Jump to content

Featured Replies

Osijek i Sarajevo u Srbiji?  zvizhd  nemoj da nas optuze za pretenzije

Hocete obraditi Maglic?

• Author

pa to podpada pod reportaze sa linka "tvrdjave u regionu". akcenat jeste na tvrdjave u srbiji.

nisi komenarisao najavu reportaza iz madjarske. :lol:

krajem jula planiramo da proputujemo po srbiji i posetimo neke tvrdjave izmedju ostalog i maglic. na meti su i utvrdjeni manastiri. znaci sve sto ima veze sa fortifikacijom.

da kazem i to da je asocijacija za fortifikaciju otvorena za saradnju.

ukoliko neko ima fotografije pomenutih "targeta" ili zeli da ih napravi i napise kratak tekst (na engleskom) pozivamo ga na saradnju. neka nam posalje svoju reportazu i postavicemo je na nasem sajtu uz obavezno odavanje priznanja osobi koja to uradi.

podsecam da je sajt peterwardein.com prvenstveno stvoren radi prezentovanja vojne ahitekture nastalih tokom istorije na tlu, pre sveg, srbije ali i crne gore,

bosne i hercegovine i hrvatske. prezentacija je pre svega namenjena ljudima u svetu kako bi im predstavili nase kulturno-istorijske sopmenike.

odvajanje od XVIII veka i austrijske vojne arhitekture (petrovaradina) i prosirenje ka drugim zemljama i fortifikacijama nastalih u drugim vremenima odlucila je statistika posecenosti sajta. naime, preko 75% posetilaca je izvan srbije (i crne gore).

novi sadrzaj sajta je sa akcentom na reportaze. osnova sajta bice visejezicna dok ce reportaze biti samo na engleskom (problem prevodjenja).

ima i tvrdjava maglic,do koje nije lako doci i dosta je zapustena,ali sam bio tamo pre par godina i nije lose obici je ako si u prolazu

On 6/20/2006 at 12:02 PM, Micowiny said:

da kazem i to da je asocijacija za fortifikaciju otvorena za saradnju.

ukoliko neko ima fotografije pomenutih "targeta" ili zeli da ih napravi i napise kratak tekst (na engleskom) pozivamo ga na saradnju. neka nam posalje svoju reportazu i postavicemo je na nasem sajtu uz obavezno odavanje priznanja osobi koja to uradi.

Imam ja jedan tekst na engleskom o Maglicu, ali nemam svoje slike vec neke s neta sto sam nasao, kad mi je trebalo za to... Ako ce vam posluziti da posaljem? Na koji mejl? Onaj za kontakt sa sajta?

::artist:

• 2 months later...

Upravo pročitah u nekoj stručnoj literaturi da samo u Srbiji postoje ostaci preko 200 srednjevekovnih utvrđenja...

"Na putu za Jo?aničku Banju je srednjevekovno utvrđenje Koznik, sme?teno na visokom bregu iznad doline Rasine, oko 8 km zapadno od Aleksandrovca. U narodu znano je i kao ?Jeriningrad? (po Jerini, ?eni despota Đurđa, koja ga je po legendi i sagradila)"

izvor:? www.turizam-krusevac.org.yu/html/kopaonik.php

ovo me je dodatno zbunilo po?to je Maglić spominjan kao Jerinin grad, a ta dva, Maglić i Koznik su različiti...

Da li je neko bio na pomenutom Kozniku?

:mrgreen:

• 1 month later...

kolko ja znam, Koznik je Jerinin grad, a ne Maglič (Maglić, kako god)

tvrdjava u Pirotu, tzv. Momčilov grad, trebalo bi da je poprilično očuvana, ima li neko slike?

Ima ru?evina nekada impozantne tvrdjave u Beloj Palanci. Danas je to samo jedan poveći zid :( i jedan malo manji.

Ima neka relativno očuvana Rimska tvrdjava iz prvog veka, kod Knja?evca, zna li neko za to? Čuo sam al pojma nemam gde je ni kako to sada izgleda.

e da i Koprijan kod Doljevca bi trebalo da je super, jes da je razru?en poprilično al opet, a i polo?aj je fenomenalan.

Ko hoće ba? da otkriva, ima tvrdjava iz doba Kelta, na Hisaru kod Leskovca, ladno ima celih bedema koje su oni pravili. Dodu?e, sve je to zaraslo ?umom :)

i tako, par stvari koje su mi pale na pamet, tu iz okoline.. pa ko hoće, nek ide :)

a kakva bi to tvrdjava bila da nije javni wc? svashta s tobom lazare, ti si bas svuda bio, kad bih ja kao ti, eee.. :) hvala za sliku, nego ajde kachi taj Maglich

• Author

Fotografija tvrdjave u Pirotu ne deljuje kao deponija i javni wc. Meni izgleda prelepo. I tvrdjava i fotografija. Nego da li to neka reka tece pored?

E da, ne znam da l' ste čuli za tvrđavu Hisardžik, nedaleko od manastira Mileševe, koju neki zovu i Mileševac. Sagradio ju je (kažu) Nikola Altomanović. U podnožju je tursko selo Hisardžik, sa veoma lepom džamijom od kamena, iz otomanskih vremena.

