Jump to content

Featured Replies

e pa drugari, sta da vam kazem...

hvala svima na ovim informacijama...evo sutra ujutru krecem na putesestvije vozom do ukrajine...krenuo sam do odese...bice malo klackanja ali na ovo gledam kao na jedno lepo iskustvo...trudicu se da putem sakupim sto vise informacija pa da sa vama podelim sve to kad se budem vratio...

pozdrav, cujemo se za nekih desetak dana  ;);D

Cene su za voz (po Ukrajini plackart), gde nije napomenuto da je nešto drugo:

Beograd - Budimpešta 15 EUR

Budimpešta - Čop 17 EUR

Čop - Lavov 5 EUR

Lavov - Kijev 8 EUR

Kijev - Simferopolj/Sevastopolj 10 EUR

Od Simferopolja ka mestima po Krimu, tj. na moru po par EUR maršrutka ili još jeftinije (ali sporije) trola do Jalte.

Simferopolj - Odesa 8 EUR

Odesa - Hmeljnickij 8 EUR

Maršrutka ili lokalni voz Hmeljnicki - Kamjanec Podilski i maršrutka Kamjanec Podilski - Černivci po par EUR

Černivci - Bukurešt oko 30 EUR

Bukurešt - Beograd 25 EUR

Hosteli 7-15 EUR

Cene u Ukrajini su kao kod nas ili niže, zavisi od mesta

Ćao!

Šta mislite je li ovo izvedivo za 15 dana? S tim što polazim i vraćam se u Mostar.

1: Mo-Bgd

2: Bgd-Bud-Zah-Chop-Lvov (ako niš ne promašim)

3: Lvlv

4: Lvlv-Kiev

5: Kiev

6: Kiev (noćni za Simferopol)

7: Simferopol

8: Simferopol-Odessa

9: Odessa

10: Odessa.... nemam pojma.... kako dalje

Odnosno ima li šanse (busom, autosptom, pješke....) južno proći pa preko Odesse na Buk-Bgd....

(vidim spominje se neki trajekt odessa-constanza.... cca 100 Eur :o)

Fala&Živili

Kroz Moldaviju ne može bez vize, a i da je jednostavno dobiti, nije baš ni jeftina. Ne postoji druga kopnena prečica prema Bukureštu.

@pantera

Kad već ideš na Krim (Simferopolj), pa još ako ideš u toku letnje sezone, zašto se ne bi organizovao/la da obiđeš barem još i Jaltu? Ako ne i neka okolna mestašca (Gurzuf, Partenit i da se ne prisećam dalje)... Poseban doživljaj može da ti bude i vožnja najdužom trolejbuskom linijom na svetu Simferopolj-Jalta. :) Mada se putuje malo duže, preko 2 sata.

• 2 weeks later...

Cane, hvala na ideji.

Ma još se mislim.

Jedna varijanta je autostopm: Mostar-Ljubljana-Munchen-Paris-Amsterdam-Koln..letit nazad.

Druga je ovaj voz prema Ukrajini.

Ne mogu se odlučiti. Ova autostop verzija mi nekako avanturističkija, puno bi prijatelja vidjela + CS.

A ovamo egzotičnije?

Imam još 10ak dana da se skontam.

I rekošte u Čopu odmah unapriejd kupiti karte zbog eventualne gužve? A rezervacije?

Razumem dilemu - ići poznatim, utabanim stazama ili tražiti nešto novo, možda neočekivano. Ti najbolje znaš šta voliš i šta ti odgovara. Da li želiš avanturu ili da obiđeš prijatelje? :) Ja volim more, pa leti ne bih išao po kontinentu, bar ne kao glavni put. Nažalost, od Ukrajine sam i ove godine morao da odustanem, jer nije bilo zainteresovanih saputnika (ideja je da idem kolima i to bar na mesec dana, da lepo obiđem Krim, možda i još malo gradova po Ukrajini). Šta god da odlučiš, sigurno ćeš lepo da se provedeš. A verovatno i do Ukrajine možeš autostopom, kroz Mađarsku?

Evo i ja da dodam nesto, nakon sto sam prosli put odustao zbog "session expired" sabotaze  :cry22:

Proslog leta sam pomislio da bi jako zanimljiva bila ovde pominjana tura: preko Rumunije ka ukrajinskom primorju (Odesa, Krim...) pa nazad preko Kijeva, Lavova, Budimpeste... Iako je u ovoj zamisli postojao problm prelaska preko Moldavije, negde na ovom forumu sam procitao da su odredjeni ljudi podmicivali moldavske carinike i peske prelazili tih 1-2 km moldavske teritorije do Ukrajine! Pomislih-nek ide zivot, idem i ja da probam, pa sta bude...I tu sam se zaj...o! A mozda i nisam, posto je to, za sada, moje najuzbudljivije putovanje!

Isao sam vozom Bgd-Temisvar, Temisvar-Bukurest, Bukurest-Galaci. U Galaciju sam prenocio kod jednog KS-era koji je trebalo da mi pomogne da odem do Moldavske granice i "sredi" da je predjem, ali se to vece toliko uradio da od njega nije bilo vajde, pa mi se nakacio njegov drug, takodje uradjen, koji je trebalo da ga odmeni na tom zadatku ali se ispostavilo da je obican narkoman koji je hteo da me izvacari za pare (zaboravih da kazem da je ovaj prvi upravo izasao iz zatvora gde je lezao 2 godine zbog droge)! O ta 2 dana u Galaciju bih mogao da napisem knjigu!Ali ukratko, na nekoj pijaci sam nasao moldavca koji me je odvezao do granice, gde su mi na pitanja o prelasku granice samo odgovarali sa go, go,... pokazujuci rukom u smeru suprotnom od onog kojim sam ja zeleo da idem! Tako sam morao da se vratim u Galaci i, zbog propustenog voza, prenocio jos jednu noc kod jednog drugog KS-era (fin mladic).

Sutradan sam isao vozom Galaci-Jasi, Jasi-Suceava. U Suceavi sam propustio voz za Cernivce u Ukrajini jer teta na salteru nije htela da mi proda kartu (pokazivala mi je broj 24, pa sam ja shvatio da karta mora da se kupi 24h ranije  :?). Posto mi je otisao i bus (cini mi se da je jedan isao u 14 a drugi u 16h) opet sam zanocio u nekom hostelu (stotinak metara od autobuske stanice, cena 10 €), sto se ispostavilo kao dobar potez jer je Suceava simpatican grad, turistima zanimljiv zbog crkava i manastira koji se nalaze u blizini grada. Ali i zbog toga sto mi je vlasnik hostela (koji je studirao antropologiju, ako se dobro secam, i bio je vrlo raspolozen da razgovara o nasoj kulturi, muzici...) pomogao da nadjem ukrajinca koji je mene i jos jednog decka prevezao do Cernivaca, pa je ispalo jeftinije od voza. Za ulazak u ukrajinu je tada trebao onaj vaucer, pa me stroga carinica malo zadrzala i proveravala da li postoji hotel u koji sam ja kao trebao da odsednem u Odesi.

Srecom imao sam ceo dan da se muvam po Cernivcima, jer je grad izuzetno..... romantican. Strme kaldrmisane ulice daju vam utisak da ste u nekom planinskom gradicu, iako nije tako. Preporucujem grad od srca!

Uvece sam seo u voz za Lavov, treca klasa (plackart). To stvarno treba da se okusi: ono sto se racuna kao kreveti na sprat meni je licilo na obicne police, pa mi je ceo vagon izgledao kao neka ostava u kojoj se ljudi cuvaju po policama. A nekoliko minuta nakon sto krene voz svi vade hranu i pice, i krece gozba :D! Cena karte za tih ~330 km bila je oko 1,5€. Tu trecu klasu takodje preporucujem kao zanimljiv dozivljaj, osim onima kojima je do komfora.

Ujutru oko 7 sam stigao u Lavov, gde me u sred leta docekalo nekih 6-7 stepeni, ali vec prvi kontakt sa tim gradom je ostavio pozitivan utisak na mene, jer je zeleznicka stanica jedna od najsredjenijh na kojoj sam bio. Tramvajem sam otisao do centra i smestio se u hostelu Kosmonaut-nije los, mada nista specijalno, cena 8 ili 9 €. Jedino sto je ekipa bila stvarno dobra!

Taj Lavov me stvarno odusevio, mozda zato sto sam u Ukrajinu krenuo sa slikama komunistickog SSSR-a u glavi a tamo (u ostalom kao i u Cernivcima) zatekao arhitekturu Austrije i Poljske kojima je grad pripadao u proslosti. Uopste, na Lavov su trag ostavile najrazlicitije kulture, ukljucujuci i nasu, jer postoji kvart koji se zove Srpski, kao i Srpska ulica. U tom smislu je vrlo zanimljivo videti tamosnje groblje gde se vide najrazlicitija imena, i koje generalno izgleda skoro kao pariski Per Lasez! Preporucujem besplatnu turu po gradu, gde vam vodic za neki baksis moze reci vrlo zanimljive stvari i pokazati interesantna mesta.

Posto sam u Rumuniji potrosio mnogo vise vremena od planiranog, nije bilo vremena za dalje tumaranje po Ukrajini pa sam krenuo nazad vecernjim vozom Lavov-Cop, gde sam stigao oko 1h  i morao da cekam skoro 2 sata na taj lokalni voz Cop-Zahonj (cena 10 grivni ili ~1€, na stanici postoji bankomat). Iz Zahonja odmah ima brzi voz za Budimpestu (cena oko 10 €, moze da se placa karticom).

I na kraju Budimpesta-Beograd....sto je sve ukupno trajalo 2 nedelje.

Eto, mozda sam malo preterao sa pisanijem, al' krenulo me pa reko-nece da se baci  :comp: Nazalost, nisam uspeo da odem dalje na istok Ukrajine, jer su mi ljudi iz hostela rekli da je tamo malo drugacije (pretpostavljam slicno kao u nasem slucaju Vojvodina i ostatak Srbije jer je i istok Ukrajine bio pod Austrijom), ali na osnovu ovo malo sto sam video, stvarno preporucujem svima da posete tu zemlju, pogotovo sto i nije tako daleko! Ja cu joj se mozda vec ovog leta vratiti!

Pozdrav

Neka si se javio. :) Super su ti događanja iz Rumunjske ...to i jeste putovanje...

Kako ja vagam kud bi, tako me baš sitnice odvlače malo na jednu, pa malo na drugu stranu.

Jel itko bio u Černobilu?

одлична прича!

pretpostavljam slicno kao u nasem slucaju Vojvodina i ostatak Srbije jer je i istok Ukrajine bio pod Austrijom

једна мала исправка - запад Украјине је био под Аустријом

Ojlere, kakvo ludo iskustvo! :) Pročitah u jednom dahu. Što kažeš, nikakva planirana ruta i program ne bi bili ni prineti toj realnosti koju si ti prošao. Podseća me na moj provod po Rovinju. Važno da si ti nama ostao živ i zdrav, mada moram da primetim da si lično odgovoran za neplanirane događaje. ;) Nadam se da ćeš ove godine stići i na Krim, pa da čitamo nastavke avanture.

Btw, da li govoriš ruski/ukrajinski ili si se sporazumevao na engleskom?

Ima tu jos mnogo zanimljivih epizoda-i ruznih (kao npr. kad su me u Budimpesti ojadili za 200 € :bag:) i lepih (npr. noc provedena na obali jezerceta u Bukurestu sa francuskinjom u koju sam se na prvi pogled zaljubio  pijjj).

Primedba o mojoj odgovornosti je na mestu! A to je uglavnom posledica neke vrste nemarnosti, jer nikad nisam ozbiljnije i unapred planirao sledeci korak (sto cesto i nema smisla jer nikad ne znas sa sigurnoscu sta te u sledecoj tacki ceka i koliko ces pozeleti tamo da ostanes), ali i obicaja da u situaciji kad treba da donesem neku odluku kazem sebi: ako ides na sigurno, ne mozes ocekivati da ti se nesto uzbudljivo desi! I tada uglavnom upadam u te neocekivane ali ipak uzbudljive situacije (primer za ovo je da sam na CS profilu ovog robijasa procitao negativne komentare devojaka koje su imale lose iskustvo sa njim i u kojima se takodje spominjala droga, a ipak sam mu poslao zahtev i na kraju otisao bas kod njega, iako sam imao jos dve opcije  :102:).

