Jump to content

Featured Replies

Posted

Gotovo svi gosti koji ovog leta dolaze preko HC-a i CS-a imaju najnovije izdanje Lonely Planet-a, "Western Balkans", za 2009. godinu. Malo sam prelistao poglavlje o Srbiji, pa reko' da iznesem par zapažanja...

U delu "Arts", prva rečenica:

"Though it was the Ukranian drag queen who dropped the jaws of the continent, Serbia's Marija Šerifovi brought home the blue ribbon from the 2007. Eurovision Song Contest." Onda ide ceo jedan debeli pasus o Evroviziji.

"Literature"

Posle pasusa o epskim pesama, koji je ok, prvi srpski književnik koga pominju je Jovan Jovanović Zmaj.

Andrić i Kiš dele jedan malecni pasus, ali je zato Paviću posvećeno više mesta nego njima dvojici zajedno.

Među preporukama za čitanje nalaze se pomalo bizarna imena, kao što je Mirjana Novaković (jedna od poslednjih autorki koju bih preporučio nekome ko želi da se upozna sa Srbijom).

"Music"

Pominje se sve i svašta (kolo, "blehmuzika", turbofolk (Svetlana Ražnatović "Ceca"), pa onda dve rečenice o noćnom životu koji nudi house, techno, blues, jazz, drum and bass, hip hop, reggae, funk, soul, rock, metal and gothic - valjda sve što postoji. Onda se ovlaš pominju Eyesburn, Bajaga i Instruktori, Darkwoodi, Van Gogh, Rambo... Bad Copy, Beogradski Sindikat... Da bi se sve završilo još jednim pasusom o "Mariji Šerifovi" i o tome kako je Beograd enormno ponosan na nju.

"Visual Arts"

Prvi pasus je o "Croatian sculptor Ivan Meštrović". Onda velik pasus o Nadeždi Petrović. Zatim Ivan Grubanov i Dobri Stojanović, i to je sve.

"Belgrade"

Prva rečenica: "Belgrade is rarely described as beautiful."

"Novi Sad"

Prva rečenica: "When it's not hosting Serbia's biggest music festival, Novi Sad is a happy town just for the hell of it."

"Novi Sad - Sights"

U Novom Sadu ima da se vide dve stvari: Tvrđava, i muzej Vojvodine. To je sve.

U odeljku "Eating" za NS navode restoran "Kod Lipa", koji, istini za volju, stvarno izgleda fancy tradicionalno etno, ali je hrana jako loša. "Sečuan", najskuplji kineski restoran u gradu. Poslastičarnice "Evropa" (jednom kupio sladoled, i bacio pola) i "Šeherezada" (ok, ali ima i boljih.)

Box "Belgrade in two days"

Početak prve rečenice: "Brunch at Que Pasa?..."

U odeljku o Kosovu (datom kao zasebna zemlja), u poglavlju "History", ispada da su Srbi beskrajno maltretirali albansko stanovništvo, i samo jednom se pominje da je to stanovništvo "navodno vršilo etničko nasilje nad Srbima". Koliko se ja razumem u problematiku, to je potpuno jednostran prikaz onoga što se zaista dešavalo na Kosovu u poslednjih stotinak godina. Al' dobro, da ne politiziramo.

Recimo, ja sam stranac, kupim ovaj Lonely Planet, i hoću da idem u Srbiju. Pronađem na netu neke pesme J. J. Zmaja u prevodu i pročitam ih - to je srpska poezija. Pročitam par Pavićevih knjiga - ipak je njemu posvećen najdeblji pasus - dobro, to je srpska književnost. Onda skinem "Molitvu" Marije Šerifović sa interneta, odslušam - znači, to je najbolje što Srbi imaju od muzike (i busaju se u grudi od ponosa, dok šetaju ulicama). Mogu da pročitam i jednu Mirjanu Novaković, pa da se uverim da Srbi mogu i gore od Pavića.

Što se tiče skulpture, imaju par statua hrvatskog skulptora. Od slikarstva, tu je Nadežda Petrović.

