Jump to content

Featured Replies

Mene zanima da li je neko isao u Ukrajinu samo sa pozivnim pismom? Planiram ici kod prijatelja u Uzgorod vozom. Na ukrajinskom sajtu ministarstva spoljasnjih poslova pise da je to dovioljno za privatne posete ali me zanima da li je neko to isprobao u praksi? Sto se vaucera tice nisam iz BG-a pa mi se nesto i ne isplati da placam prevoz do tamo i nazad da bih pokupila vaucer u moma tursu. Radila bih to samo u slucaju krajnje nuzde. :?

A kad zoves ambasadu u Bg-u postoji samo opcija da ti izdaju vizu na osnovu pozivnog pisma + formular + slike + oko 800 din + 3 do 5 dana za obradu zahteva. Tako da bih ja bio jako oprezan sa varijantom samo pozivno pisma ...

Napomena:

Ne moras da ides licno u Moma turs. Moze bilo ko umesto tebe (pricam iz licnog iskustva), neophodan je samo broj pasosa i datumi ulaska/izlaska iz UA.

Nazvacu ambasadu u ponedeljak pa cu videti. Nisam znala da neko drugi moze da pokupi vaucere. Hvala. ;D

Pitacu nekoga od rodbine da mi posalje vaucere post expressom ako nista drugo... A koliko je sigurna ta varijanta sa vaucerima, proverava li neko njihovu validnost? 

Varijatna sa vaučerima je nasigurnija i najisprobanija. Nema nikakve posebne provere validnosti. Uzme se vaučer u toj agenciji (nažalost košta 15 eur, nekad je bio jeftiniji) i na pasoškoj kontroli ga predaš zajedno sa pasošem. Ne znam kako je sa vozom, ali kad se ide kolima, pre dolaska na pasošku kontrolu ukrajinski policajac uvaljuje kartončić koji treba popuniti (adresa na koju se ide i slične stvari). Nema nikakve provere, možeš staviti bilo koju adresu, tj. naziv nekog hotela itd.

Neko je ovde pisao da su ti vauceri u Ukrajini besplatni i da mogu da se izdaju blanko. Ne bi bilo lose kad bi poneki savesni Srbijatreveler zamolio vise (ili bar nekoliko) tih blanko vaucera u nekoj agenciji pa da ljudi odavde mogu to da uzmu i dodju do vaucera bez placanja, kao sto se uostalom i dobija u samoj Ukrajini.

Mislite da je to izvodljivo? Sta je ta agencija u Bg pametnija od nas prekaljenih putnika da uzima po 15 eur za inace besplatan papir?

Čim tražiš nešto naveliko, izazivaš odmah podozrenje od onoga od koga to tražiš. Zato ja to nisam uradio.

A druga stvar, vize bi trebalo da su na jesen potpuno ukinute.

"Ukrajinci", jel mozda planirao neko ovo leto do Krima na more? 

Meni to nesto palo na pamet kao zanimljiva opcija. Iscitao sam celu temu i vidim da tamo ima zanimljivih stvari, ali nikad nije na odmet da cujemo i neko frishko javljanje, ako je ko bio skorije?

Ja planirao i planirao (planiram i dalje :), ali na kraju nisam nasao saputnika. Odnosno, svi planirani su ili odustali ili nisu bili dovoljno ozbiljni. :( A finansijska konstrukcija za Krim nije bas tako labava (bar meni) da bih mogao da krenem "kud puklo". Osim toga, zivotna situacija mi se prilicno promenila/zakomplikovala poslednjih meseci, pa...

Mozes li da kazes nesto vise o svojim planovima? Kako si mislio da putujes, gde da boravis na Krimu, koliko dugo, koliko planiras da ce to da te kosta, itd? Iz ove teme si mogao da vidis da bih ja isao iskljucivo kolima, a gorivo tamo i nazad je sigurno 250 evra. Ako se noci 2 puta pre Krima (a izgleda da mora), to je bar 2x20 evra, plus jos toliko u povratku, dakle 80, sa nekom klopicom bar 100. Tamo cena smestaja zavisi od sezone, ali neki realni minimum je 20 evra dnevno, plus klopa najmanje 30. Ako se putuje 6 dana, besmisleno je ostati manje od 10, sto je jos 300 evra (minimum). Ako se ide u obilaske, izlete, setnje, ode i vise goriva i para na klopu i karte. Sve u svemu, za tih 10 dana na Krimu, potrebno je minimum 650 evra, ali bi trebalo racunati i na 800 kao rezervu, sto znaci da treba imati budzet od 1000 evra (pa se mozda ostane i malo duze). Ako imas saputnike, sustinski smanjujes (delis) samo trosak za gorivo, pa sve to izadje mozda 100 evra manje, dakle minimum 550 po osobi. U stvari, gresim, smestaj se placa po jedinici, a ne po osobi, pa vise osoba u istoj sobi/apartmanu smanjuje i cenu smestaja, pa bi se trosak spustio i na min 400 evra po osobi, sto bi bilo prihvatljivo. Ali eto, ja ne nadjoh saputnika (pa jos i bajkera, da ne pedalam sâm).

To su moja gruba razmisljanja (o finansijama), pa me znamima kakva su tvoja. :)

Cane, vidim da si ti podrobno vec planirao. Ja nisam za sada blizu da idem vec mi je to samo palo na pamet kao opcija pa reko da vidim sta i kako i da li da se upustam u planiranje Krima. Ali i meni se cini da ne ispada bas jeftino. Dodje mu jeftinije neko grcko ostrvo na kraju...

