Jump to content

Featured Replies

Posted

evo drugari posto sam ja svakih mjesec dva po svijetu, odlucio sam da godisnji odmor u septembu provedem u lisabonu 5 dana i madeiri 10 dana negdje gdje mi u tom trenu dune, posto je moja organizacija uvije u svega 2 ili 3 dana prije puta, dal je neko bio nekad na madeiri i sta preporucuje tamo za raditi  ? kao i drugo dal bi neko bio zainteresovan da ide ?

Bio sam na Madeiri 5-6 puta, i mogu ti reci da ti stvarno ne treba toliko vremena za tamo, ja bih pre ostao u Lisabonu i okolini sto duze, a za Madeiru odvojio u vrh 3 dana..

Jednostavno, ostrvo moze da se obidje za jedan dan, uglavnom je planinsko u sredini, i nije toliko prohodno, tako da se ide samo uz obalu...A obala je strma, planine se spustaju direktno u vodu, tako da nema plaza uopste, ima samo jedna ili dve, vestacki napravljene, i to bas uske, ispod litice..

Ostrvo je lepo vizuelno, stalno je zeleno, i najpoznatije je po uzgoju cveca...

Osim toga, i zicare s kojom mozes da se popnes na vrh brda, stvarno nema nicega, prilicno je penzionersko...

znaci, ako zelis da se setas po ceo dan po parkovima, uzivas u tisini, i gledas lepo cvece, Madeira je pravo mesto za tebe...

Nocni zivot je isto minimalan.....

Lisabon je drugaciji, i narocito je zanimljiva njegova okolina sa malim selima i prelepim plazama...meni se svideo i EXPO98, deo grada, tj. jedno celo predgradje, koje je celo sagradjeno u modernistickom stilu u cast svetske izlozbe EXPO 98. godine...

tu se nalazi i najduzi most u evropi, treko reko Tezo, kraj mu se ne vidi  :)

• Author

dobro si mi rekao onda, mada mi i prija mir , a sta mislis onda capo verde da covjek malo skrene ispod madeire ?

pre neki dan su nam se drugari vratili sa cabo verde,ostrvo boavista i kazu da je to jedno od retkih zelenih (sto je apsurd s obzirom na ime ostrva). na slikama izgleda kao egipat, hotelske plaze i ogromni hoteli, animatori pored bazena, kokteli all included. ne znam kako je ako ides u sopstvenom aranzmanu i van tih turistickih staza.

Nisam bio na Capo Verde, stvarno ne znam...ako imas free vremena, ja bi otisao do juga portugala, tamo je lepo, duge bele pescane plaze, nije guzva i seljana ko u spaniji, a i more nije toliko hladno ko u Lisboa :)...

Podelis na 2 jednaka dela te dane koje imas, jednostavno ;)...

al madeira, dan-dva, veruj mi..

• Author

pa capo verde mi je i bio prvi cilj, al kolko sam gledao po netu, viza se trazi kad se sleti, tako da bas nisam siguran kolko je to pametno i dal to daju olako, i onda reko zasto rizikovati, da skoknem na madeiru i kompenzujem to

• 1 month later...

Bio sam na Madeiri 5-6 puta, i mogu ti reci da ti stvarno ne treba toliko vremena za tamo, ja bih pre ostao u Lisabonu i okolini sto duze, a za Madeiru odvojio u vrh 3 dana..

Jednostavno, ostrvo moze da se obidje za jedan dan, uglavnom je planinsko u sredini, i nije toliko prohodno, tako da se ide samo uz obalu...A obala je strma, planine se spustaju direktno u vodu, tako da nema plaza uopste, ima samo jedna ili dve, vestacki napravljene, i to bas uske, ispod litice..

Ostrvo je lepo vizuelno, stalno je zeleno, i najpoznatije je po uzgoju cveca...

Osim toga, i zicare s kojom mozes da se popnes na vrh brda, stvarno nema nicega, prilicno je penzionersko...

znaci, ako zelis da se setas po ceo dan po parkovima, uzivas u tisini, i gledas lepo cvece, Madeira je pravo mesto za tebe...

Nocni zivot je isto minimalan.....

