Jump to content

Featured Replies

Posted

ja i dva drugara idemo u avgustu, po 10-ak dana u svakoj zemlji. Dali neko ima iskustva sa spavanjem u satoru (kakve su temperature po noci na Kavkazu, konkretno u  Svaneti regiji), dali je nuzno uzeti vodicha itd.?

Treba prvo doci do Svanetija. Putevi su katastrofalni. To ce vam biti prava avantura - putovanje kroz vreme i to u srednji vek. Ima nekih mesta koje nisu jos dobila struju, jos uvek funkcionise rodovsko uredjenje. Ali priroda je netaknuta...

Kad se budem cuo sam prijateljicom iz Gruzije, pitacu je za temperature, ali pitanje je da li i ona zna, jer tamo zalazi retko ko ko nije ili rezident ili vuce poreklo odande... ili je bas avanturista.

Nemojte se priblizavati granici sa Abhazijom, posto se granica pazljivo cuva.

Ako cete u Jermeniju, mozete kampovati kod jezera Sevan. U tom regionu ima mnogo netaknute prirode koja se nalazi u blizini civilizacije. Temperatura tamo je kao i na Goliji. Sveze je nocu, a danju ume da bude jako toplo.

Ja cu biti u Jermeniji veci deo avgusta, pa me mozete kontaktirati ako negde zapne.;)

• Author

U Svanetiju planiramo spavati kod babuski, a onda dnevno pjesacke ture po okolnim selima, u Kazbegiju ista stvar. Sto se tice Jermenije, tamo smo planirali odraditi 3-dnevnu rutu od Garnija prema jezeru Sevan (50-ak km) pa me konkretno zanima dali je moguce naci nekog povoljnog vodica ili pouzdane karte. Baj d vej, mi smo isto u Jermeniji u drugoj polovini avgusta tako da bi se mogli i sresti negdje?>Kolosina, javi molim te ako saznas nesto u svezi vodica ili karata!

Ima na facebook-u grupa koja se zove "hospitality club armenia", koju cine Jermeni koji zele da pomognu strancima (verovatno ocekujuci jednog dana protivuslugu) i pitajte ih isto sto i mene ovde. Dobicete detaljan odgovor na pitanje. Ja sam u Jermeniji do 21. 08. Moja supruga ima rodbinu u okolini Sevana, u mestu Dilizan, koji je u brdima. Ako vam to odgovara, mozda mogu pomoci.

Jos jedna stvar u vezi Sevana. Cela obala je u privatnom vlasnistvu, tako da bi bilo pametno da se raspitate ko je gazda i trazite dozvolu. Velika je verovatnoca da nece traziti bilo sta da platite. Samo kazite da ste iz Srbije i prihvatice vas kao najrodjenije. ;)

I jos nesto. U Jermeniji ne funkcionise roaming sa srpskim mrezama (iako to pise na sajtovima nasih operatera), tako da bi bilo pametno da pribavite neki jermenski broj cim predjete granicu. (U Gruziji funkcionise normalno, ali ne znam da li je i koliko Svaneti pokriven)

Pa nista drugari, posto se vratih pre par dana iz Svanetia, doduse ne sa kampovanja ali eto samo par informacija da vam dam...sto se tice odlaska za Svaneti samo treba da se dokopate Zugdidia u jutarnjim casovima i odatle imate nekoliko marshrutki do nekih 11:00. Cena je u principu 20 lari a u povratku mozete naci i za 15. Sto se tice temperature ona poprilicno padne nocu a budite spremni i na povremene pljuskove. Svaneti je dosta dobro pokriven mobilnom mrezom, pa barem ova uredjenija naseljena mesta :) poput Mestie, Becha...i na kraju sto se tice bezbednosti, ja se zaista niti jednog trenutka nisam osetio ni najmanje ugrozen ni u Zugdidiu koji je grad najblizi Abhaziji niti u selu Latali gde sam odseo ili u Mesti-i...e sad ako planirate da kampujete u planinama za to vec nemam informacija. U svakom slucaju moj utisak je da ce vam vecina Gruzina izvan Svanetia reci kako nije jednostavno otici tamo, kako moze biti jako opasno ali cinjenica je da je jako mali broj njih ikada i otisao u taj deo zemlje...eto nadam se da sam vam malko pomogao! :)

PoZdRaV!

Na zalost ne...samo dva i pol dana na raspolaganju a opasno i kostaju prevozi od Mestie do sela na vecoj nadmorskoj visini (bar sam ja takvu informaciju dobio od lokalaca, nesto oko 100 lari sa dzipom a ne znam da li marshrutke idu). :( Ali razlog vise da se ponovo vratim na ovo predivno mesto! Inace i pri odlasku za Mestiu i pri povratku za Zugdidi u cenu marshrutke je spao i ,,kubdari'' u nekoj gostionici pored puta uz naravno neizostavni alkohol! :)