Jump to content

Featured Replies

Sto se smestaja tice,iznajmis stan..moze na dan,na vise dana,na mesec dana..tako se to radi kod njih..hoteli su im preskupi.A stan uzmes za 200 eur ceo mesec.sve ful sredjeno unutra,internet.Provod je maksimalan,i stranci su im zanimljivi..Opet cu da idem za 2-3 meseca..

A preko koga si nasao stan za iznajmljivanje?

Da li je neko od ljudi koji su bili na Krimu, slučajno upoznat sa mogućnošću obilaska tvrđave Mangup kale. Interesuje me koliko je problematično popeti se do nje (za nekog ko ne voli i ne zanima ga treking i planinarenje).

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Zna li neko kakva je situacija sa iznajmljivanjem soba po Krimu (Jevpatorija, Bahčisaraj, Sevastopolj, Balaklava, Sudak,Feodosija). Ne mislim na varijante preko neta, nego na licu mesta. Da li ima onih tabli komnata po kućama koje izdaju takav smeštaj, ili onih baba po stanicama koje jure turiste da im izdaju sobe. I koliko je otprilike noćenje.

• 1 month later...

Da li da karte za relacije po Ukrajini kupujem preko prvog ili drugog sajta i u cemu je razlika?

Nema na engleskom, samo na ruskom i ukrajinskom. Ovo je oficijelni sajt: http://www.uz.gov.ua

Imaš i sajt gde možeš kupiti karte preko neta za unutrašnje relacije u Ukrajini i ka zemljama exSSSR: http://www.e-kvytok.com.ua/wps/portal (moraš prvo napraviti nalog)

I da jos jednom provjerim:

Jel neko kupovo karte preko ove stranice: http://booking.uz.gov.ua/en/? Kolko sam skužio, nakon kupnje se dobije neki broj i kad im dam papir s brojem, oni mi daju kartu. Jel to tako?

Hvala!

Možeš da biraš. Meni lično e-kvytok nije hteo da prihvati karticu, možda ti budeš imao više sreće. Ovaj drugi - booking.uz, nisam probao, ali to je oficijalni Ukrajinskih železnica i dosta je mlađi od e-kvytok-a.

Karte kupljene preko http://booking.uz.gov.ua/en/

Registrovala sam se i na http://www.e-kvytok.com.ua/wps/portal, pa razmisljala da kupim neke preko njih, da vidim u cemu je razlika. Na kraju mi je prvi sajt bio mnogo pregledniji, kad izaberes voz i sjedista odmah ti prikaze cijenu, pa sam sve uzela preko njih. Nakon kupovine dobijete "kartu" odnosno narudzbenicu sa kojom je potrebno podici pravu kartu na stanicni.

"Order form to print the paid travel / shipping documents

This order form is not valid for travel. Before leaving, you must provide this order form to any automated railway booking office and print travel and transportation documents prior to train departure. If there is no possibility to print the contents of this form, please write down the order number from the table below."

Pozdrav za sve.Trebao bih u utorak ili sredu do Kijeva,sta predlazete da nije skupo a da stignem do petka!

Vlakom preko Pešte, Zahonyja i Čopa ti treba oko 32 sata od Beograda. Cijena za 1 pravac ti je 45-50 eura ako kupuješ karte pojedinačno, prvo do Pešte pa do Zahonyja pa do Čopa pa do Kieva.

Vlakom preko Pešte, Zahonyja i Čopa ti treba oko 32 sata od Beograda. Cijena za 1 pravac ti je 45-50 eura ako kupuješ karte pojedinačno, prvo do Pešte pa do Zahonyja pa do Čopa pa do Kieva.

Jeftinije je iz Pešte do Čopa kupiti i samo promeniti voz u Zahonju, nego odvojeno kupovati karte. Ovako oprilike:

Beograd 21.45 - Budapest Keleti 06.04 (prelazak sa stanice Keleti na stanicu Nyugati u Budimpešti)

Budapest Nyugati 08.28 - Zahony 13.57

Zahony 15.32 - Čop 16.50

Čop 16.13 - Kijev 10.08

Dakle ako kreneš u utorak, u četvrtak ujutru si tamo, a ako kreneš u sredu, u petak ujutru si tamo.

