Jump to content

Featured Replies

Posted

Dakle, jednostavno.

Čuo sam malopre od drugara da za platne (debitne) devizne kartice u islamskim bankama NE POSTOJI provizija.

Jel to tačno?

Ako je tačno, da li to u prevodu znači: Odem lepo u Siriju, Jordan i Liban (arapske zemlje, razume se), izvadim karticu u banci, dam im kod, kažem 200 evra, oni mi daju 200 evra, bez provizije od 5% i to je to?

Molim vas za odgovore.

I da, da li je to za SVE islamske banke, samo one koje imaju prefiks islam ili kako već?

Nestrpljivi Tales.  :?

• Author

To je nemoguće?!

Ti dižeš pare na bankomatu ili u samoj banci, drugoj banci. Koliko ja znam ta banka uzima proviziju, ne Intesa (moja).

Kad sam se vratila iz Sirije i uzela izvod iz banke nesto mi je bilo sumnjivo... po nekim mojim kalkulacijama provizija je bila jedva 0.5% a to je otprilike iznos koji su mi mogli zakinuti pri losem obracunavanju kursa. Za Jordan ne mogu da tvrdim isto, ne secam se.

;D

• Author

Hm... Eto vidite kako je interesantna tema i vredna razmišljanja!  :D

Lazare, ostali koji ste bili u Siriji, Jordanu i Libanu a nosili ste kartice, kakva su vaša iskustva???

Ovo je vrlo bitna stvar, mada možda nekima tako i ne izgleda.

Ali, razmislite samo, što bi neko vukao sa sobom npr. 400-500 evra i strahovao svakog momenta šta će biti sa njima. Bolje je da ponese ''malu zelenu'' i uzima koliko mu treba.

• Author

Meni je drugar išao u Kirgistan prošle godine, penjački razlozi, i tamo je kaže čuo za to sa islamskim bankama. Čuo i proverio, stvarno je tako.

Pošto ovde na forumu ima dosta ''Sirijaca, Libanaca i Jordnaca'', rekoh da proverim!  :D

Tales, idi do svoje banke i pitaj. Ne znam kako se ranije nisi to setio, to ti je najpouzdanija varijanta.

Npr, ja imam racun u Rajfajzen banci, i lepo mi objasnise ljudi da postoji fiksna provizija od dva dolara po podizanju, plus 0,nesto % od sume koju podizem, plus kurs po kome moja banka pretvara moje dinare u tu valutu gde podizem. To je logika Rajfajzen banke za njihovu Viza electron. Imaju i izuzetke, tj zemlje gde se ne zaracunava ova fiksna provizija, pojma nemam zasto, npr Bugarska im je na toj listi. To vazi za moju banku, ako nisu nesto promenili u medjuvremenu.

Odes u svoju banku i pitas.

I Kika je u pravu, eventualnu proviziju uzima banka koja ti je izdala karticu.

Ne bih se mogao zakleti, ja obično nemam pojma koliko imam na računu, a listing iz banke u životu nisam pogledao :) Sećam se samo da smo 2007. u Kirgiziji podizali pare u jednoj banci u Biškeku (bankomata nije bilo, nego je moralo u banci) i da je provizija bila ispod 1%.

Što se tiče Sirije, tamo sam regularno podizao pare sa bankomata, al' nemam pojma uz koju proviziju. Malo sam se ispalio kada sam otišao u neke manje sirijske gradove (recimo Der Ez-Zur) i shvatio da tamo uopšte nema načina da se podignu pare. Tako da bi moj savet bio - ne računati na bankomate van najvećih gradova.

Inače, uvek putujem sa karticom, kod sebe retko imam više od 100 evra u kešu, ako i toliko.

Sve u svemu, moj savet bi bio da se definitivno putuje sa karticom, a ne sa kešom  :yok:

• Author

Pih bre, na kraju ću morati da odem kod Inteza bitangi da pitam o čemu se radi.

Generalno, pitanje je koliko je to tačno što će oni reći... ali ajde. ::arabia:

Ja uvek putujem sa karticom, jer putujem sa parama koje na pocetku putovanja nemam (uvek mi plata dodje negde na sred putovanja) i koliko ja pamtim uvek sam placao proviziju. Provizija se cak placa i u srbiji ako podignes pare na bankomatu neke druge banke. Mare je u pravu, mislim da se provizija za viza karticu krecu oko 1,5%.

• Author

Ajmo jedan konkretan primer:

U Siriji sam. Na bankomatu dižem pare sa Visa Electron deviznog računa. Npr. dižem 100 evra. Sada sam na Intesa sajtu video u Naknade da je 2% provizija za podizanje sa bankomata u inostranstvu. To će reći da oni uzimaju proviziju. Zapravo, verujem da to strane banke uzimaju, ne Intesa, takvi su valjda dogovori.

E sad, da li ja u Siriji mogu da podignem 100 evra ili MORAM da podignem sirijske funte??? Ako dižem evre, ne mogu da me za.ebu na kursu, jer su na računu evri pa evri. Samo će mi skinuti 2 evra provizije.

A ako MORAM da dižem sirijske funte (što mi deluje logičnije nažalost), onda postoji šansa da me iscepaju i na kursu (lopovi su to), pored ona 2 evra.

Dakle, odgovarajte!  :D

Osim provizije za koriscenje bankomata, pri konverziji valuta placas proviziju Visa International-u (1% ako se ne varam) , plus na to jos i tvoja banka zaracunava proviziju koja je tipicno oko 2%. E sad, neke banke, da bi privukle klijente nude kartice sa kojima ne placas ni koriscenje bankomata ni njihovu proviziju na konverziju valuta (provizija koju uzima Visa Int. je neizbezna). Ja imam takvu karticu kod svedske GE MoneyBank. Ne znam da li ima banka u Srbiji koja nudi kartice pod slicnim uslovima, ali vredi raspitati se i uporediti.

