Jump to content

Featured Replies

Posted

Ako hoću u Grčku na more, a neću na Halkidiki i Paraliju a ni na ostrva, jel ima neko preporuku gde je dovoljno zanimljivo, u smislu da nije samo nekoliko kuća i more već da ima i nekog života?

Imam na umu Peloponez ili tako negde južnije, pošto bih posetio i Atinu bar na dva dana.

Preporucujem ti Loutraki,grad na samom pocetku Peloponeza. Odlicno je strateski postavljen pa moze da se obidje ceo Peloponez, Korintski kanal je udaljen desetak km, Patra dva sata voznje a Atina je na nepun sat od Lutrake. A i sam grad je interesantan, dovoljno je veliki da ne bude dosadno, ima solidnu plazu, vodopade, izvore pijace vode na svakom cosku, akvapark,bango jumping u Korintski kanal,banjsko kupatilo, najveci kazino u Grckoj itd...

• Author

Loutraki zvuci zanimljivo. Moram malo istraziti po netu.

Za Nafplio sam isto cuo dobre preporuke od par ljudi.

Po Grckoj ima toliko mesta da kad i krenem da listam po netu ne znam ni gde bih pre gledao, zato pitam za ovako konkretnije preporuke pa da onda guglujem jos :) Sam LP ima skoro 800 strana! :)

I moja prva preporuka ti je Napflio apsolutno je fenomenalno mesto, sigurno se ne bi pokajao. A ako hoces peloponez dobar polazni grad je i Katakolo, veoma zivahno mesto, doduse ne preveliko al je velika luka gde pristaje puno preko okeanskih brodova pa odatle obilaze Olimpiju, dobar je kao polazno mesto za sve obilaske po peloponezu a i u okolini ima fantasticnih plaza :LOLLL:

• Author

Jel se muvao neko po Atici i blizoj okolini Atine?

Ja sam bila na Glifadi i u Pireju. Meni se Pirej jako dopao, ali nisam imala vremena da ga puno obilazim jer sam isla u Atinu poslom, ali svakako ga vredi obici. do njega je najlase stici metroom, koliko se secam iz centra ide direktno ka Pireju koji je poslednja stanica. Na Glifadi su lepe plaze, ali se nisam kupala jer sam isla na jedno popodne u posetu prijateljima koji tamo zive a i bila je zima, ali sigurno je lepo prokupati se malo tamo. Do Glifade sam isla kolima jer je dosta udaljeno od centra Atine, ali su mi prijatelji rekli da ima prevoz do grada.

Jel se muvao neko po Atici i blizoj okolini Atine?

U principu Atika nije posebno interesantna, izuzev naravno Atine. Ne znam sta tacno ocekujes od letovanja, ali vecina gradova oko Atine koji su na glasu su nekoliko kuca, mnogo hotela i klubova, privatne plaze i bar za mene vrlo, vrlo dosadno. Glifada je jos i pored aerodroma, avioni ne lete cesto, ne vise od dva na petnaest minuta :) . Ja sam isao i do Maratona, ma plaza kao plaza, na istorijskom lokalitetu nema nicega. E, sada, sama Atina moze da ponudi mnogo toga, a sto se okoline tice, na Pirej i ima par interesantnih ostrva - Hidra, Poros, Egina, Salamina, za dnevne izlete.

Glifada je jos i pored aerodroma, avioni ne lete cesto, ne vise od dva na petnaest minuta :)

Taj aerodrom se više ne koristi, napravili su novi za Olimpijske igre, van grada. Glifada je 40 minuta od centra tramvajem, bus ide brže, i bolja je opcija, jer su im tramvaji iritirajući u p. m.

Sviđa mi se Simonov predlog za dnevne izlete na ostrva, do Pireja je lako doći, a odatle svako malo ima trajekt. Do ovih ostrva koja su blizu karta je desetak evra u jednom smeru.

Ja sam u novembru iz Atine isla u Delfe. Mikenu i na Eginu. Do Delfa se ide autobusom a do Egine trajektom iz Pireja. Lep izlet je i do Suniona i Epidaura ali tu nisam bila. Ako te interesuju detalji, tu sam, pitaj.

• Author

A jel u Glifadi i tim ostalim mestima oko Atine ima privatnog smestaja za iznajmljivanje? Ili su samo hoteli?

U principu Atika nije posebno interesantna, izuzev naravno Atine. Ne znam sta tacno ocekujes od letovanja, ali vecina gradova oko Atine koji su na glasu su nekoliko kuca, mnogo hotela i klubova, privatne plaze i bar za mene vrlo, vrlo dosadno.

