Jump to content

Featured Replies

U Ukrajini moze da boravi 60 dana,pa da predje granicu i ostane opet ako hoce.Dalje,moze da se vrati preko Rumunije,ali ne preko Madjarske.To je najjeftinija varijanta da doje do Srbije.Ali ako bude boravila u Ukrajini neko vreme,automatski dobija potrebne dane za EU,koje je ispucala,pa moze i preko Madjarske da se vrati.Dovoljno je i 7 dana da bude u Ukrajini,i nema problema sa Madjarima.Ja sam jedan put imao 94 dana,pa sam usao u Madjarsku,castio sam 20 eur.A kada sam se vratio posle 15 dana,niko me nista nije ni pitao(isti gr.prelaz B.Breg)..ato je vec bilo 110 dana u EU..Znaci nije sve tako problematicno kako mnogi histerisu.

1. Hajde prestani da koristiš izraz "histerisanje" kada se ukazuje na zakonske odredbe, propise, norme ili barem zdravu pamet. Da li ti lično garantuješ svima da će za 20 evra da prođu bez ikakvih posledica i neprijatnosti na granici?

2. U Ukrajini, bez vize (ili veze ;)) srpski državljani mogu da borave do 30 dana u 60 (http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama?lang=lat).

3. Boravkom u Ukrajini se ne dobijaju "automatski" nikakvi nagradni dani za Šengen, nije to supermarket. Po propisima, po isteku 90 dana u EU, mora da se izađe na 90 dana.

U svakom slučaju, Mirka je pitala za ulazak u Ukrajinu. Ja samo istakoh da u Ukrajini (legalno, bez vize) ne može da bude više od 30 dana, što nije dovoljno da se legalno vrati u EU kojom će biti okružena. Ne znam da li bi je Rumuni pustili, iako nisu u Šengenu, to treba da se raspita. Zahtev za Ukrajinsku vizu ranije nije mogao da se podnosi u samoj Ukrajini, može i to da se proveri. Dakle, samo sam skrenuo pažnju na moguće probleme, prema Mirkinoj situaciji. Eventualno, posle 30 dana u Ukrajini može da bude 30 dana u Belorusiji, ali nedostaje još 30 dana (Rusija?) za povratak u EU. Po nekim iskustvima, iz Ukrajine je dovoljno izaći i na 1 dan, pa da se ponovo uđe bez problema, ali i to je bilo samo nečije lično iskustvo i možda sticaj okolnosti.

1.vidi ovako nigde nisam nista garantovao,vec jednostavno pricam kako mogu da se izbegnu nepotrebni problemi.a sa parama je naravno daleko lakse da se neprijatnosti rese.putujem cesto a i mnogi to dobro znaju,nije to od juce.

2.U ukrajinu sam putovao 4 puta,2008,2009,2010 i 2011.Uvek je bio dozvoljen boravak 90 dana,a za auto 60 dana.Tacno si rekao,skoro su menjali zakon,sad je dozvoljeno 30 dana u 60 dana,sto znaci da mozes da predjes granicu posle 30 dana u neku okolnu zemlju i vratis se ,ponovo ostanes 30 dana.

3.oko racunanja vremena dozvoljenog u shengen zoni nisi u pravu.Licno sam imao iskustvo sa Austrijskom policijom u Salzburgu,prekoracio sam 20 dana,naplatili su mi kaznu 100 eur,i rekli da napustim Austriju.Naravno to nisam uradio,seo sam na voz,otisao za Nemacku,bio 10 dana i vratio se za Srbiju bez ikakvog problema.Ali mi je policajac objasnio sledece kao se vreme racuna: od danasnjeg dana,6 meseci unazad ne smem da imam vise od 90 dana....a nikakve pauze i slicno!! znaci sto se tice Mirke,ona je napunila 90 dana,izlazi u Ukrajinu,provede 7 dana tamo,i ona vec ima ponovo manje od 90 dana u zadnjih 6 meseci,i tih 7 dana moza slobodno da prodje kroz Madjarsku i vrati se u Srbiju.

znaci sto se tice Mirke,ona je napunila 90 dana,izlazi u Ukrajinu,provede 7 dana tamo,i ona vec ima ponovo manje od 90 dana u zadnjih 6 meseci,i tih 7 dana moza slobodno da prodje kroz Madjarsku i vrati se u Srbiju.

ajde razmisli još jednom o onome što si napisao.

A o cemu da razmisljam kad sam tako radim???30.septembra sam bio u istoj situaciji kao ona,imao sam tacno 90 dana..ostao sam kuci do 10.oktobra(10 dana) i vratio se za Nemacku ostao do 19.oktobra(9 dana)i vratio se opet kuci....a po necijem savetu bih morao da sedim 90 dana??!!!! smesno..1.novembra opet idem na 10 dana.U svakom momentu imam manje od 90 dana u zadnjih 6 meseci.To je to prijatelji moji.