• Author

Nema ništa od svega toga...

Što više para u džepu nažalost... pa to ti je.

Ne moraš da uzimaš svaki čas pare sa bankomata... Organizuješ se tako da trećinu poneseš, i još dvaput skineš sa bankomata, i gotovo :) Mislim da ta provizija nije visoka cena za rasterećenost koju osećaš jer nemaš 500 evra u gaćama :)

• Author

Hahahhahaha!  :happyyy:

Otići ću sutra do Intese da se vidim sa službenicama, da vidim da li su od zadnjeg viđenja bile na zakazanom mestu kada je Bog delio pamet. Pomozi Bože!  :D

sve je vrlo jednostavno...proviziju ti naplacuje i banka ciji je bankomat s koga podizes pare, i tvoja banka koja ti je izdala karticu......i to ti sve lepo stize u izvestaju...

a u stranoj zemlji uvek ti na bankomatu daju pare te zemlje, tako da ti nasi onda maznjavaju i na konverziji valute......

jedino ako si u Shengenu ili Crnoj Gori :), onda dobijes evro, i tu nema konverzije

Sto se tice kursa u Jordanu, meni je bolje obracunala banka (koristio Master i Ameriken) nego sto je bio kurs u menjacnicama. Za Siriju se ne secam jer je sve placao drugar jer je zeleo da se resi dolara pa smo se posle kusurali.

Kad je stvar o konverziju kursa, mislim da banka nudi bolji kurs nego recimo da bih menjao u menjacnice. (Ali mozda je to slucaj samo kod TOP valuta)

Jednostavno sam to primetio kad sam kupovao aviokartu na net-a. Cena karte je bila u dolare, i sumu koju su mi uzeli je bila negde oko 4eur manje nego da radim konverziju u menjacnice. Ok, 4 eur mozda i ne zvuci malo, ali u pitanju je bio $573=399eur. skinutih sa kartice. Inaci bi trebalo biti oko 403-404 eur (kurs na danu kupovine).

Naravno da ti uzimaju proviziju kad podizes pare u inostranstvu. Zato imas ono fiksna provizija (koja valjda uzima tvoja banka) i provizija u zavisnosti sume koja podizes (koja valjda uzima lokalna banka).

Tu mozda i dodas ili smanjis nesto i na konverziju valuta. Ali kod trecorazrednih valuta mislim da ne bi trebao racunati na smanjenje.

Stvar je u tome da svako sam odluci dali je bolje "platiti" nekoliko evra banci i ne nositi veliki kes sa sobom. Ali kad ides u 4 razlicite zemje i svugda moras da vadis razlicite valute a plus i u ovaj slucaj (Tales :) ) kada i 10 eur za vizu su problem, mislim da je najbolje evra i dolari u dzep, kartica za svaki slucaj.

• Author

>a plus i u ovaj slucaj (Tales Smiley ) kada i 10 eur za vizu su problem, mislim da je najbolje evra i dolari u dzep, kartica za svaki slucaj.<

Ne,ne,ne Igorče, nisi skapirao. Nije u pitanju problem, pitanje je u principu. Objašnjavao sam ti to, ali nisi shvatio izgleda... Nema veze.

Hvala na odgovorima svima. Dobro će mi doći.

Znači, odgovor problema je ovakav: Intesa će da me pokrade za proviziju 2% + ko zna koliko će mi zakinuti na kursu (gledao kod njih na sajtu, ali nema nigde sirijske funte, samo neke TOP valute), a ove islamske banke, ako je to tačno, neće da mi uzimaju proviziju jer im to zakon ne dozvoljava. Mada, i u to više nisam siguran.

>a plus i u ovaj slucaj (Tales Smiley ) kada i 10 eur za vizu su problem, mislim da je najbolje evra i dolari u dzep, kartica za svaki slucaj.<

Ne,ne,ne Igorče, nisi skapirao. Nije u pitanju problem, pitanje je u principu. Objašnjavao sam ti to, ali nisi shvatio izgleda... Nema veze.

Hvala na odgovorima svima. Dobro će mi doći.

Znači, odgovor problema je ovakav: Intesa će da me pokrade za proviziju 2% + ko zna koliko će mi zakinuti na kursu (gledao kod njih na sajtu, ali nema nigde sirijske funte, samo neke TOP valute), a ove islamske banke, ako je to tačno, neće da mi uzimaju proviziju jer im to zakon ne dozvoljava. Mada, i u to više nisam siguran.

dobro si shvatio...

btw, islamski zakon ne dozvoljava, a to ni hriscanski zakoni nisu dozvoljavali u srednjem veku..elem, zelenasenje je bilo jedno od najgorih oblika poslovanja i po hriscanskim i po muslimanskim normama, ali ne i po jevrejskim..

u srednjem veku kraljevi nisu mogli da nadju hriscanske ili muslimanske podanike koji bi se bavili bankarskim poslovima, ili bili poreznici, jer je crkva to strogo osudjivala...posto su kraljevima ti ljudi bili jaaako potrebni, zaposljavali su na te funkcije jevreje...i eto jos jedan od razloga sto su jevreji tako bogati..

naravno, u hriscanskoj crkvi se sve to vremenom preokrenulo, pa sad i vatikan ima svoju banku koja je jedna od najvecih  :)