Jump to content

Featured Replies

Posted

Da, da, gledao sam dosta na temu Sirija i Sirijska viza.

Pošto Bugari ne daju tranzitnu bez turske (za koju nikako ne želim da dajem 33 evra), a slezena reče da ovde u Nišu prolazi sirijska, a ona je besplatna...

Čitao sam takođe dosta o tome kako su Sirijci totalno drugačiji od Bugara (skidam kapu  clap.gif' alt=':clap:'>) po pitanju viza, voleo bih još i da mi kažete DA LI I ŠTA TREBA DA SE NOSI OD DOKUMENTACIJE ZA SIRIJSKU VIZU?

Koliko sam skapirao, pošto nisam iz Bg a treba mi hitno, oni to mogu da mi urade očas posla i besplatno, samo sačekam sat-dva, popijem sok i eto vize. To je sasvim okej.

I još nešto. Nevezano za ovo.

Planirao sam samo Tursku. Ali pošto gomila vas priča neverovatno lepe priče o Siriji, a biću blizu nje, pa rekoh, prosto je šteta da ne posetim i nju.

Daj mi recite od istorijskih mesta, šta valja videti?

Od gradova?

HVALA PUNO!

• Author

Izgleda nisi čitala (čitao) moj post... no nema veze.

Više mi znači živa reč nekoga ko je bio tamo pre dan,dva, pet, nego ono što stoji u vizama. (a što vrlo verovatno može da bude bajato)

Za to i postoji forum.

A i toliko sam pametan da sam to prvo video...

Sto se tice dokumentacije za vizu verovatno ce ti se javiti neko ko je tamo bio skoro, do skora nije trebalo nista osim validnog pasosa, ali sto se tice ostalog, sta videti, posetiti, gradovi, lokaliteti, muzeji to sve imas vec na forumu bas kao sto Ivana rece... i to se nece jos dugo, dugo promeniti :)

• Author

Ma da, ukapirao sam ja da pasoš svakako treba, ali znaš kako to ide kod nas, sve se menja u danu.

Zamisli da su recimo od pre mesec dana promenili proceduru (kao naši ''dragi Bugari'' u želji da ućare i oderu Srbe dok još mogu, dok ne dobijemo beli šengen), a na delu sa Vizama stara vest.

I tako ja recimo zapucam u Beograd i Sirijci kažu: Pa gde ćeš sine, treba ti krvna grupa, uzorak tkiva, pola kila papirologije... i slika sa belom pozadinom.

E zbog toga ja pitam na licu mesta. Pitao sam i slezenu, mada, koliko sam skapirao, ona je već u Siriji negde i ko zna kada će do neta.

A meni se OPASNO ŽURI da apliciram za tranzitnu jer 20.jula palim na ekspediciju, a već je 2.jul...

O, veliki mislioche iz Mileta. Pa sto ih jednostavno ne pozoves telefonom. Imaju ljubaznu sekretaricu koja ce ti sve potanko reci oko vize. Onda si 100% siguran oko svega i nece glava da te boli.

Zadrzi se malo u Alepu, poseti Apameu, pa se spusti do Hame. Posle toga idi do Krak de Shevalijea, pa u Palmiru, preko Homsa. Odatle u Damask iz koga ces otici do Malule i Sednaje. Ako imas vremena, spusti se i do granice sa Jordanom gde ces posetiti Bosru. Ovo je samo ono sto bi se nazvalo "highlights", mada je i to diskutabilno. Ako hoces da detaljno posetis Siriju, treba ti minimum 3 nedelje do mesec dana.

• Author

Pa da, to je druga muka.

Za Siriju treba dosta vremena obići je. Baš sam sad gledao preko neta, ima milion stvari.

Prosto bi bila šteta da odeš na 2 dana.

Tako da ću se držati samo Turske, dok nju ne obiđem kako treba, ništa.

