Jump to content

Featured Replies

Posted

Jel ima neko da ide na Bliski istok u avgustu ( Sirija, Jordan) ?

Ortak izgleda nece moci, pa da vidim da li ima neko, da ne propadne trud...

Ahoj!

Ja planiram sledeće nedelje da pođem.

Plan je da u ponedeljak, 24.avg krenem ka Turskoj i Dogubajazitu, da penjem Ararat, posle toga bih se spustio do Nemrut Daga i Antiohije, pa tek onda krećem na Siriju, pa u Jordan, pa u Siriju i Liban, pa u Siriju ponovo.

Dakle, u Siriji ne bih bio pre 1.septembra, minimum.

Vaši planovi?

Mi bismo krenuli u utorak sa onim polaskom u 7h, isli bismo do kraja turske granice vozom. Budzet nam ne dozvoljava zadrzavanje u Istanbulu, jer to povlaci i promenu prevoza itd.

Znaci negde od 28. Aleppo tu bi se stacionirali na nekih 2-3 dana, pa bi krenli da obilazimo juznije sve po redu da bi nam sto se Sirije tice poslednja destinacija bila Damask ili Bosra.

Nakon toga bismo krenuli da istrazujemo Jordan istim principom sa zadrzavamnjem u Petri 2-3 dana. Liban bismo preskocili jer ne znam kolike su sanse da zelenooku drugaricu puste preko.

Ovo je onako bez veceg detaljisanja jer krajnji plan jos nije skuvan. Jos skupljam informacije.  smartass

Inace moram da vas sve pokhvalim i da vam se zahvalim na ovako genijalnom sajtu.  clap.gif' alt=':clap:'>

E da, jedno pitanje: jel iz sirije (internet caffea) moze da se pristupi ovom sajtu, jer sam cuo da postoji mnogo ogranicenja sto se tice interneta. A bojim se da necu uspeti da popamtim ovoliko informacija.

Moze bez problema :)

Ako ides u onaj Hasanov hostel u Alepu (zaboravih ime, al spominjan je ranije) mozes i na fb jer znaju neke fore, sta ja znam..

• Author

Ej, ja sam odustao u potpunosti od puta ove godine, kasno mi je posle 20-og, jer imam neke ispite da spremam u septembru.. Uglavnom srecan vam put zelim svima!!

Ramlstilskin, ostaćemo u kontaktu preko ovog foruma i preko ove teme - Bliski istok avgust.

Tu ćemo videti gde smo, šta smo videli, gde planiramo itd... Pa se možda i uklopimo negde! :)

Što se Libana tiče, šta ja znam, neke cure su se javljale pre par meseci (na forumu) i kažu da puštaju u Liban bez problema. Jedini problem je oko te bloody vize.

Naime, na sajtu Ministarstva xxxxx poslova Libana kaže se da građani Srbije MOGU da dobiju free vizu na 3 meseca ako idu u svrhe turističke posete. To važi i za Makedonce. E sad, tu ide interesantniji deo priče. Ogledalo (sa foruma), moj prijatelj, koji je bio tamo aprila, je čak štampao i pokazao na granici tu internet stranicu da bi graničar rekao onako po srpski: Ej ti, jel 'oćeš ti ovu tranzitnu vizu od 48 časova ili nećeš... i čovek je uzeo tu.

Dok drugi korisnik sa foruma - Saša valjda beše, kaže kako on ide xx puta u Liban i da uvek ostaje po 4-5 dana. Doduše, tu ima jedna začkoljica, a to je što on uvek ulazi avionom. Pa kao ko ulazi avionom njemu daju, a kopnom izgleda da ne daju (iako piše suprotno na sajtu).

Ja planiram 5 dana u Libanu, boli me uvo koju mi vizu daju. Ako mi daju onu za 3 dana, ja ću da ostanem 5, pa ću na granici nešto da lažem, ako me pitaju, reći ću kao razboleo sam se i tako to. Valjda neće da me sankcionišu majku mu...?

I to je to.

Talese, a sto jednostavno ne izvadis vizu u ambasadi Libana, u Beogradu? Ne traze ti nista posebno od dokumenata, dobijas je za nekoliko sati i kosta 35 USD (dakle nesto manje od 25 EUR). Tako si siguran da na granici u povratku neces imati nikakav problem i moci ces mirno da uzivas u Libanu. I, ostani 7 dana. Liban je mali ali fantastican. Nemoj samo da se koncentrises na Bejrut. Idi i u planine, poseti Bcharre, spusti se do juga, do Saide i Tira, ne zaboravi vinsku prestonicu Zahle, pa lokalitet Anjar... Tu su i neizbezni Tripoli, Baalbeck, Beiteddine, Byblos, Jounieh, suma kedrova pored Bcharrea, Jeita pecine...stvarno mnogo toga.

