Jump to content

Featured Replies

Evo nekuh odgovora,ako nije kasno. Libanska viza , tranzitna od 48 sati se dobije na granici i besplatna je. Ako prekoracis vreme boravka od 48sati (ustvari dva kalendarska dana) na izlasku platis vizu 16USD koja vazi 14 dana. Da pojednostavim : viza 48 sati ili dva kalendarska dana FREE, viza za 14 dana 16USD. Ako uzmes tranzitnu i u okvuru 14 dana izadjes iz Libana platis 16USD. Ova informacija je sa lica mesta jer sam se pre 14 dana vratio iz Libana. I da, Liban nikako ne treba propustiti.

Ja sam bio 32 dana i obisao sve gore navedeno stim da sam bio 8 dana u Aqabi.

Za bus iz Sirije, u Halepu, za Instanbul se moza cenkati.

U Libanu preferiraju USD. primaju ih na  svim mestima. U Libanu mozete placati i karticama, kao i u Amanu u nekim hotelima.

Ulaz na plazu na Mrtvom moru se moze platiti isto karticom ali treba posebno traziti jer automat imaju u jednoj prodavnici unutar plaze.

Izlazak iz Sirije je prema Libanu i Jordanu 500sirijskui funti a prema Turskoj 550SF. 1Euro=65SF.

3/4 pantalone nisu nikakav problem.

Ramazan traje jos otp. 20 dana.Voda se moze piti, nece ti niko zameriti. Sto se tice hrane, ne bas na javnom mestu.

Mene je Malula odusevila, nije crkva k'o crkva. Tamo cujes Ocenas na Heristovom jeziku i popricas sa njegovim suradnjacima ciji su preci dosli iz Vitlejema, hriscanima koji govore aramejskim jezikom...

Pre 2h smo stigli u Aleppo, krenuli smo 25. uvece, vozovi se nikako ne poklapaju Sofija-Istanbul, Istanbul-Adana, Tako da smo skoro jedan ceo dan proveli u Sofiji i dva dana u neverovatnom Istanbulu.

Tales: za sada ostajemo 2-3 dana u Aleppu, zatim cemo videti kojim putem dalje.... Sve u svemu ako si ovde negde javi se. p0z 

To u vezi Ramadana i meni jako interesuje. Kako je putovati u muslimansku zemlju za vreme Ramadana. Sigurno je neko bio, pa nek kaze.

Mi smo prošle godine bili u Turskoj za vreme ramazana. Pošto smo se uglavnom kretali po turističkim mestima, nije bilo baš nikakvih problema. Sve je normalno radilo i niko te nije gledao popreko ni zbog jela ni zbog pića. Međutim, desilo se da smo morali da svratimo u jedan gradić negde u Anadolijskoj nedođiji, da bismo telefonirali. Dok smo ćerka i ja tražile poštu, muž je izašao da pregleda auto, sa cigaretom u ustima. Bio je baš prvi dan ramazana. Prišao mu je jedan mladić i počeo da viče na njega, pokazujući gestovima da baci cigaretu. Na svu sreću, sve se odigravalo ispred zgrade žandarmerije, pa se završilo tako što smo brže-bolje posedali u auto i odmaglili. (To je ujedno bila i jedina neprijatnost koju smo doživeli na celom putovanju od 20 dana). Posle toga smo ipak malo više vodili računa, iako smo krenuli na put već upozoreni na taj specifičan period godine u muslimanskom svetu.

Šta sam htela da kažem - sve zavisi od sredine u kojoj se nađeš. Ako rade restorani, i ako ima i drugih koji jedu i piju - pridruži im se, ali ako to niko ne radi - pa ne moraš da budeš jedini. Uvek ima neki kutak gde možeš da se skloniš da nešto pojedeš, a da to nikome ne bode oči.

