Jump to content

Featured Replies

Ja ti preporucujem da poneses sator. Na Krimu je moguce na skoro svakoj plazi postaviti sator i prespavati u njemu! Ja sam to radio 2008.!

Koliko je to bezbedno, da li si imao nekih problema sa tim?? Našao sam hostel u Balaklavi za 7-8 evra, što je sasvim prihvatljivo, međutim radije bi išli negde malo istočnije. Koliko ima busom od Balaklave (Sevastopolja) do Jalte?

Evo, upravo sam našao baš jeftin hostel u Koktebelju, samo 55 grivnji, noćenje po osobi. Nego pošto dolazimo vozom iz Odese za Simferopolj, kako doći od Simferopolja do Koktebelja? Čini mi se da je najbolje onom trolom do Alušte, pa odatle obalom, verovatno neki bus ima?

Smradovi. U Ukrajini se vaučer (nepopunjen) može dobiti za džabe ako lepo zamolite nekoga u nekoj turističkoj agenciji.

On 7/10/2010 at 4:10 PM, goranvu said:

Smradovi. U Ukrajini se vaučer (nepopunjen) može dobiti za džabe ako lepo zamolite nekoga u nekoj turističkoj agenciji.

Šta kao obrazac, a ti samo popuniš po želji?

Da. Ja sam s tim ciljem pre 5 godina ušao u jednu turističku agenciju u Lvivu gde vlasnica nije mogla da se načudi kako to nama ovde naplaćuju, i kako je to sramotno itd. Onda mi je dala jedan vaučer, popunila ga, a meni ostavila samo da upišem datum. Nažalost nisam ga iskoristio jer posle više nisam išao za Ukrajinu, ali sad ne bih ni mogao jer za godine je već odštampano "200.." tako da može samo jednocifreni broj da se doda.

Vaučer je u suštini obična papirčina sa pečatom, i važeći je svaki koji je od agencije registrovane za turizam u Ukrajini. Kad bih našao odgovarajući mekani papir, ladno bih iskenirao jedan i odštampao sebi svoj da imam kad mi zatreba. Maltene da bi se mogla izmisliti neka ukrajinska turistička agencija i napraviti sebi svoj vaučer. Moma Tours koristi svoj status jedine agencije koja radi ture Crna Gora-Srbija-Ukrajina, i koja ima filijalu i u Ukrajini (Užgorod). Sigurno vam je lakše da ovde date 10 ili 15 eur, nego da tražite nekog u Ukrajini ko će da uzme vaučer za vas i da vam ga pošalje, to je logika kojom se koriste, zato se i plaća toliko.

kakva je situacija sa putnim osiguranjem,treba li to obavezno imati?

I pitanje za one koji su putovali kolima,planiram da idem ocevim autom (imam ovlascenje na srpskom jeziku) treba li mi kakvo ovlascenje za inostranstvo?

Postoji međunarodno ovlašćenje koje možeš izvaditi u AMSS, na osnovu domaćeg ovlašćenja. Šanse su da će ti to tražiti čak i naši na izlazu, pa ga je bolje imati nego da ti neko pokvari putovanje.

Nikakvo putno osiguranje nije potrebno osim zelenog kartona.

Kada ideš i kuda,preko Madjarske ili Rumunije??Ja isto teba da idem autom,ali sam sve planove ispomerao zbog poslova...tek u avgustu..ajde piši kako to ide,čitao sam nešto na forum.hr nije ništa komplikovano.

Heh, neverovatno ali Hotel Интурист-Закарпатье u Užgorodu ima i svoj sajt, pa evo verujem da će biti korisno mnogima koji su se namerili u Ukrajinu, jer tu mogu da spavaju i za 7 eur ako idu utroje, 8 eur za dvoje, a ako su sami, onda za 12 eur. Ovde sam spavao 2004. i izgleda da se otada cena maltene nije menjala. Te ekonomične sobe su čiste, kao i toalet, nema buke, barem nije bilo u mojoj jer gleda na hotelski parking iza hotela. Dakle imate i čuvani parking, 0.80 eur za noć.

