Followers 0

Stopom po Evropi

65 posts in this topic

Ima li neko zainteresovan za autostop do Rima i nazad sledece nedelje (31.05 ili 01.06 za Rim i nazad negde 06.06)?

Devojka mi zivi u Rimu i bio sam vec 100 puta u Rimu ali ikada autostopom. Trenutno pokusavam da nadjem jos dvoje pa da delimo troskove kolima (oko 80eur round trip) ali kako stvari stoje tesko da cu uspeti a necu da placam bezobrazno visoke cene avio karti (za povratnu avio kartu cu da kupim netbook i da odem stopom do Rima :D ). Kontao sam ovu rutu iz dva dana (mozda spavanje u Trstu ili Veneciji) a mozda bi mogla da se odradi i iz jednog dana ili dana ipo.

Sap(a)tnik pronadjen 

Sledece nedelje cete cuti iskustva iz prve ruke .

I da vas iskusnije sopere pitam da li je moguce stici u Trst ili Veneciju u jednom danu iz Novog Sada. Recimo ako bi krenuli u 7 ujutro iz NSa stopom za Rumu?

Ajde dajte jos par saveta za ovu rutu. Kontam da su mi kriticne tacke Zagreb, Ljubljana i Trst ili Venecija vec gde zanocimo.

On 5/27/2010 at 7:07 PM, slobo665 said:

Sap(a)tnik pronadjen 

I da vas iskusnije sopere pitam da li je moguce stici u Trst ili Veneciju u jednom danu iz Novog Sada. Recimo ako bi krenuli u 7 ujutro iz NSa stopom za Rumu?

Ajde dajte jos par saveta za ovu rutu. Kontam da su mi kriticne tacke Zagreb, Ljubljana i Trst ili Venecija vec gde zanocimo.

naravno da je moguce stici za jedan dan, voznja od NS-a pa do Kopra je nekih 7-8 sati jer od Rume je sve autoput, moj ti je savet da se domognes Fruske gore, s obzirom da je tu ogranicenje 60, a plus uvek ima pandura, vecina vozaca vozi sporije, pa mnoge onda nece mrzeti i da stanu, posle Rume hvataj prvu benzinsku pumpu na autoputu.......obavezno na papiru napisi mesto do kojeg ides, moja preporuka ti je da na jednom papiru napises Batrovci (za srpske tablice), Zagreb (za hrvatske tablice) i Ljubljana ili Koper (za slovenacke tablice), znam da mozda zvuci glupo, ali na taj nacin mozes dobiti prevoz cak do Kopra, a Trst ti je odmah tu, s tim da neces ici za Kopar neko samo do Sezane........mislim da je to OMV-ova pumpa, a pouzdano znam da petkom dosta slovenaca putuje kuci (iz Kikinde) i zaustavlja se bas na toj pumpi da sipa gorivo, jer svi imaju OMV-ove kartice........s obzirom da ces biti na izlazu s pumpe lako mozes videti kad auto krene koje su tablice pa na miru promeniti papir.....u Zagrebu ces se napesaciti do pumpe na izlazu ali nije toliko strasno.........u Ljubljani kad izadjes na auto put (Ljubljana - Koper) imas jedan deo (kao neko ostrvo) gde uvek ima neko da stopira (studenti, itd.), veliki je promet vozila i verujem da neces morati da cekas na prevoz vise od 15-20 minuta (isao sam sluzbeno autom na toj relaciji i vise puta pokupio neke stopere, pa ti to 100% pouzdano tvrdim).........eto, pa sad ako sam ti pomogao drago mi je, a ako nisam jbg.:)

On 5/27/2010 at 8:21 PM, ancient79 said:

