Jump to content

Featured Replies

Posted

pretpostavljam da podaci o temi vec postoje, medjutim nisam nigde videla da su svi skupljeni una jednom mestu.

dakle, bez svercovanja, koji su najbolji nacini da se ustedi novac na gradskom prevozu?

koje su cene gradskog prevoza?

konkretno mene zanimaju gradovi - berlin, amsterdam i bec.

o gradskom prevozu za bilo koji grad mozes naci podrobne informacije na wikitravel.com, ukucas ime grada i gledas get around sekciju

Najbolje ti je da uvek uzmes kartu koja vazi nekoliko dana, onoliko koliko mislis da koristis prevoz. Uvek izadje jeftinije nego da kupujes pojedinacne karte.

U Becu postoji razne vrste karata. Najpovoljnije su 7-dnevna i mesecna. Ja sam uzela kartu za 7 dana i svojski sam je iskoristila. Ako te zanima tacan iznos, mogu da proverim. Kupuje se na svakoj stanici metroa.

U Becu postoji razne vrste karata. Najpovoljnije su 7-dnevna i mesecna. Ja sam uzela kartu za 7 dana i svojski sam je iskoristila. Ako te zanima tacan iznos, mogu da proverim. Kupuje se na svakoj stanici metroa.

Kosta 14 evra ;) dnevna je 5.50 evra :) mozes da koristis sve vrste prevoza u prvom ringu Beca.

Minhen malo vise od 4 evra po danu. Mene je za 3 dana kostala oko 13 evra. Isto prvi ring.

Prag kupio sam dnevnu  100 kruna  (malo vise od 3 evra) ali mislim da se ne isplati kupovati ako koristis iskljucivo metro ako koristis razlicite vrste prevoza u toku dana onda da. Dodjes u centar i iz centra mozes da dotapkas do cega god zelis.

Iz Beca postoji voz (S-bahn) do Bratislave koji je oko 12-13 evra. Sad koliko sam JA razumeo ako se vracas u istom danu karta ti vazi i kao povratna, ali ne mogu da tvrdim da je to zaista tako.

To se zove obavestenost!  klanj:: A da li ti je mozda poznata neka kombinovana karta u Becu? Karta koja ne vazi samo za prevoz? Nesto sam bila nacula u prolazu ali nisam imala vremena da se raspitujem a sad me bas kopka.

U Berlinu postoje tri zone - A, B i C. A i B su prakticno Berlin, dok je C periferija.

U C spada aerodrom Schoenefeld (mislim da je Tegel u zoni B), Potsdam (dvorac San Souci) itd.

Dovoljno je kupiti kartu AB (proslo leto mesecna je bila 73 EUR a nedeljna 25 EUR). Ukoliko ponekad imate potrebu da odete i u zonu C (npr. do aerodroma ili neki izlet), kupite doplatu za C, koja vazi uz vazecu AB, i naravno jeftinija je od obicne karte za zonu C.

Karte se kupuju na automatima na svakoj U/S-Bahn stanici, moguce je platiti ih karticom (debitna maestro je meni prolazila bez problema). Vaze za sve vrste prevoza po Berlinu (U-Bahn, S-Bahn, autobusi, tramvaji; pri ulasku u autobus potrebno je pokazati vazecu kartu vozacu). Na istim automatima cesto je moguce kupiti i dopunu za mobilni (naravno, ako imate nemacku karticu).

Karte u jednom smeru mogu se kupiti i u samom autobusu, kod vozaca, ukoliko ste samo u prolazu.

nisam bila u amsteradamu ali mi se cini da mi je rekao neko da su besplatni, samo ostavis pasos  :?

• Author

:banana:

aaa golosina ako saznas gde moze da se uzme besplatni bajk, pisi pisi pisi jer ja u nedelju krecem a na netu sam videla da iznajmljuju za 10 evra na dan. sto je isto ok, ali 10 evra je  :pivoooo:

Sedmodnevna karta za AB zonu u Berlinu je i dalje oko 25e, mesečna 40e, čini mi se. Za ovu sedmodnevnu ne važe studentski popusti. Ali, preporučujem ti da iznajmiš/pozajmiš neki bicikl jer je Berlin još zanimljiviji kad ga istražuješ sa bicikla :blob: Nažalost, nemam pojma koliko bi iznajmljivanje bajka koštalo.

