Jump to content

Featured Replies

Posted

Пречешљах форум, ал не видех сличну тему. Ако има, молим неког од модератора да споји у једно.

Дакле занима ме следеће: Да ли постоје неки услови за прелазак границе колима, нпр. грчке? Мислим пре свега на оштећења у смислу каменчић на шоферци, огуљена фарба (неударен ауто) итд. Да ли је неко имао негативна искуства и сл.?

Фала.

To ti se moze desiti uglavnom ako nikog nema na granici i naidjes na smrada od policajca, a to se jaaako retko dogadja. Meni se nikad nije desilo, a imam tako neke vidljive felerčiće na kolima, npr. šoferku napuklu pri dnu, ali nije previse upadljivo. Takodje mi je zmigavac upao malo u branik, jer je branik tu malo iskrivljen. Koliko znam Grci uglavnom nisu zainteresovani za izivljavanje (sto bi se mozda moglo ocekivati on nekih nasih drugih komsija), vec samo da su papiri uredni. A posto si verovatno turista, doneces pare u zemlju, i sto da te kinje, pogotovo sad u sezoni?

Ако се ауто не води на тебе треба да имаш овлашћење за управљане туђим возилом у иностранству. За оштећење на шоферци не верујем да ћеш имати проблема. Мене су једном у Српској смарали због ћелавих гума на шта сам им ја одговорио да је у Србији минимална дубина шаре 1 мм. На то ми је полицајац рекао:''Али ово ти није Србија, што не значи да једног дана неће бити''. :) По правилу ти треба и међународна возачка дозвола али је ретко траже.

• Author

Међународну имам, кола су моја, флеке ћу да прекријем или у најбољем случају рачунам да ће кола да се упрљају до границе, дакле - кева.  ;D

Фала  :D

Da li je ovlascenje neophodno i ukoliko se kola vode na roditelje?  :?

Da, mislim da je neophodno. Mada tu valjda vazi da ako ide vlasnik vozila sa tobom onda ti ne treba ovlascenje iako ti vozis. Najbolje pozovi AMSS i oni ce ti dati sigurnu informaciju.

Da li je ovlascenje neophodno i ukoliko se kola vode na roditelje?  :?

Da, mislim da je neophodno. Mada tu valjda vazi da ako ide vlasnik vozila sa tobom onda ti ne treba ovlascenje iako ti vozis. Najbolje pozovi AMSS i oni ce ti dati sigurnu informaciju.

Ako zoves AMSS reci ce ti da treba, jer oni upravo prodaju taj formular i na tome zaradjuju.

Ja sam roditeljska kola, bez preterivanja, 100 puta vozio preko granice (na sve strane, osim u BG), sto sam, sto sa drustvom, retko sa roditeljima. Imam to ovlascenje iz 2003. godine, isteklo je godinu dana kasnije, ali NIJEDNOM mi ga niko nije trazio. Jesu zeleni karton, jesu saobracajnu; policijske patrole to i vozacku pride, kao i pasos, ali ovo ovlascenje ama bas nikada.

Da, ali išao ja jednom u Varnu preko Zaječara, a naš pandur na pasoškoj kontroli kopa li kopa unutra po kompjuteru ne bi li mi nešto našao, i na kraju se setio da mi traži i ovlašćenje (jer tada auto nije još bio na moje ime), ali ja sam sve izvadio da mi ne bi takvi jadnici kvarili planove. Bio je krajnje odvratan i sirov, i na kraju me neskriveno nerado pustio. Mada verujem da bi me pustio da je auto bio na ime nekog od roditelja.

Sto se tice manjih ostecenja na kolima tu neces imati nikakvih problema skoro ni na jednoj granici (dok god ta ostecenja nisu nastala udrcem u carinika ili policajca na granici ;) ). E sad ako neka ozbiljnija ostecenja nastanu u inostranstu onda lepo pozoves policiju ako vec nije izasla na uvidjaj i zatrazis da ti daju potvrdu da je nastala steta (ovo ti treba da bi naplatio i osiguranje). Moj drugar je imao ozbiljniji udes u Madjarskoj ali su kola i dalje bila u voznom stanju i uz pomoc te povrde ga je i prevezao u Srbiju.

Sto se tice dokumenat za voznju kola preko granice trebaju ti sledeca dokumenta:

vozacka dozvola (zemlje u komsiluku i u USA priznaju i ovu bedu od nase dozvole dok po vecini zemalja ti treba i medjunarodna vozacka 2000din vadi se u AMSS za 5minuta samo ti treba slika za pasos i oreginal vozacka, VAZNO: medjunarodna vozacka dozvola vazi samo uz oreginal nacionalne dozvole i ona je u sustini samo prevod nacionalne dozvole na nekoliko stranih jezika)

Ovlascenje za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu - ovo moras imati ako vozis i roditeljska kola. Isto se vadi u AMSS i kosta 2000din, moras imati samo ovlascenje za upravljanje vozilom overeno u sudu.

Saobracajnu dozvolu

Zeleni karton - vadi se u osiguravajucem drustvu u kom su osigurana kola (vadi se za 10min, 1000 i koji dinar je mene kostalo)

Za Crnu Goru nije potreban Zeleni karton niti Ovlascenje za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu, za BIH je potreban Zeleni karton ali nije potrebno Ovlascenje za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu.

Sve ovo sam licno proverio. U vecini slucajeva ti na granici nece nista traziti sem pasosa, vozacke, saobracajne i zelenog kartona. Ja sam juce bio na blic do Slovenace granice (isao bi dalje ali to je duga prica... ;) ) na granici kod Sida ni nasi ni hrvatski policajci nisu nista sem pasosa trazili, u povratku na granici kod Bogojeva opet nista sem pasosa.