Followers 0

Ukrajina

670 posts in this topic

Nije lose ici kroz Moldaviju,ali moras se spremiti na mrcvarenje oko granice i kontrolnih punktova,na cascavanje vojnika i policije..a i viza kosta prilicno,sa 2 ulaza uzmes tranzitnu,oko 70 $...

pretpostavio sam da je mita korupcija visoko razvijena kod njih  , ali imao sam vec nekog iskustva na crnogorsko granici sto se toga tice, tako da mi nije nista strano ;)  , a ako postujem sve propise pa nece valjda da me cimaju da ih cascavam tek tako... Uzeo bih Moldavsku tranzitnu vizu koja traje 48 h , za jedan ulazak, a povratak bi isao preko Kijeva i Lviva, pa kroz Madjarsku. Mislim da je 20 dana minimum za takav put, a treba naci i saputnike ko bi se usudio na takvu neobicnu avanturu . Idealno bi bilo cetvoro . Ako je neko bio na Krimu skorije mogao bi da podeli neko iskustvo sa ostalima ;) . hvala...

Već sam pisao o ovome na temi  ,,Beograd - Soči autom,,. Moj prijatelj je pre otprilike neke dve godine prošao kolima iz Ukrajine preko Moldavije i njegova iskustva su veoma loša. Tačnije u Moldaviji nije imao nikakvih problema, već u Pridnjestrovlju (nepriznata država između Ukrajine i Moldavije). Na to malo kilometara koliko je široko Pridnjestrovlje tri put su ga zaustavljali i uzimali harač. Nema tu veze što nisi napravio nikakav prekršaj, da bi nastavio dalje moraš da platiš. Pored toga morao je da plati i da bi ga pustili da izađe iz Pridnjestrovlja. Graničari su bili u fazonu lepo je što ti imaš moldavsku vizu, ali ovo je Pridnjestrovlje i da bi te pustili daj pare ili natrag. E sad od tada je prošlo neko vreme pa se raspitaj, da li se nešto u međuvremenu promenilo.

Molio bi da mi neko ukratko opiše proceduru prelaska granice u Čopu. Putovat ću iz Zahonya do Čopa onim vlakom oko ponoći i zanima me kad vlak dođe u Čop, jel njihovi graničari pregledaju dokumente u vlaku ili kako sam negdi pročito, treba izać van. ja nakon toga trebam kupit kartu za Lviv, pa me zanima jel se na stanici mogu prominit novci ili jel bar ima neki bankomat. Nakon što nabavim kartu, jel se vraćam u isti vlak, samo u neki ukrainski vagon, jer vlak s kojim sam došo svejedno ide dalje prema Lvivu.

Vidio sam da vlak stoji oko 3 sata tamo zbog prilagodbe točkova za širokotračnu prugu, pa me zanima kolko dugo traje granični pregled i oću imat dovoljno vremena za promijenit novce i kupit kartu?

Jel neko kupovo karte preko ove stranice: http://booking.uz.gov.ua/en/ ? Jel sigurno kupovat? Kolko sam skužio, nakon kupnje se dobije neki broj i kad im dam papir s brojem, oni mi daju kartu. Jel to tako?

On 11/11/2012 at 4:49 PM, schokaz said:

Molio bi da mi neko ukratko opiše proceduru prelaska granice u Čopu. Putovat ću iz Zahonya do Čopa onim vlakom oko ponoći i zanima me kad vlak dođe u Čop, jel njihovi graničari pregledaju dokumente u vlaku ili kako sam negdi pročito, treba izać van. ja nakon toga trebam kupit kartu za Lviv, pa me zanima jel se na stanici mogu prominit novci ili jel bar ima neki bankomat. Nakon što nabavim kartu, jel se vraćam u isti vlak, samo u neki ukrainski vagon, jer vlak s kojim sam došo svejedno ide dalje prema Lvivu.