Lisabon je drugaciji, i narocito je zanimljiva njegova okolina sa malim selima i prelepim plazama...meni se svideo i EXPO98, deo grada, tj. jedno celo predgradje, koje je celo sagradjeno u modernistickom stilu u cast svetske izlozbe EXPO 98. godine...

tu se nalazi i najduzi most u evropi, treko reko Tezo, kraj mu se ne vidi  :)

bam-bam, koja mesta preporucujes za obilazak na madeiri? mi cemo biti smesteni malo istocno od Funchala i imacemo 3-4 dana tamo. mislili smo da iznajmimo auto ili motor, ali ne znamo bas gde vredi ici...

• 9 months later...

Madeira - kako stići i uteći?

Spominjano je u okviru ove diskusije da je neko bio više puta. Koja trasa je najbolja/najpovoljnija?

Preferiram vozove, brodove, autobuse... Ne mora biti tako jeftino, ali manje komformisticki  ;D

Iskustva?

Madeira - kako stići i uteći?

Spominjano je u okviru ove diskusije da je neko bio više puta. Koja trasa je najbolja/najpovoljnija?

Preferiram vozove, brodove, autobuse... Ne mora biti tako jeftino, ali manje komformisticki  ;D

Iskustva?

ja sam isla samo TAP-om i to u okviru nekih promocija kad sakupis milje od letova, pa nismo ni platili prave cene karte.

inace je ubedljivo najpovoljnije leteti iz lisabona easy jetom, moze da se nadje povratna karta za vec cetrdesetak evra. za brodove itd ne znam.

Nisam bio na Madeiri, ali trenutno isem dilomski o Kolumbu pa ako nekog zanima evo malo istorije:

Ostrvo Madeira kad su ga Portugalci zauzeli bilo je celo obraslo neprohodnom sumom i nije bilo pogodno za bilo kakav vid zemljoradnje, u paketu sa Madeirom su zauzeli i ostrvo Porto Santo koje je bilo mnogo lepo i plodno ostrvo. Portugalski kralj je Porto Santo dao na upravu moreplovcu i istrazivacu Bartolomeu Perestrelju koji je bio otac prve zene Kristofera Kolumba Done Felipe Perestreljo. Ostrvo Madeiru su zapalili ne bi li raskrcili sumu i ono je gorelo citavih 7 godina, i kad je sve sagorelo postalo je jedno od najplodnijih portugalskih ostrva na kom je mnogo dobro radjala vinova loza i pravilo se dobro vino. Porto Santo je samo po sebi bilo plodno ostrvo, ali je neki od prvih doseljenika doneo par zeceva koji su se toliko namnozili da su pojeli sve useve na ostrvu i tako je ono ostalo pusto a ovaj Bartolomeo Perestreljo postao siromasan i umro od muke.

E sad prica se i da su ova ostrva igrala veliku ulogu da Kolumbo skonta da se ne toliko daleko na zapad nalazi kopno, posto dok je sa svojom zenom boravio na ostrvu Porto Santo, neki brod koji je skrenuo sa kursa i plovio jako dugo bez hrane i vode pristo je na Madeiru, posada je tvrdila da je na zapadu videla neko ostrvo koga nema na mapama. Posada je ubrzo pomrla, a kapetan broda je otisao na Porto Santo gde ga je primio Kolumbo i u cijoj kuci je umro.

Osim toga Kolumbov tast Bartolomeo je bio veliki istrazivac i morelovac i iako je Felipa bila siromasna ona je Kolumbu u miraz donela gomilu karata i brodskih dnevnika koje je ovaj proucavao tokom tri godine boravka na Porto Santu.

Inace stanovnici Madeire i Porto Santa pricali su tada kako kad nadodje plima voda sa zapada donosi neka cudna stabla kakva nikad ranije nisu videli kao i da su jednom na plazi nasla dva tela koja je donela voda , a koja nisu imala evropsku fizionomiju lica.

Izvinjavam se za offtopic, ali zadnjih dve nedelje citam i pisem o ovome pa sam morao negde da se istrtljam.

:)

haha super zabavan diplomski

ali je neki od prvih doseljenika doneo par zeceva koji su se toliko namnozili da su pojeli sve useve na ostrvu i tako je ono ostalo pusto a ovaj Bartolomeo Perestreljo postao siromasan i umro od muke.

zao mi je sto nisam stigla da odem u kolumbov muzej na madeiri, ali ima stvarno mnogo toga da se vidi pa ne moze sve...

nisam bila ni na porto santu, prelepo izgleda ali skup prevoz do tamo :psuje: