Jump to content

Featured Replies

Posted

S obzirom da se blizi moje veliko putovanje u Indiju,pored obidjenih medicinskih ustanova i zelje da se preventivno vakcinisem su propale u vodi.Nerazumijem kako je mogucwe da u nekoj Italiji u kojoj sam zivjela na svakon koraku bolnica radi vakcinacije za putnike ali u mom gradu za to jos niko nije ni cuo :shockkk: Pricala sa doktorima jedno 5 komada,i niko nista nezna,jedno kaze moras se vakcinisati drugi kazu ma jok samo se cuvaj bolje,higijena i te stvari...

E sad pustim ja tu svu pricu i kao ma necu se ni vakcinisati,a i onako nemam ni gdje(morala bi ici u Sarajevo ili Zagreb 3x prije puta) pa ko to moze ,meni se ta prica zgadi i ja odustanem.

Ali kako se sad priblizava taj odlazak ,,mislim pa mozda sam i mogla,sta ako mi se desi ovo ili ono,daleka zemlja itd.

Procitala hrpu nekih savjete na indiamiku a tamo svi do jednog ,mora se vakcinisati inace....... :death: !!

E sad ja vas pitam veliki putnici,da li ste se vi vakcinisali,razboljevali,borili se protiv putnickid diareja  :potty: itd.

Iskustava please

Moje iskustvo od pre tacno godinu dana. Bio sam u Radzastanu, u julu, nekih 19 dana. Nisam se vakcinisao pre puta. Sa sobom sam poneo tablete Orvagil (Flagyl). One su mi jos u nekom tinejdzerskom dobu pomogle da prebolim opasnu bakteriju lambliju, koju sam zaradio u Beogradu. I, od tada ih preventivno pijem kad krenem na put u takozvane sumnjive zemlje. Sta sam radio u Indiji? Pa, pio sam ih na 2-3 dana, onako po jednu. I, verovala ili ne ni "p" od dijareje  :hihi:. A imam prilicno osetljiv stomak.

Tamo sam naravno pazio sta jedem i pijem. Izbegavao sam ulicnu hranu i jeo u restoranima. Mada, to je samo prividno sigurnije posto nisam zavirivao po kuhinjama da vidim kako pripremaju hranu. Uglavnom sam jeo Rajasthani thali, kombinacija kuvanog povrca, tankog hleba (chapati) i pirinca. Sa mesom nisam eksperimentisao, posto je Radzastan najvecim delom i vegetarijanska oblast. Poslednjeg dana boravka sam u Jaipuru otisao do Meka pa sam pojeo fish mek za rucak, a chicken obrok za veceru. Toliko o mesu.

Vodi racuna o vodi. Svaka flasa bi trebala da je na cepu zatvorena i nekim indusrijskim celofanom. Mada mi se jednom desilo da sam taj celofan skinuo vrlo lako i ustanovio da je flasa punjena obicnom cesmovacom. Na srecu, pre nego sto sam potegao prvi gutljaj :hihi:. Posle ispijanja, a pre bacanja u smece, obavezno zguzvaj flasu da je neko ne bi iskoristio za punjenje sa cesme i naudio nekom sledecem putniku.

Takodje, tokom mog julskog boravka se pojavila i malarija, sporadicno po celom Radzastanu. Ja nisam pio tablete protiv malarije, komarci su me dobrano izujedali, ali eto, na kraju je nisam dobio.

Sve u svemu, nemoj mnogo da se plasis. Budi generalno oprezna i ne dozvoli da ti preterana ukocenost i briga oko svega upropaste sam ugodjaj. Dakle oprezno ali ne i paranoicno.

Srecan put. 

Ja sam u slicnoj situaciji kao ti buduci da krecem za Indiju za dan-dva. U Beogradu se vakcinacije obavljaju na Institutu za zastitu zdravlja gradjana u ulici Dr Subotica preko puta Svetosavskog platoa. Za Indiju ni jedna vakcina nije neophodna niti preko potrebna. Preporucuju se: hepatitis B (kosta oko 1100din, jedno ubrizgavanje, drugo sledi mesec dana kasnije, trece za 6 meseci), trbushni tifus (2000din.), tetanus itd. Goleme pare, ako se ja pitam.

• Author

prvo mislim da sva ta fama oko vakcina moze biti i vise nego napuhana.Apsulutno je u pitanju profit izmedju farmaceutskih kompanija,cijene variraju svugdje ali se uglavnom dobro naplacuje.Koliko vidim na ostalim forumima ljudi se mahom vakcinisu za sve moguce bolesti tj.sta ti tvoj doktor predlozi ,a to je van svake pameti.Po meni ako trebamo da se zastitimo to bi moralo biti besplatno za svakog ,naravno mislim na cijelu planetu ako je u interesu da budemo zdravi.Ali kao sto vidimo situacija je takva da kompanije ne samo sto zaradjuju na ljekovima vec i umjetno izazivaju koje kakve bolesti pa iz stog izlazi plati za svoje zdravlje.Pored toga ni mi sami vise neznamo sta je prava istina.

Ja sam htjela da se preventivno zastitim recimo za hep A,tetanus...ako nista cisto da se pshicki malo smirim i da uzivam u putovanju.

Uvjek postoji sansa da negdje pokupimo neku bolestinu ,to mi je jasno ...

Uradicu putnicko osiguranje cisto za nedaj boze,probati se opustiti ali i biti na oprezu pa sta bude.

Takodje mislim da mi koji dolazimo iz ne bas tako sterilnih krajeva sigurno imamo vecu toleranciju na kojekakve bakterije nego neki neznam,,,,svicarac!!!