• Author

Ljudi moji, prosto je neverovatan šok bio u 2 dana ići u 2 ambasade.

Jedna se zove bugarska (sve najgore), a druga sirijska - SVE NAJBOLJE!

Neverovatno koliko su cool i predusretljivi likovi, Džemo i Haldun, izašli su mi u susret na molbu i za 4 sata izdali vizu sa 2 ulaska (Sirija + Liban). Čak su mi i dali neke prospekte Sirije, tako da ću se predomisliti i najverovatnije prvo ići tamo, pa tek onda na Ararat!

Dakle, broj ambasade je onaj koji imate na odeljku o vizama, a evo vam i lični broj Halduna (dečku je ćale bio Sirijac, a keva naše gore list, da ne znate da nije, mislili bi da je 100% Srbin:), nije nikada bio u Siriji, što je vrlo zanimljivo) -

064 1 408 688, pa slobodno pitajte za bilo šta što vas interesuje.

Dakle - TOPLO PREPORUČUJEM!

Da vas obavestim ako , eventualno, zelite u Liban. Mozete dobiti Libansku, TRANZITNU VIZU, za dz koja vazi 48 sati. Ja sam trenutno u Bejrutu. :)

Da vas obavestim ako , eventualno, zelite u Liban. Mozete dobiti Libansku, TRANZITNU VIZU, za dz koja vazi 48 sati. Ja sam trenutno u Bejrutu. :)

Uzivajte za sve nas!  ;D

• Author

Aha, to meni treba!

Pedjalon, daj MOLIM TE što pre mi reci da li se ta tranzitna dobija na granici Sirije i Libana?

Ok, kažeš da važi 48 sati. To mu dođe recimo u ponedeljak uđeš ujutru do srede uveče. Pitanje je da li mogu ceo Liban da pogledam za tako kratko vreme...

Šta biva ako mi treba duža viza, za 5-7 dana? Imam crveni novi pasoš, jel nema problema???

I da li za tu tranzitnu na granici treba slika ili samo odeš sa pasošem, udare ti vizu i to je to?

Hvala puno, nestrpljivo očekujem odgovore!

• Author

Inače, da, u pravu si, potrebne su pored pasoša i 2 fotke za sirijsku vizu, oni kažu 4 x 4 cm... Mada, ja sam im doneo gomilu fotki i izabrali oni 2 neke najbuđavije, 2,5 x 3,5 cm, dakle - nema sekiracija, idu sve slike!

Sirija -  clap.gif' alt=':clap:'>

• 2 weeks later...

zdravo putnici, evo moram i ja nešto da vas pitam. uzela sam sirijsku vizu i u donjem desnom uglu piše sledeće: to contact the public security department within 15 from arrival.

Da li je to svima pisalo na vizama koji su isli u Siriju? I da li stvarno treba da se javimo nekom odeljenju javne sigurnosti?  :?

Da, svima piše. Međutim, to nije tačno, može se bez problema ostati mesec dana bez registracije (iz ličnog iskustva govorim).  Ko želi da ostane više od mesec dana, treba da se registruje.

Edit: Prošli put kad sam htela ostati preko 15 dana otišla sam da se registrujem, ali su me odbili. Kažu da do mesec dana nije potrebno. I stvarno nije bilo nikakvih problema na granici u povratku. Sada želim ostati preko mesec dana, tako da sam se registrovala. Pitaju za razlog, rekla sam da studiram arapski u nekoj privatnoj školi u Alepu  ;D

• 2 weeks later...
  • Author

Još jedno malo pitanje - pošto se plaća izlaz iz Sirije 10 evra, šta biva ako recimo iz Sirije odete u Liban, pa onda u Siriju ponovo, pa u Jordan, pa u Siriju ponovo, pa na kraju u Tursku? Nije valjda da plaćate za 3 izlaza iz Sirije 30 evra???

Ili se plati jednom, pa se to 2x nadalje pokazuje??? Tako mi je nešto logičnije...