Dobro, nisam gadljiv na klubove :), ocekujem od svega po malo, i lepo more i plazu i neki nocni zivot, ljude i po koji zanimljiv izlet koji bi mogao da napravim, naravno uz obilazak same Atine.

Bicu motorizovan, tako da vanilice, slobodno pisi o tome sto si posetila? Sta bi najvise preporucila? Ne ostajem bas ni puno pa ne bih da mi prodje vreme u obilasku rusevina kojih verujem da tamo ima na svakom koraku :)  Mikena? Sta ima u Delfima? Citam o ovom Posejdonovom hramu, jel bio tamo neko?

Iz Atine se moze na Delfe, Mikenu, Korint itd, ali koliko sam ukapirao pitanje je bilo vezano za Atiku. Klubovi po Glifadi i nisu nesto posebno, najbolji su oni na Posejdonovoj aveniji, preporucujem Zefiros. Obavezna je vecera na Nea Faliria (stize se metroom).

Takodje preporucujem izlet do Hidre, ostrvo je prelepo, na njemu nema motornih vozila, ulice su uske, vrlo je zivopisno. Iz Pireja se moze doslovno svuda.

• Author

Pa dobro, kazem jos nisam odlucio gde cu, zato pitam za Atiku ili Peloponez jer je to najblize Atini. U svakom slucaju hvala svima na predlozima i slobodno dodajte cega se jos setite. Imam jos koji dan do puta :)

Sta je Nea Faliria?

Slobo, ja sam bas bila ma arheoloskom putovanju! Delfi su slatko mestasce a sam lokalitet nekako poseduje mistiku. Mozes lako da zamislis sta je Pitija tu radila! Koji kilometar pre Delfa je peslatko mestasce Arahova koje je ski centar i mislim da bi ti moglo biti interesantno. Ima predivan pogled i gomilu kafica itd. Mada kazu da je prilicno skupo. Svuda mozes da nadjes smestaj.

Najtoplije precorucujem Eginu, 45 min voznje hidrobusom od Pireja. Osim hrama Pronaje sa predivnim pogledom tu se nalazi i manastir sv. Nektarija koji stvarno vredi da se poseti a moze se i prespavati u njemu. To mi je plan za neki sledeci put. Naravno, ima i plaza. Obilazi se nekim krsom od autobusa ali je i to pravi dozivljaj.

Ako te ne interesuju anticki mitovi i arheologija, Mikena bi te razocarala.

Posejdonov hram je u Sunionu par sati voznje na jug. Nisam bila ali samo zato sto nisam stigla.

Da ne tupim previse, kad budes u Atini, svrati u turist biro. On se nalazi oko 200 m od Sintagme. Produzis glavnom ulicom tako da ti je Parlament s leve strane. Oni imaju sve informacije: radno vreme muzeja (sto je prava zbrka tamo) i kada su besplatni dani, spisak svih mesta koja se mogu obici iz Atine, cime se putuje, vreme polaska i cena karte, cak pise i gde se silazi (sto tebe ne interesuje ali mislim da pise i kilometraza). I izuzetno su ljubazni i predusetljivi. Srecan put  :mah:

Pa dobro, kazem jos nisam odlucio gde cu, zato pitam za Atiku ili Peloponez jer je to najblize Atini. U svakom slucaju hvala svima na predlozima i slobodno dodajte cega se jos setite. Imam jos koji dan do puta :)

Sta je Nea Faliria?

Nea Faliria je manja luka u Atini sa jahtama, restoranima i klubovima, sjajno mesto za vecernji izlazak, vecera, pa zabava. NE IDI U KLUBOVE U BLIZINI OMONIA SKVERA NIKAKO !!!

• Author

[ NE IDI U KLUBOVE U BLIZINI OMONIA SKVERA NIKAKO !!!

Sto? 

Vanilice, hvala puno na informacijama!  :)

[ NE IDI U KLUBOVE U BLIZINI OMONIA SKVERA NIKAKO !!!

Sto? 

Vanilice, hvala puno na informacijama!  :)

Verovatno jer se ceo kraj oko Omonie pretvorio u geto prepun narkomana,prostitutki,lopova i prosjaka. Uzasno izgleda, gazduju albanci,azijati i crnci i rizican je i preko dana a kamoli nocu.

Izbegavaj u sirokom krugu!