Cene su Beograd - Budimpešta 15 EUR u jednom smeru, 26 EUR povratna (važi mesec dana), Budimpešta - Čop 18 EUR u jednom smeru, Čop - Kijev 10 EUR plackart, 15 EUR kupe.

Pogledaj i wizz iz Budimpeste, karta za cetvrtak 23.05. je oko 42 eura. Obrati paznju da je ovo cijena sa 20% popusta (promocija traje do 19.05.).

Evo da i ja prozborim nešto u vezi kupovine voznih karata po Ukrajini. Putovao sam prošle (jul - avgust) i ove (april) po Ukrajini vozovima, a da ništa nisam unapred rezervisao. Znao sam da se po ovoj zemlji dosta putuje ovim prevoznim sredstvom i da su karte često rasprodate danima unapred, ali sam se ipak odlučio da je obilazim bez unapred kupljenih karata. U pitanju je moj trip da nemam ništa unapred isplanirano i da na licu mesta odlučujem gde ću kolko ostati i u koje ću sledeče mesto ići. Tokom ta dva boravka u Ukrajini vozio sam se sa ukupno desetak vozova i uspeo sam da obiđem sve što sam planirao. Neke karte sam kupio bez problema za vozove koji kreću isti dan ili sutradan, a u nekim slučajevima sam morao da se dovijam, menjam redosled gradova koje hoću da obiđem, presedam, seckam putovanje, ali je sve na kraju ispalo kako treba. Nekoliko puta sam morao da se vozim kupeljnim, a ne plackartnim, ali ni to nije strašno, pošto su generalno vozovi jeftini. Ovo što pišem nemojte da shavtite kao savet, već ako ima ljudi, koji kao ja ne vole da unapred kupuju karte i nisu vremenski ograničeni trajanjem putovanja, da mogu i ovako. Tokom prošlogodišnjeg putovanja bilo je više problema jer nas je putovalo troje, a i bilo je usred leta, dok sam u aprilu putovao sam i samo oko jedne karte sam se malo namučio.

Da dodam još nešto, ako kupujete kartu za tekući dan i kažu vam na šalteru da nema karata, nemojte baš odmah da odustanete. Probajte sa pitanjem pa zar ništa nema za danas, nabacite neku tužnu facu, ili probajte da šarmirate šalterušu. Ja sam hteo da iz Kijeva idem za Čop, pa posle za Zahonj, ali nije bilo karata. Onda mi je devojka za šalterom uzela podatke i rekla da dođem za sat vremena. Izgleda da postoje neke karte na sam dan putovanja, da li ovi što napuste voz, ili neko ko se ne ukrca, uglavnom ova devojka mi je rekla da ima velike šanse da ipak kupim kartu. Došao sam za sat vremena, međutim i dalje nije bilo karte. Dok sam se muvao oko šaltera video sam šta je ona radila. Na svakih 5 do 10 minuta ona je proveravala i kad se ukazalo slobodno mesto odma je ukucala moje podatke i tako sam pazario kartu. Još jedan savet, u Kijevu kupujte karte na međunarodnom šalteru, bez obzira što neidete međunarodnim vozom. Em bolje znaju engleski, em su znatno manje gužve, pa nekad mogu da vam posvete više pažnje i da ipak, kao što se meni desilo, dođete do karte.

