Jump to content

Featured Replies

Posted

U Oktobra idem za HongKong i malo do Kine.

Razmisljam o Guilin (i okolini).

Dali neko mozda bio tamo? Ili u Guangdong provinciju? Dali ima neke neotkrivene (od LonelyPlaneta mislim) ljepote u okolini HongKonga? Tu mislim na prirodne lepote ili neki interesantan gradic.

• 2 weeks later...

Bio sam prosle godine u Kini, pa i u Honk Kongu. Preporucujem: Victoria's Peak (Brdo iznad samog centra Hong Konga sa kojeg je neverovatan pogled, ide se zicarom). Dalje, Ngong Ping (Najveci Bronzani Buda, extra) isto se ide zicarom i to 45 min, U samom Hong Kongu, Kow Loon delu imas Bulevar of Stars (Slicno kao u Holivudu, samo sa Hong Kongskim zvezdama (Bruce Lee, JAckie Chan, ostale ne znam). I obavezno, Makao. Makao ti je pored Hong Konga, druga administrativna oblast u Kini (drzava u drzavi) i on je pored Las Vegasa, najveci grad kockarnica na svetu. Ide se iz Hong Kongske luke hidro gliserom sat vremena. U luci, Makaa, moras  platiti njihovu vizu (oko 10 dolara). Makao je vekovima bila Portugalska kolonija i zanimljiv je spoj kultura. Obavezno, tamo, poseti Hotel kockarnicu Venetian's (najveca kockarnica na svetu, a na 5, 6 spratu zgrade ti je replika venecije sa sve kanalima i vestackim nebom, fascinantno) Do tog Venetian's-a imas iz luke besplatne shutle bus-ove svakih 5 min. Sto se dalje Hong Kong-a tice, iskustvo je biti u samom gradu, jer treba videti onu kolicinu razlicitih kultura i modernih tehnologija.

Nadam se da sam malo pomogao.

moj drugar Budda on mescaline se vratio pre par dana, bio je tamo ceo jul i avgust...pitaj njega, sigurno ce ti dati puno informacija...mislim da mi je pominjao da je taj deo kine do jaja, narocito yunnan, i guangzhou je pominjao...a hong kong, je grad, megapolis, spoj kultura, ali kina je ipak bolja...tako bar on kaze..

• Author

Kazes Budda je bio u Kini sada, a. Ok pitam njega, ako ne pise nesto on ovde.

O HK, manje vise znam sto hocu vidjeti i posetiti, a i imam jednu devojku ovde koja je sad u Juna bila. Macao cu takodze obavezno posetiti. Samo ako mozes mi reci koliko dana je dovoljno za Macao? Imam jako brojane dane.

Najveca muka mi je sta u Kini. Mislim da cu 90% da idem do Guilin i okolina. Ali treba mi vise informacija, ako moze i od prve ruke tj. neko ko je bio tamo.

Za Makao ti je dovoljan 1 ceo dan. Ne znam kako finansijski stojis, ali tesko da ces u gradu kockarnici, gde ljudi ostavljaju desetine hiljada dolara, evra, svejedno, da nadjes neki jeftini hostel. Predlazem ti da ides rano ujutru, a vratis se uvece (ako se secam, oko 22h je posladnji brod za HK).

evo mene ;D jbg. - ne stize se da se ide bas tako cesto na forum ovih dana :)

od jugoisocne kine preporucujem planine i pande sichuana, kao i prirodu i stare gradice yunnana.. to je definitivno must.. da pisem sad detalje, malo me mrzi, posalji mi pp da ti dam link foruma gde sam pisao mini blog, pa ces vec procitati tamo.. hainan je po meni overrated, a hong kong je super mix zapada i istoka, ali cene su skoro kao u japanu.. sustinski nije toliko strasno, ali posle mesec dana provedenih u mainland china i jos nekim jeftinim zemljama, dozivis hong kong kao bas veliki money boom, ali ga u svakom sl. preporucujem..

sustinski sam hong kong ima pored cyber dzungle dosta i one zelene, a okolina guanghzoua i sam gouangzhou mogu biti zanimljivi i kao jeftinija zamena hongkoshkog nighlifea, ali i lepe prirode (pirincana polja i sl.)..

u svakom sl. ne propusti mainland china, ako nista drugo, zbog jeftinih cena, i nacina pripremanja hrane ;)

pitaj slobodno nesto konkretnije..

• Author

Sichuan i Yunan su mi predaleko. I to je vec centralna Kina.

Idem za Guilin i Yangshuo. Ne zelim ici dalje u ovu priliku.