Ovo je pitanje za chivitlija, Kiku i tu ekipu koji su bili pre 2 godine, a i za ostale koji imaju sveže informacije!

Još jedno malo pitanje - pošto se plaća izlaz iz Sirije 10 evra, šta biva ako recimo iz Sirije odete u Liban, pa onda u Siriju ponovo, pa u Jordan, pa u Siriju ponovo, pa na kraju u Tursku? Nije valjda da plaćate za 3 izlaza iz Sirije 30 evra???

Ili se plati jednom, pa se to 2x nadalje pokazuje??? Tako mi je nešto logičnije...

Ovo je pitanje za chivitlija, Kiku i tu ekipu koji su bili pre 2 godine, a i za ostale koji imaju sveže informacije!

platices 3 puta!

• Author

Jesi to skoro beše bio pa znaš da je tako sigurno???  :?

Ja sam pričao sa onim njihovim u ambasadi u Beogradu, onaj Dzumo, tako nešto beše, kaže čovek da čuvam papir pa da im pokažem na granici.

• Author

Pa da, sećam se da si jedared odgovorio na tu temu...

Baš je to glupo i bezveze. Daju ti vizu free i bez problema, a naplaćuju ti izlaz iz zemlje?  :-[

Koja li je to fora...

Jel polo, a jel znaš šta biva ako kao svaki pravi Srbin kažeš ono kao, ma begajte tamo, neću da vam platim?  ;D

paaaa...ako naletis na tetkicu na salteru, ti probaj, al posto su sve opasne brkate, uglavnom, face na salterima, mozda ti ne bih preporucio, a ne znam ni na kom bi im jeziku to rekao, jedino ako znas arapski, posto engleski  sigurno ne znaju... mislim da nema sanse, samo ce te bledo gledati dok ti urla i strpljivo cekati da platis taksu na ovaj ili onaj nacin :)

paaaa...ako naletis na tetkicu na salteru, ti probaj, al posto su sve opasne brkate, uglavnom, face na salterima, mozda ti ne bih preporucio, a ne znam ni na kom bi im jeziku to rekao, jedino ako znas arapski, posto engleski  sigurno ne znaju... mislim da nema sanse, samo ce te bledo gledati dok ti urla i strpljivo cekati da platis taksu na ovaj ili onaj nacin :)

Definitivno tacno.

Najbolje je da platis i da sutis.

PS.  Tacnije taksa je 500 lira + 50 taksena marka = 9 eur.

PS2. Kada sam isao za Liban, platio sam samo 500 lira bez taksenu marku. Ali zato na povratak za Tursku to nece zaboraviti.

Definitivno tacno.

Najbolje je da platis i da sutis.

PS.   Tacnije taksa je 500 lira + 50 taksena marka = 9 eur.

PS2. Kada sam isao za Liban, platio sam samo 500 lira bez taksenu marku. Ali zato na povratak za Tursku to nece zaboraviti.

daaa, zaboravio sam da napomenem da je na granici sa Turskom 50 funti skuplje, jer ta taksena marka je fora i fazon koju koriste oni kriminalci u "posebnoj kancelariji" da "extra"zarade :)

na svim drugim granicnim prelazima je 500, samo na prelazu blizu Antaije je 550!

• 1 year later...

kako izgleda formular koji se popunjava prilikom vadjenja sirijske vize?

necu licno vaditi vizu jer nisam u srbiji, pa bi trebalo da informisem osobu koja ce vaditi vizu umesto mene sta da upise. da li se nesto promenilo u proceduri? traze li rezervacije, karte itd?

da li ce jos neko vaditi vizu krajem jula/pocetkom avgusta?

Најбитније је да на питање ''Да ли сте икада посетили окупирану Палестину'' одговори са НЕ!У супротном нема ништа од добијања визе! Остала питања тичу се имена, презимена, адресе становања...