Jump to content

Featured Replies

On 1/26/2012 at 9:37 AM, RaxCherrych said:

Nije tačno. Na stranom jeziku je kod nas samo na vozilima koja su nabavljena polovna i već su tamo vozila. Vozila koja su nova izrađena za Srbiju imaju natpise na srpskom.

Ne razumem baš tvoju reakciju, tim pre što i sâm kažeš da jeste tačno.

Poenta je bila da država treba da vodi računa da natpisi u vozilima javnog prevoza, u Srbiji, budu na srpskom. Nema potrebe da se ti osećaš prozvanim i da "skačeš" odmah sa "nije tačno".

Zamisli da sam ja sad počeo poruku sa "E, baš jeste tačno", kao da smo srednjoškolci. Bezveze.

Izvinjavam se na ovom kratkom "izletu" van teme.

U Ukrajini su zeleznice odlicne i svi vozovi su u dobrom stanju od lokalnih elektricki (nesto slicno onim plavim beovozovima) preko vozova koji saobracaju na duzim relacijama. Bukvalno svaki vagon caki u nekim elektrickama ima svog provodnika koji brine o cistoci i putnicima. Meni je bilo zanimljivo kako se postuje zakon da nema obavljanja nuzde dok voz stoji na stanici, recimo u Srbiji to pravilo takodje postoji , ali naravno niko ne obraca paznju ponajmanje kondukteri, dok u Ukrajini imate na svakom WC-u ispisan raspored u koliko sati ce WC biti zatvoren i otvoren (uglavnom u intervalima od po 5-10 minuta dok voz boravi u stanici) i taj raspored se postuje u sekund s' obziroma da su vozovi veoma tacni. U Ukrajini i vecini zemalja bivseg SSSR-a necete videti vozove koji idu avionskim brzinama kao u Francuskoj i Nemackoj npr, ali mozete da za male pare predjete ogromne relacije u veoma cistim i konfornim vozovima, koji su u sustini dosta stari, iako se to toliko ne primecuje posto su veoma dobro odrzavani. Sad ja zvucim kao neki promoter Ukrajinske zeleznice, ali iskreno mogu reci da dok nisam stupio na teritoriju bivseg SSSR-a nisam znao kako funkcionise prava zeleznica :)

On 1/27/2012 at 8:46 AM, gosn.shofershajbna said:

U Ukrajini su zeleznice odlicne i svi vozovi su u dobrom stanju od lokalnih elektricki (nesto slicno onim plavim beovozovima) preko vozova koji saobracaju na duzim relacijama. Bukvalno svaki vagon caki u nekim elektrickama ima svog provodnika koji brine o cistoci i putnicima. Meni je bilo zanimljivo kako se postuje zakon da nema obavljanja nuzde dok voz stoji na stanici, recimo u Srbiji to pravilo takodje postoji , ali naravno niko ne obraca paznju ponajmanje kondukteri, dok u Ukrajini imate na svakom WC-u ispisan raspored u koliko sati ce WC biti zatvoren i otvoren (uglavnom u intervalima od po 5-10 minuta dok voz boravi u stanici) i taj raspored se postuje u sekund s' obziroma da su vozovi veoma tacni. U Ukrajini i vecini zemalja bivseg SSSR-a necete videti vozove koji idu avionskim brzinama kao u Francuskoj i Nemackoj npr, ali mozete da za male pare predjete ogromne relacije u veoma cistim i konfornim vozovima, koji su u sustini dosta stari, iako se to toliko ne primecuje posto su veoma dobro odrzavani. Sad ja zvucim kao neki promoter Ukrajinske zeleznice, ali iskreno mogu reci da dok nisam stupio na teritoriju bivseg SSSR-a nisam znao kako funkcionise prava zeleznica :)

Potpisujem  :spot:

Nije mi se desilo ni da je minut kasnio voz u zemljama exSSSR, dok su u Nemačkoj znali da kasne i po pola sata, a o istočnijim zemljama EU, da ne pričam.

Ne razumem baš tvoju reakciju, tim pre što i sâm kažeš da jeste tačno.

Poenta je bila da država treba da vodi računa da natpisi u vozilima javnog prevoza, u Srbiji, budu na srpskom. Nema potrebe da se ti osećaš prozvanim i da "skačeš" odmah sa "nije tačno".