Da, to je zato što se desi da ljudi odustanu od putovanja, pa vrate karte, pa se one vrate u sistem. Takođe postoji вокзалная бронь, tj. određena mesta se prodaju u samo određenim stanicama, i ako se ne rasprodaju sva, određeno vreme pre polaska se puste u prodaju u celom sistemu prodaje u Ukrajini. Najgora je situacija ka moru u letnjoj sezoni. Turističke agencije mogu pre otvaranja prodaje (45 dana ranije) da otkupe mesta, te i 45 dana ranije bude tek po koje mesto slobodno. Osim možda voza Odesa - Simferopolj koji uvek ima gomilu slobodnih mesta, primetio sam. Zgodno je što i od ovog leta voz Hmeljnicki - Simferopolj ide preko Odese umesto preko Dnjepropetrovska. Pretprošle godine sam jedva nekako iz Lavova našao kombinaciju do Odese jer nije bilo mesta dan ranije (samo u Luks klasi), pa sam morao da presedam u Vinjici i još pola dana da izgubim. Mada da sam čekao na dan možda bi se i oslobodilo koje mesto, ali sam tad mislio što je sigurno, sigurno je...

Od prošle godine se rezervacija za kupe u dosta vozova u Ukrajini može i na železničkim blagajnama u Srbiji uzeti (preporučujem Putnik), ali je malo rizik. Sa tom rezervacijom se može uzeti i karta, ali izađe duplo skuplje nego u Ukrajini. Zbog toga sam ja odlučio bio da uzmem samo rezervacije ovde (Kijev - Sevastopolj 14 EUR, Simferopolj - Lavov 17 EUR), a kartu ću u Ukrajini. Kad sam došao u na tu međunarodnu blagajnu, blagajnica me je pitala kako su mogli u Srbiji da mi izdaju rezervaciju bez karte i rekla da mi ona ne može prodati kartu bez rezervacije, jer je tehnički neizvodljivo, mora zajedno. Kako se u Ukrajini karta i rezervacija prodaju na jednom papiru, a ne na dva kao kod nas, ja sam lepo sa tom srpskom rezervacijom došao kod provodnjika ispred svog vagona. Malo su bili zbunjeni, ali su me na kraju pustili bez problema samo sa rezervacijom jer su mislili da je to puna karta.  ;D

Јесте да кошта мало више али имаш фул комфор.Боље тако платити него гурати се са гологузијом у смрдљивим вагонима,где се свашта ради и где лопови шетају.

Izvini, a šta se radi u tim smrdljivim vagonima? Verovatno si bolje obavešten od mene jer sam se ja svega 10 puta vozio raznim ukrajinskim vozovima, najčešće tim kojim ide gologuzija. Doduše prilično sam se vozio i ruskom, uzbekistanskom, tadzikistanskom itd. železnicom. U svakom slučaju ne videh nikada ni jednog lopova, niti sam čuo za  njih. Pretpostavljam da si se ti mnogo više vozio ukrajinskom železnicom, pa nije loše da nam objasniš šta se to radi po tim vagonima i kakva su tvoja iskustva sa tim lopovima.

Inače vozio sam se i tim brzim vozovima, čak mislim baš tim sa linka i to mi je najgora vožnja ukrajinskom železnicom. Svodi se na to da stigneš nešto malo brže i grčiš se na sedištu, kao u autobusu, dok plackartnim ležiš i prespavaš put.

Јесте да кошта мало више али имаш фул комфор.Боље тако платити него гурати се са гологузијом у смрдљивим вагонима,где се свашта ради и где лопови шетају.

Izvini molim te, ali da li si se ti ikada vozio u vozovima u Ukrajini, Rusiji i ostalim exSSSR zemljama? S obzirom da pričaš o lopovima, pretpostavljam da nisi. Što se komfora tiče, za duplo manje novca možeš da kupiš ne kartu za plackartni nego kartu za kupe, koji je nebrojeno puta veći komfor od Škodinog dvospratnog voza. Još malo da doplatiš u odnosu na kartu u Škodi, dobićeš i luks kupe za 2 osobe...

Ja sam bio u Ukrajni sa KUD-om, ne znam da li u vozovima ima lopova, ali tamo svakako ima. Verovatno su to radili organizovano jer je to festival sa više zemalja, a tamo i nije neki standard...