Jump to content

Featured Replies

Posted

Hello 2 everyone :)

Uskoro idem u Rusiju aeroflatom i imam connecting flight u Moskvi. Juce sam saznala da su SVO1 i SVO2 potpuno razdvojeni aerodromi i da vreme koje je potrebno da se stigne od jednog do drugog ni malo nije naivno. Ja imam samo 2 1/2 sata da stignem... a vidim da neki ljudi pisu da im je otprilike samo toliko vremena trebalo da izadju sa SVO 2. Navodno postoji neki free bus ali opet sam cula da se neretko odustaje od potrage za tom uslugom u citavom ludilu. taxi je opet suvise skup...

ne znam...prilicno sam zbunjena i nesnalazljiva pa me sada ova situacija malo brine.

Da li neko ima iskustvo sa tranzitom sa svo 2 na 1?

:?

Sheremtyeva koriste zajednicku pistu ali su to dva odvojena terminala.

Rusi ih zovu Terminal 1 i Terminal 2 dok stranci obicno zovu SVO1 i SVO2.

Avion koji iz BG sleti na SVO2 sve formalnosti se brzo zavrse, ti imas 2 1/2 sata da stignes i to je dovoljno.

Najbolje je koristiti autobus.

Postoji aerodromski autobus "Sheremtyevo" koji od ide na svakih pola sata, od terminala do terminala stize za 15 minuta. Obicno je taj autobus marke Scania, bele boje na njemu pise Shermetyevo.

Cena karte je 80 rubalja (nema za dz). Kada izadjes sa SVO2 autobus staje bluzu zeleznicke stanice, pored hotela "Novotel". To je nekako pravo od izlaza, zeleznicka stanica je visoka i narandzaste boje.

Tu takodje mozes da koristis i gradski autobus koji ide ka SVO1. Autobus je №817, ide 10-15 minuta a karta kosta 25 rubalja.

Ti autobusi staju na SVO1 izmedju dolazaka (arrival) Terminala 1 i Terminala C (to je najveca zgrada tamo povezana za garazom na sprat).

Snimi gde staje autobus i upamti trebace ti za povratak sa SVO1 na SVO2. Tu takodje mozes i gradskim autobusom do SVO2. Autobus je №851, i ponovo ide 10-15 minuta a karta kosta 25 rubalja.

Imaj na umu da ovi autobusi idu samo u vremenu 06.00- 23.00

Cao,

Da li je let direktno od Beograda do zeljenog grada sa presedanjem u Moskvi ili si uzeo odvojeno kartu od Beograda do Moskve i od Moskve do zeljenog grada? I da li je sve aeroflotom?

Isao sam krajem maja u St. Peterburg preko Moskve Aeroflotom (oba leta,bg-mos i mos-st.p). Kada kupis kratu iz Beograda do nekog grada u Rusiji preko Aeroflota presedanje je mnogo jednostanije. Aeroflot ti obezbedi prevoz od SVO2 do SVO1 (i obrnuto pri povratku), put traje desetak minuta i autobus ne izlazi iz kruga Aerodroma(samo zaobidje pistu). Kada je vreme presedanja manje od 4h, kao u tvom slucaju, ne moras ni prtljag da uzimas vec ti oni sve odrade. Ja sam u povratku imao 1h45m da presednem sa SVO1 na SVO2 i uspeo sam. Bilo je i viska vremena. Inace u aeroflotovom magazinu (koji postoji u svakom naslonu sedista, u svakom avionu ) imas detalno opisanu proceduru presedanja i/ili podizanja prtljaga i sl. na Seremecevu.

E sad sve ovo je u slucaju da su oba leta (i bg-mos i mos-zeljeni grad) Aeroflotov. I da si narucio let kod njih od BG-a do zeljenog grada, tj. da oni znaju da presedas. Ako je to slucaj javi pa da ti napisem detaljno uputstvo.

Ova procedura koju je geoplans opisao mi nije poznata. Verovatno je to u slucaju kada ne ides sve preko aeroflota. Na ovom forumu uvek nesto novo saznam! clap.gif' alt=':clap:'>

• Author

ja sam se ustvari grdno zeznula sa planovimo. trebalo je do budimpeste vozom, iz budimpeste do moskve avionom, pa bi u moskvi ostala par dana i na kraju bi uzela voz do volgograda...ali kako to obicno biva, gotovo u zadnjem momentu je sve ispalo nakaradno i uletala sam u prvu agenciju u novom sadu i uzela najjeftiniju kartu od beograda do volgograda, sa presedanjem u moskcvi...sve sa aeroflatom.

ovo je zaista prvi put da cujem da ne moram da se bakcem sa prtljagom. zvuci sjajno!!!!