Zamisli da sam ja sad počeo poruku sa "E, baš jeste tačno", kao da smo srednjoškolci. Bezveze.

Izvinjavam se na ovom kratkom "izletu" van teme.

Samo kažem da su sva vozila koja su nova izrađena za Srbiju sa natpisima na srpskom i to nije nikakav problem. Polovni donirani zeleni tramvaji iz Bazela npr. imaju natpise na nemačkom zbog toga što su iz Bazela tražili da se to očuva. Kad su naši jednom prilikom bili nakačili reklamu na jedan ovaj tramvaj odmah su ih iz Bazela zvali da momentalno to uklone. Uskoro treba u saobraćaj na liniji Beograd - Vršac da krene novi ruski voz koji ima sve na srpskom...

Pozdrav,

čitao sam po forumu, malo sam guglao, posetio sajt Ukrajinske ambasade...

međutim, odgovor na svoje jednostavno pitanje - nisam uspeo da nađem :)

(do mene je, znam... :) )

..pa vas molim da mi pomognete; zanima me jednostavno:

Da li je za putovanje vozom Beograd-Moskva-Beograd preko Mađarske i Ukrajine sa novim biometrijskim srpskim pasošem potrebna ukrajinska tranzitna viza ?

Pitam za prijatelja koji planira uskoro da putuje u Moskvu na 7 dana, privatno, turistički...

Odnosno, 2 dana - put do tamo, 3 dana boravak u Moskvi, i 2 dana - povratak do Beograda.

Putovaće našim vozom direktno koliko sam shvatio, jer radi na železnici i ima ili neku dobru povlasticu ili besplatnu kartu - tako da je finansijski momenat OK.

Dakle, "papirologija" - da li je neka potrebna, osim pasoša ?

Za Rusiju i Mađarsku ne treba koliko znam, to nije pitanje - ali, za prolazak vozom kroz Ukrajinu ?

(Znam da su ukinute vize za Ukrajinu, pa bi to valjda značilo i da ne treba viza za tranzit...?)

Hvala na odgovorima.

Ok, ukapirao sam, hvala.

Dakle, ne treba ništa osim novog biometrijskog pasoša (nikakve vize, vaučeri...) - opušteno...  zvizhd  !

(Nadam se samo da me neće pozvati sa mađarsko-ukrajinske granice i poručiti mi da mi je bolje da emigriram pre nego se on vrati u Srbiju  :maddd:

• 3 weeks later...

Pre koji dan sam se vratio iz Ukrajine, ako idete vozom mislim da vam je najbolje da kupite kartu u Novom Sadu ili Beogradu skroz do Zahonja (ja sam je kupio u onoj Beograd Turs agenciji koju drze zeleznice u Svetozara Miletica u Novom Sadu). Povratna karta kosta 50 eura. Sa Nugatija vam krece voz za Zahonj i treba mu oko 5 sati, ima i InterSiti koji je brzi ali se za njega doplacuje oko 500 forinti za rezervaciju. Od Zahonja ima oko 4 sinobusa koji idu do Copa (20min) i povratna karta kosta 4 eura. Obratite paznju da kad se vracate morate tu kartu overiti na ukrajinskoj blagajni i doplatiti jos 7 grivni (70din), ja sam bio potrosio sve grivne pa sam nekako namolio kondukterku da me pusti bez te overe. Pretres na granici je veoma temeljan, sa mnogo pitanja i podpitanja , a imaju i kerove.

Ako iz Copa idete u Uzgorod marsutka vam krece ispred zeleznicke stanice i kosta 7 grivni (70din).

E a jel su upoznati da su nam vize ukinute? :). Kojim vozom si išao do Budimpešte, noćnim? Tj koliko ti je vremena trebalo do Čopa?

On 9/23/2011 at 2:46 PM, RaxCherrych said:

Vozom ti je najjeftinije da kupiš povratnu kartu Beograd - Zahony preko Budimpešte (50,4 EUR - 1 presedanje, u Budimpešti) ili preko Kiskunfelegyhaze (42,7 EUR - 3 presedanja, u Kiskunhalasu, Kiskunfelegyhazi i Cegledu). Zatim kupiš povratnu kartu Zahony - Chop (oko 3 EUR) i zatim Čop - Kijev u jednom smeru plackart za oko 8 EUR. Dakle, sve zajedno te povratno izađe oko 70 EUR.