• Author

Sedmodnevna karta za AB zonu u Berlinu je i dalje oko 25e, mesečna 40e, čini mi se. Za ovu sedmodnevnu ne važe studentski popusti. Ali, preporučujem ti da iznajmiš/pozajmiš neki bicikl jer je Berlin još zanimljiviji kad ga istražuješ sa bicikla :blob: Nažalost, nemam pojma koliko bi iznajmljivanje bajka koštalo.

:)

pise od 7.5 evra po danu

zavisi koliko ces da se vozis....ja sam bio prosle godine za prvi maj i uzeo karnet od 10 (mislim da je bilo oko 11eu) i to koristio 4 dana (do i od hotela po jedna jer mi je hotel bio u p.m.) i bilo mi je taman .......a po centru pesaka :)......

da dodam za amsterdam - vratio sam se pre 3-4 dana iz amsterdama najbolja varijanta je stripenkarte sa 15 komada (7.3eu)......e sad fora je sto za svaku voznju moras da otkucas za jedno polje vise od zone u kojoj se vozis......ja sam se vozio tramvajima uglavnom i tamo nisam video kontrolu ni jednom......tako da cesto nisam ni kucao kartu ili otkucam jedno polje pa se pravim lud kao nisam znao......drugarica koja zivi tamo samo na ulazu ako se desi da ima konduktera pokaze neku od starih karti i evo vec 3 meseca nije platila kaznu :)

definitivno 2 grada u kojima nije moguce svercovati se u metrou su sankt peterburg i moskva(ili ja bar ne vidim nacin ali mozda geoplans zna jer zna sve cake po rusiji :) ).....tacnije ne mozes da udjes bez karte jer pored fizicke blokade tu su i radnici koji kontrolisu....

definitivno 2 grada u kojima nije moguce svercovati se u metrou su sankt peterburg i moskva(ili ja bar ne vidim nacin ali mozda geoplans zna jer zna sve cake po rusiji :) ).....tacnije ne mozes da udjes bez karte jer pored fizicke blokade tu su i radnici koji kontrolisu....

mozes u Moskvi ako preskocis rampu i protrcis, provereno :) i gledaj rampe gde su zene obezbedjenje, one nece da trce za tobom, samo koriste pistaljku :)

mozes u Moskvi ako preskocis rampu i protrcis, provereno :) i gledaj rampe gde su zene obezbedjenje, one nece da trce za tobom, samo koriste pistaljku :)

hehe prisustvovao sam sceni koju si opisao, samo je radnja bila u New York City-ju..

na zvuk pistaljke,u roku od 30sec. su se tu stvorila 2 pandura, koja su se zaletela i s ledja oborila jadnog coveka( crne puti btw. mozda je to bio razlog brutalnosti), prvo ga par puta naboli nogama dok je bio na zemlji, i palicom, a onda ga izvukli napolje uz opasku-plati pa se vozi :P...i sve to zbog 1$...

nadam se da su u majcici rusiji osecajniji  ;D

• 3 weeks later...

Da,imas dnevna karta(do 20.00H)=4.60evra; Karta 24h=5.60evra;48h=10.00evra;72h=12.00evra;Nedeljna(ponedeljak-ponedeljak do 9h ujutro=14.00evra,vaze za sve prevoze(U-bahn,tj.metro,bus,tramvaj).svercovanje je rizik,jer je kazna 66 evra na licu mesta!!Ako nemas,dolazi policija pa rizikujes zabranu za Austriju u narednih 5 godina!!Bez para nema sta da trazis u toj zemlji!!

mrzi me da citam pa ako je bilo sorry, ja sto sam radio stalno na putu u gradovima ako ostajem vise od jednog dana, kupim kartu na jedan dan i onda se vozam u GSP, ali ne otkucam kartu, tako da i ako te uhvate ti pokazes kartu i kazes sad sam je kupio/kupila ali ne znam kako da je otkucam, ponistim, pozoves se na to da ne razumes jezik : ) malo prigovaraju ali na kraju puste.