• 1 month later...

ako ides u Guilin obavezno otidji do Yangshuo i mozes da ostanes u guest house - Mt Retreat koja je napravljena na obodima reke Li i ima predivne poglede na reku i planine. Iz Guilina do Yangshuo mozes da ides brodom. Ima ih vise i uglavnom krecu u 10 ujutro. Stizes oko 2 popodne. U Yangshuo, odmah pored Mt Retreat ima skola Kineske kuhinje koju drzi Australijanka. Kosta RMB100, i ujutro idete na market da izaberete namerenice koje kuvate u toku dana. Na West Street mozete da iznajmite bicikl i da se vozite po okolnim selima koji jos uvek nisu komercijalizovana. Pogledajte Goatian selo. Navece obavezno otidjite na show koji je na otvorenom prostoru, na jezeru. Show je postavljen od strane direktora koji je radio predstavu za otvaranje Olimpijskih Igara u Pekingu. To je isti covek koji je radio film House of Flying Daggers, Zhang Yimou. U predstavi ucestvuju ljudi iz okolnih sela, znaci nema profesionalnih igraca. Inace u predstavi ucestvuje oko 1000 izvodjaca. Cena ulzanice je RMB200 za dobro mesto. Yangshuo je poznat kao mesto za hikking. Otidjite do Moon Crescent, peske. Postoji market takzozvane antike na Li river pristanistu. Na njemu mogu da se nadju Kineski slikari kod kojih mozete dazumete casove iz kaligrafije.

Srecno.

Ja idem u decembru za Guilin i onda se spistam ka Hainanu. Jel mozes da preporucis neke dobre plaze na Hainanu?

Ja idem u decembru za Guilin i onda se spistam ka Hainanu. Jel mozes da preporucis neke dobre plaze na Hainanu?

zdravo vukad.

postoji mit o hainan ostrvu da je predivan za odmor zbog klime ( slike izgledaju kao sa Kariba) ali spremi se za domaci turisam koji se sastoji od bogatih kineza koji se sruse na hainan ostrvo tokom zimskog perioda. Infrastruktura je napravljena za Kinesku populaciju ne za Zapadnu. Ako si spreman da ne ides u bar posle 10pm  samo na karoke, da vidjas aligatore po plazi sa kojima mozes da se slikas, na plazu punu Kineza koji su srecni ako im se pruzi mogucnost da se okupaju u moru, koji su jako bucni jer su na odmoru onda ti preporucujem Yalong Bay in Sanya. Ako trazis mir i malo istrazivanja otidi to Haikou.

Da li ti je hotel reservisan? I koji?

• 1 month later...

ja sma prošle godine bila mesec dana u Guangzhou i 3 dana u Yangshuo.

U GZ imaš super ekipu sa www.couschsurfing.com a preko CSa možeš naći i školu engleskog jezika u Yangshou koju vodi Li, tu uvek ima dosta i stranaca koji predaju engleski, neki su surferi ,možeš ako hoćeš da im budeš gost predavač :) u svkaom slučaju otvoreni su za posete,pa ako ideš sama svrni do njih da te provedu kroz okolinu...sam gradić je na žalost već previše izrabljen,ali kao što reče skkyspotter obiđii sela obavezno :) meni je bilo superrr!

a GZ je posebna priča.... u severozapadnom delu grada je najstariji budistički hram koji obavezno treba posetiti.... oko 17-18h je večernje služenje i tada je zakon da sediš na klupi ispod ogromnog drveća i uz cvrkut ptica slušaš monahe ,a možeš i da gledaš službu spolja ,kako ti volja.. :)

Ivana

Cao Ivana, ja planiram da odvojim 3-4 dana za GZ. Jel imas jos neke savete, sta vredi videti u samom GZ i neposrednoj okolini?

Ćao, Vukad!

javiću ti čim se dokopam karte, trebalo bi da mi je negde kući...

uglavnom, stari delovi grada su  zanimljivi, radnjice,pijace, po koji hram, imaš brdo iznad grada ali kontam da nemaš kad u ta 3 dana i tamo da odeš :)

hajd mi pošalji i pp za podsetnik, ne svraćam na forum tako često pa da ne zaboravim  :-[

• Author

Ja stalno kad se vratim, zaboravim da napisem kako je bilo, sta je bilo.  :102:

Posto tema je za Jugoistocnu Kinu, pisat cu samo za tamo. A za Hong Kong cu reci da je najbolje nesto sta sam do sada video i dozivio.