Ako je sve to cim, karta za direktan voz Beograd - Kijev je u jednom smeru 70 EUR, 53 EUR karta + 17 EUR rezervacija ležaja u spavaćim kolima u trokrevetnoj kabini, ali ćeš verovatno biti sam. Ja kad sam letos išao, bila je samo jedna žena u vagonu od Beograda i još 4 ljudi je ušlo u Budimpešti. Ne znam da li ima popust za povratnu kartu.

Pozdrav!

Par puta sam putovao za Ukrainu preko Mađarske vozom i uglavnom me je iznosio povratni put oko 90 eura od Beograda do Kieva, ali predhodno pomenuta varijanta od oko 43 eura do od Zahony znatno pojeftinjuje putovanje ....

Ukoliko je neko putovao jeftinije na pomenutoj relaciji neka napise, gledao sam avio varijante ali ili ne znam da nađem ili jednostavno nije zanimljiva destinacija avio kompanijama......

Ne vidim nigde na www.e-kvytok.com.ua da se dobija neki popust za povratnu kartu. Cena u jednom pravcu Kiev-Moskva je oko 40 eur, pa ispada da je relacija Beograd-Kiev jeftinija iako duža. Postoji li neko jeftinije rešenje za Moskvu?

Da li neko zna moze li se na zeleznickoj stanici Zahony kupiti karta za Beograd u eurima ili moraju forinte i da li u Zahony postoji menjacnica?

Unapred hvala

Ja sam 2007. morao da platim u forintama kao i da promenim evro u jedinoj menjačnici na stanici gde je očajan kurs ali prosto nije bilo drigih opcija  :bang: Moguće da sada može da se plati i karticom.

Što se tiče samog prelaza Zahoni-Čop, prešao sam autostopom u ova smera preko samih graničnih prelaza a ostatak peške što je čini mi se najbolja opcija s obzirom na učestalost vozova koji saobraćaju na toj relaciji.

Da, naravno da nećeš tamo kupiti kartu direktno do Beograda već do Njugati stanice u Budimpešti odakle prepešačiš do Keletija pa tamo kupiš do Beograda za 15 EUR :)

On 2/23/2012 at 12:45 PM, goranvu said:

Ne vidim nigde na www.e-kvytok.com.ua da se dobija neki popust za povratnu kartu. Cena u jednom pravcu Kiev-Moskva je oko 40 eur, pa ispada da je relacija Beograd-Kiev jeftinija iako duža. Postoji li neko jeftinije rešenje za Moskvu?

Nema popusta na povratnu.

Situacija između bivših SSSR republika što se tiče cene voznih karata je loša, jer su kad su se razdvojili dogovorili da se cena fiksira u švajcarskim francima, pa je zbog kretanja franka i raznih multiplikatora dodatih na cenu karta izuzetno skupa. Probaj da nađeš neki voz od Kijeva do Zernova po unutrašnjoj ukrajinskij tarifi i onda od Zernova do Moskve po međunarodnoj, po mogućnosti vozovi sa brojem 3xx ili 4xx, oni su nešto jeftiniji. To bi moglo da snizi cenu za desetak evra.

On 2/23/2012 at 3:52 PM, kostan said:

Da, naravno da nećeš tamo kupiti kartu direktno do Beograda već do Njugati stanice u Budimpešti odakle prepešačiš do Keletija pa tamo kupiš do Beograda za 15 EUR :)

Povratna karta Zahonj - Beograd je jeftinija od kombinacije karata Zahonj - Budimpešta + Budimpešta - Beograd.

Aha izvinjavam se, ko bi to rekao, očigledno da nisam pazio na času :)

Inače, čini mi se najavili da će između Moskve i Kijeva ubuduće saobraćati samo fensi Talgo vozovi koje su RŽD nedavno počele da nabavljaju što će se verovatno odraziti i na cenu. Ili sam možda nešto pogrešno shvatio, nadam se barem  :102:

On 2/23/2012 at 4:01 PM, kostan said:

Inače, čini mi se najavili da će između Moskve i Kijeva ubuduće saobraćati samo fensi Talgo vozovi koje su RŽD nedavno počele da nabavljaju što će se verovatno odraziti i na cenu. Ili sam možda nešto pogrešno shvatio, nadam se barem  :102:

Hoće, ali ne samo oni, biće i običnih. Ima predloga da se uključe od kraja maja i kola sa sedištima u jedan voz što ide preko dana, što bi snizilo cenu. Videćemo šta će biti..