Na izlaske iz Sirije, ulaske i izlaske i Jordan i na sve te vize i čuda uostalom treba da dam silne pare. Nemam toliko da se bacam. Na granici sa Libanom je viza 16 evra koliko sam razumeo, dakle manje od tih 25e? Ali, iz principa neću da platim ništa jer na njihovom sajtu (zvanična institucija) piše da je za građane Srbije FREE za 3 meseca. Nemam razloga da im ne verujem.

Evo pa vidite o čemu pričam: http://www.general-security.gov.lb/English/Passports/Pages/default.aspx

A da, video sam šta Liban nudi. Meni je istorija na mestu broj 1 - Bejrut ću svakako da vidim na par sati, a Tir, Sidon, Biblos, Tripoli, Balbek... pa i šumu kedrova (Cedars) i uspon na najviši vrh Libana Kornet du Saudu 3090m, videćemo!

Mada, ko bi ga znao da li ću biti u stanju!  :D

Prvo treba ići u Siriju, pa onda u Jordan, pa tek onda u Liban. A moje razgledanje stvari ti je - milion stvari u jednom danu, a tamo je ogromna vrućina... tako da, videćemo!

Hvala na savetu u svakom slučaju.

Uzgred, jel zna neko odakle treba da se krene na uspon na najviši vrh Libana?

Koliko sam provalio, ide se nekakvim prevozom do mesta zvanog Cedars (kedrovi) na 2000m nadmorske visine, tu im je ski centar, i odatle se cepa do vrha i nazad za 5 sati?

Tačno? :?

Ok, ostacemo u kontaktu.

Imam par pitanja:

1. Negde sam procitao da cenkanje podrazumeva i spustanje cena autobuskih karata u siriji, istina?

2. Jel dolazi u obzir nosenje bermuda, 3/4?

3. Uplata za krevetac u vozu se vrsi u sofiji  i dokle vazi ta uplata?

4. Vas predlog kad da krenem na put, ujutru ili uvece, kako bi po mogucnosti u cik zore rezervisao mandrac na krovu.

5. Ako se jos neceg setim pitacu, za sada je to-to!  :hihi:

1. Negde sam procitao da cenkanje podrazumeva i spustanje cena autobuskih karata u siriji, istina?

Teoretski, ne. Cene autobuskih karata su fiksne. Međutim, na buskim stanicama u Siriji uvek se mogu naći likovi koji će pokušati da te prevare, tj. da te ubede da postoji samo jedan autobus, da kupiš karte u njihovom kiosku, itd. U principu, oni ti prodaju istu kartu, ali skuplje.

Treba da imaš u glavi otprilične cene karata - ako ti neko traži 10 evra za kartu Alepo-Damask koja obično košta 2-3 evra (ili tako nešto, ne sećam se tačno), samo ideš dalje. Moje pravilo, u svim zemljama, jeste da uvek pitam na 2-3 mesta pre nego što izvadim pare.

Najviše pokušavaju da te zavrnu na međunarodnim autobuskim kartama, tj. preko turske granice, u oba pravca. Tu treba biti lukav i uporan.

Za ostala pitanja, možda drugi imaju odgovore.

Da, da, gledam sad cene po LP-u.

Morate da pazite kao što Laza reče, na granične prelaze. Npr. video sam da je karta od Alepa do Antakije (100km ima jedva) 450 syp, a od Alepa do Damaska (350km) 175 syp.

Kurs je 65 syp = 1 evro.

Pa vi vidite razliku.

Sve mi se čini da ću stopirati tamo.

A da ću posle puta imati da napišem jedan ogroman putopis!  ;D

Verovatno cemo i nas dvoje forsirati tu varijantu  :stop:  nadam se da cemo uspeti da se sporazumemo.

Inace saznao sam odgovore na neka pitanja, samo jos ne znam odgovor na pitanje koje se tice bermuda 3/4 i sobzirom da pocinje ramazan sta to menja u mom ponasanju tamo, jel postoje neke barijere, kodeksi, drz-ne daj?!

Koliko su meni pričali ljudi, možeš da nosiš šta hoćeš, samo ne treba preterivati i biti nekulturan.

