Jump to content

Featured Replies

Ja bi preporucio ostrvo Hrisi juzno od Krita, tj od gradica Ierapetra. Nema struje, vode, prodavnica, postoje samo dva mala restorana koji rade danju. Spavanje je dozvoljeno samo u vrecama na plazi.

Ja bi preporucio ostrvo Hrisi juzno od Krita, tj od gradica Ierapetra. Nema struje, vode, prodavnica, postoje samo dva mala restorana koji rade danju. Spavanje je dozvoljeno samo u vrecama na plazi.

I njega su upropastili, sada ima jedna prodavnica u luci a i zuji par onih dosadnih motora -četvorotočkaša sa kraja na kraj ostrva

Mene je CS pre skoro dve godine doneo u malo mestašce pod imenom Zitsa, na nekih 15 km od Ioannine (Janine) bem li ga kako li se piše, a tek čita. Neke planinčine, kraj u kome se uzgaja vinova loza i naravno proizvodi vino... Tu negde pored je neko etno 'selo' blizu najdubljeg kanjona (dal beše na svetu ili Evropi)...Trebalo bi malo da obnovim gradivo :-).

Trip mi je bio kao da sam u 'Mediteraneu', ali daleko od mora. Host je bio neki lokalni pekar, tako da je bilo baš baš interesantno. Definitivno neka druga Grčka bez Zakintosa, Bemligaintosa, Ovgomnije i svih tih svakodnevnih reči od kojih više ne može da se živi!!!! Smuči mi se Grčka ni kriva ni dužna.

Grad se na srpskom zove Janjina, a Grci ga izgovaraju nesto slicno kao Joanina... Imam drugaricu koja je odatle pa tako znam  :)

Definitivno neka druga Grčka bez Zakintosa, Bemligaintosa, Ovgomnije i svih tih svakodnevnih reči od kojih više ne može da se živi!!!! Smuči mi se Grčka ni kriva ni dužna.

Stvarno su ove godine svi odlepili za Zakintosom. Mislim da ce dogodine i Ceca biti redovna pojava u klubovima Laganasa  :bang:

Pa da... Janina, ali me malo to 'oa' buni, no ne bi mi bili Srbi kada mu nebi nadenuli naše ime da ceo svet razume :-).

Ma osećam da će u severnoj Grčkoj sledeće godine da se organizuje prva srpsko/grčka kupusijada, a turbo folk polako ali sigurno kuca na vrata i to bez vize. Kad uleti Sale Popović ima sve da ih razbuca, ionako su sve grčke pesme ali u turbaću, pa kad počnu da kuvaju... uhuuu...

Zašto ne otići npr. na ostrvo gde je sniman Mediteraneo?! Zna li neko koje je to ostrvo :-)? Mislim, googlaću sam, nego ako neko zna slučajno... To bi bilo lepo npr. za 1. Maj ako nam napokon dođe dugo čekani i obožavani gospon Beli Šengen  klanj::

Možda bi mogla da se oformi ekipica?

Pa da... Janina, ali me malo to 'oa' buni, no ne bi mi bili Srbi kada mu nebi nadenuli naše ime da ceo svet razume :-).

Ma osećam da će u severnoj Grčkoj sledeće godine da se organizuje prva srpsko/grčka kupusijada, a turbo folk polako ali sigurno kuca na vrata i to bez vize. Kad uleti Sale Popović ima sve da ih razbuca, ionako su sve grčke pesme ali u turbaću, pa kad počnu da kuvaju... uhuuu...

Zašto ne otići npr. na ostrvo gde je sniman Mediteraneo?! Zna li neko koje je to ostrvo :-)? Mislim, googlaću sam, nego ako neko zna slučajno... To bi bilo lepo npr. za 1. Maj ako nam napokon dođe dugo čekani i obožavani gospon Beli Šengen  klanj::

Možda bi mogla da se oformi ekipica?

Ostrvo se zove Kastelorico

http://en.wikipedia.org/wiki/Kastellórizo

• Author

E dakle, ja na kraju svog putovanja, nakon obilaska dva najveca grada i jos po kojeg mestasca usput zavrsih na Zakintosu. Ostrvo je fantasticno, ima i zabave, ima i predivnih plaza, dobre hrane, a nije daleko od kopna. Cece nece tamo biti, jer koliko god nasih bilo, Britanskih tinejdzera je nebrojeno vise. I to je bilo zanimljivo videti.  A moj nacin odabira krajnje destinacije je bio sledeci - hmmm nesto sto je blizu da trajekt nije skup, i da je zivahno jer bih mirnija mesta da ostavim za porodicno-penzionerske dane :) I kao, gle ajde na Zakintos, o kojem sem da im je specijalitet zecetina i da je tamo cuvena plaza sa olupinom broda nisam znao nista, a ispostavilo se kao vrlo dobar pogodak :), miks svega.

Plaze su stvarno lepe i ako neko hoce miran odmor, to isto moze i tamo da nadje, jer ostrvo uopste nije malo.

Uvece, setajuci Omonijom, stvarno sam imao pomalo nelagodan osecaj, ali tamo ni ne deluje da ima bilo sta sto bi nekog teralo da se tuda muva.

Za razliku od srednje Grcke, koja je go kamen i pustos sa po kojim zbunom, Peloponez je vec bio lepsi i nekako s vise zivota.

Solun mi je bio bas zanimljiv i nikome ne bih preporucio da ga zaobidje.

