Jump to content

Featured Replies

Svaka čast, čestitam :) Gledaću da nabavim zabavnik, pa da pročitam.

@bokonon

Potpisali su me kao Ненад Сегуљев

Šta da ti kažem... moraš se boriti za svoje prezime. Vidiš da nisam pričao napamet... :)

• 2 months later...
  • 1 month later...

U Srbiji postoji 21 utvrđeni grad ili ostaci nekadašnjih utvrđenja i svi su na listi kulturnih spomenika od nacionalnog značaja. Neki se nalaze i na svetskim listama kulturno-istorijskih spomenika, rečeno je juče na inicijalnom sastanku Sekcije tvrđava i ostataka utvrđenih gradova Srbije. Na sastanku je formirana radna grupa koja bi trebalo da za septembar, kada se budu održavali Dani evropske baštine, priredi publikaciju o arheološkim, istorijskim i kulturnim osobenostima tvrđava na teritoriji naše zemlje.

Osim u Beogradu, tvrđave ili njihovi ostaci su Petrovaradin u Novom Sadu, Maglič kod Kraljeva, Markovo kale kod Vranja, Hisar u Prokuplju, tvrđava u Ramu, Fetislam u Kladovu, Vršački zamak, kao i tvrđave u Šapcu, Nišu, Rasu, Golupcu, Užicu, Kruševcu, Stalaću, Zvečanu i Novom Brdu na Kosovu, Smederevu, Baču, utvrđenje manastira Ravanica i Resava.

Cilj Sekcije tvrđava i ostataka utvrđenih gradova je organizovanje opština i gradova u Srbiji na čijoj se teritoriji oni nalaze radi zajedničkog nastupa u promotivnim i turističkim aktivnostima, kao i zajedničkog pristupa fondovima za obnovu evropskog kulturnog nasleđa.

Tvrđave su različitog stepena očuvanosti, mnoge su restaurirane, a ne mali broj je i zapušten, pa je direktorka "Beogradske tvrđave" Ljiljana Obradović rekla da je osnovna namera pokretanje lokalnih zajednica radi investiranja u proces revitalizacije tih tvrđava i njihovog uključenja u kulturni turizam. (B92)

Ajd i to da vidimo!

Mda, i ta brojka 21 mi nesto cudna... oduvek sam bio uveren da ima vise utvrdjenja...

:mrgreen:

..............Tvrđave su različitog stepena očuvanosti, mnoge su restaurirane, a ne mali broj je i zapušten, pa je direktorka "Beogradske tvrđave" Ljiljana Obradović rekla da je osnovna namera pokretanje lokalnih zajednica radi investiranja u proces revitalizacije tih tvrđava i njihovog uključenja u kulturni turizam. (B92)....................

ajd bas da vidimo i to cudo!

pogotovo treba da se sredi Fetislam..ljudi moji pa ono je nevidjeno ruglo koliko je pun korova i raznih smrdljivih supstanci! ko je bio zna o cemu pricam! nono

• 10 months later...

jedan

Nisam video ovaj spisak ranije.

E, inace, vise puta sam dok sam prolazio vozom ka jugu video ostatke neke tvrdjave na desnoj strani (zapadno od pruge). Mislim da je to bilo u blizini Stalaca, a vi koji putujete tuda cesto, znacete bolje. Sta je to?

Jel' moguce da se radi o ovome:

dva

:mrgreen: