Jump to content

Featured Replies

Mislim da iz Rumunije nije problem iz Galati do Reny,pa dalje za Izmail..A onda taj voz za Odessu.

Mislim da iz Rumunije nije problem iz Galati do Reny,pa dalje za Izmail..A onda taj voz za Odessu.

Kako čoveče nije problem, kad moraš da prođeš kroz Moldaviju?

Kako čoveče nije problem, kad moraš da prođeš kroz Moldaviju?

Na mapi vidim da pruga ne prolazi kroz Moldaviju.Pogledaj pazljivo..Neznam da li je ono neki most kod mora ili nesto drugo...Moldavija je skroz levo,jer ne izlazi na more

Na mapi vidim da pruga ne prolazi kroz Moldaviju.Pogledaj pazljivo..Neznam da li je ono neki most kod mora ili nesto drugo...Moldavija je skroz levo,jer ne izlazi na more

Čoveče, čitaj malo šta sam napisao. Pruga NE prolazi kroz Moldaviju, ali put Galati - Reni prolazi kroz Moldaviju, a to je jedini put do Izmaila.

Čoveče, čitaj malo šta sam napisao. Pruga NE prolazi kroz Moldaviju, ali put Galati - Reni prolazi kroz Moldaviju, a to je jedini put do Izmaila.

Da..o pruzi sam i mislio.Znam u vezi puta,vec sam isao kroz Moldaviju pre 2 godine autom.Imao sam tranzitnu vizu sa 2 ulaza,i nikad vise tamo.

• 2 weeks later...

Prvi put putujem u Ukrajinu, htedoh da upitam iskusne putnike: znam da ne treba viza ali da ne treba slucajno zdravstveno osiguranje?

Ne moraš da imaš osiguranje.

Ja pre dve godine naseo na neciju pricu da mito radi i da je to neki lokalni seoski granicni prelaz! Od tada je Galaci jedini grad na svetu koji mrzim! A put sam nastavio rutom Jasi, Suceava Cernivci.

Osiguranje kupujes zbog sebe a ne zbog njih..eventualno da ti se nesto desi,kako mislis da platis troskove lecenja??

Ja cu mozda u septembru..za Doneck..Nasao sam jeftine letove Bgd-Istanbul-Doneck....Ili cu Wien-Kiev-Doneck...Sacekacu da vidim ako bude povoljno i sa ovom nasom novom AIR-SERBIA,jer ce biti direktan let Bgd-Kiev.

• 2 weeks later...

Pozdrav drugari! Evo mog "kratkog" izveštaja iz Ukrajine, pa možda nekom pomognu informacije. Iz Srbije za Budimpeštu krenuo sam noćnim vozom. Iako je bilo debelog kašnjenja u Srbiji, voz je na vreme stigao u Budimpeštu na stanicu Kelety(oko 6:05). Na međunarodnoj blagajni, na Kelety stanici, kupio sam povratnu kartu Budimpešta-Čop za 36.8 evra. Plaćanje je moguće i u evrima, kusur vraćaju takođe u evrima. Voz u 07:23 prema Ukrajini polazi sa druge stanice u Budimpešti-Nugaty. Najbolje je da se do nje prebacite metroom, presedanjem na stanici Deak ter, gde se seku sve tri linije budimpeštanskog metroa. Za taj voz IC u 7:23 potrebna je i doplata od oko 2 evra, koja se kupuje na Nugatiy-u i koju vam prikače za kartu. Voz je u Zahony stigao na vreme oko 11:30, i tu nas je već čekao šinobus (dva vagona) da nas prebaci do Čopa. Pre ulaska u šinobus, mađarski carinici će vam pregledati pasoš. Put do Čopa traje svega 20-tak minuta, i čim se stigne na stanicu u Čopu ulazi se u zgradu gde se vrši detaljna carinska kontrola (otvarate vaš prtljag). Na međunarodnoj blagajni kupio sam kartu do Lavova, cena oko 58 grn., i kartu Lavov-Kiev 272 grn. (brzi voz Između Lavova i Kijeva, nigde ne staje). Hteo sam da kupim i kartu za povratak na relaciji Kijev-Čop, četiri dana kasnije ali nije bilo slobodnih mesta. Kartu plaćate u grivnama, koje verovatno nećete imati kod sebe. Preko puta železničke stanice nalazi se neka banka, pa pretpostavljam da tamo može da se promeni valuta. Taj dan kada sam ja bio bila je nedelja, banka nije radila, tako da su me šalterske radnice usmerile na nekakvog njihovog dilera koji tu cirkuliše. Za 50evra dobio sam 525 grn. U Čopu sam imao 4 sata lufta do voza u 17:10-22:56. Ostavio sam prtljag na stanici, silazi se dole u neki podrum, koji sablasno deluje i u kome može ladno da se snima neki horor film. Mora se unapred platiti 7.5 grn. da bi se ostavio prtljag i treba čoveku napomenuti kada dolazite po njega, jer ne dežura celo vreme tamo. Čop kao Čop, deluje jadno i tužno, nema preterano šta da se vidi. Tu preko puta ima par kafana-restorana pa tu možete ubiti slobodno vreme. Okolo baš nema ništa posebno da se vidi, jad beda i čemer. Voz iz Čopa za Lavov bio je postavljen više od pola sata ranije, i na putu do Lavova bio je pun kao šibica, dalje produžava za Kijev. U Lavov sam stigao oko 23:00 i odmah se pešice uputio u hostel. Kada sam birao hostel, gledao sam da bude što bliže žel. stanici jer sam dolazio u Lavov kasno, i odlazio iz njega jako rano. Izbor je pao na hostel Severin. Sve preporuke za ovaj hostel, sve novo, čisto, uredno. Imate sandučiće sa ključevima gde možete odložiti svoje stvari. Dva noćenja u šestokrevetnoj sobi platio sam 18evra, od toga prvu noć u sobi nas je bilo dvojica, druge noći sam bio sam. U sobama se nalazi lcd televizori, kupatila-nova, čista i uredna (imate fen, dobije se peškir i nešto što me je oduševilo, što do sada nigde nisam video, dobijaju se nove papuče za kratkotrajnu upotrebu). Ovo je možda jedan od najboljih hostela u kojima sam boravio! Za obilazak Lavova imao sam jedan ceo dan. Prelep grad, prelepa arhitektura, prelepe Ukrainke šetaju ulicama. Preporučujem penjanje na brdo–Visoki zamak, odakle se pruža predivan pogled na grad, posetu Muzej narodne arhitekture na istoku grada, groblje(Lychakiv) sa umetničkim spomenicima i još mnogo, mnogo toga. Sutra dan u 5:50, brzim vozom stigao sam u Kijev. Jeste da je ovaj voz nešto skuplji (25evra), ali stignete brže za odprilike 3-4 sata. U vagonima se nalaze 4 lcd televizora, gde u svakom momentu možete da pratite brzinu voza. Maksimalna brzina voza koju sam ja uspeo da primetim je bila 162 km/h. Kao u avionu, sa kolicima prolaze domaćice i nude razna pića i grickalice, samo što to ovde nije uključeno u cenu. Taj voz inače posle Kijeva produžava za Darnicju. Kijev je prelep grad, jedan od najlepših koje sam posetio i preporučio bih ga svima ako su u prilici da ga posete. Kada sam stigao na žel. stanicu, hteo sam da kupim voznu kartu za povratak Kijev-Čop, tri dana unapred, ali ih nije više bilo. Morao sam da kupim kartu Kijev-Lavov, opet tim brzim vozem 17:26-22:20, 248 grn., pa iz Lavova imao sam voz za Čop 00:45-06:05. Taj voz iz Lavova za Čop išao je iz Kijeva za Užgorod, kušet mesto platio sam oko 112 grn. Voz je na vreme stigao u Čop, u 8:27 sam imao šinobus za Zahony. Na međunarodnoj blagajni morao sam da platim neku doplatu od 7.5 grn. Oko 8 časova su nas pustili u carinsku zonu i tu su nas ponovo detaljno pretresli. Na stanici je bilo i dosta izdresiranih pasa, verovatno za otkrivanje narkotika. Kada sam stigao u Zahony, na stanici već nas je čekao voz za Budimpeštu. Mislim da su oni te vozove tako i naštelovali (njihove polaske), da ljudi čim pređu granicu čeka ih voz za dalje. Odužilo se ovo moje pisanje, pa ako nekom bude od koristi, imalo ga je smisla pisati.

Vidim da se često događalo da nima karata, pa mislim da je najbolje kupit karte na internetu, a u tom slučaju ne moraš imat hrivnje već u Čopu, a kartu je stvarno jednostavno kupit preko interneta. Mene su zeznili Mađari kad sam kupovo kartu do Čopa, baba mi je rekla da treba rezervacija, a ja mislio da će mi ju ona odma prodat budući da sam joj napiso na papir točno vrime polaska vlaka i reko ok, al sam ipak trebo kupit prije polaska pa sam u vlaku moro nadoplatit iako sam platio samo 200 forinta više nego da sam kupio rezervaciju na blagajni, samo što sam se ovako mogo dovest u situaciju da stojim cilim putem jer kondor ne može prodat rezervaciju.

• 2 weeks later...

bas smo se vratili sa Krima, mama, sestra i ja, bili u poseti kao i svake godine kod rodbine (majka mi je odatle~). Mogu samo da kazem da nije bas povoljan put ako se ide vozom + karata skoro nikada nema te sve treba ranije saznati, rezervisati i dogovoriti.

Malo linija ima i uopste na tu stranu prevoz je vrlo ogranicen, letovi avionom variraju sa cenama i zavisi od sezone, do Kijeva je sve skuplje, a najpovoljnije je da se ide do Lavova pa odatle gde god zelite.

Mi idemo vozom uvek, a inace postoje neke autobuske linije iz Budimpeste do Lavova, samo i to treba ranije rezervisati, jer kao sto rekoh mesta nema a puno ljudi putuje na tu stranu (stvarno se cudim zasto ne uvedu vise linija i nacina prevoza do tamo, pogotovo voz, samo jedan vagon odavde ide a pre isao ceo voz puskin x.x)..

uglavnom ~ uzeli smo karte Subotica - Budimpesta - Lavov, i to ranije rezervisali da bi imali kupe, ako dodjes na lice mesta i kupis kartu, moguce je da ne bude ili da uzmes opciju sa doplatom u Budimpesti ali onda vagon otkace ti presedas usred noci U Copu odes do random grada (zaboravila sam ime v.v) pa onda za Lavov, sto je mnogo nezgodno. Najbolje je uzeti do Lavova kupe, miran si, jeste skuplje ali ko ne voli cimanje to je prakticno.

od Lavova za Krim ima dosta vozova, pogotovo kada je letnja sezona (onda uvode dodatne linije), takodje karte moras bukvalno da pecas leti jer ih skoro pa nema cak i nedeljama ranije rezervisu. Autobuska je isto ok i busevi idu, malo je skuplje ali i zavisi na koju stranu, ponekad autobus ispadne jeftiniji nego voz tamo.

kao sto neko vec rece prethodno Ukrajina je velika, i treba puno dana da se predje, naprimer 2 dana treba vozom do Krima.