Za Beograd retko ko kaže da je lep. Novi Sad je sav u znaku EXIT-a, a pored toga ima tvrđavu i jedan muzej. U Beogradu je najbolje da jedem u skupom meksičkom restoranu "Que Pasa?", a u Novom Sadu u trash restoranu "Kod Lipa" gde su cene visoke, a hrana odmrznuta i podgrejana. Onda mogu i u "Evropu" na sladoled koji podseća na obojeni zašećereni sneg.

Ne kažem da je katastrofalno loše, ali mislim da bi moglo i daleko bolje. Novi Sad ima još ponešto sem tvrđave i muzeja Vojvodine, loših restorana i poslastičarnica. U Beogradu, ne mora baš prvo što uradite biti odlazak u restoran "Que Pasa?" Srbija ima bolju muziku od Marije Šerifović, bolje pesnike od Zmaja, bolje slikare od Nadežde Petrović, a o piscima bolje da ni ne počinjem.

Čini mi se da Lonely Planet daje jednu neverovatno površnu sliku zemlje, gde su ljudi koji se nisu zaista potrudili jednostavno naveli sve ono što im je prvo upalo u oči. Nisam našao da se pominje ni jedno jedino ne-mainstream mesto, nijedna skrivena zanimljivost. Ovo su sve mogli napisati i da nisu nikada došli u, recimo, Novi Sad. Sve te podatke su mogli prepisati iz Wikipedije, ili sa sajtova turističkih organizacija, hostela, restorana itd. Ispada da je Srbija totalno bezvezna zemlja.

Da ne pominjem da sam pre izvesnog vremena razgovarao sa jednim Holanđaninom (ili Dancem, ne sećam se) koji sam piše ceo vodič za celu Srbiju. Za to ima, ako se ne varam, dve nedelje.

Nekada (na početku svoje putničke karijere) sam verovao da Lonely Planet zaista sve dobro istraži, izvuče zanimljive i kvalitetne stvari, itd. Međutim, sada mi se sve više čini da taj sadržaj može da zadovolji samo nekoga ko tek počinje da putuje, ili kome je i tako svejedno. Mene uglavnom može samo da iznervira.

Da ne pominjem kolike su nepravde napravili po Bliskom istoku time što su jedan hostel pomenuli, drugi nisu, oba su jednako dobra, ali jedan cveta i ljudi spavaju jedni drugima na glavi, a drugi propada jer niko ne dolazi. I tako dalje.

Možda je Lonely Planet zapravo samo jedna vrsta zaglupljivanja, profanizacije, usmeri te na nekoliko bezveznih tačaka za koje neki Australijanac smatra da je bitno da ih vidiš, ostalo ni ne pomene... Na neki način, to je kao turistička agencija koja ti sve servira sažvakano, polusvareno, da ne moraš sam da se trudiš nego možeš samo da progutaš bez žvakanja. I kao što putnici sa paket-aranžmanom idu u grupi, tako i putnici sa LP-om idu u grupi, sreću se na istim mestima, opisuju iste stvari istim rečima (ovo smo i sami posvedočili na karakorumskom putu, gde smo sreli više stranaca koji su se vraćali odatle, i koji su apsolutno istim rečenicama odgovarali na naše pitanje kako je tamo (Stunning scenery! Breathtaking views!) K'o da nemaju svoj mozak da smisle svoju rečenicu.

Ono što nije u redu jeste što svi ti putnici svoja putovanja smatraju "samostalnim", "nezavisnim", i šta sve ne. Ne vidim ništa samostalno u kretanju od tačke do tačke po tuđoj putanji, ili u izražavanju tuđim rečenicama.

Naravno, većini putnika je i to dovoljno, ali većina me uopšte ne zanima. Ovo razmatranje odnosi se samo na one sa malo većim mentalnim apetitom.

Nisam se toliko zadubila u vodic ali na prvi pogled mi se ucinilo da je sturo napisan i da gomila informacija u njemu ne valja. Nisam se toliko zadubila u "umetnost" ali primetila sam to da u Novom Sadu ima samo tvrdjava i muzej. Ne znam zasto ti ljudi koji pisu te vodice ne kontaktiraju turisticke organizacije jedne zemlje ili mozda da se potrude da pronadju iskusnije putnike i ljude sa malo vise entuzijazma koji ce im pisati te knjige. Cula sam da su dobro placeni i da imaju svuda sve besplatno.

Elem, stari vodic o istocnoj Evropi je sadrzao samo 2 strane o Novom Sadu i sadrzao je vise informacija i dobre restorane i kafice... ili je to Europe on a shoestring.

Que pasa? je u istoj ulici kao i "?" pa je tu mozda doslo do zabune.

Na svu srecu ima jos uvek putnika koji poslusaju pa svrate na Taru, u Vranje, u Nis, do Resavske pecine...

Mozda ne bi bilo lose da ta svoja zapazanja izneses direkno LP-u i da im ponudis da se nesto uradi po tom pitanju.

Odlična zapažanja sa kao i uvek cinično-duhovitim primedbama. Šta sam hteo... da... sasvim sigurno ima dosta toga da se kaže i u odbranu LP-a, ali pitanje je ima li potrebe. U principu si u pravu...

LP je samo jedan od jednostavnijih načina da se "neorganizovano" putuje, bez puno razmišljanja ili istraživanja. Po meni je i to sasvim u redu. Onaj koga LP može u potpunosti da zadovolji, u potpunosti je zaslužio da ga vodi LP i to je to.

Onaj kome treba više, ili drugačije, uvek može da koristi internet ili da se raspituje za ono što ga interesuje ad-hok, od lokalaca svojih HC-CS-GF domaćina, prijatelja koji su na nekom mestu već bili itd.

Što se mene tiče, nije zgoreg imati jedan LP, jer u slučaju da se nađem u Beogradu i umirem od gladi, a ne mogu da nađem ni jedan restoran (verovatnoća manja od 0,00001%) otići ću u "Que pasa?" i biti večno zahvalan i njima i LP-u što su me izbavili od sigurne propasti  :hihi: 

Šalim se... mislim da ga ipak nije loše imati, u nelicenciranom odštampanom formatu, zlu ne trebalo :)

:mrgreen:

• Author

Meni se čini da su autori tekstova o Srbiji mogli da pronađu mnogo bolje informacije da su, recimo, pitali na nekom forumu "Koji su dobri restorani u NS-u?" umesto što su naveli tri najveća, koja će svako i tako videti ako 15ak minuta prošeta centrom. Slažem se da vodič može da bude koristan za logističke informacije, ali me brine to što može da navede na krivi put  shtrumpf

sta da kazem za Nis, u LP EE navedena su dva restorana od kojih jedan godinama ne radi a i kad je radio nije imao domacu hranu, a drugi je zatvoren ranih devedesetih. verovatno autori nikad i nisu bili u Nisu.

LP Western Balkans 2009 po meni je sve ono isto iz LP EE 2006 sa nesto malo dodatih pasusa i koliko toliko novim informacijama o smestaju. Neprofesionalnost LP je tolika da su u Western Balkans 2009 napokon dodali hostel Nis, ali sa pogresnim brojem telefona i pogresnom web adresom!

Ovoj temi odgovara bolji naslov - LP Western Balkans 2009 - za i protiv!  :D

Daklem, da vidimo o čemu se tu radi.

Gledao sam malo taj vodič, ali ne toliko odeljak za Srbiju - dosadno mi je da gledam zemlju koju sam dobrim delom proputovao i video. Ali, imam par zapažanja. Jeste, malo se površno to radi. Da li zbog toga što su ograničeni sa stranicama, ili o čemu se već radi, nije mi jasno. Možda ću nekome da zvučim i smešno i paranoično, možda je zbog toga što nas i ne vole previše iz NE ZNAM kog razloga (npr. Lazar je dobro primetio za ono ''maltretiranje Albanaca od strane zlih Srba'', pa se tu radi i o Miloševiću kao lajtmotivu Srbije (na početku teksta o Srbiji), a od Miloševića je prošlo skoro cela decenija, pametnije stvari su se desile posle njega)).

Dalje, upoređivao sam broj stranica o zemljama. Jednostavnim sabiranjem i oduzimanjem sam došao do zaključka da smo u tesnoj ''borbi'' mi i nezavisno Kosovo izjednačeni, skoro. Po broju stranica koje su posvećene zemlji naravno. I Makedonija ih ima više!?! Hrvatska je daleeeeko odmakla. Koliko mi je poznato, LP ima izdanje za Crnu Goru, a za Srbiju nema.

Od svih tih zemalja obrađenih, Srbija ima najviše stanovnika, a Boga mi i najveću teritoriju. A najmanje strana posvećenih njoj u LP-u??? Koja je to logika? Jedino da smo zemlja koja je najružnija i u kojoj nema šta da se vidi... ŠTO DEFINITIVNO NIJE TAČNO.

Neko je pomenuo što nisu pitali turističke organizacije. Pa kako da ih pitaju kada svako od nas na forumu bolje poznaje Srbiju i više je proputovao od direktora Turističkih organizacija. Ako neko misli da preterujem, ja sam spreman ovog momenta da se kladim sa njim. Npr. jedna od turističkih inspektorki u Nišu (na tom mestu radi godinama inače) je prvi put bila u poseti Đavoljoj varoši. Dakle, žena radi na TOM mestu tolike godine, a bila je da poseti jedno od srpskih čuda u 50-oj godini!?! Da ne zaboravim da dodam i da je posle toga bila oduševljena nedeljama i da se stalno hvalila kolegama. Šta reći. Dakle, nema šta da traže sa njima.

Ni meni nije najjasniji način na koji biraju i selektiraju ONO VAŽNO.

Iz prethodnih pisanija o Srbiji oni samo kopiraju i dodaju par novina (promena domena itd...). Po šablonu obrađuju Novi Pazar,Niš, Vojvodinu, Beograd i Despotovac valjda beše. U jee, kao da ne postoje ostala interesantna mesta u Srbiji. Naravno, takođe mi se ne sviđa kako je Niš odrađen.

Šta raditi na poboljšanju? Pojma nemam. Ne znam na kom principu funkcionišu. Ne znam koliko bi pomoglo kada bi im neko poslao mail i rekao: Ej, narode, polako, ne radi se to tako...

iz prve ruke znam da LP revnosno odgovara na sve konstruktivne primedbe i sugestije koje se posalju preko njihove stranice a ticu se njihovih vodica ili informacija na njihovom sajtu.

Tako da, ako nekog ne mrzi, saljite primedbe i ispravljene informacije.

izes putnika koji krece na put sa jednim vodicem... Pa valjda pre toga guglaju malo, cetuju, pogledaju neke sajtove.

Ukoliko nameravate da odistinski uzivate u putovanjima i svim nepoznanicama koje idu sa time okanite se lonely planeta i ko zna kakvih vodica. Lepota putovanja je u iznenadjenima, novim iskustvima. Strasno se mnogo gubi ukoliko se sve unapred isplanira. Nemojte slepo zacrtati  plan putovanja. Nemojte unapred odluciti sta cete videti, a sta ne. Pricajte sa ljudima, raspitujete se, cenjkajte se, i sto je najvaznije budite spontani. (go with the flow) Ne kazem da se ne treba informisati, ali primetio sam da vecina preteruje sa time. I samim tim se gubi ona carolija koja bi morala da postoji kada covek stupi na tlo neke druge zemlje. Po meni jedna od najvaznijih iskustava putovanje je kada stignem u neki nepoznati  grad, izadjem iz autobusa i onda osetim malu nervozu... i gde sad? gde da spavam? ... po meni to je bit svega. Nepoznanica i nova iskustva. Bilo je i neprijatnih situacija, ali ona lepsa iskustva svakako uveliko nadoknadjuju onih par manjih neprijatnih izuzetaka...

• Author

Meni se čini da je putovanje sa Lonely Planetom nekako... Prva faza putničkog razvoja. Posle nekog vremena, apetit preraste ono što oni nude u svom jelovniku... I to je sve :) Meni je u početku LP bio neka vrsta Biblije... Tek posle sam se smorio od tog pristupa, pa više volim da uzmem praznu svesku i napravim svoj "vodič". Na internetu, fala bogu, ima i previše informacija...

Slozio bih se sa Lazarom oko toga da je u samom pocetku LP bio neka vrsta Biblije. Ja sam svoje prve primerke nabavio na Sajmu knjiga daleke 1996. Uh, kako je to tada samo izgledalo. Bez interneta i slicnih stvari, a u ruci drzim moj prvi Middle East, gde u nocima citanja (ma kakvog citanja - gutanja) uvidjam koja ce mi destinacija biti prva na listi, kada se otisnem u taj deo sveta. Kako mi je Sirija na "prvo citanje" postala magicna, nju sam i odredio kao prvu destinaciju. I naravno, nisam pogresio. Inace, taj isti LP za bliski istok mi zauzima neko posebno mesto na polici, ako uspomena na pocetke.

I u narednim godinama je LP bio dovoljno interesantan. Medjutim, kako sve krece u neku masovnost, i na slucaju ovog vodica se vidi da se manje paznje poklanja detaljima koji su nekada bili veoma bitni. Sve mirise na pravu hiperprodukciju. Ok, da ne lazem, i dalje se posluzim sizeom LP-a, pogledam sta su oni naveli kao main things i to uzmem kao neki kostur. Naravno, malo toga ostane kada se na kostur nabace "misici i koza". Recimo, dosta mi pomogne i sam kontakt sa lokalnom CS zajednicom, tj. veoma su korisni njihovi saveti. Nije stvar naci samo besplatan smestaj. CS ljudi su cesto spremni i logisticki da pomognu oko samog puta, i to preko CS poruka.

Napomenuo bih jos jednu stvar. U svim dosadasnjim LP izdanjima za istocnu Evropu, zapadni Balkan i slicnim izdanjima, kada se govori o BiH, nigde nije spomenuto Trebinje. Po meni, ono zasluzuje makar polovinu stranice, posebno kada su pomenuta neka mnogo manje znacajna i interesantna mesta. O Srbiji ne bih nista dodavao, vec je dosta toga napomenuto. 

Ne mozemo strpati sva izdanja LPa u istu korpu. Ipak treba imati na umu da vodiche pisu pojedinci, a razlike medju tim pojedincima su nezanemarljive. Stoga imamo i dobra i ona malo bolja izdanja. Recimo za Nepal, koji je velicine nase zemlje, knjiga ima preko 500 stranica... Indija ima 1200, sto je nedovoljno, s obzirom na velicinu zemlje... Ne znam ko je pisao vodic za Western Balkans ali za ove dve zemlje pisali su ljudi koji su celi zivot putovali po doticnoj zemlji i koji poznaju zemlju bolje nego vecina drugih putnika. Ima fenomenalnih stvari vezanih za kulturu, religiju itd. ali i neke stvari su nedovoljno obradjene (hoteli, restorani). U svakom slucaju LP je dobar za start a opsirnije se trazi cak ne i na netu nego u biblioteci. I ne bih se slozio da je bolje tek tako banuti bez ikakvog pomagala, ako ne drugo, u LP-u ima mapa za svaki grad, a bez mape se u izvesna mesta ne ide...

Ma siguran sam da je LP svima nama puno puta pomogao. Mada sam nailazio i na greške, naročito ako je izdanje starije. Zato svaki LP ima na kraju "thanks to" gde se zahvaljuju impozantnom broju ljudi koji su poslali neku izmenu, tačan telefon, adresu, radno vreme i sl. Sve sami putnici-dobro-namernici.

Pre tri godine sam imao u rukama LP EE za 2006, još je mirisao na štampariju. I isto sam popizdeo zbog šturosti podataka. Ali sam bio lenj da im pišem. Sve sam mislio - neko drugi će već... Sad od vas čujem za  novo "dopunjeno" izdanje.

Zato, drage kolege po iscepanoj cokuli, ne bilo vam teško, šibnite im jedan mejlčić. Grehota je ovako da stoji. Nek bar isprave u sledećem...

• Author

Zato, drage kolege po iscepanoj cokuli, ne bilo vam teško, šibnite im jedan mejlčić. Grehota je ovako da stoji. Nek bar isprave u sledećem...

Da radimo njihov posao? Ne dolazi u obzir... Verujem da su sasvim dobro plaćeni, pa bi mogli i sami da ulože malo više truda u zarađivanje svoje plate...

Mozda samo treba da im napisemo gomilu mailova "mi mislimo da LP za Srbiju sucks" i da se potpisemo kao clanovi Kluba putnika Srbije i da bi mi voleli da radimo sa njima bla bla bla... naravno spomenemo neko finansiranje projekta.

:hihi:

.....Možda je Lonely Planet zapravo samo jedna vrsta zaglupljivanja, profanizacije, usmeri te na nekoliko bezveznih tačaka za koje neki Australijanac smatra da je bitno da ih vidiš, ostalo ni ne pomene...

Ne bih rekao da je zaglupljivanje, to je nista drugo nego licni i subjektivni osvrt na datu zemlju.

LP ima svojih prednosti i mana u odnosu na druge vodice, ....... po meni je ceo vodic preopsiran, pisu se nekakve istorije dok se u nekim bitnim stvarima itekeko zakida. Cuo sam da su od skora  poceli sa jednom vrlo bljutavom politikom gde se trazi od hostela da plate odredjenu sumu novca da bi bili pomeunti u vodicu sto je po meni ispod svake granice. 

• Author

U pravu si, sam Lonely Planet nikoga ne zaglupljuje. Glup je pristup putovanju koji se oslanja isključivo na informacije iz vodiča, i to je sve. Čovek može da bira da li će biti zaglupljen, da tako kažemo :)

Cuo sam da su od skora  poceli sa jednom vrlo bljutavom politikom gde se trazi od hostela da plate odredjenu sumu novca da bi bili pomeunti u vodicu sto je po meni ispod svake granice. 

Prilično sam siguran da to nije tačno. Kupio ih je BBC, a sem toga ne vidim zašto bi se grebali za sitne pare rizikujući da upropaste ugled i, samim tim,  mnogo veće pare.

Slazem se sa Lazom oko hostela, ali sigurna sam zato da se dosta toga napise "iz fotelje"  :(

Za.

Svako ima izbor da li ce ga koristiti ili nece.

Ja bih promenio sledece:

- "upakovao" bih ga tako da mogu da biram koje stranice cu da ponesem,

-  karte su im katastrofalne,morale bi biti mnogo kvalitetnije,

-  navedene cene nisu tacne. Trebalo bi staviti linkove, pa bi preko nih saznali trenutne cene,

-  cene kostanja knjiga su prevelike...

to za hostele nije tacno, lose si cuo. Poz.

Ne kazem da 100% tacno , na nekoliko foruma sam to cuo ........ sa druge strane, nedavno sam citao najnovije izdanje LP za Juznu Ameriku i recimo konkretno za Buenos Aires znam da postoji zvanicno preko 250 hostela. U LP izdanju ne znam da li ima vise od 20-tak pomenutih,  ne kazem da su ovih 230-tak izostavljeni iz ovog razloga ali bih svakako licno voleo da imam poduzi spisak hostela u odnosu na istorijat Argentine (ponekad napisan i na 5-6 stranica)  koji je, nadam se, vecini  manje bitan od samog smestaja.

Takodje, LP u najvecem delu "sta videti/obici" najvise forsira muzeje, tu spisak zna da bude poduzi, nemam nista protiv istih ali se u isto vreme izostavljaju druge bitne stvari ,ili su veoma sturo opisane, za koje na popularnim travel forumima vlada veliko interesovanje.

Cene avio karata, spisak avio kompanija je u pojedinim slucajevima prilicno los, baziran na vec dobro  poznatim informacijama.

Spisak volonterskih organizacija tragican, opet baziran na "zvanicnim" organizacijama koje naplacuju i po $1500-2000 za par nedelja volontiranja ........ itd .......