Vidio sam da vlak stoji oko 3 sata tamo zbog prilagodbe točkova za širokotračnu prugu, pa me zanima kolko dugo traje granični pregled i oću imat dovoljno vremena za promijenit novce i kupit kartu?

Jel neko kupovo karte preko ove stranice: http://booking.uz.gov.ua/en/ ? Jel sigurno kupovat? Kolko sam skužio, nakon kupnje se dobije neki broj i kad im dam papir s brojem, oni mi daju kartu. Jel to tako?

Onima koji idu spavaćim kolima pregledaju u vozu, a oni koji idu vagomo za sedenje preko granice izlaze i voza i pregled je u zgradi stanice (upute te policajci tačno gde, šta i kako). Menjačnica u to gluvo doba ne verujem da radi, mislim da imaju neki bankomati kad se izađe sa stanice u mesto odma pored, ali nisam siguran. Taj voz koji nastavlja posle 3 sata ti je skup jer je ruski. Zašto ne bi prelazio preko dana granicu, imaš dosta pograničnih vozova tokom dana? Onda ti je i lakše za zamenu novca, a onda imaš i jeftini ukrajinski voz. Za kupovinu preko neta procedura ide tako kao što si rekao. Preporučio bih ti da kupiš kartu ranije preko neta, jer koliko sam shvatio, ideš oko nove godine, a tad može biti da pred polazak ne budi više mesta u vozu.

Fala ti za informacije!

Taj voz koji nastavlja posle 3 sata ti je skup jer je ruski. Zašto ne bi prelazio preko dana granicu, imaš dosta pograničnih vozova tokom dana? Onda ti je i lakše za zamenu novca, a onda imaš i jeftini ukrajinski voz.

Vidim da je stvarno skuplji al je podnošljivo (oko 3-4 eura). Jedini vlak iz Hrvatske prema Pešti nakon novog reda vožnje bit će onaj jutarnji oko 9 ili 10 i ako ne namjeravam prespavljivat u Pešti, moram odma sist na vlak za Moskvu u 18.40,inače do jutra nemam neku dobru vezu za Čop, a kolko vidim, od Čopa do Lviva nema nikaki vlak od tih 4 ujutro do popodne.

Ako je taj sistem za karte siguran, onda ne bi trebo čak ni novce minjat.

Ako zelis bas onako do kraja da ustedis, imas mnogo vremena, a neces da stopiras, putovanje elektrickama je prava stvar za tebe. Elektricke su lokalni vozovi, jeftiniji su od vozova koji idu na dalje relacije, posto nemas lezaj i isti su kao nasi prigradski vozovi (Beovoz u Beogradu npr). Staju na svakoj banderi, idu sporije i propustaju sve vozove viseg ranga. Postoje i brze elektricke, karte za njih su skuplje , ali ne mnogo, neke imaju i stjuardese kao sto je ona kojom sam se vozio od Zdolbunjiva do Kijeva (Rivna-Kijev) videces u daljem tekstu, da vidis samo stjardesu, kao iz Dzejms Bond filma.

OD Chopa nisam isao do Kijeva pa ne znam da li na relaciji Chop-Lavov ima elektricki, s' obzirom na velicinu chopske prigradske zeleznicke stanice (elektricke uglavnom ne polaze sa iste stanice u vecim mestima vec idu sa posebne prigorodne/prigradske stanice) cini mi se da ima, ali cak iako nema, postoje i druga resenja. Kad budes u Chopu gledaj da navatas voz do Lavova koji ima vagon koji se zove OPSTI ili tako nesto. Opsti vagon je ustvari isti kao plackartni vagon samo za dnevna putovanja. Znaci ne dobija se posteljina i tako to, vec ljudi sede na onim krevetima, troje sa svake strane i dvoje prekoputa onog prolaza. Od Chopa do Lavova ova karta bi trebalo bar po ovom sajtu gore da kosta 24 grivne, sto je oko 2,4 eura. Nisam isao ovim od Copa do Lavova tako da ti ovo ne govorim iz iskustva, ali sam siguran da ovakva karta i vagon postoje (opsti).