Mozda ne bi bilo lose da se pije nesto za jacanje imuniteta prije i za vrijeme putovanja???

• 3 years later...

E sad da vam ispricam moje iskustvo sa vakcinisanjem u ovoj nasoj zemlji Srbiji  :cry22: ... posto za 15 dana putujem u Brazil (bice slika nadam se) :D, skoro 2 meseca ranije krenuo ja u potragu za vakcinom za zutu groznicu (Stamaril), naravno odem ja u institut Batut i tako naletim na stvarno ljubaznu zenu koja mi je objasnila da vise nemaju te vakcine i da ih nece biti jos sigurno 3 meseca i ako imam neku vezu na VMA tamo ima jos zaliha sigurno....i tako iskopam ja tamo neku vezu, kad covek mi isprica istu stvar, kao ima jos nekoliko komada i to je rezervisano za neke nase mirovnjake koji idu u Afriku i to je to, kao imas u Hrvatskoj i Madjarskoj (kao da mi je rekao imas tu iza coska), naravno vezan sam za posao ovde, pa nemam bas toliko vremena da putujem 400-500 km za vakcinu  :(, obisao sam sve institute u Srbiji (zavod za javno zdravlje,Torlak.....) i NISTA!! na kraju usmem stvar u svoje ruke i preko jedne privatne apoteke narucim vakcinu iz Svajcarske, stigla je posle 4 dana (cijena prava sitnica 50E), odem ja tako po vakcinu, kaze mi zena u apoteci, cim stignes kuci stavi je u frizider, naravno uradio sam to, i sad krece momenat kad sam ispao jako glup  ::crazy:  odlazim do Batuta ponovo i molim doktorku da mi da vakcinu, ona mi prica da ne dolazi u obzir posto nema pojma kako je ta vakcina stigla, ja joj objasnim da je sve vreme bila u frizideru i da je sve ukupno bila mozda 25 minuta na spoljnoj temperaturi, ali naravno ona odbija da mi ubrizga to i tako sam zavrsio bez vakcine pa kako mi Bog da, nemam vise zivce.... eto cisto da vam ispricam moje iskustvo ;D

Gde planiras da putujes po Brazilu? Nije za sve krajeve neophodna vakcinacija.

Koliko znam, u Brazilu je ta vakcina besplatna, ne znam da li i za strance. Problem ako bi ti bilo ko dao vakcinu koju si sam kupio je taj sto neces imati sertifikat o vakcinaciji, koji bi ti mozda trazili negde prilikom ukrcavanja u avion. Nisam siguran da to vazi za letove unutar Brazila, ali znam da vazi kad letis iz Brazila u neku zemlju gde je neophodna vakcinacija.

...Ma Raspitao sam se sve, drugari su bili u vise mesta u Brazilu pre par godina, moje destinacije se Brazilija- Belo Horizonte- Rio, e sad za Rio je ok, ali Brazilija-  BH bi trebalo, njima niko nije nista trazio, a jbg meni kako zapadne, 28. aprila krecem...

Ja zivim u Brazilu, zato ti i pisem sve ovo :)

U svakom slucaju, koristi repelent, gde god da se zaputis. Barem ovde gde ja zivim, a to je tromedja Sao Paola, Rija i Minas Zeraisa ima komaraca kao nikad i vlada denga groznica.

...naoruzao sam se autanima  teg , devojka mi je Brazilka , zivi u Braziliji, rodjena u BH kaze mi da je primila vakcinu za zutu groznicu tek kad je morala da putuje u Kolumbiju, mada dobro uglavnom najvise vremena cemo provesti u Riu, tu je satro bezbedna zona...mislim na komarce naravno  ;D

Potvrdu o primljenoj vakcini protiv žute groznice nam je trebala jedino kada smo tražili vizu za Boliviju, inače nas niko nigde u Južnoj Amwrici nije pitao za istu. Ja sam čula od putnika da se možeš besplatno vakcinisati na aerodromima odmah po sletanju u Brazil.

E pa jbg posto ih ima i u Riu, ja sam resio da napadnem njih pre nego oni mene  ;D  :maddd:

...ljudi se mahom vakcinisu za sve moguce bolesti tj.sta ti tvoj doktor predlozi ,a to je van svake pameti.

Van SVAKE pameti? :blink:

Ovo je vrlo rdjava i losa misao.Da ne kazem drugacije.

Tek sad vidim da se jos 2009. pisalo o Indiji...

Zanima me par stvari vezano za hranu i vodu u Indiji, ako ima neko ko se malo vise razume u te stomacne tegobe da mi odgovori... Jos ne planiram da idem tamo, vise ovako radoznalosti radi. Da li Indijci isto piju kupovnu vodu i jedu po restoranima, a ne na ulici. Ako je odgovor ''ne'', a pretpostavljam da jeste, kako oni ne boluju od tih stomacnih tegoba. Ako je odgovor ''stomaci su im navikli na to'', a pretpostavljam da jeste, da li te bakterje koje su se kod njih odomacile a kod nas nisu cine njih manje ili vise zdravim od nas i da li im smetaju na neki dugorocni period??

Ovo me oduvek zanimalo... :)

......koliko je svet mali, prijatelj moga prijatelja takodje ide u Brazil sa zenom i vakcinisao se pre 2 nedelje na VMA i on i zena....toliko o tome. Za nekog ima i 2 , za nekog nema, ne trazim kosmicku pravdu, tako je kako jeste..... clap

• 2 months later...

Da li je moguće vakcinisati se protiv Hepatitisa A i B negde u Novom Sadu? Ako nije, gde je sve moguće to odraditi u BG-u?