Jump to content

Featured Replies

Posted

Možda se čini čudnim da ova tema stoji u "akcije i okupljanja", al' zapravo je reč o akciji :)

Daklem, već nekoliko godina se bavim mišlju da kupim čamac. Novi Sad je na Dunavu, pa šteta da se ne iskoristi.

Odmah da kažem, o čamcima, plovidbi itd ne znam apsolutno ništa. Al' rad sam da naučim.

Ne znam koliko se daleko može stići čamcem iz NS-a. Pretpostavljam da može da se voza okolo, do malih ostrva koja se vide sa mosta kod Beške, do Koviljskog rita, do fruškogorskih sela, do ušća Tise kod Starog Slankamena? Možda može i uzvodno Tisom? Nizvodno Dunavom, do Beograda? Do Golupca? Kanalom DTD? Iskreno, nemam pojma. Bio bih zadovoljan i da mogu da se provozam tu po okolini, a sve dodatno je bonus.

E sad, meni čamac ne treba svaki dan, a ni svake nedelje. Ne bih ga koristio češće od jednom u par nedelja. Dakle, ima da zvrji prazan 98% vremena.

Zato mi pade na pamet da ne bi bilo loše da se skupi više ljudi, svi zajedno kupimo čamac, i onda ga svako koristi kad hoće. Recimo, otvorimo na forumu temu za zakazivanje, pa ko zakaže čamac za neki termin, njegov je. Možemo to posmatrati kao zvanično rečno vozilo KPS-a, nafarbamo mu cipelu i nataknemo zastavicu :)

Čini mi se da bi idealno bilo da ima kabinicu, da može da se prespava unutra, i da u njega mogu da stanu tri-četiri osobe. Dakle, više kao neki brodić. Naravno, ništa fensi, nego neka totalna krntija, koja nije skupa, i koju niko neće hteti da ukrade :) E da, verujem da treba da ima i motor :)

Malo sam pogledao oglase na netu, i vidim da bi takva krntija mogla da se dobije za 500-600 evra, plus motor još oko 200. Zvuči mnogo, ali ako bi se našlo pet-šest ljudi, onda i nije mnogo. A što više, to jeftinije.

Evo jednog primera: http://www.kupujemprodajem.com/Camac-sa-kabinom--13388-oglas.htm - ima kabinu, i dve terasice - jednu napred, drugu nazad. Dakle, nešto na taj fazon.

Osim mene, zasad se prijavio Dejan (na forumu: panonski). Ko je zainteresovan da učestvuje, neka se izvoli prijaviti  flowers::

Svi saveti su dobrodošli, jer mi o čamcima, rekama itd nemamo blage veze.    

Ja znam da ako kupis neki krs a nemas pojma o odrzavanju, rizikujes da ga sledeceg proleca (a mozda i ranije) nadjes na dnu Dunava.

Ah, da, tu je i problem gde s njim zimi i prateci troskovi a i ne moze se upravljati camcem bez dozvole. Ne bih da vas obeshrabrujem, samo ne znam da li ste razmisljali i o tome.

Inace, podrzavam ideju  :spot:

Nisam ni mislila da si mislio...  ;) samo sam htela da stvar stavim u perspektivu

"Svi saveti su dobrodošli, jer mi o čamcima, rekama itd nemamo blage veze."

I camac u dobrom stanju je potrebno odrzavati sto zahteva puno truda i ulaganja a rizici ipak ostaju. U svakom slucaju, samo napred s camcem, sigurna sam da cete se snaci!

• Author

Aman bre, odma - ulaganja i rizici... Iskreno, mislim da sam u životu naučio i savladao složenije stvari od održavanja čamca. Dakle - bez brige.

Ispravka: svi korisni saveti su dobrodošli, nema potrebe da razglabamo o onome što je očigledno.

Ja sam spremna da uletim sa nekim parama... samo moram pre toga da odradim neku finansijsku kalkulaciju tipa godisnje odrzavanje, pa da li se placa dok na Dunavu pa dozvole pa... sitnice sitnice...

A onda mozemo da cunjamo za plovnim rekama, pa za dozvolama za brodic ...

Da li neko poznaje nekog ko se razume u sve to?

Uvek ga mozemo prodati kad nam dopizdi

;D

Prihvatam kritiku. Evo nesto malo konkretnije:

Mi smo imali takav krs. Hocu da kazem da smo kupili polovni camac u onako, solidnom stanju. Mi smo koristili motor od 4 KS jer smo taj imali. On se inace koristi za manje camce pa je voznja bila vrlo spora ali je za vozikanje po Savi kod Bgd. posluzio. Znaci moze ali bolje ne.

Takvom vrstom camca mozes ici bilo gde. Nekada su se odrzavale regate iz Bgd. do Novog Sada i dalje, ne znam da li ih jos ima, ali ja se ne bih usudila da idem daleko kao pocetnik.