Detaljna uputstva....mmmm... mojoj sreci nema kraja!

moja sposobnost koordinacije u prostoru, moram priznati, je vrlo oskudna, pa sav i vise nego zahvalna na svakoj informaciji  klanj::

Pa ako ti je prvi put u Rusiji i nemas neku lokalnu podrsku tamo onda ti je avionom najbolje.

Imaj na umu da se voz Moskva-Volgograd klacka minimalno 21 sat a cesto i vise, pa dok uzmes kartu jer su obicno unapred rezervisane, pa onda drndanje na Paveleckaja vokzalu odakle polazi voz za Volgograd...

Ovako avionom stizes vise od deset puta brze, aerodrom u Volgogradu je 15 km od grada. Aerodrom zovu dvojako, neki "Gumrak" (staro ime) a neki "Medjunarodni aerodrom" (novo ime).

Volgograd neki njegovi stanovnici zovu i Caricin jer je to staro ime i svake godine hoce da ga vrate.

Pominjes da ti je koordinacija u prostoru oskudna zato imaj na umu da je Volgograd veliki grad sa preko milion stanovnika i ima jedno 80 km u precniku. Metrotram (tramvaj koji ide ispod zemlje) vozi skoro svuda pa je glavno prevozno sredstvo.

U Volgogradu treba videti muzej posvecen opsadi Staljingrada gde je poznati Staljingradski mac i puska Ivana Zajceva, Panorama muzej i naravno Mamajev Kurgan i na njemu spomenik "Majka otadzbina zove" koji je najveca statua na svetu. I treba pozuriti jer se pre dva meseca zbog podzemnih voda statua nakrivila za 20 cm pa moze da padne.

I da kupanje u Volgi tamo je  nono, reka je zagadjena.

Ovako, prvo sto obavezno moras da uradis je da u Beogradu na aerodromu pri cekiranju prtljaga kao odrediste kazes Volgograd. Tako da ti sluzbenik polepi odgovarajuce nalepnice na prtljag i samim tim ne moras da dizes prtljag u Moskvi i ponovo ga chekiras vec ce ti oni sve to odraditi.

Kada sletis u Moskvu najverovatnije ce po vas doci autobus i odneti vas do izlaza. Od izlaza dalje prati natpise. Tebi treba natpis "transfer less then 4 hours". Najbolje pitaj nekog sluzbenika ako ti ne bude bilo jasno gde treba da ides. Nakon sto nadjes takav natpis ili te sluzbenik uputi, samo prati put jer sve i da hoces nemas gde da zalutas. Jednostavno nema gde da se zaluta ili pogresno skrene dok ne stignes do sluzbenika carine i mup-a. Kada stignes do njih sledi pregled dokumenata i sl. Tu je vazno da imas popunjen imigracioni list koji dobijes u avionu. Meni nisu pravili nikakve probleme, sve sam prosao glatko. Jedino su sluzbenici uvek neraspolozeni, sto je prilicno cesta slika za Rusiju. Zatim silazis do mesta gde cekas autobus za SVO1. Autobus vas vozi do izlaza 12 terminala SVO1 gde prolazite opet proveru stvari rendgenom i detektorom metala. Kada to prodjes penjes se uz stepenice i pronalazis izlaz koji ti pise na karti Moskva-Volgograd. Svuda su displeji sa vremenima i brojevima letova,a i terminal nije nesto velik tako da ces se tu snaci sigurno. Takodje na kraju terminala imas stand sa cedjenim vocem!Extra!  :pij: Sada samo treba da sacekas svoj let i to je to. E da imas tu i 2 automata za razmenu valute. Kada sam ja bio jedan nije radio, ali je zato drugi posluzio svrsi.

Srecan put i ako sam bio nejasan slobodno pitaj sta te interesuje. Isto bih ti i savetovao i u putu, sve sto ti nije jasno pitaj.

Zaboravih linkove.