Moji su u Sevastopolju, divan grad, poznat kao 'Grad Heroja', sa istorijskim velikim znacajem, tokom Krimskih ratova a i sada Sevastopoly je uvek bio glavno pristaniste ruskih ratnih brodova, tokom 1854. zbog propalog plana i ne pristizanja pomoci od emlja alijanse, Rusi potapaju svoje sve brodove da bi blokirali Turcima ulaz, i dan danas stoji veliki spomenik u centru u moru od mramora. Osim toga Sevastopoly je delimicno nastao na mestu gde se nalazio stari grcki grad Hersones, i dalje u moru mogu da se nadju cupovi sa zlatom xD moj brat je inace prilikom ronjenja naisao na jedan takav ^^ u samom srcu starog grada Hersonesa se nalazi Vladimirski sabor, i crkva sagradjena na rusevinama stare vizantijske crkve, tamo je krsten Knez Vladimir i Kijevska Rusija je primila hriscanstvo tamo.

Takodje Balaklava, predeo i mestasce iza Sevastopolja je predivno, tj carobno mesto  gent plaze su velicanstvene (zlatna, srebrna i cudesni mir, zatim plaza kornjace itd). vidici su predivni (najbolje je otici gradskim prevozom i sprovesti jedno lepo planinarenje kroz predeo da bi se spustili dole do mora i ako imate sator jos bolje ! nocenje je divno, ako ne, sednete na brodic posle kupanja i odveze vas do centra Balaklave, ako vam se posreci mozete usput videti i delfine kako vas pozdravljaju). takodje je istorijski znacajno, datira iz vremena pre nove ere, kada su tamo ziveli starosedelacki narodi Tavri, koji su bili ljudozderi! namamljivali su brodove kroz uzak prolaz da bi ih napadali i jeli. Takodje se tamo nalazi i Krimski Stounhendz za koji se isto malo zna, jos nije datiranje ni izvrseno. Kasnije su dosli Grci pa Rimljani, pa Hansko carstvo itd.. puno raznih rusevina, za ljubitelje arheologije i istorije je pravi raj XD

takodje vrlo kepa plaza je na Uchkujevki, mestasce iza Sevastopolja samo na suprotnu stranu od Balaklave, tamo je voda mirna i kristalno cista, i sitni kamecici ili pesak ~ super diskoteke ko voli, kao i fantasticni brzi restorani tamosnje hrane (preporucujem da probate Chebureke~ jeftin a slastan ondasnji specijalitet, btw slano je ).

Cajka je isto super plaza i otvoreno je more ! talasi su extra XD pescana je plaza inace vecinom, i tu ima stvarno puno ljudi, ko voli drustvo ovo je super plaza ! takodje ima raznih ringispila i atrakcija na tom mestu.

more je predivno ! crno, cisto, ne previse slano, prijatno + zdravo, sa velikom kolicinom joda isto je dobro za kozu! meni je Crno more najlepse inace  :party:

sam Sevastopoly, tj centar je opremljen bukvalno za turiste XD nacicete sve i svasta, od Panorame, Akvarijuma veikog, Planetarijuma, Vojnog Instituta i brodova, dobrih restorana sa divnim specijalitetima od raznih vrsta riba. Spomenici i park, kao i atrakcije drzanja raznih divljih zivotinja i slikanja sa njima, ili voznje brodicima~ moze se i kupati u centru!

ceste su Modne revije i razne vrste 'MISS' fazona, ko voli takve stvari i da gleda Ukrajinske lepotice preporucujem toplo clap.gif' alt=':clap:'>

od specijaliteta preporucujem susenu ribu tkzv 'taranku', midije, zguschenku (slatki proizvod od mleka, za ljubitelje slatkog 'MUST', ), varenyiki, borsch, specijaliteti sa belom ribom su superr, suve i slane ribe i morski plodovi u kesicama, halva, grechka, njihov hleb je divan! i BOMBONI! ja nigde nisam videla takav izbor i kvalitet kao kod njih ! mi uvek nosimo rance odatle XDD ovi na granici nas gledaju kao da smo pali sa marsa  zvizhd

i da, od lecebnih stvari, uzmite obaveznoo *Zelyonku* - Viridis nitentis spirituosa - fantastican prirodni lek koji prodaju u apotekama, drzava investira pravljenje. to je zeleni tecni rastvor koji je antibakterijski i pomaze bilo kakvim povredama spoljasnjim leci brzo od ogrebotina do rana + dizenfikuje! ubrzava celije za regeneraciju itd..