Što se tiče oblačenja, to takođe zavisi od sredine. U turističkim centrima (posebno mislim na letovališta na moru) su oguglali na svakojako oblačenje, ali čim se nađeš u tradicionalnijoj sredini, potrudi se da ne odskačeš (ili bar ne mnogo). Na našem prošlogodišnjem putu smo i po tom pitanju imali dragoceno iskustvo na samom početku putovanja, kao i po pitanju ramazana. Naime, čim smo ušli u Tursku, svratili smo u Jedrene. Računajući da je to ipak veliki grad, turska "kapija prema Zapadu", nisam obratila pažnju kako mi je ćerka izašla iz kola. A izašla je u šorcu i majici na bretele. Već posle nekoliko koraka, našla se u cetru pažnje bukvalno svih prolaznika: muškaraca. žena, starih, mladih - tako da se brzo vratila u kola i posle toga na svim "sumnjivim" mestima oblačila trenerku i majicu sa rukavima. U ta "sumnjiva" mesta računam, osim mesta u unutrašnjosti, van turističkih područja, još i, npr. Čanakale (što me je iznenadilo, mislila sam da zbog feribota preko Dardanela imaju više kontakata sa turistima, pa i više razumevanja za njihovo oblačenje) i Jedrene, gde smo u povratku proveli jedan dan. Posle sam saznala da su u tim gradovima na vlasti neke njihove partije tradicionalne orijentacije, pa su i sredine takve.

Evo, ako nekog zanima, jedna od mojih omiljenih fotografija: moja ćerka u "zakopčanom" izdanju, još uvek kudikamo liberalnije obučena u odnosu na svoju vršnjakinju iz Jedrena:

http://www.turkishclass.com/picture_20204

Mi Siriji i Jordanu nismo imali ni najmanji problem sa oblacenjem. Oblacili smo se shodno vremenu i prilici kao i kod nas. Naravno da smo postovali kodeks oblacenja na mestima gde je to potrebno... Na drugim mestima je bilo i sorceva i kratkih suknji koji su izazivali samo osmehe i poneko kulturno dobacivanje (kompliment), a u Suku u Damasku i pravu uzbunu medju trgovcima u utrkivanju ko ce sta pokloniti nasim saputnicama u sorcu.

• 3 weeks later...

moram sve vas blisko istocnjake nesto da pitam... jer ne mogu da odlucim ni ima li smisla krenuti u planiranje ovako nekog puta koji mi je u glavi.

vec godinama planiram na tu stranu a sada se i moj muz zagrejao za bliski istok. putovali bismo u oktobru (2010), ali sva nasa putovanja se dugo planiraju pa moramo da pocnemo....

naime. ne bismo da idemo tamo, a da propustim izrael. da li je moguce, dakle, sve nekako sklopiti (s obzirom na izraelski pecat), s tim da slecemo u sarm el seik (easy jet uvodi let iz zeneve) i polecemo nazad iz sharma isto.

e sad, mi bismo da obidjemo osnovne stvari spominjane na ovom forumu za svaku od ovih zemalja, ali imamo samo 16 dana.

moja pitanja su: da li je moguce sa ulaskom iz egipta i odlaskom iz egipta napraviti kruznu turu koja ukljucuje izrael, jordan, siriju, liban i egipat? i da li je moguce videti sve vazne stvari za 16 dana putovanja vozom, busom itd? koliko mislite da treba para za ovo (bez avionskih karata)?

S obzirom da je danas, konacno, ukinuta viza, tj potpisano ukidanje viza za Izrael tura bi moglada izgleda ovako:

Egipat

Jordan

Sirija

Liban

Sirija

Jordan

Izrael

Egipat.

Uz malu ogradu, ovo je za srpski pasos a kako je sa pasosima, dragog nam, Portugala, neznam.

Mi smo bili pet nedelje ali busom od Novog Sada i nazad.

U Egiptu tj. na Sinajskoj gori, na zalost, nismo bili.

Sve vreme smo koristili ili bus ili linijski taksi ili redovan taksi, spavali u skromnim hotelima, hostelima ali nikad bez sopstvenog kupatila. Obisli skoro sve sto smo isplanirali, nista nismo kupili,(neku sitnicu) i planirani budzet od 1000Evra "probili" sa 15Eura.

Podataka imamo milion, samo pitaj sta te interesuje.