Sajt SVO aerodroma. http://old.svo.aero/?act=part&pid=541

Sajt aeroflota: http://www.aeroflot.ru/eng/information.aspx?ob_no=505#10957 Ne obracaj mnogo paznju na tekstove na ovom sajtu posto i nema obradjen tvoj slucaj: Presedanje sa internacionalnog na domaci let bez dizanja prtljaga. Stavio sam ovaj link samo zbog slika koje prikazuju putanju pri presedanju. Od izlaza na koji dodjes na SVO2 do izlaza (slova T) sa kog ides do SVO1. I izlaz 12 terminala SVO1.

Imam jedno slicno pitanje...Kako od Sheremetyevo 2 da stignem do Domodedovo aerodroma? Na netu sam nasao da su ta dva aerodroma povezana autobuskom linijom. Nego, koliko su ti busevi cesti, koliko traje voznja, cena u rubljima i sl.

Ima taj autobus ali to nije redovna linija nego "eskpres".

Znaci ide od aerodroma do aerodroma i ne staje na usputnim stanicama.

Na SVO-2 taj bus staje gde i ostali, blizu zeleznicke stanice, pored hotela "Novotel".

Autobus je Scania gradskog tipa i pretezno tamno plave boje.

Voznja je od SVO-2 do metro stanice Domodedovskaja u Moskvi gde staje pa odatle ide do aerodroma Domodedovo.

Tu staje kod putnickog terminala desno, Rusi to zovu "desno krilo".

Bus saobraca 06-24, sa Domodedova polazi na svakih 15 minuta a sa SVO-2 mislim na svakih pola sata.

Voznja traje preko sat vremena po redu voznje, ako se uleti u guzvu onda i duze.

Sa metro stanice Domodedovskaja do aerodroma Domodedovo ide nekih 40 minuta.

Karta ima cenu od 80 rubalja - toliko kostaju svi ti aerodromski autobusi po Moskvi.

Samo pazi to je cena metro stanica Domodedovskaja - aerodrom Domodedovo. Od SVO-2 do Domodedova kosta vise valjda 150 rubalja ili moras da kupis duplu kartu.

Ja sam kartu kupio u busu a na Domodedovu karta moze da se kupi na putnickom terminalu pored saltera 0 (nula) gde su domaci dolasci.

Samo za sve ovo nemoj da se siguras 100% jer se trenutno put ka Domodedovu nesto popravlja pa je moguce da je zatvoren i da taj autobus ne ide ili ide nekom zaobilaznom trasom bez ikakvih obavestanja.

Znaci moze da bude raznih promena.

• 7 years later...

Zdravo svima :smile:

Za desetak dana putujem u Jekaterinburg, preko Moskve, kupljeno kao jedna karta (vezani letovi). Ovo je moje prvo presedanje, pa se plašim da nešto ne zabrljam. Slećem na terminal F, imam 2h pauze i krećem sa terminala D. Informacije o presedanju sam našla na njihovom sajtu, piše minimum 1h 20 minuta:

http://www.aeroflot.ru/ru-en/information/airport/transit

Ono što mene brine je da ne bude komplikacija sa prtljagom. Kaže: ''If your baggage was checked to Moscow only, you need to collect it''. Dakle, ako mi u Beogradu čekiraju prtljag do Jekaterinburga, ne treba da ga pokupim? Šta da radim ako se prtljag zagubi, pošto sam u Jekaternburgu samo jedan dan i već sutradan idem vozom za Novosibirsk? Možda su malo glupa početnička pitanja, ali to mi baš stvara tremu pred put :sad:

ne brini, ako i kupila kartu beograd - jekaringurg, prtljag ne uzimaš u moskvi već na krajnjoj destinaciji. Može se desiti da se prtljag zagubi, ali to se dešava zaista retko. trebalo bi da bude sve u redu.:biggrin:

što se tiče transfera imaćeš dovoljno vremena samo je važno da budeš fokusirana, da ptratiš putokaze i eto te na tvom terminalu.:rolleyes:

Edited by du-ki

1 hour ago, maslacak15 said:

Šta da radim ako se prtljag zagubi, pošto sam u Jekaternburgu samo jedan dan i već sutradan idem vozom za Novosibirsk? 

U tom slucaju im das adresu u Jekaternburgu [ako kazu da ce stici prtljag pre nego odes, npr. sedecim letom] ili/i adresu u Novosibirsku.