Slobo, ovde ipak nije tema najjeftinije letovanje. ;) A mislim (cak sam siguran) da bi Krim bio daleko zanimljiviji i uzbudljiviji od Grcke. Mozda i lepsi. Bar ne bi sreo milion Beogradjana. Osim toga, ako putuje barem dvoje, pa dele troskove, cena po osobi, za 16 dana puta (10 dana na Krimu) moze da se zadrzi oko 400e, sto vec nije puno. Samo treba izbeci udarnu sezonu, kad 10 miliona Rusa krene na Krim, pa cene smestaja osetno skoce.

Mi noćas polazimo kolima na putovanje i glavna destinacija će biti Ukrajina.

Bukurešt -Brašov -Černivci -Vinicja-Odesa-Kijev-Lviv-Krakow-Berlin.

Pa kad se vratimo (za 20 i kusur dana) pišem sveže informacije  :)

Inače, litar evrodizela je u Ukrajini 83 dinara u našim RSD-ima, te ne ispada sve to tako skupo kad (u našem slučaju) kad to podele 4 čoveka.

Uzbudjenje raste ....  :blob: kako volim taj oset!  :blob:

Da li nekako moze da se sredi vaucer za Ukrajinu u Rusiji, Belorusiji ili baltickim zemljama?

I mene zanima odgovor na ovo pitanje. Ja sam isto pokusao sa nekoliko turistickih agencija u Sankt-Peterburgu, ali su me lagano otkacili  :cryy: ...

Vaučer za Ukrajinu može da izda samo agencija koja je registrovana za turističku delatnost u Ukrajini, zato bi trebalo pronaći agencije koje prodaju aranžmane za letovanje na Krimu. Međutim, pitanje je imaju li takve agencije uopšte vaučere jer Rusima ne treba ništa osim osnovne legitimacije da bi ušli u Ukrajinu.

Mislim da ne bi bio problem dobiti polu-blanko vaučer u Beogradu u agenciji MomaTurs, samo treba zamoliti da se ne unose datumi.

Da li je moguce mozda dati u vozu koji ide iz Minska za Lviv neki evro pasoskoj kontroli da puste bez vaucera? Meni je problem to sto sam vec u Rusiji...

Ne znam za tuđa iskustva, ali meni nikada nisu ništa tražili prilikom izlaska. A ne vidim ni zašto bi, kada ionako imaju sve u kompjuteru i ne bih ni mogao da uđem da nisam imao sve što treba.

• 4 weeks later...

Evo vratio sam se iz Ukrajine sa vise nego pozitivnim utiscima.

Naravno, za ulazak u zemlju su nam trazili vaucere, kao i na izlasku (kopije na uvid).

Lose iskustvo vezujem za zadrzavanje na granici (na ulasku 2h, na izlasku 6h cekanja), putevi su u ocajnom stanju (osim autoputa Kijev-Odesa) ali su zato bar besplatni  :)

i policajci (saobracajni i prashinari) koji traze kintu ali to je dobro samo ukoliko je neko stvarno nacinio prekrsaj, u suprotnom ne treba da im se daju pare!

Posetili smo Cernivce, Odesu, Kijev i Lviv.

Za 1 evro se dobije oko 11 hrivni.

Putovali smo kolima, evrodizel u Ukrajini koshta 0,85eur.

Kvas na ulici kosta 5 hrivni (veliki), 3 hrivne mali. :pij:

Shavurma je od 10-15 hviivni, pivo u prodavnicama oko 5 hrivni a po barovima/klubovima od 8 pa navise. Imaju jako dobro pivo!

Metro u Kijevu je 3 hrivne i fenomenalno funkcionise. Marshutke kostaju 2.5 hrivne ali tu moze svako da se svercuje jer se ne prodaju karte, vec se kod vozaca samo ostavlja novac na nekom tepihu pored ! :))

Sve u svemu, cene hrane, pica, prevoza i tako to - oko 30% su nize nego u Srbiji.

Kazu da je ranije bilo jos jeftinije.

Kad sam ja bio pre 6 godina, metro u Kijevu je bio pola hrivnje, a maršrutka u Lvivu jednu hrivnju. Tada se za 1 eur dobijalo oko 7 hrivnji.

Metro u Kievu je 2 grivnje,a marsutke od 1,50 do 3grivnje u zavisnosti koliko dugo vozi.Kurs za evro je trenutno 11,50 grivnji za 1 euro.

• 4 weeks later...

Građani Srbije u Ukrajinu bez viza

Kijev -- Vlada Ukrajine odobrila je sporazum sa Srbijom o ukidanju viza za putovanje našim građanima u tu evropsku zemlju.

Odredbe sporazuma predviđaju uspostavljanje bezviznog režima za građane Srbije i Ukrajine za period koji nije duži od 30 dana u roku od 60 dana od prvog ulaska.

Odobrenje ukrajinske vlade bilo je neophodno za stupanje na snagu sporazuma koji je potpisan 31. maja ove godine prilikom posete šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića Ukrajini.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=09&dd=22&nav_category=12&nav_id=543827

Da li neko ima ideju kako avionom najjeftinije do Kijeva? Wizz air ima iz Stokholma ,Memingema i Dortmunda za Kijev ali iz Stokholma uopste nema letova (ili nisu jos objavili termine) a iz ova druga dva karte u jednom smeru su od 50 evra pa navise.