A kao što se može videti, doručak ima od 2.5 eur, ručak od 4 eur i večera od 3.5 eur. Čuo sam da je hrana dobra, ali nije najzdravija, verovatno je premasno, preprženo ili tako nešto. Internet je 1.5 eur, verovatno jedan sat. Kome treba više interneta, neka potraži jedan mali internet klub koji radi od 0-24h, tamo negde u centru starog grada, cena na sat je 2005. bila oko 0.30 eur.

http://intur-zak.com/dt/prices

(na sajtu klikni na смотреть za više detalja)

Imam pitanje u vezi ulaska u Ukrajinu.

Naime putujem sa drugaricom koja je Ruskinja i kojoj nema problema sa ulaskom.

E sada idemo za Kiev (vozom) , rezervisali smo hostel ali na njeno ime. Ja sam mislio da pisem hostelu da mi posalje nesto kao potvrdu da sam rezervisao smestaj i da sa tim udjem u Ukrajinu. Da li je to izvodljivo?

Posto posle produzavam za Belorusiju i Ukrajinu a vracacu se opet preko Ukrajine , da li mogu da racunam na to da taj vaucer dobijem u Kievu da ne dozvolim da me pljackaju ovi nasi?

Hvala

Ne mogu da garantujem, ali mislim da vredi samo vaučer turisticke agencije registrovane za rad u Ukrajini. Pismo hostela bi ti pomoglo mozda da dobijes vizu u ambasadi, ali i tu vizu opet moras da platis.

A za vaučer u Kijevu takodje niko ne moze da garantuje da ces da ga dobijes, ali mozes da probas, to je licna stvar onoga ko radi u agenciji. Ja sam u Lavovu u agenciji Dana hteo da ga platim barem nesto, ali zena nije htela da uzme nista, bila je ionako izrevoltirana sto se tako nesto kod nas naplacuje.

bg" post="53910" timestamp="1280056546"]

Imam pitanje u vezi ulaska u Ukrajinu.

Naime putujem sa drugaricom koja je Ruskinja i kojoj nema problema sa ulaskom.

E sada idemo za Kiev (vozom) , rezervisali smo hostel ali na njeno ime. Ja sam mislio da pisem hostelu da mi posalje nesto kao potvrdu da sam rezervisao smestaj i da sa tim udjem u Ukrajinu. Da li je to izvodljivo?

Posto posle produzavam za Belorusiju i Ukrajinu a vracacu se opet preko Ukrajine , da li mogu da racunam na to da taj vaucer dobijem u Kievu da ne dozvolim da me pljackaju ovi nasi?

Hvala

Javi se za koji dan,možda budem išao kolima,a meni je prvi put da idem tamo..nekako ne bih sam,neznam kakva je procedura na granici,usput..a idem do Kijeva.Ne tražim ništa za put,jedino možeš negde da platiš ručak,a još zaboravih,ja šplaniram preko Madjarske..

• 1 month later...

Nije mi bas jasno, iako sam prostudirao i postove na forumu i neke internet sajtove... da li je vozna karta od budimpeste do lviva 30 eura ili je 30-ak eura povratna karta (budimpesta-lviv-budimpesta)?

Povratna karta Budimpešta - Lavov je 53EUR + rezervacija ležaja u spavaćim kolima (3 krevetna kabina), koja je obavezna, jer samo ona idu za Ukrajinu je 20EUR u jednom pravcu. Toliko sam platio krajem jula. Sad, čuo sam da je rezervacija ležaja za vagon Ruskih železnica koji produžava do Moskve na relaciji Budimpešta - Lavov, duplo manja, tj. 10EUR. Probaj da tražiš rezervaciju za ruski vagon. Inače ako hoćeš da kupiš rezervaciju u Budimpešti na stanici na dan polaska voza, nećeš moći, nego moraš direktno od domaćina vagona.

ok, hvala!

uf, to bi znacilo 53+20+20= 93eura lii u najboljem slucaju 53+10+10=73eura

(i naravno 2x15 eura za vaucere) 

hm, nisam siguran da li mi se onda isplati ici na 4-5dana...  zvizhd

btw, procitah negdje da je najisplativije kupiti povratnu u budimpesti do grada chop, a zatim tamo kupiti povratnu do lviva/lavova. da li je neko imao iskustvo sa tim?  :D

Evo malo nekih informacija, možda će koristiti:

Povratna Budimpešta - Čop je oko 34 evra.