On 2/20/2012 at 11:33 AM, praguc said:

E a jel su upoznati da su nam vize ukinute? :). Kojim vozom si išao do Budimpešte, noćnim? Tj koliko ti je vremena trebalo do Čopa?

Izvini sto ranije nisam odgovorio, nisam zalazio na temu. Upoznati su da su nam ukinute vize, nisu mi trazili vaucer, ali su me zato lepo propitali, posebno im je bilo cudno kad sam rekao da idem turisticki u Uzgorod, bili su u fazonu, sta ces tako koji k... Cak me je granicarka pitala, da ne idem mozda da sljakam u Ukrajinu. Iako su me temeljno ispitali atmosfera je bila opustena, i devojka granicarka je bilo veoma prijatna i pored toliko pitanja. Kad me je pitala ovo za sljaku, rekao sam da ako bih putovao radi sljake, putovao bih u Nemacku a ne u Ukrajinu na sta se ona samo nasmejala.

Krenuo sam iz Novog Sada oko 23:40, u Copu sam bio sutra oko 17  (ustvari oko 16, ali se tamo sat pomera).

Povratna karta Cop-Uzgorod kosta 1180 forinti  i moze se kupiti u eurima.

On 2/23/2012 at 3:52 PM, kostan said:

Ja sam 2007. morao da platim u forintama kao i da promenim evro u jedinoj menjačnici na stanici gde je očajan kurs ali prosto nije bilo drigih opcija  :bang: Moguće da sada može da se plati i karticom.

Što se tiče samog prelaza Zahoni-Čop, prešao sam autostopom u ova smera preko samih graničnih prelaza a ostatak peške što je čini mi se najbolja opcija s obzirom na učestalost vozova koji saobraćaju na toj relaciji.

Da li moze da se granicni prelaz Chop tj Zahony predje pesaka?

Nikada nisam prepesacio prelaz i vidim na mapi da je oznaka puta sa prefiksom E i M, mozda pesacenje nije dozvoljeno?

Ako ne neko probao pesaka preko Copa neka me ohrabri  :?

Ne može, moraš da budeš u kolima ali nije problem zamoliti nekoga da te poveze tih nekoliko desetina metara  :stop:

Od železničke stanice Zahonj do prelaza se pešači nekih 15-ak minuta koliko se sećam a sa ukrajinske strane do Čopa ima malo više, recimo pola sata.

Sve u svemu, veoma je jednostavno  :)

• 1 month later...

Pozdrav svima! Putujem sa agencijom za Odesu i Krim pa imam par pitanjca za iskusne putnike na ovoj destinaciji.

Iako već naslućujem odgovor jer sam pročitala svih 20 stranica, ja ću ipak da pitam:)kakav je put Brašov-Kišinjev-Odesa-Sevastopolj-Jalta?Mi smo im rekli da je bolje da zaobidju Moldaviju zbog viza ali nisu hteli da nas slušaju :x

Šta jesti u Ukrajini?koja su njihova tradicionalna jela?Skontala sam da im se kuhinja bazira na ruskoj ali pošto nisam ni nju probala, molim za savet:)I svaka preporuku za restoran u ovim mestima dobro dodje:) :eat:

Šta kupiti u Ukrajini?Koji su to njihovi tipični proizvodi?

Našla sam i odličan sajt http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Ukraine&city=Odesa&displayCurrency=EUR pa bi oni koji su već bili mogli da kažu koliko su ove cene verodostojne, a nadam se da će budućim putnicima pomoći:)

Hvala unapred!

• 1 month later...

Prokleto digitalno :psuje:  :bang: !! Pola sata pisem, ispiso boga oca i nakraju mi kaze "sesion expired" ::crazy: Aj kad mi se vrati volja podelicu i ja nesto od svog puta u Ukrajinu!

Ja zbog toga odavno imam naviku da uradim copy cele poruke pre klika na Preview ili Post. Na bilo kom forumu. Standardna boljka.

Ipak, baš me zanima i tvoje iskustvo u Ukrajini, pa počni bar od osnovnih komentara, taksativno, pa posle proširuj. :) Da dobijemo bar neki preview cele priče.