuva torbe a drugi trazi smestaj,ja sam te godine nasao dvokrevetnu sobu sa friziderom,kupatilom,sat tv u samom centru novog Nesebara za 8 eura po osobi,nova kuca ,nov namestaj,super smo prosli.Sto se vize tice,probajte u nekoj agenciji da iskukate vaucer kao da ste platili smestaj,mozda Vam uzmu nesto para kao nadoknadu mada uvek preko neta mozete da nadjete nekog da uradite vaucer.Na zeleznickoj stanici u Sofiji garderoba je potpuno bezbedna,na samoj stanici imate menjacnicu gde mozete da zamenite po 5 eura cisto da imate da platite prtljag i ispred stanice imate tramvaje 2,7 i 15 koji idu do centra Sofije,kartu kupujete na stanici,kada predjete most(koji se zove Lavov most posto ima figure lavova na nekim stubicima)sidjete na drugoj stanici kod dzamije i to vam je centar grada.Nema potrebe da obilazite Sofiju ceo dan,nije nesto narocito a i to sto ima da se vidi mozete da vidite za otprilike 3 sata.Restorani su povoljni ali mozete da iskoristite priliku,posto u Sofiji ima dosta restorana brze hrane,da jedete po povoljnijim cenama nego kod nas u Meku,Kentakiju i sl.Bugarska je super za provod ako vas putuje vise,i u Nesebaru i S.Bregu imate dosta mesta za izlazak po povoljnim cenama(barem su tada bile povoljne).Mozete da iskoristite 1 dan da skoknete do Varne koja je fantastican grad,tamo sam nocio u hotelu u centru pored crkve za 10 eura,ima dobrih mesta za izlazak.Pozdrav i srecan put ljudi.

Za sredinu septembra sam nasao jednu ponudu all inclusive za mesto Cajka kod Varne i Golden sands. u 170 eura je sve ukljceno, i hotel je bas dobar. Sta mislite da li se u septebru moze letovati u Bugarskoj i da li zna neko kakvo je ovo mesto Cajka?

Ја сам био у Чајки или Чајци како ли се већ каже 2005. године. Ово место ти заједно са Златним пјасцима и Светим Константином и Јеленом припада регији златни пјасци. Златни пјасци на Бугарском значи златни песак па према томе можеш да претпоставиш о каквом се песку и плажи ради. Чајка је мирнија и мања од Златних пјасака. Плажа је магистралом која води до Варне одвојена од главног туристичког комплекса, овде се налази и велики број приватних кућа. Поред плаже имаш велики број ресторана и кафића... и других угоститељских објеката. Одавде градским аутобусом за 20ак минута стижеш до Варне. Ако те још нешто интересује питај слободно.

Био сам пре неколико година и крајем октобра у Златним пјасцима. Падала је киша и било је хладно. И вода је била хладна. Били смо на екскурзији са школом па смо се купали. Било је оно-ко не уђе у воду ћелава му кева! ;D На истој тој екскурзији само два-три дана касније али у Сунчевом Брегу сијало је сунце па смо цркавали од врућине а вода је била прилично топла. Варна је много леп град. Трећи по величини у Бугарској. Има око 300 000 становника. Има доста тога да се види. Храна је била јефтина, такси кроз цео град вози за мале паре, гардероба је била јефтина. Кажем била јер сам последњи пут боравио у Бугарској пре 3 године. Вероватно се није много променило. Варна има и велико градску плажу. Не можеш да је промашиш. Прошетај по центру, код плаже је и велики парк. Зове се Приморски парк. Има и делфинаријум, у парку је мала поставка на отвореном старог оружја Бугарске морнарице... Улице су чисте, има доста старих зграда са очуваним фасадама. Када будеш долазио аутобусом(не могу да се сетим који број али знам да почиње на 100 и нешто. Није ни битно јер на стаклу пише маршута којом вози) можеш да сиђеш већ код спортске дворане. Код ње имаш мали тржни центар па можеш и да купиш нешто од гардеробе. Она ће ти се налазити са десне стране. Ја сам увек ту силазио па неколико стотина метара пешачио. Нисам морао али ми се крај свидео, а волим и да пешачим. Ако те мрзи да ходаш иди још неколико станица напред. Имаш и велики тржни центар на отвореном, слично бувљаку у Београду. Не сећам се сасвим како се долази до њега али мислим да је кад од Археолошког музеја идеш ка дубина града па прва лево. Ако те још нешто занима питај.

Ja bih dodao da su uz tu veliku gradsku plazu poređani restorani u velikom nizu, sa otvorenim terasama, i mnogi sa zivom muzikom, i predveče je sve skoro krcato, i to najvise ima domacih turista. Mnoga mesta se unapred rezervisu. Ja nisam nasao mesto, ali sam video u cenovnicima (2006. godine) da je pristupacno, ima razne vrste ribe itd, verovatno je najbolje uzeti ono sto često i Bugari uzimaju.

U samom centru, u glavnoj šetačkoj ulici, ima i samousluzni restoran sa jako povoljnim cenama i jako lepim izborom hrane, i tu sam video da jedu mnogi stranci. Ja sam pojeo pohovanog oslica, uzeo rendani kupus za salatu, i popio Sprite, i to je sve bilo nešto oko 2.5 - 3 eur.

Ima i jedan jako dobar i jeftin internet klub u centru.