Sap(a)tnik pronadjen 

naravno da je moguce stici za jedan dan, voznja od NS-a pa do Kopra je nekih 7-8 sati jer od Rume je sve autoput, moj ti je savet da se domognes Fruske gore, s obzirom da je tu ogranicenje 60, a plus uvek ima pandura, vecina vozaca vozi sporije, pa mnoge onda nece mrzeti i da stanu, posle Rume hvataj prvu benzinsku pumpu na autoputu.......obavezno na papiru napisi mesto do kojeg ides, moja preporuka ti je da na jednom papiru napises Batrovci (za srpske tablice), Zagreb (za hrvatske tablice) i Ljubljana ili Koper (za slovenacke tablice), znam da mozda zvuci glupo, ali na taj nacin mozes dobiti prevoz cak do Kopra, a Trst ti je odmah tu, s tim da neces ici za Kopar neko samo do Sezane........mislim da je to OMV-ova pumpa, a pouzdano znam da petkom dosta slovenaca putuje kuci (iz Kikinde) i zaustavlja se bas na toj pumpi da sipa gorivo, jer svi imaju OMV-ove kartice........s obzirom da ces biti na izlazu s pumpe lako mozes videti kad auto krene koje su tablice pa na miru promeniti papir.....u Zagrebu ces se napesaciti do pumpe na izlazu ali nije toliko strasno.........u Ljubljani kad izadjes na auto put (Ljubljana - Koper) imas jedan deo (kao neko ostrvo) gde uvek ima neko da stopira (studenti, itd.), veliki je promet vozila i verujem da neces morati da cekas na prevoz vise od 15-20 minuta (isao sam sluzbeno autom na toj relaciji i vise puta pokupio neke stopere, pa ti to 100% pouzdano tvrdim).........eto, pa sad ako sam ti pomogao drago mi je, a ako nisam jbg.:)

Imam par pitanja:

Zar kod Rume nebi trebao da stopiram na naplatnoj rampi?

Zar takodje u Zagrebu nije bolje da me ostave na naplatnoj rampi?

A u ovo ostrvo u LJubljani ne znam gde je, skoro sam prosao kolima ali sad ne mogu da se setim? I zar policija tu nepravi problem za stopiranje?

Hvala unapred na pomoci

odgovor i na prvo i na drugo pitanje je pozitivan, znaci mozes, ali ti i dalje preporucujem benzinsku stanicu, jel po meni ima vise prednosti, a vec kad spominjes policiju pre ce ti zameriti da stopiras na naplatnoj rampi nego na izlazu sa pumpe, jer stopirajuci na naplatnoj rampi ti ipak remetis saobracaj i nalazis se na auto-putu.........sto se tice onog mesta u Ljubljani, on se nalazi sa zapadne strane grada, tako da ako si isao autom od ZG prema Kopru nisi ni mogao da prodjes tuda, a sto se tice policije i stopiranja negde preko, samo se pravi "englez", meni je to svaki put upalilo preko, sve ce samo da se zavrsi na upozorenju, jer oni preko nisu kerovi ko ovi nasi pa samo da gledaju kako ce te odradi, a narocito nisu takvi prema strancima, jer ipak si ti gost u njihovoj zemlji:)

posto je post malo skrenuo s teme, zeleo bih samo da podsetim da trazim saputnika za stopiranje po zapadu EU, za sad su mi se javili njih dvoje, s tim da jedan od njih ima samo 17 dana slobodno, pa bi bilo dobro da se javi jos neko sa slicnim brojem slobodnih dana, kako bi mogli ici u dve grupe po dvoje, smestaj za sve nas bi bila moja odgovornost, a oko destinacija bi smo se zajedno dogovorili....

pozdrav  :pivoooo:

pridruzujem se drugarima stoperima   :stop: ....nemam plavu kosu, al' sam zensko   :D

...samo me zanima da li ste odredili datum kada bi se islo?..ja sam free do sredine avgusta..

Ako sledece godine  u slicno vreme budete pravili slicne ture obavezno racunajte na mene!

On 6/8/2010 at 9:58 AM, FicaBlok38 said:

Ako sledece godine  u slicno vreme budete pravili slicne ture obavezno racunajte na mene!

mozes racunati na to:)

Ako stopirate po Italiji idite na ovaj sajt http://www.autostrade.it/ imate desno mapu benzinskih pumpi AREE DI SERVIZIO kliknite na svaki region koji zelite da posetiti i odstampajte to i tako cete najlakse objasniti vozcima gde zelite da idete.

