Jump to content

Featured Replies

Posted

pozdrav!

ja i prijateljica planiramo 13.9 krenuti auto-stopom od šida (posto smo iz vukovara) pa sve do sirije.

nismo nikada radili tako dugacku rutu pa nam treba pomoc

nosili bi sator sa sobom i kuvalo (idemo na najjeftiniju opciju da mozemo sto duze lutat po middle east-u)

planiramo ne odvajat se od glavne prometnice do sirije, da sto prije stignemo,nazad cemo opustenije

koliko otprilke treba od bg do istanbula stopom? a od istanbula do sirije?

jel moze neko da cujemo iskustvo od istanbula do sirije?

jel moguce sator postavljat po turskoj uz njihov autoput?

dali je u turskoj bolje stopirat s kartonom s natpisom ili bez?

bilo kakv savet je dobro dosao

i na kraju dali je uopste stopiranje do sirije najjeftinija opcija ili je jeftinije balkan flexipass, iako zelimo svejedno istrarzit mogucnosti autostopiranja

hvala i pozdrav!

Ja bih rekao 2 dana do Istanbula, i još dva dana odatle do Alepa. Neko će možda reći da možete i u jednom danu do Istanbula, ali rizik da zaglavite u sred ničega je sasvim fin ako se odlučite da probate. Sve zavisi koliko bi imali sreće do Sofije, ako krenete rano ujutru iz Beograda i posreći vam se do Sofije, onda možete da budete tokom noći u Istanbulu.

Od Istanbula do Sirije stop je saaaasvim lagan. Nema bolje zemlje za stop od Turske. Trik je jedino naći dobar izlaz iz Istanbula, mislim da smo o tome već pisali na forumu. Ja sam na izlasku iz Istanbula koristio karton za Ankaru (te uhvatio direktnu vožnju tako), a na ostalim deonicama nisam, niti mi je trebao, zaista ljudi staju odmah, često i kad ne stopirate. Za šator uz autoput ne znam, ali bih gledao da izbegnem to rešenje, bolje da uđete u neki grad, i prespavate u parku ili tako nešto. Kažem, jer kad sam se vraćao stopom iz Sirije, išao sam sam nazad, i stopirao neprekidno dan/noć - u jednom trenutku sam se zatekao u sred ničega pored puta u Turskoj po mraku, i odnekud su iskočila dva vojnika sa puškama i krenula prema meni. Svašta mi je prošlo kroz glavu u tom trenutku, ali srećom istog momenta se zaustavio kamion i pokupio me, te sam nestao odatle iste sekunde :) Idealno bi bilo da smislite neki grad u centralnoj Turskoj gde bi prenoćili, a zatim probali da nađete smeštaj preko couchsurfinga.

I naravno da je stop najjeftinija opcija :)

Mi smo spavali u šatoru dok smo stopirali u Turskoj, ali smo otpešačili jedno pola kilometra od autoputa. Spavanje u šatoru je zgodno zato što sunce uprži već u 6 ujutru, a to je najbolje vreme za izlazak na stop  :stop:

• 3 weeks later...