Od Lavova do Kijeva sam isao elektrickama zato sto kad sam ja isao sve karte za direktne vozove su bile rasprodate. Isao sam elektrickom do grada po imenu Zdolbunjiv koji se nalazi negde na pola puta. U Zdolbunjivu sam bio negde oko podne ako se dobro secam, a uvece je dolazila brza elektricka za Kijev koja je isla iz grada po imenu Rivna. Znaci  izblejao sam bas onako za medalju, a Zdolbunjiv i nije neki preterano zanmimljiv gradic. Ima neko kao jezero (bolje reci baru) i najvecu cementaru u Ukrajini. Osim toga ima i mnogo gopnjika, a taj dan je bilo i gomila pijanih ljudi u uniformama posto je sutradan bio dan mornarice pa su ovi isli u Kijev da to proslave. U svakom slucaju moraces da izblejis dugo, ali ces proci jeftinije, pa vidi da li ti se to isplati. I obavezno sve proveri pre nego sto krenes posto red voznji ovih elektricki se nije mogao videti na sajtu Ukrajinske zeleznice, vec sam ih nasao pomocu nekog sajta namenjenom ovoj vrsti putovanja (kazu da na teritoriji bivseg SSSR-a ovako putuju ljudi koji nemaju love), sajt se zvao Alltrains.ru, ali vise ne radi. Steta, posto je bilo bas zanimljivih stvari, imao je i forum, gde su ljudi pisali planove putovanja i to. Bilo je cak i kako ici od Moskve do Vladivostoka samo elektrickama.

Od Kijeva sam pokusao da idem elektrickama do Moskve. Ispred Kijevskog vakzala (Z.stanice) krece elektricka za Konotop. Ova elektricka ide kroz Kijev nekim tunelom, tako da je i to mesto gde se ceka delom pod  zemljom, delom na otvorenom, ispod nekog nadvoznjaka ili tako nesto. Od Konotopa sam isao do nekog grada koji se ne secam kako se zove, pa do nekog pogranicnog gradica po imenu Vorozba. Tamo sam stigao uvece, a ujutru je bio  voz za prelazak granice. Prespavao sam na stanici  tamo i ujutru su me ladno vratili sa granice posto je granica samo za Ukrajince i Ruse, i nije dozvoljeno drzavljanima ostalih drzava da tu prelaze. Onda sam morao da se vratim za Konotop i uzmem kartu za regularan voz (spavaci) do Moskve. Najjeftiniji voz od Konotopa do Moskve ti je voz Kisinjev-Moskva, na ovom sajtu gore vidim da je i dalje najjeftiniji, 28 eura kosta plackartni u jednom pravcu. Ja kad sam se preracunao ispalo je da me je jeftinije izaslo ovako nego direktno spavacim vozom Kijev-Moskva, zajedno sa onim kartama do granice (Vorozbe) i nazad. Znaci isplati ti se da ides od Kijeva do Konotopa elektrickom, pa odande moldavskim vozom za Moskvu, a usput ces videti i Konotop.

Ovo putovanje elektrickama je mnogo zanimljivo, upoznas gomilu ljudi koji te gledaju kao da si pao sa Marsa kad im kazes da ides elektrickama do Moskve i da ces tamo stici za 3-4 dana. :D

Srecno, a evo i jedna pesma vezana za ovaj vid putovanja:

EDIT: Tek sam sad primetio da sam pisao post na pogresnoj temi, ovo je trebalo na temu: Kako jeftino do Moskve u jednom komadu... Ako moze moderator da prebaci bio bih jako zahvalan :)

Gledao sam malo vozni red tih Električki i vidim da električka prije dođe od čopa do Lviva nego vlak za Moskvu. Električka vozi od 6 do 10.40 a vlak za Moskvu od 4.18 do pol11.Pa ko je tu lud?!

Mislim svejedno da je radi spavanja lakše putovat vlakovima s plackartnim vagonima.