Idealno je da se camac svake jeseni izvuce na obalu. Svi koji imaju camce i brodice uzasno se plase leda koji je, avaj, nekako ucestao na Dunavu. Na koritu se svasta nahvata (alge itd.) pa se to skida i camac se premazuje da bi bio nepropustan. Naravno, ne mora svake godine. Mi ga iz logistickih razloga (nedostatka snaznih ruku) nismo izvlacili. Drveni camci su teski, ali su stabilniji, jedino sto mnoogo vole da procuruju. Posle vecih kisa trcis da izbacujes vodu, narocito ako nemas ciradu. Svake godine smo morali da farbamo delove koji su izlozeni, ali to je verovatno to zbog loseg kvaliteta boje. Losa vremena i nedostatak para.

Vez se u Beogradu placa. Ima nekoliko marina a neki se snalaze tako sto camce za odredjenu sumicu privezuju kod ljudi koji imaju splavove. Cenu ne znam, mi smo imali svoj splav.

Gorivo je trenutno skupo ali kad se podeli na vise ljudi to nece biti problem.

Dokumentacijom se nisam bavila pa ne bih o tome. Ja sam camac vozila bez dozvole jer za tako slab motor nije bila potrebna a onda se to promenilo pa sam i dalje vozila ali je pored mene bio neko sa dozvolom za svaki slucaj. Nauci se vrlo brzo.

I jos da dodam da je uzivanje zagarantovano, do sumraka. Onda se dizu one male krvopije koje su nesnosne cak i na sredini reke.

Vez se i u Novom Sadu plaća, između 100 i 200 eura na godišnjem nivou... Izvlačenje u zimovnik je obavezno, posebno ako se čamac parkira negde u Dunavcu, gde postoji mogućnost leđenja...

Dalje... treba da razmislite da li uzimati gvozdeni ili plastični čamac. Gvozdeni mora da se farba i sređuje često, i zahteva dosta limarskih radova. Plastični, ako je u dobrom stanju, prvih par godina treba samo da se proverava. Rok trajanja plastikanera je oko 20 godina.

Treća varijanta je da se uzme metalni pa da mu se korito plastificira. To je idealno, čvrsto i vodonapropustno...

Plastikaneri često imaju dno sa više kobilica, što će reći, manjom površinom dodiruju vodu, i brži su. Neki od njih imaju i špicast pramac, kao morski čamci zbog čega su opet brži. Rečni čamci se često prave sa ravnim dnom, zbog čega su stabilniji i sporiji, i sa zatupastim pramcem, zbog čega su opet sporiji.

Čamac te veličine će morati da se registruje, a svako ko namerava da ga vozi će polagati plovidbeni ispit... mislim da se to radi u Kapetaniji...

Neka penta za ovakav čamac košta (polovna) od 200 evra (4 konja = mala brzina i uzvodno vrlo mala brzina) naviše u zavisnosti od snage i od toga da li je dvotaktna ili četvorotaktna... ja kontam da neka od 8 konja na ovakvom čamcu može da bude fantastična.

Pošto već imam čamac, prijavljujem se za radne akcije izvlačenja, čišćenja i farbanja :)

Takođe, ako skupite dovoljno ljudi za ideju, zovite me da sa vama gledam čamce, imam neko sitno iskustvo sa njima, pa možda pomognem.

:mrgreen:

• Author

Vanilice, to je već mnogo konkretnije :) Hvala  flowers::

Čitao sam ovih dana dosta o toj problematici. Čitav jedan novi svet, čak i kad samo pokušaš da shvatiš koje vrste čamaca postoje za Dunav. Pasara, smederevac, dunja... No polako se raspetljava.

Potrebno je položiti plovidbeni ispit, koji se polaže u kapetaniji. Kažu da je jako lagan. Tako se dobije vozačka. Potrebna je i saobraćajna. U principu, ništa od toga ne bi trebalo da bude problem.

Što se tiče mesta u marini, cene koje sam pronašao odgovaraju onome što je napisao Acketa. Ako sam dobro shvatio, zavise od dimenzija čamca. Ako tih recimo 150 evra godišnje podelimo na više ljudi, onda je valjda ok.

Vidim da pristojan drveni/metalni čamac bez kabine može da se nađe već za 200-300 evra. Plus 200 za motor. U tom slučaju bi trebalo napraviti nekakvu tendu da štiti od kiše/vetra, jer mene zanima (možda i pre svega) jesenje-zimska vožnja :) Vidim i da ima dosta finih rešenja za improvizovane tende. Čak sam na jednom čamdžijskom forumu pročitao da ljudi uzmu običan ravan čamac i u njemu razapnu šator, pa tako putuju Dunavom više dana. Nije ni to loše, jeftina tenda koju posle poneseš kući.