Mi smo stanovale bas na Omoniji. Svi su nas upozoravali na narkomane, kriminalce itd. ali stvarno nismo videle nijednog niti smo imale bilo kakvo lose iskustvo. A vracale smo se kasno uvece. I to smo stanovale na onoj bednijoj strani Omonije. Mozda smo samo imale srece.  :102:  Rekli su nam da je taj deo zaista u nekom trenutku postao leglo ali je rascisen zbog Olimpijade.

S druge strane Omonija se odlicno povezana metroom i autobusima sa svim delovima grada a i hoteli su tu znatno jeftiniji. Nije lep deo grada ali ja ga ne bih u startu eliminisala ako jos niste odlucili gde cete.

Za klubove ne znam, mi smo imale druge prioritete. Recimo muzej Benaki radi cetvrtkom do ponoci a ulaz je tada besplatan.

Evo i nesto o cenama. Porcija girosa, musake, lignji i drugih grckih specijaliteta je u novembru na Monastirakiju uglavnom bila 8 evra a moglo je da se nadje i za 7,5. Ponekad se uz to dobije i kolac besplatno. Corbe i cedjene pomorandze nema ni za lek.  :cry22: Na Omoniji su cene manje vise iste ali su porcije duplo vece, narocito u neuglednijim restorancicima. Peciva i brze hrane ima na svakom koraku i to kosta par evrica. Ako vam zatreba nesto iz ducana, obavezno kupujte u samoposlugama, u bakalnicama je sve znatno skuplje.

Od raznih ljudi sam cula da treba izbegavati voznju po gradu. Gradski prevoz odlicno radi, nedeljna karta je bila 10 evra.

Mozda sam malo skrenula s teme, ali nadam sa da ce biti od nekakve koristi.

Svi su nas upozoravali na narkomane, kriminalce itd. ali stvarno nismo videle nijednog niti smo imale bilo kakvo lose iskustvo.

Istina je to za kraj oko Omonije, "malo" je drugačija atmosfera nego u ostatku grada, jer se tu nalaze bordeli, narkomani koji žickaju ili slobodno umiru po trotorarima, imigranti koji dele zone uticaja po ulicama (pre par meseci, baš kod Omonije, sukobile su se dve grupe imigranata, njih 40 se tuklo ni manje ni više, nego mačetama i sekirama :)) itd. Preko dana je standardan haos, pre svega saobraćajni, jer je sam skver nešto kao Slavija u Beogradu, i dosta običnih ljudi tuda prolazi, centar je grada i jedno od čvorišta metroa, ali nije najprijatnije za šetkanje okolo, pogotovo uveče.

Za klubove ne znam, ali znam da je Nea Falira malo više fensi, a pogotovo za taverne i slično. Dobri kafići su u Egzarhiji, anarhistički kraj, samo ako nastane neki haos, izgubi se odatle momentalno, i nikako ne parkiraj tu :)

Za vožnju po gradu sam ti već rekao, ali pošto sam u međuvremenu saznao kojim autom ideš, samo da ti kažem da paziš da ne upadneš u male ulice, nećeš moći da se provučeš, jer se obično parkiraju sa leve i desne strane, a mesta da prođeš taman dovoljno, ali ako su ti uvučeni retrovizori  ;D

Omonia nije vise toliko rizicna kao ranijih godina. Preko dana je skroz opustena, ipak nocu treba biti malo oprezniji.

Ako budes isao na Peleponez, oko 50 kilometara ispod Kalamate nalazi se fino mestasce Pilos. To je jedna od najjuznijih tacaka kontinentalnog dela Grcke.

Glavna atrakcija je tvrdjava iz vremena Grcko- turskog rata, a u blizini se nalazi Nestorova palata, kao i jedna od najlepsih plazi Grcke- Voidokilia.

Pored toga, meni je i sama atrakcija bio put do Pilosa. Priroda Peleponeza je stvarno predivna, a i mozes da vidis sume ugljenisanog drveca koje su upropastili pozari u Grckoj pre dve- tri godine.

Autobuska karta od Atine do Pilosa je oko 20ak evra. Bus krece jednom dnevno oko 8 ujutru.

Naravno, ne isplati se ici samo zbog Pilosa iz Atine, ali ako se budes motao oko Kalamate mogao bi i jedno poslepodne da provedes u Pilosu.

Takodje, ako te put navede tamo, obavezno navrati na kafu u baru hotela Karalis Beach i uzivaj u pogledu.

ja preporucujem Patru....super je a manje vise sve je blizu jos ako ides kolima......pun pogodak.....

lep provod zelim