Jump to content

Featured Replies

Posted

Znam da su vec svima dosadile ove teme, pa se unapred izvinjavam, ali zelim da napomenem da sam sve teme vezane za Bliski Istok procitao vise puta, i da necu ponavljati pitanja, vec su mi potrebni samo neki saveti do kojih nisam dosao..

Uglavnom, putujem standardno, sa balkan fleksijem u dzepu, ukupan budzet mi je 500 evra, idem sa jednim drugom, i krecemo 4-5 avgusta. U Istanbulu cemo isto biti koji dan.

Ovo su mesta koja planiramo da posetimo

SIRIJA

Aleppo

Hama

Apamea

Latakia

Salah Al Dina

Krak des chevaliers

Palmira

Masyaf

Serjilla

Qala'at Marqab

Homs

Damask

Malula

Suvajda

Sednaja

Bosra

Mar Musa

JORDAN

Aman

Jerash

Qasr Kharana

Petra

Mrtvo more

E sad, potrebni su mi samo saveti gde je najbolje da se ostane vise dana i odakle je najbolje da se obilaze druga mesta, koliko sam zapazio najvise se spominje Hama kao baza za obilaske.. Kako se stize do mrtvih gradova? da li postoje neke organizovane ture ili se jednostavno sedne na autobus do tamo..

Takodje, zapisao sam valjda sve hostele koji se spominju u ranijim temama, i tu se spominju samo mesta -  Aleppo, Hama, Palmira, Damask i Vadi Musa.. Da li je neko nocio i u nekim drugim mestima?

Najvise me zanima kako bi mi oni koji su vec bili preporucili da povezem gore nabrojana mesta, odnosno kojim redom da  obilazim, iz nekog njihovog iskustva...

Zdravo,

zao mi je sto moram da ti kazem, ali 500 eura ti nece biti dovoljno za planirani put. Ja sam slicnu rutu isao 2008. godine ukljucujuci i Liban, pa sam opet keshirao oko 1200 eura, racunajuci vize i prevoz. Putovao sam kao backpacker, hranio se na ulici i restoranima, spavao po najjeftinijim hostelima i terasama. No, kako god, srecno . . .

SIRIJA - cene su nize nego u srbiji, ali u sustini sve zavisi od tebe i tvog talenta cenjkanja. OBAVEZNO koristiti studentsku karticu za popuste (50%) za muzeje, tvrdjave . . .

JORDAN- generalno turisticka politika ove drzave me je jako razocarala. Ovde ti mnogo ne pomaze cenjkanje. Ili ces platiti bezobraznu cenu ili ces morati sama . . . Studentska kartica ti ovde nista ne pomaze, a kao najveci bezobrazluk vidim u fasistickim cenama muzeja i ostalih spomenika (npr. Jordanci 2 eura, Arapi 3 eura, Ostali 15 eura) = na ovo se prakticno moras navici ili ces samo gubiti zivce. U slucaju da planiras Petru (bilo bi ludo da ne) spremi jedno 80 eura za kartu, smestaj (najbedniji) i prevoz (2 dana).

S R E Ć N O

p.s. mozda ti idejno pomogne moja ruta po bliskom istoku - http://picasaweb.google.com/marko.glm

Zdravo,

zao mi je sto moram da ti kazem, ali 500 eura ti nece biti dovoljno za planirani put. Ja sam slicnu rutu isao 2008. godine ukljucujuci i Liban, pa sam opet keshirao oko 1200 eura, racunajuci vize i prevoz. Putovao sam kao backpacker, hranio se na ulici i restoranima, spavao po najjeftinijim hostelima i terasama. No, kako god, srecno . .

Moze i jeftinije! Npr. ja sam u julu 2007. sa drustvom obisao Siriju i Jordan preko Turske za 28 dana i ukupno potorsio 260eura, ukljucujuci prevoz, vize, osiguranje, smestaj u jeftinim hotelima, hrana u restoranima i fast-food.

E sad, potrebni su mi samo saveti gde je najbolje da se ostane vise dana i odakle je najbolje da se obilaze druga mesta, koliko sam zapazio najvise se spominje Hama kao baza za obilaske..

Meni se čini da se Alepo, Hama i Damask nameću kao logični izbori, jer su strateški dobro raspoređeni duž Sirije, a nude dosta mogućnosti za jeftin smeštaj. Četvrta tačka bi mogla biti Palmira, a peta, ako hoćeš, Der Ez Zur, prema granici sa Irakom, mada tamo nema ništa posebno. E da, i Bosra je zanimljiva da se vidi, ima ogroman, odlično očuvan amfiteatar, i gomilu drevnih ruševina u kojima žive ljudi :)

Što se tiče pitanja gde da ostaneš više dana, definitivno Alepo i Damask, jer tamo ima jako mnogo toga da se vidi. Meni u tim gradovima nikad nije dosta vremena. Sva ostala mesta, po jedno noćenje. U Jordanu, možda dve noći u Petri, a za sve ostalo po jedna noć. Eventualno dve noći na jugu, u Akabi, zato što je tamo more :)

Kako se stize do mrtvih gradova? da li postoje neke organizovane ture ili se jednostavno sedne na autobus do tamo..