Iz Budimpešte (sa stanice Nyugati uglavnom, ne Keleti, mada ima i par vozova sa Keleti; karta se može kupiti i na Keletiju) ide se vozom do Zahony-ja (poslednja stanica u Mađarskoj), gde se preseda na voz za Čop, koji je bukvalno preko puta Tise i treba mu 17 minuta da pređe Tisu jer ide u tempu nešto bržeg hoda  ;D.

Iz Zahony-ja do Čopa imaju vozovi u 06:30, 08:05, 11:38, 15:36, 20:10 i 23:58 (po mađarskom vremenu). Iz Čopa za Zahony u 02:20, 05:40, 08:32, 10:35, 14:15, 17:40 i 22:30 (po ukrajinskom vremenu).

Iz Čopa do Kijeva ima 4 voza dnevno, u 15:37, 16:45, 20:26 i 22:42 (ovaj poslednji produžava za Harkov). Iz Kijeva za Čop u 15:24, 18:58, 20:12 (iz Harkova) i 23:58. Od Čopa do Kijeva treba oko 15-16 sati. Cena za Plackartni vagon Čop - Kijev u jednom pravcu je između 85 i 100 UAH, i između 125 i 155 UAH za Kupejni vagon. Cena zavisi od voza do voza. Kurs EUR-UAH je 1:10.

Ako nekom treba red vožnje, i cene vozova unutar Ukrajine i iz Ukrajine ka zemljama bivšeg SSSR postoji sajt http://www.e-kvytok.com.ua/. Preko njega se može i kupiti karta, s tim da se plaća mala provizija, ali nisam probao da li radi sa našim karticama. Mora se prvo napraviti nalog da bi se moglo pristupiti redu vožnje i cenama. Imena stanica treba uneti ćirilicom na ukrajinskom ili ruskom, tačnije, treba ukucati prva tri slova i pritisnuti dugme desno i onda odabrati željenu stanicu.

hvala puno na informacijama!   klanj::

mada, ako je karta od chopa do kijeva 10 eura, od chopa do lavova je oko 5? hm, to bi ispalo 10 eura jeftinije nego direktna karta budimpesta - lviv, u slucaju da je potrebna rezervacija. ili od budimpeste do chopa i od chopa do lavova nije potrebna ta rezervacija od 10 tj. 20 eura ili nije potrebno platiti spavaca kola, vec postoje vagoni za sjedenje... ili kako? :P

btw, da li predlazete uopste odlazak u ukrajinu na 4-5dana sredinom oktobra, da nije mozda prekasno/prehladno ili tako nesto?  hm, druga ideja mi je stockholm, koji bas u oktobru uopste nece biti leden, jok.   :roll: volim ledeno, to problem i nije (logicno, cim bih u ove zemlje), ali je problematicno kada je prehladno ili kada pada kisa koja suzava mogucnosti i kreativnosti. samo mi nemojte reci da pogledam dugorocnu prognozu vremena, jer je ovog ljeta u nekim gradovima u rumuniji vrijeme poprilicno bilo suprotno od prognoziranog na netu. :D

poz  :)

ideš od Budimpešte do Čopa normalnim sedećim, ne treba ti nikakva rezervacija, a u Ukrajini ti je rezervacija uračunata u cenu karte. I plackart i kupe su sa ležajevima. Između Čopa i Lavova postoje ova 4 nabrojana za Kijev i još u 06:59, 18:55 i 21:32 i cena za plackart je između 50 i 60 UAH. Šta misliš sve da posetiš za tih 4-5 dana?

Ovako izgleda plackart: http://www.railfaneurope.net/pix/ua/car/platskart/a650.jpg

a ovako kupe:

hodnik http://i994.photobucket.com/albums/af65/rasha0702/IMG_0247.jpg

i kabina http://i994.photobucket.com/albums/af65/rasha0702/IMG_0246.jpg

aha, pa to je strava! tako se definitivno bas isplati!  ;D

ideja je bila 2 dana lavov i 2-3 dana Kijev.

mislim da bi ipak bilo bolje sacekati neko proljece pa napraviti "pristojno proputovanje".  jos cu razmisliti... imam fore do oktobra.  :D