Takodje nemojte da idete za Kopar ili Trst nego stopirajte iz Ljubljane za grnicni prelaz Nova Gorica tu je carinski terminal gde uglavnom nasi (ex YU) carine kamione i tu udjite u terminal i od kamiona do kamiona pitajte za voznju. Sve ovo vam govorim iz licnog iskustva.

Ovaj sajt takodje moze mnogo da pomogne: http://hitchwiki.org/en/Europe  , meni jeste :)

:stop: Srecan put  :mah:

Pomenuli ste stopiranje u spaniji - to odmah zaboravite . Tamo niko ne staje i ljudi su zaista odvratni i primitivni. Otprilike onako kako zamisljaju balkance pa nekoliko puta gori.

Slobo ta ljubav na daljinu se ne isplatin . Trazi novu devojku  :D

On 6/9/2010 at 12:42 PM, Born In The Run said:

Druze mi smo vec 2 godine zajedno i vidjamo se cesce nego neki parovi koji zive U Novom Sadu ;)

Inace ona se uskoro doseljava kod mene u NS ;)

On 6/9/2010 at 12:42 PM, Born In The Run said:

Pomenuli ste stopiranje u spaniji - to odmah zaboravite . Tamo niko ne staje i ljudi su zaista odvratni i primitivni.

Ovo ne treba bas preozbiljno shvatati...mada se na puno mesta to moze procitati i kako vec to biva sa informacijom - samo kruzi, a slabo ko i proveri (ne mislim ovde na tebe Born)!

Ja sam u martu stigao sa aerodroma u Gironi do Figueresa stopom, a nedelju dana kasnije i do Valensije iz Sagunta...

Uostalom, imamo na forumu i putopis devojke koja stopom iz Portugala, prolazi kasnije i kroz Spaniju ;) !

I ja se slazem, neverujem da je kroz Spaniju ista teze nego kroz Italiju a ako sam ja uspeo da predjem Italiju i vi cete SPaniju samo se drzite kamionskih ruta. Evo i malo informacija sahitchwikija: http://hitchwiki.org/en/Spain

On 6/9/2010 at 6:31 PM, slobo665 said:

Druze mi smo vec 2 godine zajedno i vidjamo se cesce nego neki parovi koji zive U Novom Sadu ;)

Inace ona se uskoro doseljava kod mene u NS ;)

To je onda druga prica  :)

On 6/9/2010 at 9:52 PM, Un I.Q. ue said:

Pomenuli ste stopiranje u spaniji - to odmah zaboravite . Tamo niko ne staje i ljudi su zaista odvratni i primitivni.

Ovo ne treba bas preozbiljno shvatati...mada se na puno mesta to moze procitati i kako vec to biva sa informacijom - samo kruzi, a slabo ko i proveri (ne mislim ovde na tebe Born)!

Moje iskustvo je katastrofalno. To je jedina zemlja gde nisam nasao voznju. A probao sam na vise mesta po spaniji. Npr u drugim zemljama gde sam stopirao ( Wels, Engleska, Irska, Italija, Francuska...) ljudi koji ti ne stanu se smeju, masu, neku podrsku osetis od njih . A u Spaniji se osecas kao govno. Ili te ne pogledaju ili ti daju neki odvratni pogled bez osmeha .

Ne volim generaliyacije pogotovo kada su narodi u pitanju ali ne volem ni Spance. Recite da sam subjektivan I dont care !

Pa pogledajte samo  sportisti  koliko su im odvratni. Za sve se bune i prenemazu i ako su sudije uvek na njihovoj strani.

I u Italiji je ista prica Italijani nema sanse da stanu sem ako nisi zensko  ;D

Nemoj obeshrabrivati ljude za autostop u Spaniji, nek odu nek probaju nece im se nista desiti bar je sigurnije od Italije.

Ako mogu kako pomoci bilo kakvim savetom tu sam.