Ja sam išao 2005. godine. Bilo nas je četvoro (dvoje muških, dvoje ženskih), podelili smo se i stopirali. Gradovi su raštrkani na relativno velikom prostoru, ali su putevi između odlični. Kola nema puno, al ima mnogo motociklista koji jedva čekaju da te povezu. Obavezno ponesi vode, tamo je pustinja, a prodavnica nema. Zapravo, nema ničega, eventualno neki deda koji leži na zemlji i naplaćuje ulaz, i to samo za poneki grad. Studenti imaju 80% popusta il tako nešto. Ja sam nosio index (bizarna situacija u kojoj guraš svoj indeks pod nos nekom odrpanom dedi u pustinji).

Takodje, zapisao sam valjda sve hostele koji se spominju u ranijim temama, i tu se spominju samo mesta -  Aleppo, Hama, Palmira, Damask i Vadi Musa.. Da li je neko nocio i u nekim drugim mestima?

U principu, nemaš baš preke potrebe da noćiš negde van tih velikih mesta. U Siriji sam spavao u Alepu, Hami, Damasku, Bosri, Palmiri i Der Ez Zuru.

Što se Jordana tiče, noćio sam u Amanu, Petri i Akabi, i svuda sam pronalazio smeštaj preko Lonely Planeta, a negde je i smeštaj pronalazio mene.

Što se budžeta tiče, sve zavisi od tebe. Može mesec dana i sa 250, i sa 500, i sa 1.000 evra... Samo je razlika u komforu :)

Cairo hotel u Hami (na glavnom trgu) organizuje ekskurzije do mrtvih gradova i Apamea-e. Polazi ujutru oko 7h-8h i cena zavisi od broja ljudi koji se zadesi tog dana i od pregovarackih sposobnosti. Od mrtvih gradova dovoljno je obici jedan, npr. Serjillu ili eventualno Serjillu i Al-Baru, vise od toga pocinje da smara. Ako ces u Palmiru, neces mnogo propustiti i ako preskocis Apamea-u. Ne propusti  ekskurziju iz Alepa do St. Simeona.

• Author

Hvala svima na odgovorima, povezao sam kockice:) jedva cekam da krenem!

Neverovatan je ovaj forum, ne znam koliko ljudi ovde to shvataju, ali ovaj forum stvarno pravi neku razliku, utice na ljude, menja ih, otvara im oci... Svaka cast svima..

Ja sam bila 2007 u Turskoj Siriji i Jordanu i potrosila 500eura sa sve avionskom kartom Beograd-Istanbul-Beograd tako da mi nije jasno na cega si ti markota potrosio 1200eura kad je autobuska karta u Siriji za 300km 130dinara. Drugim recima, debelo su te oderali za sve sto si dodirnuo.

Doduse ja sam koristila CS, samo sam 2 puta platila smestaj.

Nema potrebe da ides na organizovane ture, samo mapu u ruke, prst u vis i sigurno stizes gde god treba. Jedan britanac i ja smo tako stigli do 2 mrtva grada. Mozda smo usput platili po koji bus ali to je sve bilo toliko jeftino...

Jordan je naravno skuplji od Sirije ali i tamo stop ide vrlo lepo i secam se da je onaj minibus Aman-Petra bio oko 3 eura.

U slucaju da planiras Petru (bilo bi ludo da ne) spremi jedno 80 eura za kartu, smestaj (najbedniji) i prevoz (2 dana).

Uh, pa tebe su stvarno oderali... Ja sam u Petri potrosila ukupno 20-tak eura za 2 dana, doduse nisam platila ulaznicu za Petru koja je 25eura ali opet...  ;D

Ne znam kojim si redosledom planirao posetu mestima koja si naveo. Mi smo pre par meseci bili u Turskoj Siriji i Jordanu a plan puta je bio tako napravljen da smo u odlasku (do Akabe) obilazili svako drugo mesto iz plana a u povratku onda ona koja nismo u odlasku tako da je put i u jednom i u drugom smeru bio zanimljiv.

Novi Sad, Ankara, Alepo, Apamea, Hama, Palmira, Aman, Mount nebo, Madaba, Petra, Akaba, Wadi Rum, Mrtvo more, Wadi Mujib, Damask, Sednaja, Maloula, Krak de she... Latakija, Salah al din, Kapadokija, Istanbul, Novi Sad. Verovatno sam nesto preskocio  :102: 

Mozes preskociti Apameu.

