Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav putnici! 

Putovali smo prosle godine od Budimpeste do Amsterdama vozom (nezaboravno iskustvo, pisao sam o tome ovde). Sada zelimo da krajem ovog/pocetkom sledeceg meseca odemo do Rima vozom. Plan je da se do Trsta ode autom i da se onda uhvati direktna linija Trst - Rim. 

Ima li neko od vas iskustva sa italijanskim vozovima? Kojim vozom ici? Da li neko mozda ima iskustva sa istom linijom? 

Hvala svima :D 

Jel ovo direktna znači bez presedanja?

Bez presedanja imaš dve opcije: Intercity i Frecciarossa. Ovi potonji su ti brzi vozovi, ali imaš samo 1 dnevno direktni. Intercity je sporiji ali ih ima više.

Mnogo je više vozova iz Venecije, pa je konekcija obično sa presedanjem u Veneciji; intercity ili regionalni do Venecije, pa odatle brzi do Rima.

Na njihovom sajtu imaš sve opcije: https://www.trenitalia.com/en.html

Moraš kucati imena gradova na talijanskom, Trieste i Roma

Talijanski vozovi su super, ali često kasne. Čak i ako presedaš to ne treba da te brine, uvek možeš uhvatiti sledeći iste klase ili niže klase bez doplate.

I u slučaju da ima nekih kvarova na mreži ili vrše neke popravke, izbaciće ti alternative za buseve koji menjaju vozove. Generalno, ne moraš da kupuješ karte unapred. Ja sam ih kupovala online jer većina aparata na stanicama ima problem sa azijskim karticama (mi imamo pin sa 6 brojeva). Pošto su obe stanice velike ima i šaltera, ne moraš čak ni na aparatima da kupuješ karte.

Ako ih kupuješ online, ne moraš da ih štampaš, dovoljno je da pokažeš kartu na telefonu, kondukter samo skenira kod.

Pre je bilo jako vazno da se kupljena karta validira na nekom zutom aparatu, neposredno pre ulaska u voz, bez tog, kao da nemas kartu i placala se kazna. Da li je to i dalje na snazi?

Mislim da za tu relaciju (prvenstveno Venecija-Rim) ipak ima smisla uzeti karte online ranije, trebalo bi da bude povoljnije.

On 3/13/2023 at 4:16 PM, Dragance said:

Pre je bilo jako vazno da se kupljena karta validira na nekom zutom aparatu, neposredno pre ulaska u voz, bez tog, kao da nemas kartu i placala se kazna. Da li je to i dalje na snazi?

Ne, ti praktično dobiješ e-kartu. Piše čak i na njoj da ne moraš da je štampaš, validiraš. Kondukteri okolo idu sa elektronskim čitačima i skeniraju kod. I to je to.