i da sladoled je iz zamrzivaca fantastican! i jeftiniji vam je van centra, u centru nabijaju cene do 3-4 puta! a onaj pravljeni sladoled nije nikakav iskreno ne preporucujem *o*

sto se tice ljudi.. pa tamo su plate dosta nize od nasih a cene su skuplje nego kod nas, tako da je vecina nezadovoljna te necete naici bas na neku veselu atmosferu. Veliki - je : jako puno piju, nacicete usred dana u svakom trolebusu ili busu bar jednog koji se nacugao; i drugi minus je *kradja. Morate paziti na stvari, jer stvarno vrebaju svaku priliku, tj naravno nije bas toliko, ali pogotovo sa turistima desava se. Inace ljudi na Krimu su vise kao Rusi flegmatici, dramaticari i romanticari, ali ima i veseljaka. inace Ruski jezik je prioritetu Sevastopolyu jer taj deo juzni Krima do mora je skroz Ruski, a tamo se nalazi i Ruska flota.

ako imate priliku predivno je doci na dan vojne parade i flote, na dan pobede u maju, krajem jula. velika parada sa fascinantnim vatrometom kakav se ne vidja cak ni za Novu Godinu + imacete i priliku da vidite Putina ko hoce uzivo  :evil:

osim Sevastopolya, prelepi gradovi na Crnom moru u Krimu su i Odesa, Yalta, Bahcisaray..

eto toliko od mene ~ ako treba jos koji info vezan za Krim i Sevastopoly posebno tu sam da odgovorim cim vidim poruke.

inace zelim Srecan put i Lep provod svima koji putuju!

Slažem se sa većinom što je SamuraiSx napisala, možda je samo malo preidalizovala Krim, što je i razumljivo zbog veza koje ima sa tim krajem. Sve u svemu delim slična mišljenja sa njom o Krimu. Dodao bih samo da osim ovih mesta koje je navela vredi posetiti i Jevpatoriju i Sudak. Moji favoriti su Feodosija i Kerč. Posebno bih istakao Kerč koji je čini mi se zapostavljen od strane turista, a meni je bio jedno od zanimljivijih mesta na Krimu. Ako nekog zanima ovde sam ja nešto pisao o Krimu. http://usputnapisano.blogspot.com/search?updated-max=2013-05-29T07:59:00-07:00&max-results=7&start=6&by-date=false

Ono što se ne slažem sa samuraiSx je njen predlog da se ide vozom direktno iz Pešte. Naime, išao sam par puta i u toj direktnoj varijanti i sa presedanjem i moj predlog je presedanje. Duplo je jeftinije, a stigne se za isto vreme, jer se izbegne petosatno čekanje prilikom onog prilogođavanja vagona menjanju koloseka. Električki na tom potezu Zahonj - Čop ima dosta i nije problem uskladiti putovanje bez mnogo čekanja. Takođe, iz Čopa se ne ide do obližnjeg Užgoroda već direktno iz Čopa nastavljaš za Lavov ili gde već. Sve u svemu ovo presedanje je veoma jednostavno izvesti, a ušteda je prilična. Što se tiče aviona sada može do Ukrajine da se ode za pristojne novce Pegasusom. Iz Beograda do Istanbula za 40, do 50 eura, a dalje do Lavova ili Donjecka za isto 50 eura. Nije loša varijanta ni do Sočija oko 60 eura, pa odatle za Krim.

heh baki70 pa ja sam ljubitelj divlje prirode, mora i arheologije, ja mislim da nisam nista idealizovala prosto opisala kako jeste ^^ ko voli takve stvari shvatice moj opis Krima :P

inace da rekla sam kome kako ~ moja majka mrzi presedanja + mi vucaramo gomilu hrane i poklona od nasih kada dolazimo, te nam je presedanje uzasna varijanta gde se izlomimo kao nista. Avionom let je isto losa varijanta jer ne mozes nositi puno prtljaga..

ko rekreativno ide kao turista svakako mu je bolje avionom ili presedanje opcija, a ko hoce da uziwa + da donese svega i svacega i ko ne voli presedanja i cimanja na putu kao sto rekoh direkt Pesta - Lavov je super opcija sa vozom ~ mada ima i buseva ko voli autobus direkt pesta-lavov samo treba da rezervise ranije kartu i opet nema cimanja.

i karta do Socija je dobra, samo odatle za Krim je ok, ali ko hoce u unutrasnjost nezgodno je. Sve zavisi gde hocete da idete da li sever, jug, ili unutrasnjost.. mada meni je i dalje no.1 Lavov, jer odatle idu mnoge veze a i grad je lep i jeftin.

Inace ima mali lokalni aerodrom izvan Sevastopolya te moze da se dodje do njega i avionom, pa onda samo tramvajcicem (elektrichka*) do ostalih gradova Krima.

i daaa zaboravih Feodosiju i Jevpatoriju  ::artist: slazem se divne su ~ a Kerc nije los, samo ne znam.. ja posto ne idem kao turista, tamo isto bila kod rodbine, meni nije bilo zanimljivo XD

inace od ostalih gradova SImferopolj, Mariupolj, Herson, Zdanov, Donyeck i Dnepropetrovsk su lepi ~ meni se i Zaporozje svidelo (centar) grad po sebi je industrijski pa okolina nije zanimljiva, ali centar je lep.

Ja nisam neki ljubitelj mora i nisu mi bitne plaže, kupanja i te stvari, ali Crno more, uključujući i Krim, sigurno ne spada u vrhunsku destinaciju za te stvari, ali dobro ukusi su različiti.

Što se tiče prirode, ok nije loše, ali opet po meni ništa posebno.

Što se tiče arheologije, e to me zanima i u to se razumem i mogu da kažem da ceo Krim nema neki ekstra spektakularni lokalitet. Moje putovanje po Krimu je i bilo bazirano na obilasku upravo takvih stvari i sve je to ok videti, sve je to zanimljivo, ali nije da padneš na teme. Ono što je mene privuklo da obilazim Krim je što ima puno kulturno istorijskih spomenika iz raznih perioda koje su ostavili raznorazni narodi koji su tu boravili (Skiti, Stari Grci, Alani, Vizantinci, Karaiti, Djenovljani, Krimski Tatari i drugi nomadi, Turci). Eto to je po meni najzanimljivije kod tih stvari na Krimu. Recimo u tom Kerču, mogu da se vide dva skitska kurgana, ostaci (doduše skromni) Mitridatove Pantikapeje, vizantijska crkva (najstarija u celoj Ukrajini) i turska tvrđava Jeni kale. Naravno zanimljiv je i drevni Hersones i Bahčisaraj i Čufut kale i tvrđave u Sudaku itd. itd. Sve je to ok, ali sigurno ne spada u svetski vrh.

Što se tiče polemike oko presedanja ili ne, pa većina nas ovde ide, kako ti kažeš rekreativno kao turisti i ne nosi gomilu stvari i poklona, nego jedan ranac.

Moj kolega zivi u Ukrajini pa uvek putuje autom,tako da svako ima svoj razlog i nacin putovanja..i tada moze da se bira da li da se putuje preko Rumunije ili Madjarske..