U Jordanu odmori jedno dva dana u Akabi (Crveno more) pa u povratku obavezno poseti Wadi Rum.

Ako ti treba imam negde zapisane sve troskove (ulaznice, hrana, restorani...)

Mi smo potrosili oko 850€ po osobi za 21 dan, isli smo kolima (oko 250€ put po osobi), nismo spavali po hostelima, a hranili smo se i brzom hranom i u restoranima.

• Author

to sam i ja mislio, da ostavim nekoliko gradova za povratak, da ne bude dosadno :)

nisam napravio konacan raspored zato mi znaci da vidim kako su drugi isli..

Verujem da ce mi onih 500e biti dovoljno, mada nosim i karticu za svaki slucaj, citao sam postove sa vaseg puta, vi bas niste nesto stedeli :)

Nismo stedeli, nismo ni rasipali, ali smo maksimalno uzivali. Zao mi je sto bas nisam vican postaviti galeriju slika sa tog puta, pa bi ti sve bilo jasno. Ja razmisljam na taj nacin da cu pre promeniti destinaciju, ako nemam dovoljno novca i ici negde drugde gde treba manje para, (dok ne skupim dovoljno za ono prvo) nego da se sve vreme na putu stiskam i gledam u svaki euro. Mozda je to pogresno  :102: ali eto...

Vi idete u van sezoni, a i sezona im nije bila sjajna, pogotovo u Jordanu, pa se nemojte libiti da se kulturno cenjkate za sve. Pogotovo se nemojte ustrucavati da udjete u neki hotel koji vam izgleda skup. Mi smo placali 12-15 evra smestaj po osobi sa doruckom u hotelima sa 3 i 4 * a startna cena je bila od 60€ pa navise po sobi ili apartmanu. Ako na recepciji u rafovima vidite gomilu kljuceva znaci ima puno slobodnih soba. Za razliku od nasih hotelijera ono su pravi trgovci, svesni da im je najgore ako im soba ostane ne izdata, pa je varijanta daj sta das.

• Author

kul kul.. te neke stvari zavise od percepcije coveka.. meni je super otici sa rancem na ledjima tamo i spavati po krovovima hostela, stvarno vidim zadovoljstvo u tome a ne ustedu, zato sam i odredio budzet, jer je ovo projekat za koji mislim da mi je ovoliko para dovoljno, a ostatak drzim na kartici za svaki slucaj, i ne bih menjao voz za kola, ovako se osecam slobodnije, iako cudno zvuci... to su stvari koje su drugacije od coveka do coveka.. dok je svima zajednicka ljubav prema putovanjima.. :)

Steta sto ne mozes da postavis galeriju slika, bilo bi super videti to..

Vazno je da se putuje  :) Jedino se necu sloziti sa tobom da si vozom slobodniji. Ipak zavisis od reda voznje, mesta u vozu i vidis samo ono sto je pored pruge. Mi smo u jednom momentu ocarani lepotom pustinje i zalaska sunca, skrenuli sa puta nekih 30-40 km u dubinu pustinje i tamo prenocili pored logorske vatre pod vedrim nebom sa milijardu zvezda. To nam je jedan od najlepsih momenata sa puta (zahvaljujuci autu). Ujutro su nas probudile nekoliko kamila koje su njuskale po nasoj kesi sa hranom. A jedna nas je posle pratila nekoliko kilometara navadjena na bakine kolace kojim sam je pre toga hranio. 90% posto hotela u kojima smo spavali su u orijentalnom stilu, sa osobljem kao da im je sam Aladin rodjak, sa puno detalja vezanim za tu oblast ili zemlju i sa mnostvom domacih raznih djakonija za dorucak koje ranije nikad nismo probali :eat:

Zbog toga im dajem prednost u odnosu na hostele obzirom da je cena samo 5-10 evra skuplja. Cak su nas dvojica Sirijaca vlasnika hotela vodili u Alepu na veceru u neki jako dobar restoran jer smo im bili veoma interesantni (sad planiraju u Novi Sad na jesen) 

• Author

Kul.. svako prevozno sredstvo ima svoje drazi, ja se ovako osecam slobodnije, mozda neko ne.. ne znam kako da to opisem, delom sto ne brines za kola, delom sto okruzenje ne utice mnogo na tebe kad si u kolima, u kolima si nekako na svome, a to nikako ne zelim, a opet nekako osetis zemlju u kojoj si (kao sto stranci u beogradu osete kad sednu u bus ili nase vozove:), ne znam, ako sam cudan zbog toga, jbg, ali u druge zemlje ne bih putovao kolima, nekome je to zadovoljstvo i ja to razumem, ali razumite i vi mene :)))

Nego da pitam, tj da proverim, da li su u Siriji isti utikaci kao kod nas?