Joj, Natasa, pa to je bas, bas malo dana za tako ambiciozni poduhvat. Meni je 16 dana recimo sasvim ok, ali samo za Siriju. Vec ako bih u to ukombinovao i Liban, malo je. Ne znam, na vama je da odlucite, naravno, ali ja bih se na vasem mestu odlucio za taj mediteransko-crvenomorski (mislim na Sinaj, Kairo i Aleksandriju) deo Egipta i Izrael. Uz dobru organizaciju mislim da to mozete obici za 16 dana. Takodje, ako ukljucujete i Jordan, znajte da tamo mozete sa izraelskim pecatima. To znaci da sa Sinaja idete kopnom preko Eilata i kasnije severa, cime izbegavate koriscenje one katastrofalno skupe i duge feribot linije Nuweiba - Aqaba. Evo, dobra je stvar sto je danas potpisan sporazum o ukidanju viza izmedju Srbije i Izraela (btw nigde ne videh kada on zvanicno stupa na snagu), pa nema cimanja sa nasim pasosima i za tu vizu. Dakle, ako zaista zapnete i obidjete to sto zelite u Egiptu i Izraelu, a ostane vam 2-3 dana, idite u Jordan i posetite Petru i Wadi Rum. Oba mesta su relativno blizu Crvenog mora, tako da ne morate mnogo da se cimate.

Zaista mislim da nemate sanse da u sve to ukljucite i Liban i Siriju, bez obzira na gimnastiku oko izraelskih pecata. Nema vremena.

i meni se tako cini. nama je za maroko trebalo 17-18 dana i obisli smo dosta toga, ali mislim da je ovo druga prica. isli smo kolima, nema cimanja oko granicnih prelaza, gde moze, gde ne moze... mozda i moze 16 dana, ali ako dan traje 48 sati....  :102:

ovo nam je ideja:

4 dana jordan - wadi rum, petra, aman, mrtvo more

1 dan sirija - samo damask

2 dana liban - samo bejrut i baalbek

4 dana izrael nazaret, tel aviv, jerusalim

5 dana egipat -  aleksandrija, kairo, luksor i sharm (odakle polecemo/dolecemo)

to tako na papiru zvuci izvodljivo ali je problem sta ce biti u praksi i sta bismo uspeli da vidimo.

mozda je egipat + izrael dobra ideja + ako ostane vremena - jordan.

Obratite paznju na jos jednu stvar koja moze da vam oduzme mnogo vremena. Posto rekoste da slecete u Egipat, znaci nema ulaska u Izrael pre nego sto posetite Siriju i Liban. A to znaci da cete morati onda od Nuwibe do Aqabe onim stocnim ferijem. Doduse, postoji i onaj skuplji ali nisam siguran da se i jedan i drugi pridrzavaju vremena polaska. Koliko sam video iz nekih ranijih postova i blogova, ume da se kasni i po ceo dan  :o. Nemojte pokusavati da idete na foru da vam Izraelci, kada prelazite iz Egipta, ne udare pecat, jer Sirijci i Libanci znaju da ako ste izasli iz Egipta (imacete taj pecat u pasosu) ka Izraelu vi ste tamo i bili, sto vam automatski znaci nemogucnost ulaska u te zemlje. Budite oprezni. U povratku nema veze, iz Aqabe idite slobodno kopnom preko Izraela ka Egiptu. Mada, to i sami znate  ;)

stocni feri koji kasni jedan dan  :shockkk:

moracu da detaljno iscitam sve postove.

sad mi se cini da cemo da odustanemo od sirije i libana, jer sirija nije samo damask i liban nije samo bejrut, sto znaci, svakako cemo morati ponovo na tu stranu :)

da, tu zackoljicu smo spazili bas danas u lonely planetu.. zato sve treba dobro isplanirati... mada ne zna covek ni kako da planira ako feri ume da kasni jedan dan ::crazy:

He, he, to je moja slobodna interpretacija da ga nazivam "stocni". Njega su koristili Lazar, Slumpy, Kostan... tako da oni znaju o cemu se radi. U svakom slucaju ga treba izbegavati, i zbog reda voznje a i zbog visokih cena.