A o cemu da razmisljam kad sam tako radim???30.septembra sam bio u istoj situaciji kao ona,imao sam tacno 90 dana..ostao sam kuci do 10.oktobra(10 dana) i vratio se za Nemacku ostao do 19.oktobra(9 dana)i vratio se opet kuci....a po necijem savetu bih morao da sedim 90 dana??!!!! smesno..1.novembra opet idem na 10 dana.U svakom momentu imam manje od 90 dana u zadnjih 6 meseci.To je to prijatelji moji.

Po zakonu si morao da "sedis" 90 dana van EU. To naravno u praksi izgleda drugacije, ali za ljude koji ne zele potencijalne probleme sa zakonom nije preporucljiva taktika.

PA KAZEM TI DA MI JE AUSTRIJSKI POLICAJAC OBJASNIO DA UVEK RACUNAM 6 MESECI UNAZAD I DA NEMAM U TOM PERIODU VISE OD 90 DANA.pUTUJEM CESTO I UVEK SAM NA NEKOJ GRANICI TIH 90 DANA NEKAD PREKORACIM NEKOLIKO DANA ALI NIKAD NEMAM PROBLEM NA IZLAZU UVEK UDARE IZLAZNI PECAT PORED ULAZNOG SVEJEDNO MADJARI II SLOVENCI.

treba mi savet, kojim putem je najbezbednije i najbolje ici iz Odesse za Srbiju tacnije Beograd , preko Rumunije ili preko Madjarske , kuda je brze i bolje a da se naravno izbegne Moldavija, pokusala sam da nadjem na temi to ali nisam uspela, ako je neko vec pisao uputite me na link...putovanje planiram za 3 -7 decembar :)

Nemam lično iskustvo sa prelaskom iz Ukrajine u Rumuniju, ali sudeći prema Lonely planetu izgleda da je bolje vratiti se preko Mađarske. Naime, prema LP-u postoji samo jedan bus dnevno na liniji Černici - Sučeava (preko prelaza Siret) i putuje se nekih 4 do 5 sati. Postoje i maršutke na toj liniji. Navode, takođe, da su na tom prelazu česte gužve zbog šverca cigaretama. Što se tiče ove druge opcije preko Mađarske, verovatno je najbolje vozom do Hmeljnickog, a onda do Čopa, pa Zahonj, pa Budimpešta. O tome je dosta pisano i ne verujem da se nešto mnogo promenilo, a prilično je lako izvesti i nema mnogo čekanja jer su ti vozovi česti. Pored svega mislim i da je jednostavnije stići iz Budimpešte do Beograda nego od Sučeave.

Ja sam išo direktnim vlakom od Odese do Čopa, a u Čopu je odma veza za Zahonj, odnosno u Zahonju za Peštu...

Ма,да..најједноставније је преко Мађарске,возом из Одесе за Лавов,па даље за Будимпешту..

ja se izvinjavam , ja sam skroz zaboravila da napisem da idemo kolima ,bila sam ubedjena da sam napisala , pa me zato interesuje za voznju kolima koji je put najbrzi a opet najbolji za auto? Malo sam listala temu i koliko sam ukapirala najbolje je ici oz odesse za vinnancy , pa potom na debrecin i preko temisvara za bg ? jel imate neku bolju ideju slobodno mi predlozite ?

Ako ides kolima onda je to sasvim druga stvar..Mada imaj na umu da se kroz rumuniju vozi sporije po danu,ima mnogo naselja,ogranicenja i saobracaja,teretnjaka..Da,ides na Vinicu,Cernovce u u Rumuniju..Pa za Temisvar..i dalje Bgd...Mada ti nije losa varijanta i na Madjarsku,brze je i jednostavnije,i to na Ternopil,Hust,Debrecen,Segedin..

sad sam napokon procitala celih 36 stranica teme, i vidim da svi hvale put kroz Madjarsku, i da ne preporucuju kroz Rumuniju zbog snega na Karpatima i loseg puta  ... dosla sam do zakljucka da je mozda najbolje ruta oOdessa-Vinnycja-Záhony-Nyíregyháza-Debrecen- Oradea- Arad-Temisvar - Bg ...ako smatrate da bih trebala napraviti neku korekciju slobodno mi kazite na to ?  i da li je dobar ovaj granicni prelaz Zahoni ili ima neki bolji ? ja inace put planiram na via micheline, ako imate neki bolji sajt i to mi preporucite? inace putujemo ja i decko i idemo tim putem jer je meni istekla Moldavska viza pa ne mogu da izadjem sa te strane Moldavije prema Rumuniji  :maddd:  nadam se da necemo moratai da placamo mito policajcima pa cemo se truditi da pratimo ogranicenja...imam mnogog pitanja jos ali videcu do 3 decembra da sve postavim i ispitam dobro jer ne volim neocekivane situacije na putu :)

Navode, takođe, da su na tom prelazu česte gužve zbog šverca cigaretama.

Ja sam prešla na tom graničnom prelazu (bajsom doduše i pre dve godine) i nije bilo nikakvih neuobičajenih gužvi a bilo je u jeku letnje sezone.

EDIT: Ako idete kolima, ne znam, svi navode da su gužve na rumunskim putevima zbog kamiona i da su loši. Moje je pak iskustvo da su sporedni putevi jako dobri i gotovo prazni, a kako ne zavisite od buseva i njihovih ruta, mislim da biste tuda prošli mnogo brže. Da ne govorim o prirodnim lepotama Rumunije, u kojima biste uživali :)

Nemam lično iskustvo sa prelaskom iz Ukrajine u Rumuniju, ali sudeći prema Lonely planetu izgleda da je bolje vratiti se preko Mađarske. Naime, prema LP-u postoji samo jedan bus dnevno na liniji Černici - Sučeava (preko prelaza Siret) i putuje se nekih 4 do 5 sati. Postoje i maršutke na toj liniji. Navode, takođe, da su na tom prelazu česte gužve zbog šverca cigaretama. Što se tiče ove druge opcije preko Mađarske, verovatno je najbolje vozom do Hmeljnickog, a onda do Čopa, pa Zahonj, pa Budimpešta. O tome je dosta pisano i ne verujem da se nešto mnogo promenilo, a prilično je lako izvesti i nema mnogo čekanja jer su ti vozovi česti. Pored svega mislim i da je jednostavnije stići iz Budimpešte do Beograda nego od Sučeave.

Mi smo ljetos autostopom u jednom danu presli dionicu Bacau-Chernivtsi-Vinnytsa-Uman, što po google map-u izadje 694km. Što se tiče graničnog prelaska,kako je i Snezana rekla, nema nikakvih posebnih poteškoća i čekanja. Naravno čeka se malo duže nego na nekim drugim granicama,ali opet sve u sferi normalnog vremena. Što se cesta tiče, u sjećanju mi je ostalo da je ruta od granice sa Ukrajinom pa negdje do Černivaca jedan od gorih putova (rupe su ogromne i česte,pa smo ponekad letali po autu gore-dolje  ;D). Kasnije ceste po Ukrajini su ok, ni predobre ni preloše. E da, ukoliko imate vremena, svakako posjetite veliku fontanu u Vinnytsi. Mi smo tamo slučajno došli, jer su muž i žena koji su nas povezli također to željeli vidjeti. Fontana je prelijepa, mnoštvo ljudi okolo, a mlazovi vode prate ritam klasične glazbe :D

Ovo je prijelaz preko kojega smo se vratili u Rumunjsku iz Lviva. Štopom do granice,pješke preko  :D Pješaka koji prelaze granicu sa bidonima ulja i ostalih kućnih potrepština mali milijun, auta stoje i ne kreću se,mi prelazimo,pokušavamo štopati,ali problem je što auta nema ni za lijeka :D No,uspjeli smo nekako i na kraju smo ipak nekako došli do Cluja  ;D

Zašto bi ste iz Mađarske išli za Srbiju preko Rumunije i prelazili jednu granicu više? 

da ti kazem ne znam, rutu sam pravila na osnovu iskustava sa foruma  :? a koliko je dobra ne znam zato i trazim savete  :-[

iskrena da budem pravicemo pauze samo za odmor, razgledanja gradova nas ne interesuju ovog puta jer nam je bitno samo sto pre i lakse da stignemo kuci jer smo se jako uzeleli :)

nadam se da ce se do 3 decembra javiti neko ko je skorije isao kolima za ukrainu (odesu , vinnancy) ili iz ukraine za srbiu da nam da savet  :P

Bolje idi Debrecen-Bekeščaba-Oroshaza-Seged-Subotica, cesta je puno bolja. Išo sam od Oradee do Arada prije 4 godine, cesta je bila grozna sa puno rupa i kolotrazima, glavno da su tražili kupnju vinjete, jedino ako nisu u međuvremenu nešta obnavljali u šta sumnjam... Kroz Mađarsku su ceste održavane i ne plaća se vinjeta, a mislim da ti je navedeni pravac bliži.

i ja se slazem sa tobom,ova ruta je odlicna i brza za voznju.Madjarski putevi su odlicni,a ne placa se vinjeta ako se ne ide autoputem,stoje isto dobro-

babareebu i  schokaz hvala vam ,sada smo gledali ovu rutu i stvarno je dobra, mislim da cemo se definitivno odluciti za nju jer je ista kilometraza kao kroz rumuniju a kako kazete bolji put ( znamo puteve kroz Rumuniju i njima su rupe sastavni deo svakog puta) ...imali smo u vidu i opciju preko Budimpeste  jer je autoput na nekih 400km duzine puta ali mislim da za tim nema potrebe s obzirom da kazete da je ovaj put sasvim ok a pritom nema kupovine vinjata ..

• 1 month later...

Pozdrav!!!

Mene zanima deo puta kroz Madjarsku do Ukrajine bez vinjete.

Ako neko ima informaciju bio bih jako zahvalan, planiram za ukrajinu za par dana.

Nije mi jasno sledece: put E79 ide do Debrecena a dalje E573, da li su to autoputevi ili ne tj vinjeta treba ili imam srece?

Unapred hvala.