I jos nesto, niko nije pisao o vodi, da li treba izbegavati vodu iz cesme, cuo sam da treba?

@djdln: Isti su utikaci, 220V  ;)

Sto se vode tice, naravno da je flasirana uvek bolja, ali i voda sa cesme je ispravna za pice u Siriji.

Ja sam u Siriji imao problema sa stomakom svaki put - i kad sam pio vodu sa "zadušnih" česmi iz komunalnog lončeta privezanog lancem, i kada sam pio samo flaširanu vodu... Pretpostavljam da u voćne sokove, koji su jeftini i izvrsnog ukusa, meću česmovaču... A možda i nije od vode, nego od ko-zna-čega što moj stomak ne voli. U svakom slučaju, Sirija je jedna od retkih zemalja za koje preporučujem da se, za svaki slučaj, pripazi na vodu.

Ja oduvek pijem česmovaču i nisam imala problema. Evo već sam mesec i po dana u Siriji, i nemam problema sa stomakom, biće da sam imuna na sirijske bakterije  :) Flaširanu vodu pijem samo u restoranu. Inače, ovde niko ne kupuje flaširanu, svi piju česmovaču, pa sam se ugledala na njih.

Problem imam samo kad pijem sirijski ledeni čaj, ne znam zašto....

Edit: Za one koji planiraju da idu kolima, plin je zabranjen u Siriji.

Jel mozes ovo malo da pojasnis? Zabranjen da se koristi kao pogonsko gorivo ili zabranjen da je uopste ugradjen u kola ? Ja konkretno imam kola u koje je ugradjen plin. Jel to znaci da sa njima ne mogu u Siriju ?

Jel mozes ovo malo da pojasnis? Zabranjen da se koristi kao pogonsko gorivo ili zabranjen da je uopste ugradjen u kola ? Ja konkretno imam kola u koje je ugradjen plin. Jel to znaci da sa njima ne mogu u Siriju ?

Zabranjen da se koristi, naravno nema ni da se kupi. Nije problem ako imaš ugrađen. Ovo je 100% sigurno za Siriju, ne znam da li važi za Liban, Jordan i ostale bliskoistočne zemlje. Nadam se da znaš da treba osigranje za auto, kupuje se na granici i cena zavisi od dužine boravka.

Evo jednog saveta kojeg sam se nedavno dosetio i koji moze biti koristan u muslimanskim zemljama poput Egipta, Maroka, Kashmira, Jordana gde 'ajkule' prozdiru turiste i gledaju da im iskamche vishe para na svaki moguci nachin. Treba da igrate njihovu prljavu igru time shto cete tipovati na njihovu bogobojazljivost. Kada god je neka cena u pitanju (samim tim, i cenjkanje), i kada zelite da iznudite pravu cenu, recite im: bismillah (al-Rahman al-Rahim) - u ime Alaha (preblagoga i premilostivoga). Bismillah je najblaze receno sveta rech u muslimana i oni sve zapochinju njome. Time shto cete se pozivati na boga nateracete ih da budu iskreniji. Dovoljno je da im kazete: bismillah be honest, bismillah, tell me the real price i razoruzacete ih. Nemojte pak da budete arogantni jer cete time povrediti inache osetljive muslimane.

Evo ja se koristim ovom rechi od dan - dva i deluje fenomenalno: odmah se zbune i postanu skrusheni. Da sam se postavio ovako od samog pochetka, spasao bih stotine rupija ovde u Kashmiru gde su ljudi prvoklasne lopuze koje znaju da vam na 1001 nachin uzmu vishak para i gde se morate besomucno pogadjati i za prevoz, i za hotel, i za sve zivo.

dakle, bismillah...

Ja planiram da putujem za Siriju ali krajem novembra,ostao bih 10-tak dana,kakva je situacija ako putujem autom,ali imam Austrijske tablice jer zivim u Becu?svratio bih u Istanbul u povratku svakako,jos samo planiram celu rutu,trebam informacije.

Putovati autom do Sirije i po Siriji je nekad lakse nego stici do Crne Gore u sezoni.

Nema veze koje su tablice. Putevi u proseku isti ili bolji nego kod nas. Dizel 30 dinara, benzin malo skuplji. Na granici placas taksu za auto od 130-180$ u zavisnosti da li je benzinac ili dizelas. Euro i dolar se kotiraju isto kao i kod nas.

Imas na forumu u prethodnim postovima dosta price o putovanju kolima i rutama u Siriji.

Pomagajte ljudi, svi vi koji ste bili u Siriji, Libanu i Jordanu, a nosili ste Press legitimacije.

Pitanje glasi: Da li press legitimacija i tamo pomaže kao npr. u Turskoj ili ne?

Od ovog pitanja može da zavisi i preko 50 evra... tačnije, od odgovora.

Hvala unapred.