Pa, znaš šta ovde je, valjda, cilj posavetovati ljude koji nisu putovali u te krajeve. Onima koji tamo žive i rade ili koji su odatle poreklom, ili često tamo putuju zbog posla, saveti ionako ne trebaju. Inače, slažem se da svako treba da izabere način putovanja kako njemu odgovara. Ja sam naveo razloge zbog čega sam za varijantu sa presedanjem i koje su po meni prednosti te varijante. Drugi su naveli zašto su protiv presedanja, pa nek svako odluči kako će.

da, ma opusteno ljudi ~ svako savetuje kako je njemu bilo najbolje putovati, a drugi biraju sta je njima udobnije ~

inace baki70 eh ne volis more i kupanje? O.o steta..

ne znam eto meni je Crno More najprijatnije, nije previse slano, prepuno je zdravih materija najvise mi je super sto ima puno joda sto je fantazija za organizam i kozu. a i priroda oko plaza je super. ima raznih krajolika naravno divlje plaze su zakon, jer najmanje su zagadjene a pejzazi prerdivni. ali ono razumem uvek ima neko nesto svoje bolje ~

eh povodom arheologije slazem se ! fantasticni lokaliteti, samim tim sto su se mnogi narodi mesali na tim prostorima a i Krim je bio vrlo znacajan, pre je tu bilo veliko more te je ceo prostor Krima bogat ne samo areholoskim nalazistima doba ljudskog postojanja, vec i paleontolska nalazista, kao i jedinstveni krimski kamen od koga su zidane rimske i grcke palate. i da Kerc je meni samo zbog toga i zanimljiv. ~

nisam ni rekla da je svetski vrh lol XD ne znam kako si shvatio moj opis ~ samo sam rekla da je izvnaredno, a i sigurno najzanimljivije od svih prostora u nasoj okolini i cak mozda i u EVropi, jer dosta sam obisla ali takvu mesavinu i raznovrstnost nisam nasla u pogledau istorije i arheoloskih ostataka + stvarno ima puno neistrazenog, jer drzava ne investira to toliko sada kao sto je pre.. za svakog ljubitelja drevne istorije i sirove arheologije ovo je blago.

mada neko vise preferira srednji vek, novi vek itd, naravno opet ukusi se razlikuju, ali za antiku i stari vek meni je podrucje za must posetiti ~

Nesto su spominjali da ce AIR SERBIA imati letove Beograd-Kiev....ne bi bilo lose,prosto neverovatno da nema nijedan direktan let makar jedom sedmicno..a ranije je bilo skoro svaki dan..i povoljno..Aerosvit..190-220 Eur povratna karta

• 1 month later...

Da li postoji neki odredjeni vremenski period koji bi trebao da prodje prilikom ulaska u Ukrajinu, ako si predhodna tri meseca proveo u EU?

Mirka, Ukrajina nije u EU, pa im se verovatno fućka što si bila tamo 3 meseca. :) Sad, ako pitaš da li će da misle da si neki terorista ili diler, kad posle 3 meseca u EU ideš u Ukrajinu, to ne bih znao da ti kažem. Ali, imaš potencijalno jedan drugi problem. Ako si ispucala onih "90 dana u 180" za EU - iz Ukrajine u Srbiju možeš isključivo avionom. Gde god da kreneš iz Ukrajine (na zapad) nailaziš na EU zemlje koje te ne puste ako si ispucala dane, a nisi pokupila "get out of jail" karticu. Dakle, ili avionom put Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore ili Bosne, ili moraš u Ukrajini da provedeš 3 meseca. A da te preduhitrim sa pitanjem "da li posle 3 meseca u EU, pa 3 meseca u Ukrajini, mogu opet direktno u EU", odgovor je da tehnički možeš, ali taj granični stoni-tenis bi nekome stvarno mogao da postane sumnjiv. :)

P.S. Tačno je da Rumunija (kao ni Bugarska i Hrvatska) ne pripada Šengen zoni (na koju se "90 dana" odnosi), ali nisam baš siguran da će da te puste. To je već komplikovano pitanje.