Jump to content

Featured Replies

Bem li ga... ja sam u tom periodu na Sardiniji... a bas bi isla.

;D

e pa eto, vodis lepo direktora Jata onda na Sardiniju :D

salu na stranu, ako ima neki dobovoljac...

Golosina svaka cast za ideju...... ko hoce po 5 eu i organizujemo to :) verujem da ce blic saradjivati :)

a mislim na poklon direktoru jata da odnesemo sraf :D :D

U skoro svim drzavama sveta postoje low cost kompanije samo kod nas u Srbiji ne. Cak i u dalekoj Indiji postoji nekoliko kompanija koje nude letove za nekih 20 evra po citavoj Aziji, leteo licno, avioni novi stjuardese prave misice, hrana jeftina sve u svemu JAT treba da propadne a licno cu priloziti 10 evra  da neko od nas ili neki direktorcici iz JATa leti nekom low cost kompanijom kako bi se uverio da zemlja nije ploca vec elipsoid odnosno geoid.

• 2 weeks later...

Siguran sam da svi forumaši na ovoj temi razumeju sledeće:

Jat je državna aviokompanija, u upravnim odborima sede predstavnici vladajućih stranaka ili ljudi koji imaju

neke veze sa njima. Njihov interes je da kompanija ostvari profit, jer je to dobro za državu, ali pre za iste te

članove upravnog odbora.

Ukoliko bi se uvele lowcost kompanije, normalno je da će ljudi odavde pohrliti da lete jeftinim letovima, uostalom

ko ne bi?

Osim kada je rec o carterima, jatovi avioni su obično poluprazni. Logično je onda da će to malo ljudi preći

na jeftinije letove čim im se ukaže prilika.

To nije u interesu Jata, i zato pribegavaju tumačenju propisa i zakona onako kako im odgovara i koliko su u mogućnosti.

Uostalom, ko čita dnevnu štampu imao je prilike da vidi šta se sve dešavalo na relaciji Jat - Turkish Airlines.

Konačno, nije cilj da se građanima onemoguće bolji letovi, već da se Upravni odbor okoristi što je više moguće pre nego

što se Jat proda nekom drugom, ukoliko se to ikada i dogodi. (možda sam malo preterao sa ovom rečenicom, ali nekako imam

takav utisak)

Podržavam sve buduće akcije foruma na ovu temu

@ elefteros

potpuno si u pravu, evo morao sam da kopiram jeadn moj post o jatu, koji sam ostavio na drugoj temi, pa procitaj, nisi daleko od istine:

hehe posto je clan moje najuze porodice, do odlaska u penziju radila u jatu, znaci do pre par godina, mogu da odgovorim na ovo pitanje...taj starcevic je bio kandidat SPO-a, i nije vise u JAT-u...

btw, glavnu rec za JAT je uvek imala Demokratska stranka,a tako je i sada....

mada, istine radi, vec 8-9 godina pokusavaju da dovedu JAT na najnize moguce grane, kako bi ga sto jeftinije prodali, i namerno stavljaju nerealne cene za vrlo losu uslugu, da bi svi zivi pljuvali po njemu, i posle kad nadju kupca, da ne bi bilo velike polemike oko toga, nego da ceo narod bude srecan sto smo se konacno ratosiljali te "uzasne kompanije"....valjda smo do sad imali prilike da shvatimo kako se to radi....

to je vrlo jednostavno, i vazi i za ostale firme...oterali stare JAT-ovce koji su znali posao, doveli klince koji nemaju pojma kako jedna aviokompanija funkcionise, a koje nema ko da nauci, da bi se sto lakse odradio posao rasprodaje, i naravno celokupan menadzerski i direktorski kadar koji je doveden sa strane, iz raznih kamionskih transport preduzeca, koji ce da pricaju ovakve gluposti, kao gorepomenuti starcevic...samo par ljudi od celokupnog menadzmenta JAT-a od 2000god. pa naovamo je radilo u JAT-u i pre te 2000....

treba malo dublje gledati na stvari u drustvu, jer uvek ima neka pozadina...

ne zaboravite da je JAT do pocetka 90-ih bio jedna od 30 najvecih aviokompanija u svetu, sa vrlo obrazovanim i dobrim kadrom, koji sada rade u najboljim svetskim kompanijama, oterani iz svoje firme..Kada bi se vodila normalna politika kuce, JAT bi ponovo mogao da bude jak i dobar, on ima tradiciju i ime, i ne samo to....samo mesto gate-a na londonskom  Heathrow-u koje JAT poseduje jos od zlatnih vremena, kosta 50 miliona evra...a to je samo jedan primer...

pa trebalo bi da pricamo i da se borimo protiv loseg menadzmenta, a ne protiv same firme, jer JAT kao firma je najmanje kriv sto ga vode tako losi ljudi....

mislim, razumem ja i te ljude, koji samo hoce da uzmu neki dinar u ovim mutnim vremenima, samo ne razumem neke politicare, koji bi sve zivo prodali, i rodjenu majku da mogu...

mada, u stvari kapiram da i ti ljudi zele samo da uzmu neki dinar u ovim mutnim vremenima ;D, samo sto je njihov procenat verovatno malo veci  ;D

• 1 month later...

Izvor: BE92

Beograd -- "Jat ervejz" od sledeće godine besplatan uvodi taksi za svoje putnike od aerodroma u Surčinu do grada, najavio je generalni direktor "Jata" Srđan Radovanović.

On je danas, na konferenciji za novinare, rekao da je jedna od mera za privlačenje putnika to da će svi koji budu sleteli Jatovim avionima na aerdorom u Beogradu moći, uz avionsku kartu, da se do krajnjeg odredišta u glavnom gradu Srbije, voze besplatno taksijem.

Prema rečima Radovanovića, za obavljanje te usluge biće raspisan tender.

"U 2010. godini 'Jat ervejz' svim svojim putnicima će poklanjati besplatan taksi do bilo koje tačke u Beogradu. Nećemo voziti do onih delova Beograda koji su posebni gradovi", rekao je Radovanović.

On je kazao da će dodatna usluga biti i besplatno zdravstveno osiguranje za zemlje EU za putnike koji putuju iz Beograda na šta će imati pravo dok im bude važila povratna karta.

"Kada se skinu vize nećemo dobiti automatski osiguranje, naše zdravstvene knjižice neće imati u Evropi onu vrednost koju imaju kod nas osim za one koji lete nacionalnim avioprevoznikom", rekao je on.

Radovanović je danas predstavio predlog mera za oporavak i pozitivno poslovanje "Jata", zasnovan na povećanju broja putnika, smanjivanje rashoda i rekonstrukciju kompanije o čemu možete čitati više u našoj rubrici Biz.

I dok sve kompanije prelaze na no-frills koncept kako bi snizile rashode i ponudili karte po konkurentnijim cenama, JAT pisa uz vetar. Ne treba mi taksi i osiguranje, neka umesto toga snize cenu svake karte za hilljadu dindzii ili koliko to vec vredi. Neverovatno je koliko ti ljudi nemaju osecaj za potrebe putnika. Oni sad misle da ce moci da opstanu kao neka "luksuzna" alternativa dolazecim low-cost kompanijama. Videcemo kako ce to da se zavrsi.

• 5 months later...

Može li neko da mi pomogne da pronađem rad, da li doktorski ili magistarski, od nekog iz Jata ili koga već... Mislim da smo pričali o tome, ali nisam uspeo da pronađem... Treba nešto da krenem da pišem kao master rad pa me zanima

ovde

http://www.naslovi.net/2009-10-13/autobrief/lauda-ugrozava-jat-a-koristan-aerodromu/1361894

ti se pominje taj covek, ali kako ces da nadjes njegov rad -- ne znam jer se nigde ne pominje gde je to on magistrirao. bio je komercijalni direktor JATa i predstavnik JATa u Londonu, pa mozda preko njih da ga nadjes. uslihtaj im se kao da ces da ih branis u svom master radu i garant ce ti izaci u susret ;)

ili ga jednostavno nadji na FB :D

• 1 month later...

omg

meni se desilo sledece nedavno kada sam bila primorana da letim ozbiljnom kompanijom lufthansom: pet minuta pre boardinga, sa razglasa: Postovani putnici, kompanija Lufthansa se izvinjava. Prodali smo vise mesta u avionu nego sto smo imali. Traze se dobrovoljci da pomere svoj let za sutra, a mi cemo im obezbediti hotel, veceru i dorucak u Frankfurtu, i 250 evra dzeparac. Lufthansa  :ll:

• Author

Evo, za sve one koji razmišljaju da JAT-om idu iz Beograda iz Hamburg....

http://blog.b92.net/text/14585/Kako-JAT-prodaje-kartu-za-avion-a-vozi-autobusom/

Znam da i Germanwings ima takve satro aviokarte do nekih nemackih gradova, a u stvari, lete do npr. Kelna, pa dalje vozom do npr Stutgarta. Ali, deda u mercedesu... ::crazy:

omg

meni se desilo sledece nedavno kada sam bila primorana da letim ozbiljnom kompanijom lufthansom: pet minuta pre boardinga, sa razglasa: Postovani putnici, kompanija Lufthansa se izvinjava. Prodali smo vise mesta u avionu nego sto smo imali. Traze se dobrovoljci da pomere svoj let za sutra, a mi cemo im obezbediti hotel, veceru i dorucak u Frankfurtu, i 250 evra dzeparac. Lufthansa  :ll:

U, strava, pa ja bih ostao :)

Toga definitivno nema kod Germanwings-a. Nemoj da siris dezinformacije bez preke potrebe.

Imaju direktne letove iz Beograda do Kelna i Stutgarta i mogucnost presedanja do drugih gradova.

Ono sto Germanwings ima je nesto sasvim drugo i za svaku pohvalu. Naime, ako kupite jeftinu kartu npr. iz Stutgarta a zivite daleko, npr. u Minhenu (ili cak u Hamburgu) mozete da bukirate rail2fly, dakle voznu kartu od svog mesta do aerodroma sa koga letite po ceni od 25€. A s' obzirom koliko je voz skup u Nemackoj ovo je prava bagatela.

• Author

Da, pogresio sam, hvala sto si me lepo ispravio. Btw, gradove Stutgart i Keln sam naveo nasumice, kao primer.

Znam da sam u svojoj glavi imao neke varijante sa tim Stutgartom, tj. trebao mi je let do Minhena, koji je tad bio skup, a do Stutgarta bio na promociji i prilicno jeftin, pa sa rail&fly doplatom od 25 evra za voz do mesta kraj Minhena, bilo bi znatno povoljnije nego direktnim letom. Odatle mi pogresna informacija, zbog pogresne interpretacije u mojoj glavi. Izvinjavam se, nadam se da niko nije "nastradao" zbog mog posta.

• Author

Strasno! Sad vec ne znaju sta da izmisle! Te, evro poskupeo, te gorivo poskupelo, a sad dolar ojacao u odnosu na evro, a aranzmani su evrima, a cene u dolarima, kako ih nije sramota?!

A to sto agencije obracunavaju evro po prodajnom kursu Intesa banke, koji je sad, verujem 108 dinara, ubedljivo najgori, to nikom nista?? I kad je evro bio 75 din, jesu onda snizavali cene?! Ma, idi, bre!