Ono sto bih ja savetovao je da se ode autostopom do hrvatsko-slovenacke granice (Obrezje) i tamo stati na carinarnicu i redom zapitkivati kamiondzije. Mene je nazad vozio Bugrain koji se vracao iz Francuske, a cuo sam na granici da jebilo i nekih sto se vracaju iz Spanije samo oni nisu isli u mom pravcu. Druga opcija je da odete na Petrolovu benzinsku pumpu u Ljubljani i tu opet zaredjate redom od kamiona do kamiona i lepo pitate sofere gde voze i onda vidite sta vam najvise odgovara. Ma da je moje misljenje da je carinarnica bolje mesto jer sam ja na carini dobijao ponude i do Grcke da idem samo ako hocu da sacekam da se odmori malo, jer vozaci mogu da voze max 9 sati dnevno. 

On 6/9/2010 at 11:50 PM, slobo665 said:

Procitaj dobro sta si napisao . Napisao si da ce ti stati samo ako si musko ;D

salu na stranu tacno je to da italijani gledaju samo devojke ali na putevma su i zene i stariji ljudi. U italiji sam nalazio voznju i u nemogucim situacijama. Npr bio sam na futi sto je put za lokalni saobracaj paralelan sa autoputem i uspeo da nadjem voznju. dobijao sam rucak, neki italijanski kicos koga samo ribe interesuju je odlucio da me odbaci do aerodroma kad je video da necu stici na vreme a on nije isao tim pravcem.

Italijani i Spanci su dva razlicita pojma u svakom smislu.

On 6/10/2010 at 12:13 AM, Born In The Run said:

Procitaj dobro sta si napisao . Napisao si da ce ti stati samo ako si musko ;D

salu na stranu tacno je to da italijani gledaju samo devojke ali na putevma su i zene i stariji ljudi. U italiji sam nalazio voznju i u nemogucim situacijama. Npr bio sam na futi sto je put za lokalni saobracaj paralelan sa autoputem i uspeo da nadjem voznju. dobijao sam rucak, neki italijanski kicos koga samo ribe interesuju je odlucio da me odbaci do aerodroma kad je video da necu stici na vreme a on nije isao tim pravcem.

Italijani i Spanci su dva razlicita pojma u svakom smislu.

Procitao i nevidim gde je greska, napisao sam "sem ako nisi zensko"!?

A za ovo da ako te prima u kola hoce da pomognu to je tacno, ja sam imao samo jednu voznju sa italijanom i to od benzinske pumpe ispred Bolonje do zeleznicke u Bolonji. Covek nije uopste isao u Bolonju nego samo pored a kad je video da smo nas dvojica ko pali sa marsa i da je skoro ponoc skrenuo sa autoputa i jedno polasata nas vozikao po Bolonji dok nismo nasli zelzenicku, svaka mu cast  clap Ali to je jedina voznja koju sam dobio od italijana a stopirao sam ih bar 1000 dok je sa strancima mnogo lakse

On 6/10/2010 at 12:19 AM, slobo665 said:

Pretpostavljam da si hteo da kazes da staju samo devojkama ?  jesam li u pravu

To da ti je samo jedan italijan stao iz puno pokusaja me bas cudi.

On 6/10/2010 at 12:19 AM, slobo665 said:

Ma zezam se . Umoran sam a ne mogu da zaspem  pa sam dokon.

Italijani nema sanse da stanu sem ako nisi zensko  ;D

Napisao si da nema sanse da stanu osim ako nisi zensko. ----- Ako nisi zensko onda si musko ------ Dakle nema sanse da stanu OSIM ako si musko. ---- Ima sanse da stanu samo ako si musko

;D;D;D;D;D

On 6/9/2010 at 11:50 PM, slobo665 said:

I u Italiji je ista prica Italijani nema sanse da stanu sem ako nisi zensko  ;D

sem ako nisi zensko? tj sem ako si musko? :P ne verujem da je sloba ovo hteo da kaze :D

EDIT: hahha sad tek vidim da je i Born reagovao na isto :D