Jump to content

Featured Replies

Posted

Treba sutra da putujem i tu mi pune glavu kako brusevi i punjaci za mob ne smeju u rucni prtljag.. Ne mogu da se setim  da li sam to ranije nosila ili ne... ali sad presedam pa se malo bojim gubljenja kofera, pa bar osnovne stvari da imam uz sebe(kao npr ves)... znam za tecnosti da ne smeju.....ali ovo bas nigde ne mogu da iskopam na netu....Hvala u napred!

Treba sutra da putujem i tu mi pune glavu kako brusevi i punjaci za mob ne smeju u rucni prtljag.. Ne mogu da se setim  da li sam to ranije nosila ili ne... ali sad presedam pa se malo bojim gubljenja kofera, pa bar osnovne stvari da imam uz sebe(kao npr ves)... znam za tecnosti da ne smeju.....ali ovo bas nigde ne mogu da iskopam na netu....Hvala u napred!

Sme i jedno i drugo. Jedino ako nosis laptop (ili neki putni racunar i sl) stavi ga u prtljag tako da ti bude pri ruci, jer obicno mora da se stavi van kofera na skener, pa da lako mozes da ga izvadis i vratis...

Ne znam bas jel sme voda i hrana, to mislim da ne sme, al sto se tice tehnike ja sam u rucnom prtljagu nosio kameru, fotoaparat, mobilni, mp4, punjace za sve to, 5 kasetica za kameru, pakovanje baterija....... A inace, svasta mozes natrpati tu, sestra je cak strpala palmu kad smo se vracali iz Tunisa! ***la je palma :maddd:

A inace, svasta mozes natrpati tu, sestra je cak strpala palmu kad smo se vracali iz Tunisa! ***la je palma :maddd:

klanj::  clap.gif' alt=':clap:'>

mene je keva naterala da ponesem 2kg peska iz dubaia u to mi spakovala u crnu kesu (a la bomba)  pa kad su videli na skeneru samo je bilo "otvaraj" :) ali sreca bila neka fina devojka pa me pustila :)

inace tecnosti ne mogu ali hrana je zavisi sta....sendvici i slicne stvari su mi uvek prolazili bez problema ali verujem da konzerve ne mogu da prodju

Može tečnost ako je upakovana u bočice od po 100ml. No, nekad znaju i to da izbace, ako idete za SAD recimo. Na relaciji Beograd-London sigurno može.

Ako idete za SAD ne idete low costom, sto znaci da je pice uracunato u cenu karte - iskoristite to kako valja :) Lufthansa ima odlicno pivo (eto iznenadjenja), British ima lepa kalifornijska vina, Aeroflot ima sok od paradajza koji se kombinuje sa nekim teskim alkoholom. Toliko o mojim dugolinijskim iskustvima :)

Za mene je iznenadjenje bilo da moze i brijac da se nosi u rucnom (sad ne znam, verovatno za SAD letove prave problem), ali pod uslovom da je u plasticnom kertridzu, npr. oni Gillette Sensor ili tako nesto, znaci ne moze komad metala samo. Zapravo je jedini problem sa tecnoscu, i to onom tecnoscu vece zapremine od 100ml. Dakle, mogla bi da prodje neka mala pasta za zube (u BA se dobije, ako se ne varam), aftershave, gel za brijanje, itd.

Ne smeju ni kreme, labelo, ruzevi itd. Ja nosim vrlo malu kolicinu kreme u kutijici za sociva i to prolazi.

Moja sestra nosila pola apoteke!!!  :x U slucaju da dobijemo temperaturu, groznicu, lajmsku bolest, malariju, infarkt, kugu, lepru, boginje svih velicina....... :-[

I naravno, sestra se razbolela bas kad su nam rekli da nam avion za BG kasni 3h...

Za mene je iznenadjenje bilo da moze i brijac da se nosi u rucnom (sad ne znam, verovatno za SAD letove prave problem), ali pod uslovom da je u plasticnom kertridzu, npr. oni Gillette Sensor ili tako nesto, znaci ne moze komad metala samo.

Meni nikad nisu oduzeli brijace, niti zilete za brijace, a u rancu uvek nenamerno nosim skalpel (koji koristim u skoli) i iako mislim da nije dozvoljen, rendgen ga nikad ne registruje. Ovo je iskustvo sa evropskih i severno-africkih letova.

Moja sestra ide za Chicago preko Frankfurta sa United Airlines za 2 nedelje pa bi da ponese prijateljima rakije, ima li ko iskustva sa tim?

znam da za rucni mora da se pakuje u bocice od 100ml,  ali ne znam za prtljag koji ide dole..

:-\

Ne smeju ni kreme, labelo, ruzevi itd. Ja nosim vrlo malu kolicinu kreme u kutijici za sociva i to prolazi.

pa sme, barem kod wizza i rajana. ja nigde ne idem bez labela, a kreme, ako su manje od 100ml nije nikakav problem

Na aerodromu izricito pise da ne sme osim malih kolicina. Znam sigurno da su bar u pocetku otimali ruzeve. Ja takodje nikud ne idem bez kreme, a za putovanje avionom imam ekstra male kutijice i niko ne pravi problem. 100 ml se odnosi na tecnost. Mojoj drugarici su u Atini cak uzeli malu flasicu medicinskog alkohola. Baterije smeju ali samo ako ne cure (tako su nam rekli). Parfemi i pica samo ako su u originalnom pakovanju. Mada, pravila se razlicito primenjuju na razlicitim aerodromima.

U donjem prtljagu moze rakija sigurno(licno iskustvo u najgore vreme preko Londona), a za rucni vodi racuna gde presedas, jos vaznije gde kupujes, jer po pravilu u rucni mozes da uneses 1 l orginalno upakovanog alkoholonog pica kupljenog na free shopu al samo u zemljama evropske unije :bang:! Tako da mi prilikom presedanja u Madridu bacise rakiju kupljenu na nasem... :cryy:

http://www.airport-belgrade.co.yu/putnici/putovanje/prtljag.259.html

Imate i na sajtu aerodroma isto to...

Pato, ja to ovako shvatam: kada udješ u bescarinsku zonu kupiš šta god želiš tamo (dakle kada prodješ kontrolu) i oni ti upakuju u kesice koje mogu u avion. Ako presedaš po eu ti ne izlaziš iz te zone tako da možeš da nosiš kupljeno do krajnje destinacije. Ali kada iz Srbije ideš u EU da presedaš dalje, onda imaš kontrolu jer ulaziš u EU.

Ne mora da znači da sam u pravu, nikad se nisam udubljivala u to ali mi se čini da tako funkcioniše.

Usput, dva komada ručnog prtljaga su dozvoljena, kod amerikanaca se izuvate i skidate kaiševe a lap top se vadi koliko znam svuda (vadila sam ga tamo kud sam avijaonom išla - u španiji, nemačkoj, americi). Brushalteri mogu sigurno.

Neko reče da je piće uračunato u cenu full karte - nije svuda. United Airlines ti prodaju "snack bar" na 4-časovnom letu, dobiješ jedan sokić a onda idu sa vodom. Cicije. A i 8-časovni let je bio tanak, jedan obrok i jedan snek (odvratan) i dal su još jednom-dvaput prošli sa kafom/sokićima.

Luftika ima zato sve živo :)

Inače, kad sam išla u USA, u LA-u mi se desilo nešto zanimljivo. Leteh naime Lufthansom, i na carinskoj kontroli (koja je jako jako spora jer skeniraju otiske prstiju i slikaju i proveravaju dva obrasca koje ste popunili u avionu) došao jedan fini policajac i sve nas koji smo leteli Lufthansom isterao na početak reda.

Dal zbog connecting flights (mada je iste te u Nemačkoj boleo zapećak za nas što kasnimo na let) ili ko zna što... ali dobro mi je došlo :)

Meni je sitna hrana isto prolazila - stapici, kifla, bonzita i tako to...

jedna napomena: kad kupujete u freeshopu uvek se kupuje na aerodromu pred poslednji let...moj tata je leteo prosle godine preko beca za dubai i u povratku kupio u dubaiu parfem i neka pica i u becu su mu sve uzeli.

ja sam sad leteo lufthansom do amsterdama preko minhena i svi koji smo presedali (ka EU ili ka USA) smo prolazili sigurnosnu kontrolu i tamo su bili malo rigorozniji - jednoj zeni su uzeli sve kreme koje je imala.....

za hranu - mislim da ne moze lako kvarljiva hrana a sve sto je da kazem spremno za jelo moze da se unese

Pato, ja to ovako shvatam: kada udješ u bescarinsku zonu kupiš šta god želiš tamo (dakle kada prodješ kontrolu) i oni ti upakuju u kesice koje mogu u avion. Ako presedaš po eu ti ne izlaziš iz te zone tako da možeš da nosiš kupljeno do krajnje destinacije. Ali kada iz Srbije ideš u EU da presedaš dalje, onda imaš kontrolu jer ulaziš u EU.

Ne mora da znači da sam u pravu, nikad se nisam udubljivala u to ali mi se čini da tako funkcioniše.

Mislim da nije tako - EU nema suviše veze sa tim, osim što su pravila njihova. Security kontrola se prolazi na svakom aerodromu preko koga se leti, a pasoška samo kada se prelazi neka granica. Moguće je da neke nacionalne službe veruju svojim kolegama (npr. da se ne prolazi security u Frankfurtu, ako si se ukrcao u Minhenu - ne znam, ali ne verujem čak ni da to rade), ali security u Minhenu ćeš svakako proći ako si se ukrcao u Budimpešti ili Beogradu, a ideš u neku treću zemlju i pri tome uopšte ne nameravaš u Nemačku / Schengen. Doduše, u prvom slučaju ćeš proći izlaznu pasošku, ali u drugom ništa... Sada je samo pitanje kada su temeljni, a kada nisu.

Za USA letove po pravilu postoji sekundarna security kontrola, ispred samog gejta ili te sekcije aerodroma gde su gejtovi za USA i vrlo često tamo rade i američki službenici iz TSA koji su profesionalci i uljudni, ali zato vrhunski smarači. Po pravilima na običnoj kontroli ne bi recimo trebalo da može Labello ili Nivea krema, ali nekako Nemci meni to uvek puste bez reči, iako ih ja držim po džepovima i vrlo vidno prikažem stavljanjem u onu posudicu zajedno sa mobilnim i novčanikom... Možda zato što je domaći proizvod :)

Pa ovako evo jos jednog primera: u povratku iz Kolumbije mi nisu dali da na njihovom freeshopu kupim vino jer presedam u EU(trazili da im pokazem kartu); A za kreme, labela i ostale potrepstine nikad mi niko nije pravio problem, normalno sve spakovano u kesice koje oni daju i sve u kolicini ne vise od po 100 ml i to je otprilike to

• 7 years later...
3 hours ago, Aleks0820 said:

Da li mogu da ponesem kafu tursku u rucni prtljag. Posto samo rucni nosim ?

moze ako nije u tecnom stanju. ako mislis da napravis kafu pa da pijes na aerodromu ne moze.

• 2 weeks later...

da li sme u rucni prtljag fotoaparat (obican), da li njega pokazujem pri carinskoj kontroli?...pretpostavljam da ga stavljam u onu plasticnu posudu za mob. i ostalim metalima :smile: ....bune me neke inf oko baterija u aparatu, koje sam pronasla na netu, one moraju nesto posebno da se upakuju?

i da li onaj plastificirani neseser sa kozmetikom isto stavljam u plasticnu posudu?

Zar nije jednostavnije da odeš na sajt avio kompanije i pročitaš detaljno uputstvo?

I u slučaju da ti nešto nije jasno pitaš ovde na forumu.

Edited by pedjalon