On 11/13/2012 at 9:54 PM, schokaz said:

Gledao sam malo vozni red tih Električki i vidim da električka prije dođe od čopa do Lviva nego vlak za Moskvu. Električka vozi od 6 do 10.40 a vlak za Moskvu od 4.18 do pol11.Pa ko je tu lud?!

Mislim svejedno da je radi spavanja lakše putovat vlakovima s plackartnim vagonima.

To je express-električka i ona ne staje u Čopu:

http://poezda.org.ua/train/t42315

Brži je od Moskovskog voza jer je to elektromotorna garnitura koja može da razvije veću brzinu po karpatskim usponima i krivinima od Moskovskog voza, koji obično ima 15-ak vagona i malo teže se bori sa terenom...:)

On 11/8/2012 at 11:38 PM, gligorz said:

i ja sam zainteresovan za avanturu "Krim" za leto 2013, kolima. Citao sam skoro celu temu, ima dosta korisnih stvari i saveta, ali zasto svi predlazu da se zaobidje Moldavija. Ok znam da treba viza, koja se vadi u Bukurestu, ali da li je to toliko komplikovana procedura? Naravno da je besmisleno vaditi vizu za tih 1-2 km , nego ja bih u ovu avanturu dodao i Kishinjev i mozda jos neko mesto u Moldaviji moze biti interesantno (npr. Tiraspol). Mozda bih trebalo da otvorim novu temu o tome, ali ne znam da li neko ima iskustva sa ovom drzavom i separatistickom oblasti Pridnestrovlje, da li je bezbedno putovati tamo, i kakvi su prelazi granice ka ukrajini,kako li to funkcionise, itd... Lepo bi bilo malo diskutovati o ovome  :kamp:

Пре две године сам ишао колима на тој релацији и било је сјајно, права авантура у позитивном смислу. Транзитну виз за Молдавију сам наравно извадио у Букурешту за око два сата, само је потребно имати спремне две фотографије ради уштеде времена. Молдавију бих обавезно препоручио али уз остављање предрасуда код куће, бар оних што се тиче њиховог свакодневног живота, за Молдавке не знам пошто сам путовао са цуром. ;D Кроз Приднестровље сам прошао без проблема, само су ми на уласку да ли неки руком исписани папирић који сам предао при изласку и то је то. Зато сам кроз Укријину више пута морао да плаћам данак полицији иако у пар наврата нисам направио никакав прекршај..али је вредело. Ако још око нечега могу да помогнем, слободно питај.

vujan Зато сам кроз Укријину више пута морао да плаћам данак полицији иако у пар наврата нисам направио никакав прекршај..али је вредело.

:?

Jesi uzeo tranzit vizu sa 2 ulaza,tj.jesi se vracao kroz Moldaviju ili ?? A koliki danak placas u Ukrajini i zasto?? Brza voznja?? strane tablice??

I mene interesuje na kojoj relaciji si placao taj danak policiji, i zbog cega? da li si isao onim glavnim putem sto prikazuje Google Maps i ViaMichelin od Kisinjeva preko Tiraspola, pa granica, pa Odesa ? Koja ti je bila krajnja destinacija u Ukrajini ?

On 12/3/2012 at 11:04 AM, Vujan said:
Зато сам кроз Укријину више пута морао да плаћам данак полицији иако у пар наврата нисам направио никакав прекршај..али је вредело.

Šta su tvrdili da si napravio, u kom delu i šta je vredelo? Ići kroz Moldaviju?

Ne sumnjam da i u Ukrajini ima svakakvih policajaca, ali pogledajte ovaj primer (engleski i malo ruski, sve razumljivo).

Premotajte na 24:00. Tip je prekoračio brzinu i onda od policajca direktno pravi budalu.

Strpljenje, staloženost i profesionalizam policajca su za medalju. Na kraju se sazna i koliko je stvarno vozač bezobrazan.

http://www.youtube.com/watch?v=Dew8FLDEwEY#

On 12/29/2012 at 6:46 PM, babareebu said:

Ide li neko za docek Nove Godine u Ukrajinu??

Htedoh da pitam zasto vise nema jeftinih letova za Kiev iz Beograda,kao dok je leteo "Aerosvit"??Vize izmedju dve zemlje su ukinute ali jedini direktan prevoz je voz..nema cak ni neka autobuska linija,makar jednom nedeljno??

On 12/30/2012 at 12:51 PM, mrda said:

mi večeras krećemo put Ukrajine, preko Pešte.. Doček planiran u Kijevu!  pijjj

јели идете у приватну посету или нешто организовано?

Nedavno sam se vratio iz Ukrajine. Hteo sam da podelim utiske s vama o Lavovu, gradu u Zapadnoj Ukrajini ! Lavov je jedan od najlepsih gradova koje sam ikada video , podseca na Krakov ili Bec, samo sto je naravno manji ima negde oko 700 000 ljudi!!! Nekada davno pripadao je Poljacima. Grad starodavne arhitekture, sa ulicicama, spomenicima, ceo je bozanstven, kada hodate ulicama Lavova cini vam se kao da ste u bajci... Ja sam odseo u hostelu "ROXELANA" koji se nalazi u zamku iz 18. veka i pod zastitom drzave... U centru se nalazi spomenik Tarasu Sevcenku,posvecen njihovom najpoznatijem piscu, svi Ukrajinci ga dozivljavaju kao nacionalnog heroja! U centru grada je Opera, nedaleko od nje u samom centru Lavova nalazi se "Ratusha", tipa gradske kuce, s cijeg vrha se prostire prelep pogled na ceo Lavov. Jezgro grada cini "Rynok square" , mnogo crkava, kafica , ali takvih autorskih, genijalnih, svaki poseban na svoj nacin ))))... Posetite ga, necete promasiti...Pozzz

Ček, ček, a kako si ti na kraju otišao? :) Vozom ili kolima? Kako si se organizovao, kako je prošao put, koliko je trajao, ima li nekih bitnih stvari u vezi puta? Koliko ste čekali na granici? Da li si išao samo u Lavov ili još negde? Kakve su bile cene smeštaja, kakav je odnos ljudi prema strancima, na kom jeziku ste se sporazumevali, itd?

Isao sam autom,sa drugom koji ima tamo zenu.On zna fore na granici,preko Madjarske sam isao.Obidjemo citavu kolonu,svercere goriva itd..Sporazumevanje po Ruski,malo nas i nema problema.Prvi put sam bio i odusevio sam se.Jeftinije je sve nego kod nas,ali imaju robu iz celog sveta,voze dobre aute,a zenske se oblace top-full))))..I gradovi su im odlicno sredjeni,mnogo zelenila.cveca..Sela su im bednija,kuce..Sto se smestaja tice,iznajmis stan..moze na dan,na vise dana,na mesec dana..tako se to radi kod njih..hoteli su im preskupi.A stan uzmes za 200 eur ceo mesec.sve ful sredjeno unutra,internet.Provod je maksimalan,i stranci su im zanimljivi..Opet cu da idem za 2-3 meseca..

Planiram jedno putovanje po Ukrajini, pa me interesuje ako neko može da mi kaže kolika je sada razlika ako se ide vozom od Budimpešte do Lavova, odnosno ako se koristi varijanta Budimpešta - Zahony - Čop - Lavov. Ne treba mi baš tačan iznos, nego otprilike koja je to razlika u ceni. Interesuje me cena u jednom pravcu, a ne varijante sa povratnom kartom. I još jedno pitanje da li ovaj voz što ide direktno iz Budimpešte za Lavov, polazi iz stanice Keleti.

Kada sam ja išao Beograd - Lavov preko Budimpešte (kraj 2007.) išao je preko stanice Keleti. Mislim da je i dalje tako. Mada ima i drugih polazaka sa stanice Njugati, ali mislim da su to ove varijante sa menjanjem vozova na granici.