Jump to content

Featured Replies

Posted

U zadnje vreme ne pratim forum, pa je mozda vec bilo govora o ovoj vesti i u tom slucaju brisite.

Omasovljenje je, izvesno, nagovestavalo da ce se pre ili kasnije dogoditi nesto slicno.

Trenutak............... da se paranoja i proizasli negativni marketing odgurnu u stranu i ozbiljnije shvate mehanizmi za filtraciju bolesnika i idiota.

salute

Bem mu... ja u poslednje vreme imam problem samo sa dosadnim gostima kojima moram da izvlacim reci iz usta i koji cekaju mene da dodjem sa posla da bi im nesto pokazala po gradu. I sa ljudima koji se uopste ne potrude da procitaju moj profil vec posalju mail "ej meni treba couch".  :psuje:

:hihi:

Naravno ovakve stvari su neminovne samim omasovljenjem i CS se jako dugo bori protiv takvih stvari. Cinjenica je da clanovi koji su izbaceni sa CS-a i HC-a ne mogu biti spreceni da se opet vrate i naprave drugi profil. Primer tome je vec svima poznati Tomato iz Venecije koji i dalje hostuje gomile ljudi i dalje juri svoje gosce. O tome smo jako mnogo brbljali u Becu na sastanku ali CS-u, s obzirom na brojno stanje, bi bilo potrebno jako mnogo volontera koji bi proveravali profile da bi sve to teklo poprilicno lagano i da ne bi ljudi cekali po 2-3 nedelje na uclanjenje kao na HC-u. CS ima svoj Safety and dispute team ali opet svi oni koji naprave profil danas i krenu na put sutra nemaju pojima o tome.

CS na svom sajtu ima poprilicno pisanija o bezbednosti ali isto tako je cinjenica da 95% ljudi koje poznajem sa CS-a nikad nije ni prislo toj stranici. Gledaju samo svoj profil, profile drugih ljudi i citaju svoje mailove.

Tako da...

http://www.couchsurfing.org/safety.html

http://www.couchsurfing.org/tips_for_surfers.html

http://www.couchsurfing.org/tips_for_hosts.html

Ja sam lično 'napao' onog 'ko zna šta' bića koje je tražilo devojku za snimanje filma, između ostalog i u Srbiji:-)))))))) I na kraju samo običan povlo a baš mu je išla karijera :-). Naravno odmah se tu i Mirko nadovezao sa svojim opaskama :angel: ...mada generalno većina članova iz grupe Srbija ga je branila pod okriljem slobode izražavanja, ponašanja, razlikosti... pa makar to bilo i očigledno stavljanje ličnog oglasa na grupi Srbija :-). Filmmejker  :mrgreen:

I onaj što oće da prodaje lutkice članovima kako bi preživeo u Srbiji... :-) Pa tražnja stanova...

Bogami, biće vruća jesen, a nisam baš najsigurniji da je dovoljno samo napisati neka pravila, koje uostalom niko i ne čita :-)))))

Moraće tu pomalo da se preuzme sistem zaštite HC-a, pa makar čekali učlanjenje i dve nedelje... Kome je stalo, on će da sačeka, zar ne? A onaj ko se danas učlanio da bi putovao sutra biće razočaran sajtom zato što nije uspeo da pronađe last minute couch i da udomi svoju 'ulju u neki udoban krevet, po mogućstvu neke lepe cice :-). Mislim da bi tako barem u pokušaju bio smanjen broj nepogodnih članova. A isto tako mislim da bi trebalo da se poradi na sistemu verifikacije, jer u tom slučaju sve bi bilo lakše, zar ne?

Nije ovo prvi slučaj te vrste na CS-HC sajtovima. Već je bilo priče o onom liku iz Malezije što uspavljuje svoje gošće i onda vrši bludne radnje nad njima, i onom Atinjaninu što je na kraju bio uhapšen, zato što je seksualno zlostavio bar dve svoje gošće.

Ako ste čuli priče o tom Malezijcu, čuli ste i da je bio neka lokalna legenda, da je imao X pozitivnih komentara, da je bio aktivan u zajednici... i kako onda da se koristi zdrav razum?

Onda imamo onog tipa što je pokrao svoje CS cimere... Odneo im je nekoliko Ipod-a, kamere, fotoaparate, eksterne hardove. Opet čovek koji je imao gomilu pozitivnih komentara. Ja mislim da je razum problematičan, i da može da pomogne samo intuicija.

Eto, Marklar je skontao onog filmmejkera, ja nisam...

Elem, CS ima 1,3 miliona članova danas... to je omanja država, i normalno je da će se pojaviti raznorazni i kojekakvi. CS je napravljen na sistemu uzajamnog poverenja a likovi kao što je Tomato, koji taj sistem koriste za sopstvene niskosti me izuzetno nerviraju. Sve što može da se uradi je da mu se neka cica najavi pa da sa njom dođe jedno 10 članova koji će da "porazgovaraju" sa njim. Nije u duhu CS-a ali mislim da bi uradilo posao.

Što mi reče neki Englez u Kairu pre 5 godina, "Zdrav razum trebalo bi da te izvuče iz većine nezgodnih situacija na putovanjima." Ja se nekako toga držim. Dobro, većine, ne svih nezgodnih situacija. Ali živ čovek nikada i ni u čemu što radi ne može biti potpuno siguran, i ne postoji formula koja garantuje apsolutnu sigurnost, spavali mi kod nekoga koga smo našli preko interneta, ili u hostelu, hotelu, kod prijatelja našeg prijatelja, u šatoru ili na ž. stanici.

Ako su nas crtaći ičemu naučili, to je da su zli ljudi ružni :) Drugim rečima, da imaju pokvarene njuške. Meni se još nije desilo da za nekoga pomislim - gle, kakva poštenjačina - a da se posle ispostavi da je kvaran. Doduše, ja u startu krećem od pretpostavke da je možda i kvaran, pa sam prilično obazriv dok se ne dokaže suprotno.

Mislim da i na HC-u i na CS-u postoje dosta dobri sistemi bezbednosti. A tu je i zdrav razum. Devojka koja putuje sama ne bi trebalo da traži smeštaj od samca koji nema nijedan komentar, ili mu svi komentari potiču od njegovih ortaka-zemljaka. Valjda je razumnije da ode kod druge devojke, ili u neku porodicu, ili kod para.

Ja obično pogledam profil, ošmekam fotku - ako neko nema fotografiju, ili se na njoj ne vidi, taj mi je odmah sumnjiv. Ili ako ima posebno glupu ili kvarnu njušku, ili njušku iskusnog smarača. Ako je profil praznjikav, ni to ne volim. Svi ti elementi zajedno ulaze u mašinu intuicije, koja onda kaže "ova/j mi se ne sviđa" ili "ova/j mi deluje ok".

Mislim da je još jedan zdravorazumski mehanizam da, ako ideš u neko mesto koje ima jako malo HC/CS članova, i svi imaju poluprazne profile, ne tražiš po svaku cenu smeštaj kod nekoga od njih, nego lepo platiš hotel. Nezgode često nastaju kada se nešto hoće po svaku cenu.

Ja ne volim da hostujem ljude koji mi napišu kratak mejl, koji očigledno nisu pogledali moj profil, ili se nisu potrudili oko svog. Ne vidim ove sajtove kao način da se "putuje besplatno", nego kao način da se upoznaju različiti ljudi. Poruke tipa "je l' možemo jednu noć da prespavamo kod tebe, nemamo gde drugde" potpuno ignorišem. Uvek ima gde drugde - ja sam se fino naspavao po ž. stanicama i klupama, pa mogu i neki tamo poljski stoperi...

poljski stoperi!!! vrh. poljaci su se izgleda svima smuchili :D

Lazare, po meni i jesi i nisi u pravu. Njena greska je bila ta sto je pristala da spava kod muskarca koji zivi sam. Al opet, zar je to greska. Ne znam sta da mislim. Mislim da ona nikako nije mogla da predvidi sta ce da joj se dogodi.

A sto se tice fotografija, ja sam za naslovnu sliku dugo imao lobanje iz Cele Kule, u opisu da su mi to bivsi gosti i tako kao skupljam zrtve jer sam kolekcionar. Bas u tom periodu javljali su mi se najbolji CS gosti ikada, ni traga poljacima niti filozofima. Tako da naslovna slika stvarno ima znacaj :D

Мени је ова прича слична причи о безбедности на интернету итд. Реално ко има искуства може и преко мејла и чета "провалити" какав је ко, поготову по томе да ли има или нема слику, да ли му је на слици само глава или цело тело, број доступних фотографија... итд...

Ретко кад сам погрешио, ваљда зато што се оваквим видом комуникација бавим двоцифрен број година па могу да претпоставим и изразе лица које људи праве када са њима причам.

Сиже: Искуство је мајка за било које поље живота, а то што се десило је релано изузетак (надам се).

U zadnje vreme ne pratim forum, pa je mozda vec bilo govora o ovoj vesti i u tom slucaju brisite.

Omasovljenje je, izvesno, nagovestavalo da ce se pre ili kasnije dogoditi nesto slicno.

Trenutak............... da se paranoja i proizasli negativni marketing odgurnu u stranu i ozbiljnije shvate mehanizmi za filtraciju bolesnika i idiota.

salute

Pa, konkretno, ja kao zenska osoba bih svakako trazila drugu zensku osobu da mi bude couch, kod nepoznatog single muskarca ne bih se bas usudila da prespavam sama jer se ipak nikad ne zna ko je kakav.

moja licna iskustva sa CS i trazenjem hosta je da devojke uglavnom hostuju muskarce, i muskarci uglavnom hostuju devojke. naravno, nije uvek tako (ja sam prvi suprotan primer jer sam uglavnom hostovala devojke), ali u vecini slucajeva nije bilo sanse da nadjem smestaj dok ne pisem muskarcu.

to je ujedno i stvar koja me uzasno nervira kod CS - sve vise i vise se ispoljava seksualna dimenzija projekta. opet kazem, cast izuzecima. ovde se ne radi samo o muskarcima, jer znam i devojke koje namerno traze zgodne momke da ih hostuju, unapred u nadi da ce se nesto desiti. u muskim slucajevima, po mom iskustvu, to je jos ucestalije.

zbog svega ovoga mislim da ako osoba i nema negativnih referenci, to ne mora da znaci da nikada nije pokusala nesto sa svojim gostom/goscom, vec jednostavno da se gostima to svidelo, pa referenca na kraju nije bila negativna...

zbog svega ovoga razocarana sam prilicno CSom :(

Ili ti univerzalan odgovor - koliko ljudi, toliko ćudi. Potpisujem ono što je napisao beauty.

A sto se tice fotografija, ja sam za naslovnu sliku dugo imao lobanje iz Cele Kule, u opisu da su mi to bivsi gosti i tako kao skupljam zrtve jer sam kolekcionar. Bas u tom periodu javljali su mi se najbolji CS gosti ikada

Marko, ja sasvim sigurno ne bih primio u kuću nekoga sa takvom fotkom... Ne zbog potencijalne opasnosti, nego zbog sumnjivog smisla za humor koji teško da bi se uklopio sa mojim (takođe vrlo sumnjivim) smislom za humor.

to je ujedno i stvar koja me uzasno nervira kod CS - sve vise i vise se ispoljava seksualna dimenzija projekta

Golosina, i ja sam to primetio. Međutim, mislim da takvo stanje stvari nikome ne ide na štetu - sve dok se niko ni na šta ne prisiljava, okej je da svako pronađe ono za čim, na svojim putovanjima, traga. CS je jako velika zajednica, u kojoj se, nužno, definišu raznolike pod-zajednice, a dominantna će biti ona koja je dominantna i u stvarnom svetu.

Moj problem sa CS-om je drugačije prirode. Kad eliminišem gnjavatore, dosadnjakoviće, nadobudne, nadrifilozofe, smarače, nabeđene budiste-vegetarijance-hipije i ostale koji vrte izlizane žvake, ne ostane mi skoro niko.

Evo sad sam se ulogovao na HC da vidim koliko sam već tamo, i piše da sam se registrovao pre 5 godina i 7 meseci. Za sve to vreme sam preko oba sajta upoznao svega nekoliko zaista zanimljivih ljudi od kojih sam čuo nešto zaista originalno, ili sa kojima sam mogao da porazgovaram o nekim mojim temama, ili sa kojima sam se baš dobro smejao :) Inače, manje-više svi koje sam ikada upoznao bili su fini, kulturni, prijateljski nastrojeni itd, ali pomalo nezanimljivi.

ja sam zadovoljan bezbednoscu na cs... jer po statistici i na osnovu broja chlanova a pozivajuci se na prirodu ljudi broj takvih sluchajeva je poprilichno mali

kao sto je rekao braker, omasivilo se, ne mozemo ochekivati apsolutno chistu strukturu.. bilo bi utopistichki..

a chinjenicu da veliki broj zenskih i muskih chlanova od cs ochekuje neku vrstu intimnog surfovanja po kauchu kao bonus pripisujem samo ljudskoj cudi... ne organizaciji ili CS-u kao ideji

na kraju krajeva ako su na kraju sve strane srecne i zadovoljne koga je briga, a ovi uzasni ekstremni sluchajevi su nesto chemu ce se svakako brzo stati na put