Ruski ne znam. U Rumuniji sam se sluzio engleskim, i tamo stvarno nije problem naci ljude koji ga bar malo znaju (osim na zeleznickoj stanici u Suceavi  :cry22:), dok je u Ukrajini to bilo malo teze. Zato sam tamo ponekad koristio nekakav mutantski jezik cija je osnova srpski, uz dodatak svih reci koje sam u zivotu zapamtio iz bilo kog slovenskog jezika, ali izgovaran tako da zvuci kao ruski (ili sam bar ja mislio da to tako zvuci lol::). Uglavnom, za neku elementarnu komunikaciju je radilo (propratno mahanje rukama, nogama...razne grimase itd. se podrazumevaju).

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Pozdrav svim putnicima namernicima.

Imao sam za ovu godinu,zanimljiv poziv - vise poziva da posetim prijatelje,koje sam upoznao preko FB, u Ukrajini.Ideja je bila da krenem kolima iz Kragujevca, pa preko Budimpeste, odem prvo u Zaporozje (prva poseta), pa u Kijev (druga poseta), zatim u Poltavu (treca poseta) i put u jednom pravcu zavrsim u Dnjepropetrovsku (cetvrta poseta).Kako se finansijska konstrukcija nije zatvorila,zbog nekih izdataka, tako je ova turneja otpala za ovu godinu.Ima li neko nejnovije informacije, ali putovanjem kolima po Ukrajini? Kolike su cene benzina i gasa sada? Kakva im je saobracajna policija, ogranicenje brzine, putevi? Da li je neko putovao ovom ili delom ove marsrute? Pozdrav svima sa foruma.  :LOLLL:

Ispravka za prvo mesto posete u Ukrajini je Uzgorod, a ne Zaporozje.Mala greska u koracima. :)

Ispravka za prvo mesto posete u Ukrajini je Uzgorod, a ne Zaporozje.Mala greska u koracima. :)

ha,ha,to mozda ti imas nekoga tamo,.valjda covek zna gde treba da svrati po redu)))))  lol::

@babareebu

Gledajući username, to jeste taj čovek. :)

@bobkon51

Cena nije ista na svim pumpama i u svim gradovima, najbolje da potražiš konkretno grad koji te interesuje ili pitaj te prijatelje kod kojih ideš. Na netu se uglavnom pominje opseg ~0,9-1,10 evra (za Kijev i do 1,20), za 1 litar bezolovnog. Npr: http://www.numbeo.com/gas-prices/country_result.jsp?country=Ukraine&displayCurrency=EUR. Ograničenje na "autoputevima" je bilo 90 km/h. Neko je na forumu napljuvao saobraćajnu policiju kako traže podmićivanje (~5 evra po čoveku), ali je onda rekao da nema nikakvih problema ako poštuješ ograničenje. :)

Ako otputuješ, obavezno posle šalji kompletan izveštaj, sa maršrutom, cenama, iskustvima, itd. Ja već drugu godinu planiram da idem kolima Beograd-Krim (letovanje), ali nikako da nađem saputnike. :( Btw, šta ti kažu ti prijatelji za vožnju noću? Obično svi savetuju da se to izbegava, baš me zanima koliko je tačno.

Cena benzina jeste oko 1 euro, ali nije ti lose da na prelazu promenis eure u grivne. Sa policijom nema problema nikakvih, postuj propise i sve ok. Slobodno putuj nocu, niko te nece ni pipnuti. Jedino kad budes isao preko Karpata, od Uzgoroda na gore, natoci pun rezervoar benzina jer nema bas nesto pumpi. Kad se popenjes na vrh, imas restorancic koji radi non stop i ok je, na dole prema Ivano-Frankivsk imas koliko hoces pumpi. Posle ti ide deonica malo losijeg puta oko mesta Dolina. Prema Krimu je dalje sve ok. Inace mnogo je lepo i interesantno putovati kolima kroz te predele. Meni se nekoliko puta desilo da sam na Karpatima naisao na sneg u avgustu.

Srecno i bez brige, ja sam isao sigurno 30 puta tuda kolima.