Tvrđava je u prilično lošem stanju, kamnje se kruni i ruši samo od sebe. Evo i prigodnih slika:

https://www.klubputnika.org/misc/hisardzik01.jpg

https://www.klubputnika.org/misc/hisardzik02.jpg

u zabavniku izasao poveci text o maglicu. ja tvrdim da oni citaju nas forum i crpe ideje, nemoguce su tolike koincidencije. da ih pitamo za saradnju? ili da trazimo deo para?!  :evil:  :hihi:

Ili neka bar stave pore teksta sajt odakle su uzeli podatke...

ovo se sve ceshce javlja... moramo smisliti nacin kako da zastitimo podatke sa sajta

ipak ljudi su utrosili suvishe vremena i truda da bi to neko pokupio i uzeo kao svoje.

:psuje:

• 2 months later...

pozdrav

samo kratko oko nedoumica tipa "zasto se i ova tvrdjava tove jerinin grad...."

prica je jednostavna: Jerina je bila zena despota Djurdja Brankovica.E Djuradj je odlucio da napravi grad Smederevo (danasnju tvrdjavu koja postoki) jer je Beograd vec bio u turskim rukama, i to je uradio tako sto je sve poslove prepustio svojoj zeni Jerini koja je po prisilom i pretnjama trazila od okolnog stanovnista da ucestvuju u gradnji iste-od tada je ona u narodu prozvana prokleta Jerina. E sada posto su utvrdjenja gradili na isti nacin mnogi lokalni vlastelini (primoravanje na rad i prisila) po Srbiji svi ti gradovi se u narodu zovu Jerinini gradovi, iako je jedini pravi samo Smederevo  :-)

Smederevo je pored Maglica mozda danas najocuvanija srednjevekovna celina. Dosta je octecen jer su Nemci za vreme drugog svetskog rata u tvrdjavi drzali municiju i barut, pa se desila jedna eksplozija koja je unistila jedan deo tvrdjave (mozda je bala sabotaza tipa Prle i Tihi), takodje je i u poplavama pre par godina Dunav stigao do samih zidina....ali cuo sam da se tamo nesto radi.

Inace takvih manjih gradova (t.j.) imate zaista na stotine po Srbiji ili bar to sto je od njih ostalo jere je nas nardo imao cudnu naviku (kao idanas) da sve to rastura ponesto iz osvete prema vlastelinu, ponesto zato sto mu je trebao kamen da ogradi svinjac (zaista imate takvih primera) , a ostatke su rasturili divlji arheolozi u potrazi za zakopanim blagom  :-)

Interesantna je istorija recimo utvrdjenja Soko (kod danasnjeg manastira Soko) i mauzoleja koji se nalazi na vrhu Rtnja...ali da ne davim

Dakle samo nekoliko cu da navedem:

grad Zrnov(tursko utvrdjenje) je srusen kada se gradio spomenik neznanom junaku na Avali, grad Kulic (usce Morave u Dunav), tvdjava Golubac, tvrdjava u Kladovu, U Sumadiji imate: Ostrovicu na Rudniku, grad Borac, Zupanjevac, Gradinu kod Kragujevca,

dalje imate Gradac kod Raske, Koznik u Zupi, Todorov grad na mestu gde se sastaju Juzna i Zapadna Morava, interesantan grad je tzv. Kurvin grad na brdu pored puta Nis-Leskovac, zatim Markovo Kale iznad Vranja....ima toga mnogo ovo je samo sto sam se u momentu setio..

Pozdrav

Dule

• 2 weeks later...
  • Author
  On 11/16/2006 at 10:16 AM, jegulja said:

u zabavniku izasao poveci text o maglicu. ja tvrdim da oni citaju nas forum i crpe ideje, nemoguce su tolike koincidencije. da ih pitamo za saradnju? ili da trazimo deo para?!  :evil:  :hihi:

Stupio sam u kontakt sa redakcijom Politikonog zabavnika koji je odma poslao novinara da napravi pricu sa nama o Petrovaradinskoj tvrdjavi. U broju od petka 23.02.2005. Zabavnik donosi pricu na sest strana o nasoj djavi.

@bokonon

Potpisali su me kao Ненад Сегуљев

:)

nedeljom u 15 h na Super televiziji (posto je regionalna televizija ima je i na mnogim kablovskim televizijama van Subotice) emituje se emisija pod nazivom "Dvorci i zamkovi Vojvodine"

On 2/26/2007 at 7:19 AM, Micowiny said:

Stupio sam u kontakt sa redakcijom Politikonog zabavnika koji je odma poslao novinara da napravi pricu sa nama o Petrovaradinskoj tvrdjavi. U broju od petka 23.02.2005. Zabavnik donosi pricu na sest strana o nasoj djavi.

@bokonon

Potpisali su me kao Ненад Сегуљев

:)

da, da, videla sam i videla sam da su te potpisali i htela sam da postujem na forum veeeeeeeliku cestitku i jedno  :party: ali, eto, peh... u svakom slucaju, cestitam, nenade!  flowers::