Jump to content

Featured Replies

Ljudi, imate mnogo povoljne karte Wizzairom. Prošle godine sam leteo Almati - Abu Dabi, povratna 50ak dolara, pre par dana sam kupio Biškek - Abu Dabi za 58 dolara. Pretpostavljem da i do Beograda može za slične pare da se nađe. Presedanje nije problem, sve što treba da uradite je da u Abu Dabiju prođete pasošku kontrolu i čekirate se ponovo do naredne destinacije. Iz Abu Dabija ima brdo jeftinih letova do bliskog istoka, centralne Azije, čak i do Maldiva. Bio je i let do Šri Lanke, ali su ga ukinuli. Dobro pamtim da sam jednom našao kartu Dubai - Manila za 130 evra u jednom smeru, tako da, uz par sati busom, može i to da se iskombinuje.

Iz Kazahstana imate FlyAristan, koji leti do Urumćija ili Delhija za 40ak dolara. Nema ga na SkyScanneru.

Istina, otkad je Wizzair otvorio hab u Abu Dabiju, bukvalno je jedan prilicno dobar deo Azije postao bas dosta pristupacan. Dokle god nema kasnjenja, konekcije su izvodljive, sa ili bez nocenja u Abu Dabiju. Mi smo imali kasnjenje od oko 1h iz Tbilisija za Abu Dabi i bas veliku guzvu na ulasku u zemlju, pa je potrajalo, ali ipak smo komotno stigli na konekciju. Prilikom sledeceg dolaska, bilo potpuno prazno, kad mi nismo zurili uopste, vec imali let tek sledeceg dana. Inace, dok sam bio u Emiratima, "targetirali" su me i nekim vestima kako neki strani radnici (Indija i okolina) radije lete sa manjih, obliznjih aerodroma, nego iz Dubaija ili Abu Dabija, jer je povoljnije. Konekcija do tih aerodroma je dosta dobra i brzo se stize, tako kazu. Mislim da su pominjali Sharjah i Al Ain aerodrome, pa i to moze biti opcija za neke druge destinacije, preko nekih drugih kompanija, ali nisam to istrazivao, pa ne znam detalje.

• 2 weeks later...

Evo da se javim sa prvim utiscima.Na pola naseg putovanja smo,obisli Samarkand i Buharu i idemo za Taskent.Za sad smo oduševljeni,sve sto smo videli je fenomenalno.Ljudi su super,hrana je odlična,generalno je sve jeftino.Smesteni smo bili u malim hotelima,to su kuce sa apartmanima i doruckom.Odlicni su domacini i jako smo zadovoljni.Njihova sim kartica je po meni obavezna,kao i Yandex,mnogo znaci za kretanje.Vozovi su odlicni,tacni,isli smo brzim,sad smo trenutno u Sharku ka Taskentu...

• 2 weeks later...
  • Author

Vratio sam se sa solo putovanja iz ovih zemalja, pa da podelim osnovna iskustva, za buduce putnike.

Ruta je bila (17 dana) Samarkand-Bukhara-Tashkent-Almaty-Charyn kanjon, Kolsai i Kaindy jezero-Almaty-Bishkek-Kizil Oy-Ak Kol, Ming Kush-Son Kol-Bokonbayevo, Skazka, Barskoon, Jeti Oguz, Karakol-Altyn Arashan-Karakol-Bishkek-Ala Archa.