Potpuno se slazem za to oko Sirije i Libana. Steta je samo omirisati Damask i Bejrut a unapred znati sta se u startu propusta.

He, he, to je moja slobodna interpretacija da ga nazivam "stocni". Njega su koristili Lazar, Slumpy, Kostan... tako da oni znaju o cemu se radi. U svakom slucaju ga treba izbegavati, i zbog reda voznje a i zbog visokih cena.

Potpuno se slazem za to oko Sirije i Libana. Steta je samo omirisati Damask i Bejrut a unapred znati sta se u startu propusta.

pa jel stvarno sa domacim zivotinjama? zasto je onda tako skup? :)

i ako kasni jedan dan, jel mozes umesto svog da uhvatis JUCERASNJI  zvizhd

Vickasto ;D

Ne verujem da ima i domacih zivotinja (mada me ne bi zacudilo). Zasto je skup? Pa, jednostavno, koristi se fora da se ne moze preko Izraela za veliku vecinu arapskog stanovnistva, te, u toj situacij, zasto ne zaraditi dobro?!

Nego, evo nesto ceprkam po netu pa sam naleteo i na ovaj interesantan link:

http://www.your-guide-to-aqaba-jordan.com/ferry_to_aqaba.html

Koliko vidim, spominje se i neki brzi feri izmedju Tabe (to ti je na samoj granici ka Izraelu) i Aqabe. Taba i Aqaba su preko puta, tako da je to vrlo povoljna kombinacija. Eto, pa istrazi malo novinarko :P

hvala globe :)

evo juce smo krenuli u istrazivanja..

ovaj link takodje novopecenim putnicima moze da bude od koristi, sad sam ga nasla:

http://www.jordanjubilee.com/travelme/sinai.htm

aha...

A new service is now in operation here. You can get from Taba to Aqaba by Sindbad XPRESS, a fast ferry service operated by Sindbad.  The fast boat leaves from Taba Heights Marina in the morning between 7.30h and 8.30h daily.

Ticket prices:

* One-way: 50 USD or 35.50 JD

* Round: 85 USD or 60 JD

Taj kosta "samo" 48JD. Ide sa Tala bay maina harbor, firma Taba Ferry boats. Polazak u 07 30 dol 08.15 ujutro. Uvece u19.30 stze 20.15.

"Stocni" kosta 70USD za jednu osobu u jednom pravcu. I ima dva polaska. Mali popust je u tome sto se ne placa izlazna viza iz Jordana...

Golosina, mislim da nema apsolutno nikakvog smisla ići u Damask na 1 dan, osim da se "zapljuneš" da si bila tamo, ali čemu to. Egipat je poprilično zanimljiv i raznovrstan, samo za Kairo (kažu - najveći grad u Africi) će ti biti potrebno nekoliko dana. Sem toga, sa takvim programom ćete stalno jurcati i spadati s nogu, a ništa čestito nećete videti. Mogu da predvidim i dosta frustracije, jer u tim krajevima ljudi baš ne poštuju vreme, ni svoje ni tuđe.

Inače, čini mi se da ste putovanje koncipirali tako da obiđete dosta popularnih turističkih atrakcija (Petra, Baalbek, Wadi Rum, itd). Iako će me ostali forumaši možda napljuvati zbog toga, moram da kažem da su to gomile starog kamenja koje izgledaju sasvim isto kao na slikama. Ono što je na Bliskom Istoku zaista dobro jeste neverovatna živost i šarenilo gradova, srdačnost stanovništva, ukusna hrana kakva se može jesti samo tamo, itd. Nekoliko dana lutanja Damaskom ili Kairom, meni lično, vredi milion puta više od gledanja nekakvih napuštenih hramova, stubova, itd. Zato bi - opet kažem, po meni - pravo iskustvo Bliskog Istoka bilo promuvati se po gradovima, bazarima, parkovima, svuda gde se ljudi okupljaju i provode vreme, a ne tamo gde se okupljaju nemački i japanski turisti, i najgori arapski šljam - lovci na turiste.

Osim toga, za pravi ugođaj Bliskog Istoka potrebni su ti 1) vreme i 2) fleksibilnost. To jednostavno nije deo sveta kroz koji se može tek tako protrčati, jer tamo zaista niko ne trči :)

ovaj odgovor ce pravo na prevod na engleski/portugalski i na razmatranje sa mojim saputnikom koji se inace bavi strategijskim planiranjem, mada ja mislim da postoje stvari u koje ova oblast ne moze da se implementira. a to je definitivno put na bliski istok. juce mi je iz zezanja rekao da cemo tacno za godinu dana + toliko i toliko sati uhvatiti autobus u aleksandriji za ne znam ni ja gde :)

sto se "kamenja" tice, na nekim mestima slicnog sadrzaja sam imala isti utisak, ali nekako mislim da su ova nesto posebno (mada ne mora naravno da znaci da sam u pravu)...

Sa Lazarom se slazem gotovo u potpunosti, mada smatram da neko "kamenje" ima neverovatnu moc da docara stosta, sto se vise ni u jednom bliskoistocnom gradu ne moze videti.

Po mojoj slobodnoj proceni tih 16. dana bi bilo optimalno samo za Siriju i to u zavisnosti od toga sta te u stvari zanima, odnosno sta te najvise zanima...

• 2 weeks later...

Dobro Lazo, ne možemo reći ''samo gomila kamenja''.

To su ukusi. Svako iz različitih pobuda ide negde.

Meni su priroda + istorija na prvom mestu.

Tebi koliko vidim ljudi. Mene npr. boli uvo za ljude, imam ih milion ovde, tamo ih i tako viđam na proputovanju od jednih ''ruševina'' (kako ti kažeš) do drugih.

Ali, svakako mislim da istorijske parkove treba posećivati, muzeje takođe - u što većem broju.

Treba mozda napraviti rezervaciju hotela u Libanu pa da mozes na granici da dobijes duzu vizu ili ipak izvaditi u ambasadi u Beogradu,tada je imas sigurno u pasosu!A sto niko da se informise u ambasadi?Mislim da moras da imas neki dokaz da ces tamo ici turisticki!

Ma ljudi, manite se vađenja libanske vize u Beogradu, samo bacate pare bezveze.

Stvarno bi da bacate pare. Lepo vam je Tales objasnio, a i ja se licno uverio, da se Libanska viza dobija na Libanskoj granici za pet minuta. Bilo koja.

Ustvari, šta se pa ja i ti Peđa mešamo, ako hoće ljudi da bacaju pare, slobodno!  ;D

• 1 month later...

evo svecano da objavim da mi od celog plana na kraju idemo samo 17-18 dana egipat, a jordan, izraael, siriju, liban ostavljamo za druge prilike.

slecemo 5.septembra u sarm el seik i odatle odmah idemo u aleksandriju nekoliko dana, i ondatle dalje gde stignemo. ako bude nekog u septembru u egiptu, vidimo se :)

a vi koji ste vec bili, predlozite lepa mesta za kupanje, a da nisu prepuna turista. da li je neko bio u zalivu ajkula, npr? dakle, gde se kupati u egiptu?

U Crvenom moru.

Sredozemno je, onako, vec poznato.

A u NIlu - nikako.

Mi smo se kupali na hotelskim plazama u Hurghadi i na Rajskom ostrvu.

To da nema turista, to ne postoji. Jedino na plazama nekih super lux hotela nije guzva.

Na javnim plazama se Evropljani (i stranci) ne kupaju. Na javnim plazama u Egiptu se kupaju samo muskarci i deca, a vrlo retko zene. Ako se zene kupaju onda su obucene od glave do pete a Egipcani "uzivaju" da gledaju strankinje u kupacim kostimima. U ovoj zagnjoj recenici sam bio vrlo stur u opisu, zato se strankinje ne kupaju na javnim plazama u Egiptu.

Crveno more, kao da se kupas u akvarijumu - fantasticno.

Ako hoces mogi vam poslati neke gotke na pp.