@babareebu

Gledajući username, to jeste taj čovek. :)

@bobkon51

Cena nije ista na svim pumpama i u svim gradovima, najbolje da potražiš konkretno grad koji te interesuje ili pitaj te prijatelje kod kojih ideš. Na netu se uglavnom pominje opseg ~0,9-1,10 evra (za Kijev i do 1,20), za 1 litar bezolovnog. Npr: http://www.numbeo.com/gas-prices/country_result.jsp?country=Ukraine&displayCurrency=EUR. Ograničenje na "autoputevima" je bilo 90 km/h. Neko je na forumu napljuvao saobraćajnu policiju kako traže podmićivanje (~5 evra po čoveku), ali je onda rekao da nema nikakvih problema ako poštuješ ograničenje. :)

Ako otputuješ, obavezno posle šalji kompletan izveštaj, sa maršrutom, cenama, iskustvima, itd. Ja već drugu godinu planiram da idem kolima Beograd-Krim (letovanje), ali nikako da nađem saputnike. :( Btw, šta ti kažu ti prijatelji za vožnju noću? Obično svi savetuju da se to izbegava, baš me zanima koliko je tačno.

Bio..video..nema vise podmicivanja ispod 20 EUR !! A moze da ti uzmu i citavih 50 EUR..ako su trojica npr...zato pazite na radare i ogranicenja!!!

Mi smo se jedva provukli sa 30 evra podmicivanja ...  :(

Radar u sred nedodjije ... ja nisam nigde video znak ogranicenja. Radar me uhvatio da sam vozio 52km/h  :)

Pa ja kazem: "Dobro, i? Jel to brzo?" A pandur odgovara da je ogranicenje 20km/h ... Trazi mi dozvolu i pasos, ja mu dajem, a on sve to odnosi u montaznu "pandursku kucicu".  Ja ga sledim. U prostoriji ostajemo sami.

Nudio sam mu manje, prepirali smo se kao na pijaci, ali je na kraju rekao: mi smo 3 coveka, 3 policajca. Svakom po 10e.

Kad sam dao novac, vratio mi je dozvolu i pasos.... naravno, uz sirok osmeh  :D

Mi smo se jedva provukli sa 30 evra podmicivanja ...  :(

Radar u sred nedodjije ... ja nisam nigde video znak ogranicenja. Radar me uhvatio da sam vozio 52km/h  :)

Pa ja kazem: "Dobro, i? Jel to brzo?" A pandur odgovara da je ogranicenje 20km/h ... Trazi mi dozvolu i pasos, ja mu dajem, a on sve to odnosi u montaznu "pandursku kucicu".  Ja ga sledim. U prostoriji ostajemo sami.

Nudio sam mu manje, prepirali smo se kao na pijaci, ali je na kraju rekao: mi smo 3 coveka, 3 policajca. Svakom po 10e.

Kad sam dao novac, vratio mi je dozvolu i pasos.... naravno, uz sirok osmeh  :D

Reci mi samo koja ti je bila relacija,i gde su te uhvatili?? Mene odmah posle granice,isao sam na Csop..Kasnije nisam inmao problema,malo sam pazio a 2 puta nisam ni stajao,pravio sam se lud..izletali su na obilaznu traku)))

Reci mi samo koja ti je bila relacija,i gde su te uhvatili?? Mene odmah posle granice,isao sam na Csop..Kasnije nisam inmao problema,malo sam pazio a 2 puta nisam ni stajao,pravio sam se lud..izletali su na obilaznu traku)))

Obilazio sam oko Moldavije iz Chernivaca prema Odesi.  :)

Nahvatali su me negde na putu izmedju Chernivaca (Чернівці́) i Vinicije (Ві́нниця).

Takodje, zaustavili su me i u Lvivu jer mi crk'o jedan far ... ali smo imali i lokalca sa nama, pa se raspravljao kako ksenonske sijalice samo majstor moze da namesta i tako to. Tu nas nisu kaznili  :)

A na prelazu iz Ukraine u Poljsku su mi digli kola na "kanal" da provere da ne svercujem neshto. Ludilo  :D

Zasto ne postoji nikakva varijanta jeftinih letova iz Beograda za Ukrajinu?Ranije je to bilo,prosle godine,"AEROSVIT",Ukrajinski,ali sad je zatisje,i svi letovi idu preko Turske..

To se i ja pitam vec godinu dana :cry22:

Verovatno nijedna avio kompanija nema interes da uvede taj let ,jer ne verujem da bi bio dobro popunjen.

Zasto ne postoji nikakva varijanta jeftinih letova iz Beograda za Ukrajinu?Ranije je to bilo,prosle godine,"AEROSVIT",Ukrajinski,ali sad je zatisje,i svi letovi idu preko Turske..

Imas jeftin aerosvit iz Sofije :)