Uzbekistan sam doziveo kao zatvorenu islamsku zemlju koja pokusava da pronadje vezu sa istorijom, preko gradjevina, koje su obnovili Rusi. Ali zato prelepi objekti, u Samarkandu najlepsi, Shahi Zinda pa Registan, u Buhari vise autenticni, a Taskent tako ogroman i bezivotan, valjda sto je zbog zemljotresa potpuno Sovjetski. U Taskentu sam uspeo da udjem u aktivnu medresu, u Buhari u napustenu, kao vremeplov je bilo sve to. Kazahstan sam video samo juzni deo, Kaindy jezero jedinstveno zbog drveca. Svi Sovjetski gradovi lice, ogromni bulevari, trg pobede, trg nezavisnosti, fontane, prazne drvene crkve i dzamije. Kirgistan najsiromasniji, sa ljudima dobrog srca, kako to vec ide, i sa izuzetnom prirodom, gde sam stigao samo da izaberem nekoliko lokacija, a ima ih za bar 3-4 sedmice uzivanja. Hrana teska :) meso (konjsko, govedje, ovce) i testa. Naryn, Beshbarmak, Lagman, Oromi pite, Ashlan-Fu...Kymyz (konjsko mleko)...uf, ali moze gutljaj da se proba. Noci u jurtama lepo iskustvo i jahanje obalom Son Kol jezera na >3000m nv sa sneznim vrhovima okolo. Eagle hunters impresivno, makar samo pomaziti orla. Jabuke, kajsije i nepregledna polja krompira. Pasnjaci prepuni stada goveda, konja, jaka. Providne planinske reke. Hike do Altyn Arashan-a lagan, a tamo topli prirodni izvori za kupanje kao na Islandu. Ala Kul pass (3900m) ostao za nekog drugog, zbog velikog snega. Na kraju Ala Archa mi je bila tek ok. Za planinare, najlepse je sto staze pocinju na 2500m nv i onda idu preko 3000 i ta jezera ususkana unutar venaca...

Sve potpuno bezbedno, svuda se mogu sresti ljudi koji putuju sami. U Kirgistanu sam posle Son Kola (jedino gde sam se prikljucio privatnoj turi) bio i bez plana, smestaj na licu mesta (ipak je bio kraj sezone). Tokom dana bilo je suncano sa vetrom a noci jako hladne, posebno u planini. Uspeo sam mnogo da naucim o drustvu u Kazahstanu i Kirgistanu. Ne bih preporucio da se ide u Kirgistan bez bar 7 dana samo u prirodi, jer Bishkek i okolni izleti ne predstavljaju tu zemlju i da idem opet dodao bih jos koje mesto u Kazahstanu (lokalni letovi su jeftini), jer je veliki i raznovrstan (Aktau, Turkestan, Shimkent, Karaganda pa i Astana).

Eto ukratko.

• Author

Pa da uglavnom, osim u Uzbekistanu. Uvek je bolje ko ima vise vremena :)Generalno ko je ogranicen s vremenom, najefikasnije je da u Kirgistanu iznajmi 4x4 vozilo (mada nije retko da se kvare, i vidjao sam u 2-3 navrata, cak smo imali slucaj da su nas cekali 4h na nekom vrhu da spajamo kablove). Ali ko ima vremena nije problem snaci se, zaustavi se auto, ili marsrutke gde ima, stace ti gde hoces.

• 2 months later...

Aleksa,da li postoji neki tvoj Instagram profil oli kontakt?Moj suprug i ja u martu idemo u Uzbekistan i Kirgistan pa bi mi znacilo da imam dodatne info...

Lidija 

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

INFO

Pegazus ima neverovatene cene za ovaj kraj sveta. Upravo kupljene Beg- Almati Kazahstan 29/4 53E, povratak Biškek- Beg 12/5 40E. Takvih cena ima za veliki broj polazaka!!!

• 3 months later...

Zdravo svima, putujemo u Uzbekistan, Kirgistan i Kazakstan pocetkom juna. Zanima me da li postoji mogucnost odlaska u Almati iz Karakola direktno, bez vracanja u Biskek?

Edited by tiksimon

• 1 month later...
  • Author

Nadam se da ne kasnim s odgovorom.

Taj prelaz Karkara nije za preporuku, put je potpuno prazan posebno kad nije jul-avgust, nema taksija na prelazu kao sto je uobicajeno. Nema javnog prevoza. Prelaz radi samo danju. Ukoliko niste iznajmili vozilo jedina opcija je da organizujete privatan prevoz sa obe strane. Stopiranje vrlo tesko jer prosto nemate koga i bez satora ne bih preporucio.