Npr. ja volim nekada kada mi je jako vruće da se od pasa na gore skinem go zbog ventilation... E, a to muslimani ne vole, naročito ne oni konzervativni po selima arapskim. Doduše, ni u Turskoj to ne vole. Kažu da bukvalno mogu da te ubiju zbog toga.

I to je to.

Što se libanske vize tiče, izgleda sam se predomislio. Neki Libanac mi je preko CS-a rekao kako je neki Španac (Španija je zemlja prvog, Srbija 31 reda), njegov drugar kasnio jedan dan i da su ga kaznili brutalno. Očekujem njegov odgovor ŠTA JE TO BRUTALNO.

Kada i ako već plaćam 3 izlaska x 10e iz Sirije, što je jedna jako kretenska stvar (doduše, i tu ćemo da se malo natežemo i raspravljamo  nono), daću i tih 10 e Libancima, pa neka se usreće.

To u vezi Ramadana i meni jako interesuje. Kako je putovati u muslimansku zemlju za vreme Ramadana. Sigurno je neko bio, pa nek kaze.

Samo sam citao sta ljudi pricaju, da nije kulturno jesti kad svako drugi ne moze da jede, sto je i normalno. Neki kazu da posto si stranac kao i progledaju kroz prsti, ali ipak trebas se sakriti negde. Pre svega trebas i naci nesta sta radi preko dana, da bi uopse i mogao da se krijes.

:eat:

ccccc, evo upravo sam se malo raspitao i dobio sledece informacije:

Ako te vide da jedes i pije (cak i vodu) dok "sija sunce" smatraju kao uvredu i debelo te smaraju, to pogotovo vazi u manjim mestima. Traje mesec dana! Kao jedino ako se nadjes medju brdo turista onda i ok, u suprotnom moras da se krijes. Toliko sam ja uspeo da saznam za sada. Inace mislim da je ovo samo 1/10 stvari koje moras da postujes, ako neko zna nesto detaljnije neka napise plz.

Imam utisak da ce biti podpuno drugacija atmosfera na ulicama, vrlo moguce da ce biti i manje ljudi, i ono malo sto ih bude bilo bice kao programirano. Radi samo onaj ko mora, a taj ko mora je extremno nadrndan, doruckuju u 17h i vecina njih prespava ceo dan. Zene moraju da nose maramu sem dok su u hostelu. Mislim da polako pocinjem da panicim.  :o

Manje ljudi na ulicama - bolje slike i brža pokretljivost, coooo!  ;D

Mislim da nije tako striktno kao što su ti rekli... mada, ko bi ga znao.

Verujem da će biti klope po ulicama da se kupi. I oni jedu... doduše, posle 17h.

Nego, šta preferira Sirija i Jordan od MONEY-A?

Dolare, kao Liban ili?

Da li je kurs za dolare bolji nego za evro?

Ajde još to kažite!  :D

(ramazan se pise malim slovom jer je to ime meseca islamskog kalendara)

Ja sam jeo i pijo za vreme ramazana bez problema, malo opreznosti nije na odmet ali sigurno te nece smarati. Ovo vazi za gradove i mesta gde ima turista, ultra-konzervativna sela su druga prica, ali ko pa ide tamo. U Siriji, Libanu i Egiptu, gde ima dosta hriscana, ima i otvorenih restorana pa se moze klopati ok.

Ja sam bila pre dve godine za ramazan u Siriji i jednostavno nisam htela da jedem na ulici preko dana vec sam kupovala hranu i nosila kuci da jedem.

Vodu sam morala da pijem i niko mi nije pravio problem oko toga.

Jedna fenomenalna stvar me je zatekla na ulicama Alepa ... kad je vreme vecere ulice se toliko isprazne da prosto u sekundi ostajete sami.  ;D

Komplikacija za komplikacijom....

Upravo smo shvatili da smo tanji za neke dane, sada ne znam sta da zrtvujem pa vas molim da predlozite odprilike najbolju varijantu, prelistavao sam forum skupljao informacije i od prilike sastavio nesto ali sobzirom da imamo malo dana stvarno ne zelim da letim po Siriji sa po 2 dana u glavnim gradovima.

Polazak 25(uvece) ili 26(ujutru) jos ne znam za koju varijantu da se odlucim jer ne znam koliko sam put traje i koliko cu cekati na promenu vagona u Sofiji (tako da moze neki predlog i ovde). U Beogradu kako znamo i umemo moramo da se nacrtamo najkasnije 14. u toku dana.

