Jump to content

Featured Replies

Posted

Iskreno, mozda i ne zelim da cujem odgovor na ovo pitanje, posto je sad vec sve gotovo i nema nazad...ali, eto, kopka me da li je neko imao slicno iskustvo...

Video sam da su ljudi to radili, ali me interesuje konkretno za spaniju kakva je situacija.

Drug i ja smo dobili italijanske turisticke vize. Medjutim, planiramo da avionom sa temisvarskog aerodroma idemo za spaniju i nazad. Karte su vec kupljenje, zato kazem da nema nazad :)

Interesuje me da li je pametno to sto cemo uraditi i da je neko doziveo ili zaista provereno cuo da ljudima ne dozvole ulazak u spaniju

hvala/

Ajde proveri malo forum, stvarno nije u redu da se ponavljaju pitanja po 100 puta! I italija i spanija su u sengenu, viza je dakle ista i da mozes sa tom vizom da udjes u spaniju!

• Author

Naravno, naravno, znam da su obe zemlje u shengenu. a na vizi ipak pise ko ju je izdao.

I pregledao sam ostale topic-e.

Ali, eto, drugatica koja je htela da ide u francusku, dobila je francusku vizu, i u poslednjem trenutku je morala da odustane od tog puta i ode u berlin.

Isla je avionom i prilikom sletanja u nemackoj sluzbenik je bio sumnjicav oko toga sta ona trazi tu i kad ce u francusku, i kako, i zasto i... Pustio ju je posle neke njene

price, ali...

Da idem automobilom ne bih uopste brinuo, niti ista pitao ovde, ali , eto... avion je specifican, "upadam" u spaniju odmah.

I cesto cujem o nekim ovakvim problemima, ali me interesuje da li je neko vracen sa granice. ili je to samo urbana legenda :))

Pravilo je da uzimas vizu drzave u koju prvo ulazis ili drzave u kojoj ces se zadrzati najduze na svom putovanju. Tako ces i reci coveku na granici, da si avionom doso u Spaniju ali da se ne zadrzavas vec da odmah nastavljas za Italiju gde ces provestio najveci deo odmora, jednostavno ti je put do spanije ili bio najjeftinija varijanta ili imas neki kratki poslic da obavis!

• 2 months later...

Pitam se da li je neko od vas razmisljao, da li oni u Sengenskom Informacionom Sistemu cuvaju sve podatke sa onog zahteva, tipa: cime putujes, na kom granicnom prelazu ulazis, na osnovu cega si dobio vizu (pozivno pismo/rezervacija hotela/poziv neke institucije u Italiji)....?

Pitam se da li je neko od vas razmisljao, da li oni u Sengenskom Informacionom Sistemu cuvaju sve podatke sa onog zahteva, tipa: cime putujes, na kom granicnom prelazu ulazis, na osnovu cega si dobio vizu (pozivno pismo/rezervacija hotela/poziv neke institucije u Italiji)....?

Ne. U SIS se nalaze samo osnovni podaci o odobrenim i neodobrenim vizama, ime, broj pasosa, broj ulazaka, period vazenja; kao i zabrane ulaska i proterivanja iz EU. Koji se, nakon "odsluzene kazne" brisu iz sistema. Medjutim, konzulati te formulare cuvaju, tako da ostaje trag svakog pojedinacnog zahteva. Dogodilo se tako pre nekoliko meseci da je Ambasada Madjarske u Tirani ponistila tristotinak viza nekim Albancima koji su vec bili na putu ka Italiji, jer su provalili da su pozivna pisma bila lazna, pa svi koji su bili pozvani od strane te institucije su dobili "cancelled", sto znaci da su ipak imali nacina da provere sve to.

Ako ovo pitas jer si napisao da ces uci na Horgosu i ici kod tetke, a zapravo ces leteti u Rim i biti u hostelu ili nesto tome slicno - tako nesto ne stoji u sistemu niti ce te bilo ko pitati za to. U ovakve detalje se ide samo kada se radi o ozbiljnim falsifikatima i kriminalu.

Ja sam imala slovenacku vizu i bez problema usla na Bergamo, carenik je lupio pecat bez ikakvih pitanja. Problem je bio vratiti se kuci bez rumunske tranzitne vize.

;D

hvala na odgovoru,

a sta recimo ako imam sledecu situaciju, treba da idem u Prag na 10 dana u novembru, a planirao sam i 20 dana u Rimu pred novu godinu. S tim sto bih se naravno na jedan period pocetkom decembra vratio i bio u Srbiji. Imam garantna pisma i za jedno i za drugo. Sad bilo bi glupo vaditi dve vize, jer mogu oba garantna pisma da nosim recimo u Cesku ili Italijansku ambasadu i da mi tamo daju vizu sa dva ulaska ili MULTI na 90 dana sa 30 dana boravka i tako resim stvar?

U koju ambasadu treba da idem, Italijansku ili Cesku; i kako reaguju na pozivna pisma recimo u Ceskoj ambasadi ako je pozivno pismo iz Italije?

hvala na odgovoru,

a sta recimo ako imam sledecu situaciju, treba da idem u Prag na 10 dana u novembru, a planirao sam i 20 dana u Rimu pred novu godinu. S tim sto bih se naravno na jedan period pocetkom decembra vratio i bio u Srbiji. Imam garantna pisma i za jedno i za drugo. Sad bilo bi glupo vaditi dve vize, jer mogu oba garantna pisma da nosim recimo u Cesku ili Italijansku ambasadu i da mi tamo daju vizu sa dva ulaska ili MULTI na 90 dana sa 30 dana boravka i tako resim stvar?

U koju ambasadu treba da idem, Italijansku ili Cesku; i kako reaguju na pozivna pisma recimo u Ceskoj ambasadi ako je pozivno pismo iz Italije?

Ja sam imao tu situaciju isao sam u nemacku na 15 dana pa u grcku na 10 i vracao sam se vracao kuci na 10 dana izmedju.....otisao kod nemaca pitao i dobio vizu MULT na 35dana (znaci od dana do dana)

verujem da je bolje da ides ko ceha jer su italijani poznati kao najgori prosto da sebi smanjis muke :) sigurno imaju call centar nazovi ih i pitaj da li recimo treba da se prevede sa italijanskog na engleski ili je ok da pozivno pismo bude na italijanskom i mislim da ti nece praviti problem.......