Pre dva dana sam se vratio sa 15-todnevnog obilaska Grcke i posetio sam: Solun, Katerini, Paraliju, Olimpic beach, Krit, Patru, Pirgos, Olimpiju i Atinu i Pirej.

Severno-egejska regija je potpuno okupirana od strane nasih sunarodnika. Osecate se kao kod kuce, retko sta ce ukazivati da ste u Grckoj. Solidno lepo more i plaze, dobra zabava, mesta totalno podredjena turizmu bez neke preterane estetike, kao sto cuh tamo "ok mesto za paradajz turizam".

Krit je moj favorit. Jako lepo ostrvo sa prelepim morem moze da vam ponudi sve sto trazite: od super zabave i guzve na severu do mirnih, prelepih plaza na jugu. Tradicionalna grcka, kritska arhitektura u lepim selima, kanjone, do elitnih i lepo uskladjenih barova, restorana, a svakako i istoriju prve velike civilizacije u Evropi- Knosos obavezno posetiti.

Turisticka mesta Zakintosa su vrhunski kic. Natrpana i pretrpana mesta restoranima, barovima, prodavnicama, bez ikakvog stila, bez ikakvog urbanistickog, arhitektonskog reda (kao da je svako gradio kako mu se prohtelo), potretne stepenice na ulazu u neke smesne jednospretne prodavnice, bez kulturno-istorijskih mesta vrednih posete (zemljotres je sve unistio serdinom proslog veka). Vidi se da je ostrvo koje je dozivelo veliki bum u zadnje vreme po losoj i smesnoj infrastrukturi, neplanskoj gradnji... Prava vrednost Zakintosa i ono sto ga cini jednim od najlepsih ostrva je njegova zapadna-nenaseljena obala. Nju cine strme litice koje se survavaju u kristalno cisto i predivno more, sa malim uvalama i rajskim plazama kojima se moze pristupiti plivanjem sa broda i camaca. More je nestvarno lepo i raj za kupanje.

Olimpiju vredi posetiti na jedan dan, lepo selo puno istorije.

Atina je neizbezan grad sa stanovista svoje kulturno-istorijske vrednosti i bogatstva. Kolevka evropske demokratije i civilizacije. Prelep je deo oko Akropolja, grcke agore, Zevsovog hrama i mondenske Plake.

Omonija se nista nije promenila od pre 7 godina kada sam poslednji put bio. Ovaj jedan od glavnih atinskih trgova je centar prostitucije, narko dilera i imigranata. Krecuci se severno od Omonije nocu naicicete na neverovatne gadne prizore, prljavstinu i rasulo.

Ierapetra, Agia Galina, Matinala, Paleochora, Koutsounari, Matilna, Gavdos mesta na jugu Krita koja su jos uvek turisticki neotkrivena, sa starim grckim duhom. A ako zelis da posetis grcku gde je vreme stalo onda idi na ostrva Karpatos izmedju Krita i Rodosa. 

• 9 months later...
  • Author

Jel bio neko na Mt Pelionu kod Volosa? Cuo sam da je zanimljivo, malena zabacena planinska sela, predivne plaze....

Kome se ne klacka mnogo daleko od severa, neiskvarena mesta moze da nadje i na istocnoj obali Sitonije (drugi prst Halkidikija). Ne znam kako je u spicu sezone, ali delovalo mi je da jos nije toliko turisticki.

Bio sam ja na poluostrvu Pilion ( u Tsangaradi) desetak dana 2005. godine. Šta reći sem da je jedno od lepših mesta na kojima sam bio. Planine, more, kanjoni, dobre planinarske staze, plaže kao iz neke bajke, puno tipičnih mediteranskih sela... :)

Bio sam ja na poluostrvu Pilion ( u Tsangaradi) desetak dana 2005. godine. Šta reći sem da je jedno od lepših mesta na kojima sam bio. Planine, more, kanjoni, dobre planinarske staze, plaže kao iz neke bajke, puno tipičnih mediteranskih sela... :)

Mozes li mi dati poziciju u Google Earthu? I ako imas neki savet za smestaj, naravno sto jeftiniji. :)

Koordinate Tsangarade su:

39°23'14" N

23°10'23" E

Neka te ne zbuni previše što nije na samom moru. More nije daleko a i usput ima nekih privatnih pansiona. Za cene smeštaja inače ništa ne znam. Bio sam na nekom kongresu u najluksuznijem hotelu u okolini  :D

• 10 years later...
  • 7 months later...
  • 1 year later...

Zdravo svima!

Uplatila sam smestaj na ostrvu Skiros, druga polovina juna... Nema bas nesto informacija iz prve ruke na netu pa rekoh da pitam ima li neko da je isao tamo, pa da mi da neki savet sta nikako ne propustiti?

• 5 months later...

Evo da odgovorim samoj sebi, ali mozda i nekim buducim putnicima!

Ostrvo je lepo i mogu ga preporuciti svima koji vole opusten ali ipak aktivan odmor. Nije bog zna koliko turisticki razvijeno i to mu dalje poseban sarm!

Hora je prelepa, hrana je fenomenalna, plaze su lepe sa cistim vodama, ali bez nekih dramaticnih pejzaza...

Do ostrva se dolazi trajektom iz mesta Kimi na Eviji, cena karata je 19 eura po osobi, automobil veci od 4,25 je 52 eura (po pravcu). Putuje se nesto manje od dva sata...

https://pawtraveller.blogspot.com/2023/07/egejska-tajna-ostrvo-skiros.html?m=1