Plan je bio Aleppo, odatle bi krenuo u Hamu tu bi napravio neku vratolomiju Crack deCh , Mhardeh, Apamea, Musyaf, Baniyask, Homs zatim put  Palmire, potom Damask, Malula, Saidnaya, Bosra, Amman, Petra i nazad za Aleppo odakle bi u Beograd.

Trenutno sam skroz sludjen, jer ne znam sta da zrtvujem. Razmisljam da li da se odlucim za neku stalozeniju varijantu sa manje mesta il 'pak onu suprotnu. Pa eto molio bih one koji su bili da mi po svojim utiscima sastave neki odokativni  plan.  klanj::

Ja sam jeo i pijo za vreme ramazana bez problema, malo opreznosti nije na odmet ali sigurno te nece smarati.

Slumpy pije na ramazan vino  lol::

Plan je bio Aleppo, odatle bi krenuo u Hamu tu bi napravio neku vratolomiju Crack deCh , Mhardeh, Apamea, Musyaf, Baniyask, Homs zatim put  Palmire, potom Damask, Malula, Saidnaya, Bosra, Amman, Petra i nazad za Aleppo odakle bi u Beograd.

Mislim da stvarno nema potrebe obilaziti tolika mesta, pogotovo ako vam je ovo prvi put u Siriji. Bolje obiđite manje mesta, budite fleksibilni, upijajte atmosferu Alepa i Damaska, i manite se gnjavaže sa Malulom i Sednajom (sem ako baš  volite da gledate crkve - što se mene tiče, ima ih dosta i po Srbiji, i to mnogo lepših). U Homsu takođe nema bog zna šta, Musyaf je obična tvrđava (ako vidite Crack, to vam je sasvim dovoljno), a Baniyask i Mhardeh ne  znam ni šta su :) Ako idete u Palmiru, nije vam potrebna i Apamea, jedne ruševine su k'o i druge.

Bolje lepo obiđite Alepo, jedan dan u Hami, jednodnevna ekskurzija u Crack, dan-dva u Palmiri, onda nekoliko dana u Damasku, jedno noćenje u Bosri (stvarno je zanimljivo mesto). Mene ni Aman ni Petra nisu oduševili, al' ne zaboravite da skoknete do mrtvog mora, to može za jedno po podne da se uradi.

Tales mozes da jedes preko dana ali ne moras bas da budes vidjen tj niko ti nece zameriti sto jedes preko dana za vreme meseca Ramazana ali malo se sto bi rekli sakrij tj klopaj u Hostelu i tako.

Sirija i Liban su Arapske zemlje sa najvise procenta Htiscana tako da ti niko opet kazem nece zameriti.

Bozic  i nas i katolicki su neradni dani u tim dvema zemljama.

Koliko su meni pričali ljudi, možeš da nosiš šta hoćeš, samo ne treba preterivati i biti nekulturan.

Npr. ja volim nekada kada mi je jako vruće da se od pasa na gore skinem go zbog ventilation... E, a to muslimani ne vole, naročito ne oni konzervativni po selima arapskim. Doduše, ni u Turskoj to ne vole. Kažu da bukvalno mogu da te ubiju zbog toga.

I to je to.

Što se libanske vize tiče, izgleda sam se predomislio. Neki Libanac mi je preko CS-a rekao kako je neki Španac (Španija je zemlja prvog, Srbija 31 reda), njegov drugar kasnio jedan dan i da su ga kaznili brutalno. Očekujem njegov odgovor ŠTA JE TO BRUTALNO.

Kada i ako već plaćam 3 izlaska x 10e iz Sirije, što je jedna jako kretenska stvar (doduše, i tu ćemo da se malo natežemo i raspravljamo  nono), daću i tih 10 e Libancima, pa neka se usreće.

Tales i za liban tacno treba da ides to mesta koje se zove Kedrovi tu ima zicara i uspon je oko 4 do 5 sati.

Sacekaj zalazak sunca i tada mozes da vidis Kipar pogled puca na celi mediteran i tu su sve Htiscani-maroniti.

Licno sam bio gore ako dobijeem slobodno idem tamo u Septembru ko zna mozda se nadjemo.

Liban je fascinantna zemlja bio sam u dosta zemalja ali kada bi me neko pitao gde zelim da zivim bio bi to Liban i  Cile nijedna druga vise ali ni jedna.