Čamci sa kabinom su skuplji, kao što napisah u prvom postu, cene kreću od 500-600 evra. Nisam ni siguran da je tako nešto potrebno potpunim početnicima, no to su već detalji.

Možda bi bilo zgodno uzeti nešto što može da se pokreće veslima. Jednom sam išao čamcem do Mačkovog spruda, nas dvojica smo veslali, motor nismo ni imali. I eto, stigosmo i tamo i nazad, iako je jedno veslo bilo duplo duže od drugog :) Dakle, i to dolazi u obzir, taman malo razgibavanja.

Acketa, zvaćemo te kad krenemo da razgledamo po Dunavcu, Ribarcu, Šodrošu i okolini.

Evo šta sam iskopao na jednom forumu:

Kao kad si kupio prvi bicikl ili prvi auto.

Ne otresaj odmah nikakve velike pare, jer nautika ne mora biti ni skupa ni preskupa. Neka ti je na umu da je to tvoje tek prvo plovilo. Nađi korito koje tebi i tvom oku prija sa motorom koji to koliko toliko pouzdano gura i kreni. Brod se kupuje iz ljubavi na prvi pogled. Vidiš ga i znaš da je tvoj. Šta god da uzmeš od najjednostavnijeg čamca do najvećeg broda naći će se gomila "savetnika" koji će imati svoj stav i mišljenje zašto si pogrešio. Manje ili više, ali si sigurno pogrešio. To je razumljivo jer je ljubav na prvi pogled tvoja, a ne njihova. Sve "savetnike" saslušaj, a konačnu odluku donesi sam - jer ti si Kapetan i tvoja odluka je konačna i presudna, čak i kad brod tone.

I zapamti - ne plovi se samo leti. Ako ti u novembru ili u martu padne na pamet da isploviš po nekom lepom i mirnom danu - primio si se. Još ako te podrži društvo i prijatelji i krenu s tobom brzo postajete ljudi od vode.

Vrlo me zaintrigirala idela....

U sredjivanju obecavam da cu ucestvovati, a sto se tice ukljucivanja u kupovinu tu cu jos da razmislim. Mislim da bih mogao malo da uletim s keshom.

Lazare, odlicna ideja

posto trenutno nisam finansijskim mogucnostima ne mogu da ucestvujem u kupovini camca. No obrti se kod mene javljaju iz dana u dan, mozda budem pri novcima u trenutku kupovine...

o tome neznam nista ali sam spreman da ponudim radnu snagu  teg (svoju) kao i ferbu, alat logistiku, smeastaj za motor preko zime...

I sta god da zatreba naravno.

pozdravljam i podrzavam ideju i odmah ucestvujem

Odlično :) Inače, Marina, i računao sam na tebe da ćeš se javiti :) Idemo dalje  :banana:

bem mu al sam postala providna...  :hihi:

pa vidim ja da stara ekipa, veterani i aristokrartija KPS-a okuplja oko odlicne lazareve ideje...

samo napred

• Author

Ako nas se skupi dovoljno, mislim da niko neće morati da izdvoji više od 50-100 evra za neki vrlo pristojan čamac sa motorom i tendom, koji nije olupina. Dakle, prevashodno me interesuju oni koji bi finansijski da učestvuju, iako je, naravno, svaka vrsta učešća dobrodošla :)

Mafijo novosadska  ;D Ja bih rado, ali obzirom da uskoro iz studentskog staza prelazim u kategoriju nezaposlen, sumnjam da mogu sebi da priustim tolika ulaganja :) U svakom slucaju, ideja je super!

• 4 weeks later...

mislim da dosta gledate crno jer ni najgori krs nije tako velik krs

ja sam skoro nabavio hrastov ili ti drveni camac za 1000 dinara.do duse bio se vec rasusio ali uz malo ulaganje ocekujem da ce me sluziti jos jedno 4 do 5 godina.

kada imas volju a vidim da je VI imate ni jedan posao nije nedostizan.ako bas nadjete neki krs mozete mi se obratiti za savet i rado cu vam pomoci.u camce se dosta razumem sto teorijski a vecinom i prakticno.inace sam profesionalni varilac a deo svog radnog staza sam proveo i u brodogradilistu.

moje licno misljenje je da je svaki camac odlican samo kad mu ugradite svoju DUSU , a verujte kad ste na vodi on vam to vraca stostruko

pozdrav :blob:

• 2 months later...

Da li je nesto uradjeno po pitanju camca!? Evo ja imam i dozvolu a i mogao bi i malo finansijski da ucestvujem ako je onaj iznos koji Lazar spominje. Mene jedino brine koliko je porez na godisnjem nivou jer sam nesto nacuo da su to digli u nebesa zbog SEKE  :death:

Osnuj fond "KPS boat" i da uplacujemo s vrmena na vreme na racun pa kad se skupi onda stupi u akciju kupovine i svega sto ide uz to ;)

Ince zna li neko nesto vise o porezu na camce i brodove?