Guilin je ok grad, ima nekoliko stvari interesantni za videt (procitajte LP Southeast China ili LP China), od okolini i pecine otiso sam samo do Reed Flute cave i je stvarno extra. Rekli su mi da je najbolja, treba je videti za da bi poverovali, a Kinezi su se potrudili da je pretstave u najbolje svetlo. Takodze sam bio do Backbone rice terraces ili Longji, i to je super pogled na terase orizovih polja. Razlicite su u svako doba godine, kada sam ja bio, sredinom Oktobra bile su vec obrane (nazalos sam zadocnio dve-tri nedelje da uhvatim spic berbe), zimi su sa snegom, u prolet je seidba i su prepuni sa vodom, u ljeto je sve zeleno posto su dozdove redovne.

Yangshuo..., e to je biser Guangxi provincije, a mozda i dalje. Iznajmljuje se bike na dan i seta se okolina. Moze se voziti pokraj reke i kroz sela, pokraj orizovih polja i kroz njih, prebacite se sa jedne na druge strane reke pomoci bamboo splavove (ciji sopstvenici jako zamaraju)... Plivao sam u reku  :dance: na malu pescanu plazu, sitan bjeli pesak na reci, kad se samo setim sada  :blob: Voda je dosta cista, providna, a brda okolo i goveda koji se brckaju u reku 200 metara od vas samo dopolnuju atmosferu. Ali treba vas neko povesti, lokalac koji zna gde je plaza, inace zovu je "secluded beach".

U Guangzhou nisam planirao da ostajem ali ispalo je da ostanem jedan dan. Nisam ga planirao posto nije bas interesantan grad i nema puno sta videti. Inace je jaaakooo velik grad, najveci industriski centar u Kini, zovu ga "factory of the world". Video sam bar odakle dolazi Kineska roba kod nas (ustvari odavde i od Shangaja  :spot:) Nije lose prosetati se kroz te prodavnice koje prodaju robu "na kilo".

• 8 months later...

Pa moj itisak Gaulina i Jangshe je bio malo drugaciji. Ok voznja, brodichem od Gaulina do Jangshe je neshto shto svaki kinez zeli da dozivi, da gleda kako lokalni ribolovci pecaju pomocu ptica (naravno oni zive od toga shto naplachuju turistima uglavnom domacim da se slikaju) i neverovatne prizore reke i uskih malih brdashca . Inache slika ove reke je na novcanici od ne znam koliko juana, i svi su je generalno videli, a druga slika je slika Pecine kod tvrdjave u Gaulinu. Okupati se u reci i nije neshto shto vredi zbog prevelikog broja brodova koji krstare, obavezno probajte male pomorandze. I u jangshi i u Gaulinu je previshe turista i mnogo kineza koji samo fotografishu, ali za par dana ok. U gaulinu vech pomenuta red fluit cave - ulaznica znam da nije bila bash jeftina- mislim oko 20 eura ali je generalno vredela- dobichete svetlosni show, istoriju pecine, vodicha koji peva i etc, park Shangri la - bio je u blizini mog hostela, 2 pagode  na jezeru u gaulinu i manje vishe to je to. Pazite na rachune u restoranima, ja sam bio u kineskom drushtvu par puta i rachun nije bio korektan (uvechan van onoga shto smo naruchili iliti zbig nije bio tachan), mada sam u jangshi jeo najbolju kinesku hranu duz cele kine. A da, i naravno popite se na par brda da bi bacili pogled na grad.

Shto se tiche ostalih delova  Jugoistochne kine, Kunnmings suvishe velike i prljav, Old  dali - suvishe dosadan i turisticki, svi che pokushavati da vas vode na treking, prodaju travu, nauche lokalno kuhinji i obichaju manjina, jezero koje nije nishta posebno, muzej leptirova - nishta posebno, jedan budisticki hram koji ima najvechu valjda pagodu - pristojan.

Li jang - prelep gradic, isto turisticki ali zanimljivo mesto gde obavezno ponesite toplu odechu,mada sam ovde video neke od najtezih scena kako mlade kineskinje nose korpe pune kamenja za rekonstrukciju kuca seo dan, Shangrila - pretvoreno u turistichko mesto.

Jinghong sam posetio samo na putu za Laos, i svideo mi se jedan park i jedan lokal.

Nanjing nisam bio, ali prijatelj je odatle uzimao turu za vijetnam od 6 dana koja je koshtala neverovatnih 100 dolara, sa 6 nocenja i svim transportima. Bookirao je u hostelu u gaulinu.

• 1 year later...
  • 1 month later...

cene smestaja, hrane, prevoza, mesaza su znatno nize u Kini, dok su cene svih vidova tehnike nize u HK-u.